CYTAT(Pirania2w1 @ Fri, 24 Jun 2011 - 12:03)

no mąż też ma miec badania nasienia a testy krwi na hormony miałam i właśnie wszystko jest ok a duphastone mam na początek cyklu, lek clostilbegyt tez dlatego mam zapisany
badania nasienia wykonuje się równoczesnie z diagnostyką kobiety. Ty zaczynasz być badana i Twój mąż zaczyna być badany. W tym samym czasie. UWAGA: nie wykonujcie badania w lokalnym laboratorium ani szpitalu. Najbardziej godne polecenia są laboratoria przy klinikach leczenia niepłodności, gdzie próbka zostanie właściwie przebadana.
Jesli idzie o clostilbegyt to obecnie standard Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego mówi, że przed przepisaniem clostilbegytu, leku indukującego jajeczkowanie:
- nalezy wykonać badanie nasienia;
- należy wykonać badanie drożności jajowodów hsg.
Tu masz te standardy:
CYTAT
Przed przystąpieniem do indukcji jajeczkowania należy:
* u otyłych pacjentek należy zalecić zmniejszenie masy ciała,
* u pacjentek z niedowaga podjąć próbę zwiększenia masy ciała,
* wykonać badanie nasienia
* potwierdzić drożność jajowodów
Jesli do tej pory mąż nei był przebadany to jest to w tej chwili najwazniejsze działanie, bo może się okazac, że niepotrzebnie bierzesz nieobojętne dla zdrowia leki.
Tu masz opisaną całą diagnostykę, jaka powinna być wykonana:
http://spin.org.pl/rekomendacje/diagnostyka-nieplodnosci/Duphaston bierze się PO OWULACJI (druga połowa cyklu) po to, aby suplementować organizm progesteronem. Branie duphastonu w pierwszej połowie cyklu działa antykoncepcyjnie = nie dochodzi do owulacji. Trudno mi uwierzyć, aby lekarz przepisał pacjentce starającej się o dziecko branie duphastonu w pierwszej połowie cyklu- nie jest to chyba możliwe. Sprawdź to, proszę, i zadzwoń do lekarza, może źle zapamiętałaś.