Maluchy.pl logo    

Zobacz: Warszawa dla dzieci

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic

> Badania genetyczne, (kiedy wykonywane?)
ciepła
post Tue, 31 Aug 2010 - 19:04
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 411

Nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi przez wyszukiwarkę, a chce być uzbrojona w wiedze i nie dać sie zbyć lekarzom.

Czy jest (chyba jest) określona liczba niepowodzeń, poronień, po której standardowo wykonuje sie badanie genetyczne? pamiętam, ze gdzieś kiedyś o tym czytałam, ale czy sa jakieś standardy, procedury? (chyba po 2 lub 3 kolejnych poronieniach?)

Jeśli lekarz nie bedzie chciał zlecić takiego badania, czy mogę zażyczyć sobie takiego badania odpłatnie? Znalazłam stronę ośrodka wykonującego odpłatnie badania po poronieniu (badanie kosmówki), ale jak to jest w szpitalu publicznym?

Wciąż mam nadzieje, ze ta wiedza mi sie nie przyda tym razem.... ale paradoksalnie bede spokojniejsza przygotowana na wszystkie ewentualnosci.

J.

--------------------
Boroweczka 13.04.2011 :)
Go to the top of the page PM

Quote Post
Rosa
post Tue, 31 Aug 2010 - 20:19
Post #2

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 152

tak, po trzecim poronieniu lekarz ma obowiązek skierować pacjentkę na badania.
Niekoniecznie będą to badania genetyczne, wszystko zalezy od historii medycznej pacjentki. Na ogół zaczyna się od badania immunologii.
Jesli lekarz nie chce dać skierowania nalezy zażądać pisemnego uzasadnienia odmowy.

Tak, możesz wykonać badania prywatnie, nie mam jednak doświadczeń ze szpitalami państwowymi i podejrzewam, że prędzej zajmują się tym Przyszpitalne Przychodnie Leczenia Niepłodności (spis na stronach NFZ). Jeśli idzie o placówki prywatne to zajmują się tym kliniki leczenia niepłodności, gdyż poronienia nawracające to również rodzaj niepłodności.

a.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:
Go to the top of the page PM

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sat, 11 Feb 2012 - 16:29
lista postów tego wątku
ciąża i poród dziecko kobieta dla dzieci rodzina podróże zobacz koniecznie
© 2002 - 2012  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Kontakt  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach chronionych przez symantec