Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Ważne tematy

Halloween'owa zupa dyniowa


-
   

Halloween'owa zupa dyniowa
Składniki dla 4 osób:

* 2-2,5 kg dyni (najlepiej Hokkaido - dynia tej odmiany w odróżnieniu od tradycyjnie uprawianej dynii podczas gotowania nie rozmięka) - kilka małych egzemplarzy
* 250 ml bulionu warzywnego
* 100 g sera pleśniowego
* łyżka masła
* łyżeczka cukru
* gałka muszkatułowa
* pieprz, sól
* łyżka oleju z pestek dyni
* ewentualnie do ozdobienia: kwaśna śmietana, łyżka siekanego koperku lub pietruszki

Wykonanie:

* obciać górną części dyń, mniej więcej na 4/5 wysokości
* wyrównać dolną powierzchnię, tak by dynie, po napełnieniu zupą mogły stać stabilnie
* wybrać pestki z wnętrza dyń
* pokroić ser w małe kawałeczki, wrzucić do dyń i zalać do 3/4 wysokości bulionem warzywnym
* dynie owinąć folią aluminiową
* wstawić do piekarnika na najniższą półkę rozgrzenego do 180 stopni na 35 do 60 minut (w zależności od wielkości dyń)
* po wyjęciu z piekarnika odlać wywar do osobnego naczynia
* z dyń wybrać miękką część, pozostawiając warstwę o przynajmniej 1 cm grubości
* miękką część zmiksować z wywarem, dodać masło i ponownie wlać do dyń
* doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatułówą
* przybrać śmietaną, koperkiem lub pietruszką

Halloween'owa zupa dyniowa - dodano: 2007-10-10

                                


Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.