Cebula zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, takich jak: olejki lotne, witaminy, pektyny, białka, składniki mineralne. Jest bogata w: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i foliowy.
Surowa cebula jest stosowana w leczeniu infekcji układu oddechowego i przewodu pokarmowego (poprawia trawienie, znosi nadmierną fermentację i wzdęcia, likwiduje zaparcia), reguluje równowagę sodowo-potasową, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek zawartości cukru we krwi. Działa również moczopędnie. Nie należy jej nadużywać w przypadku poważnych schorzeń nerek i wątroby.
Pieczona cebula stanowi dobry środek zmiękczający i gojący, stosowany zewnętrznie na czyraki i inne ropne stany skóry.
Leki ze spiżarni
Syrop wzmacniajÄ…cy:
Jedną szklankę utartej cebuli starannie zmieszać z jedną szklanką miodu, po godzinie zagotować i na gorąco przecedzić. Podaje się dzieciom po łyżeczce lub łyżce.
Syrop na kaszel:
Posiekaną cebulę zasypać cukrem, postawić w ciepłym miejscu pod przykryciem. Sok pić kilka razy dziennie w przypadku męczącego kaszlu.
Cebula - syrop i nie tylko, czyli o leczniczym działaniu cebuli - dodano: 2007-03-09