Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
 

Amarantus

, jakie macie pomysły na jego wykorzystanie?
> , jakie macie pomysły na jego wykorzystanie?
artemizja
czw, 12 lis 2015 - 08:33
Nie znalazłam żadnego wątku o amarantusie, więc postanowiłam sama założyć. Jakiś czas temu zapoznałam się z amarantusem i zaczęłam używać go w kuchni.

Poczytałam o amarantusie i wiem, że warto używać go w kuchni ze względu na liczne właściwości zdrowotne. 100 g amarantusa zawiera aż 17 g białka, 65 g węglowodanów i 7,5 g tłuszczu, przy czym są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W składzie nasion amarantusa znajdziemy błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B).

Ja amarantusa używam ostatnio głównie do różnych kotletów zamiast bułki. Przykład:

Pulpety z pstrąga

Składniki
Pulpety:
- 400 g filetów z pstrąga
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy + do posmarowania rąk
- sól, pieprz

Sos pomidorowy:
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 500 g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
- sól, pieprz, ewentualnie cukier

Przygotowanie
Pulpety:
Z fileta z pstrąga zdjęłam skórę. Mięso zmiksowałam w malakserze. Do miksowania dodałam pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Jak masa była w miarę gładka dodałam jajko, amarantusa ekspandowanego, oliwę i przyprawy. Wymieszałam wszystko.
Dłonie posmarowałam oliwą. Formowałam małe kulki i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpety piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sos pomidorowy:
W blenderze zmiksowałam cebulę i natkę. Dodałam przecier pomidorowy. Doprawiłam. W zależności od tego jakich i w jakiej formie użyjemy pomidorów sos może być bardziej lub mniej kwaśmy. W razie konieczności można trochę dosłodzić.

Pulpety i sos pomidorowy możemy podawać osobno, ale możemy również pulpety włożyć do sosu, podgrzać razem i w takiej formie jeść.

A jakie są Wasza pomysły na wykorzystanie amarantusa?
artemizja


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,203
Dołączył: czw, 23 lis 06 - 11:56
Skąd: Łódź
Nr użytkownika: 8,639

GG:


post czw, 12 lis 2015 - 08:33
Post #1

Nie znalazłam żadnego wątku o amarantusie, więc postanowiłam sama założyć. Jakiś czas temu zapoznałam się z amarantusem i zaczęłam używać go w kuchni.

Poczytałam o amarantusie i wiem, że warto używać go w kuchni ze względu na liczne właściwości zdrowotne. 100 g amarantusa zawiera aż 17 g białka, 65 g węglowodanów i 7,5 g tłuszczu, przy czym są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W składzie nasion amarantusa znajdziemy błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B).

Ja amarantusa używam ostatnio głównie do różnych kotletów zamiast bułki. Przykład:

Pulpety z pstrąga

Składniki
Pulpety:
- 400 g filetów z pstrąga
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy + do posmarowania rąk
- sól, pieprz

Sos pomidorowy:
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 500 g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
- sól, pieprz, ewentualnie cukier

Przygotowanie
Pulpety:
Z fileta z pstrąga zdjęłam skórę. Mięso zmiksowałam w malakserze. Do miksowania dodałam pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Jak masa była w miarę gładka dodałam jajko, amarantusa ekspandowanego, oliwę i przyprawy. Wymieszałam wszystko.
Dłonie posmarowałam oliwą. Formowałam małe kulki i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpety piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sos pomidorowy:
W blenderze zmiksowałam cebulę i natkę. Dodałam przecier pomidorowy. Doprawiłam. W zależności od tego jakich i w jakiej formie użyjemy pomidorów sos może być bardziej lub mniej kwaśmy. W razie konieczności można trochę dosłodzić.

Pulpety i sos pomidorowy możemy podawać osobno, ale możemy również pulpety włożyć do sosu, podgrzać razem i w takiej formie jeść.

A jakie są Wasza pomysły na wykorzystanie amarantusa?

--------------------
kuchanna.blogspot.com

Szymek 02.10.2007

Marcin 08.07.2009
Ludek
czw, 12 lis 2015 - 08:59
Ja dodaję mąkę z amarantusa do chleba pełnoziarnistego. Gdzieś wyczytałam, że powinno sie dawać nie więcej niż 10%.

artemizja Twój przepis wygląda smakowicie, ale z racji nie łączenia węglowadanów z białkami nie dla mnie icon_sad.gif
Ludek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: wto, 01 kwi 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


post czw, 12 lis 2015 - 08:59
Post #2

Ja dodaję mąkę z amarantusa do chleba pełnoziarnistego. Gdzieś wyczytałam, że powinno sie dawać nie więcej niż 10%.

artemizja Twój przepis wygląda smakowicie, ale z racji nie łączenia węglowadanów z białkami nie dla mnie icon_sad.gif

--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
artemizja
czw, 12 lis 2015 - 12:20
Ludku, a kotlety z amarantusa i brokułów? Ja co prawda robię z jajkiem, ale jakby zrobić z samym białkiem albo w ogóle bez jajka? Te kotlety można tez upiec w piekarniku i pominąć smażenie na tłuszczu.

https://kuchanna.blogspot.com/2015/11/kotle...amarantusa.html

Składniki:
- 1 brokuł ok. 0,5 kg
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 10 pomidorków suszonych
- 1 jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuła umyłam, odkroiłam różyczki i ugotowałam na parze. Po ostudzeniu rozgniotłam widelcem, dodałam amarantusa ekspandowanego, jajko, pokrojone drobno pomidorki, doprawiłam. Wymieszałam wszystko dokładnie. Następnie formowałam kotlety i smażyłam na patelni cienko posmarowanej olejem kokosowym po ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety wychodzą bardzo miękkie, ale zwarte. Rozpływają się w ustach.

Propozycja podania:

Do kotletów zrobiłam sałatkę z rukoli (pół opakowania, ok. 60 g) i fasoli czerwonej z puszki (1 puszka) polanej oliwą i sokiem z cytryny, z ziołami prowansalskimi i solą. Doskonale do tego pasują pieczone ziemniaki.
artemizja


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,203
Dołączył: czw, 23 lis 06 - 11:56
Skąd: Łódź
Nr użytkownika: 8,639

GG:


post czw, 12 lis 2015 - 12:20
Post #3

Ludku, a kotlety z amarantusa i brokułów? Ja co prawda robię z jajkiem, ale jakby zrobić z samym białkiem albo w ogóle bez jajka? Te kotlety można tez upiec w piekarniku i pominąć smażenie na tłuszczu.

https://kuchanna.blogspot.com/2015/11/kotle...amarantusa.html

Składniki:
- 1 brokuł ok. 0,5 kg
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 10 pomidorków suszonych
- 1 jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuła umyłam, odkroiłam różyczki i ugotowałam na parze. Po ostudzeniu rozgniotłam widelcem, dodałam amarantusa ekspandowanego, jajko, pokrojone drobno pomidorki, doprawiłam. Wymieszałam wszystko dokładnie. Następnie formowałam kotlety i smażyłam na patelni cienko posmarowanej olejem kokosowym po ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety wychodzą bardzo miękkie, ale zwarte. Rozpływają się w ustach.

Propozycja podania:

Do kotletów zrobiłam sałatkę z rukoli (pół opakowania, ok. 60 g) i fasoli czerwonej z puszki (1 puszka) polanej oliwą i sokiem z cytryny, z ziołami prowansalskimi i solą. Doskonale do tego pasują pieczone ziemniaki.

--------------------
kuchanna.blogspot.com

Szymek 02.10.2007

Marcin 08.07.2009
Ludek
czw, 12 lis 2015 - 14:26
Dzięki icon_smile.gif
Jajko pewnie skleja, z samym białkiem będzie ok.
Ludek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: wto, 01 kwi 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


post czw, 12 lis 2015 - 14:26
Post #4

Dzięki icon_smile.gif
Jajko pewnie skleja, z samym białkiem będzie ok.

--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
artemizja
pią, 13 lis 2015 - 22:11
Myślałam, myślałam i wymyśliłam - muffinki z amarantusem - https://kuchanna.blogspot.com/2015/11/muffi...rantusem-i.html

Składniki:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego (ok. 65 g)
- 2 szklanki musu z dyni Hokkaido (ok. 450 g)
- białko jaja (można też całe jajo)
- bakalie – u mnie kilka daktyli, rodzynki, morele suszone, żurawina
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- aromat rumowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotowałam mus z dyni. W tym celu pokroiłam dynię na kawałki i upiekłam w 200 stopniach ok. 40 minut. Następnie usunęłam nasiona, obrałam i zmiksowałam. Do dyni dodałam pozostałe składniki, bakalie wcześniej pokroiłam. Surowe ciasto wydawało mi się mało słodkie i dodałam ok. 1/3 szklanki fruktowy. Jednak mufiinki wyszły bardzo słodkie. Po prostu po upieczeniu mocno czuć słodycz bakalii. Sugeruję zatem, aby nie słodzić.
Mufiinki piekłam dość długo – ok. 45 minut. Najpierw przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni.

Po upieczeniu nie mogłam się już doczekać i od razu gorące spróbowałam – ciasto się całe rozwalało i przyklejało do papilotek. Jednak jak ostygły, były zwarte, choć dość miękkie. Ciasto dobrze odkleja się od papilotek, tylko bakalie trochę się przyklejają do papieru.
artemizja


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,203
Dołączył: czw, 23 lis 06 - 11:56
Skąd: Łódź
Nr użytkownika: 8,639

GG:


post pią, 13 lis 2015 - 22:11
Post #5

Myślałam, myślałam i wymyśliłam - muffinki z amarantusem - https://kuchanna.blogspot.com/2015/11/muffi...rantusem-i.html

Składniki:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego (ok. 65 g)
- 2 szklanki musu z dyni Hokkaido (ok. 450 g)
- białko jaja (można też całe jajo)
- bakalie – u mnie kilka daktyli, rodzynki, morele suszone, żurawina
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- aromat rumowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotowałam mus z dyni. W tym celu pokroiłam dynię na kawałki i upiekłam w 200 stopniach ok. 40 minut. Następnie usunęłam nasiona, obrałam i zmiksowałam. Do dyni dodałam pozostałe składniki, bakalie wcześniej pokroiłam. Surowe ciasto wydawało mi się mało słodkie i dodałam ok. 1/3 szklanki fruktowy. Jednak mufiinki wyszły bardzo słodkie. Po prostu po upieczeniu mocno czuć słodycz bakalii. Sugeruję zatem, aby nie słodzić.
Mufiinki piekłam dość długo – ok. 45 minut. Najpierw przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni.

Po upieczeniu nie mogłam się już doczekać i od razu gorące spróbowałam – ciasto się całe rozwalało i przyklejało do papilotek. Jednak jak ostygły, były zwarte, choć dość miękkie. Ciasto dobrze odkleja się od papilotek, tylko bakalie trochę się przyklejają do papieru.


--------------------
kuchanna.blogspot.com

Szymek 02.10.2007

Marcin 08.07.2009
artemizja
pon, 16 lis 2015 - 14:24
Dzisiaj z kolei zrobiłam kotlety szpinakowe z amarantusem i tofu. Mniam!

Składniki:
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 0,5 opakowania tofu
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 10 oliwek
- 10-15 pomidorków suszonych
- sól, pieprz
- opcjonalnie: starty ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Szpinak rozmroziłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu – podgrzewając w garnku. Jak się rozmroził, to przełożyłam go na sitko i pozostawiłam do odsączenia. Następnie odsączony szpinak, tofu i jajko zmiksowałam blenderem. Dodałam amarantusa, pokrojone oliwki i pomidorki, ewentualnie czosnek. Doprawiłam i wymieszałam dokładnie.
Rozgrzałam piecyk do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Posmarowałam dłonie oliwą. Formowałam kotlety i kładłam na blaszce. Piekłam 25 minut.
Proponuję podać te kotlety z ryżem oraz sałatką z sałaty lodowej z pomidorem i papryką polanej oliwą.

https://kuchanna.blogspot.com/2015/11/kotle...sem-i-tofu.html
artemizja


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,203
Dołączył: czw, 23 lis 06 - 11:56
Skąd: Łódź
Nr użytkownika: 8,639

GG:


post pon, 16 lis 2015 - 14:24
Post #6

Dzisiaj z kolei zrobiłam kotlety szpinakowe z amarantusem i tofu. Mniam!

Składniki:
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 0,5 opakowania tofu
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 10 oliwek
- 10-15 pomidorków suszonych
- sól, pieprz
- opcjonalnie: starty ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Szpinak rozmroziłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu – podgrzewając w garnku. Jak się rozmroził, to przełożyłam go na sitko i pozostawiłam do odsączenia. Następnie odsączony szpinak, tofu i jajko zmiksowałam blenderem. Dodałam amarantusa, pokrojone oliwki i pomidorki, ewentualnie czosnek. Doprawiłam i wymieszałam dokładnie.
Rozgrzałam piecyk do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Posmarowałam dłonie oliwą. Formowałam kotlety i kładłam na blaszce. Piekłam 25 minut.
Proponuję podać te kotlety z ryżem oraz sałatką z sałaty lodowej z pomidorem i papryką polanej oliwą.

https://kuchanna.blogspot.com/2015/11/kotle...sem-i-tofu.html

--------------------
kuchanna.blogspot.com

Szymek 02.10.2007

Marcin 08.07.2009
Orinoko


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,280
Dołączył: śro, 09 mar 05 - 14:46
Skąd: okolice Poznania
Nr użytkownika: 2,827

GG:


post śro, 18 lis 2015 - 11:48
Post #7

A tutaj na słodko:
https://dietetyczniesiostro.blogspot.com/20...-diecie-za.html

https://dietetyczniesiostro.blogspot.com/20...usi-tuczyc.html


--------------------


...Past the deep troubled water / And the fears of the dark / There's a hill in the sunlight / For you to find harmony...
artemizja
sob, 21 lis 2015 - 16:49
Orinoko, przepisy super. Muszę koniecznie te leniwe wypróbować.
artemizja


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,203
Dołączył: czw, 23 lis 06 - 11:56
Skąd: Łódź
Nr użytkownika: 8,639

GG:


post sob, 21 lis 2015 - 16:49
Post #8

Orinoko, przepisy super. Muszę koniecznie te leniwe wypróbować.

--------------------
kuchanna.blogspot.com

Szymek 02.10.2007

Marcin 08.07.2009
> Amarantus, jakie macie pomysły na jego wykorzystanie?
Start new topic
Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: śro, 24 kwi 2024 - 08:32
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama