Nie znalazłam żadnego wątku o amarantusie, więc postanowiłam sama założyć. Jakiś czas temu zapoznałam się z amarantusem i zaczęłam używać go w kuchni.
Poczytałam o amarantusie i wiem, że warto używać go w kuchni ze względu na liczne właściwości zdrowotne. 100 g amarantusa zawiera aż 17 g białka, 65 g węglowodanów i 7,5 g tłuszczu, przy czym są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W składzie nasion amarantusa znajdziemy błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B).
Ja amarantusa używam ostatnio głównie do różnych kotletów zamiast bułki. Przykład:
Pulpety z pstrągaSkładnikiPulpety:
- 400 g filetów z pstrąga
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy + do posmarowania rąk
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 500 g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
- sól, pieprz, ewentualnie cukier
PrzygotowaniePulpety:
Z fileta z pstrąga zdjęłam skórę. Mięso zmiksowałam w malakserze. Do miksowania dodałam pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Jak masa była w miarę gładka dodałam jajko, amarantusa ekspandowanego, oliwę i przyprawy. Wymieszałam wszystko.
Dłonie posmarowałam oliwą. Formowałam małe kulki i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpety piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sos pomidorowy:
W blenderze zmiksowałam cebulę i natkę. Dodałam przecier pomidorowy. Doprawiłam. W zależności od tego jakich i w jakiej formie użyjemy pomidorów sos może być bardziej lub mniej kwaśmy. W razie konieczności można trochę dosłodzić.
Pulpety i sos pomidorowy możemy podawać osobno, ale możemy również pulpety włożyć do sosu, podgrzać razem i w takiej formie jeść.
A jakie są Wasza pomysły na wykorzystanie amarantusa?
--------------------
kuchanna.blogspot.com
Szymek 02.10.2007
Marcin 08.07.2009