Maluchy.pl logo    

Zobacz: Warszawa dla dzieci

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic

> Brak okresu i owulacji
Pirania2w1
post Fri, 24 Jun 2011 - 01:28
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 36,991

witam wszystkich jak widać po godzinie nie mogę spać.
Zacznę może od początku: ostatnią w miarę normalnę miesiączkę miałam 7 listopada 2010 roku na wizytę u ginekologa zapisałam sięokoło 7 stycznia 2011 roku przez 3 lub 4 miesiące brałam duphastone okres był mniej więcej co 30 dni brałam go między 15 a 25 dniem 2x dziennie po 1 tabletce (dodam że staramy się o dziecko) lekarka poinformowała mnie, że będzie wszystko ok lecz zaraz po skończeniu zażywania tych leków znów okres zniknąłicon_sad.gif chcąc sie zapisac do niej po raz kolejny okazało sięże ma urlop do końca czerwca wiec przepisałam sie do innego lekarza opisałam mu całą sytuację zapisał mi lek duphastone miałam brać 2x dziennie po 2 tabletki i podczas okresu zgłosić się na badania krwi pod względem chormonów. Wyniki wyszły idealnie teraz dostałam receptę na kolejny duphastone oraz na clostilbegyt ponieważ nie mam owulacji:( jeśli okres się teraz nie pojawi mam wziąść (przynajmniej tak zrozumiałam) duphastone chyba 5 dni po 1 tabl. 2x dziennie następnie od 5 dnia do 9 dnia cyklu miedzy 10 a 14 dniem do usg potem od 14 do 23 (tj. 10 dni) clostilbegyt 1x dziennie po 1 tabl.

jak by ktoś mi mógł powiedzieć czy mam jakieś szanse na dziecko i czy ktoś tak miał bo jestem zrospaczona:(
Pozdrawiam
Go to the top of the page PM

Quote Post
Rosa
post Fri, 24 Jun 2011 - 07:36
Post #2

Nr użytkownika: 152

1. wykonać badania męża. Nie wolno przepisywać clostibegytu i wprowadzać leczenia kobiety (mój boże, i to od stycznia!) bez zbadania partnera. Niepłodność diagnozuje się równoczesnie u mężczyzny i kobiety: mężczyzna ma badane nasienie, kobieta ma badany profil hormonów (badania krwi) oraz monitoring owulacji (na usg sprawdza się, czy owulacja występuje). Jeżeli lekarz zaczyna od kobiety i nie bada razem z nią partnera- to du.pa, a nie specjalista od leczenia niepłodności.

2. suplementacja progesteronem (duphaston) w drugiej fazie cyklu, kiedy nie wiadomo dokładnie, czy już wystąpiła owulacja, działa ANTYKONCEPCYJNIE. Postępowanie lekarza, u którego Jesteś teraz, wygląda ok, o ile zbadał Was oboje- zbadał? To, co teraz Ci proponuje lekarz to własnie monitoring owulacji.

Bardzo możliwe, że przyczyna niepowodzeń jest banalna i wystarczą leki.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
Pirania2w1
post Fri, 24 Jun 2011 - 11:03
Post #3

Nr użytkownika: 36,991

no mąż też ma miec badania nasienia a testy krwi na hormony miałam i właśnie wszystko jest ok a duphastone mam na początek cyklu, lek clostilbegyt tez dlatego mam zapisany

Ten post edytował Pirania2w1 Fri, 24 Jun 2011 - 11:05

Quote Post
Rosa
post Fri, 24 Jun 2011 - 16:29
Post #4

Nr użytkownika: 152

CYTAT(Pirania2w1 @ Fri, 24 Jun 2011 - 12:03) *
no mąż też ma miec badania nasienia a testy krwi na hormony miałam i właśnie wszystko jest ok a duphastone mam na początek cyklu, lek clostilbegyt tez dlatego mam zapisany

badania nasienia wykonuje się równoczesnie z diagnostyką kobiety. Ty zaczynasz być badana i Twój mąż zaczyna być badany. W tym samym czasie. UWAGA: nie wykonujcie badania w lokalnym laboratorium ani szpitalu. Najbardziej godne polecenia są laboratoria przy klinikach leczenia niepłodności, gdzie próbka zostanie właściwie przebadana.

Jesli idzie o clostilbegyt to obecnie standard Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego mówi, że przed przepisaniem clostilbegytu, leku indukującego jajeczkowanie:
- nalezy wykonać badanie nasienia;
- należy wykonać badanie drożności jajowodów hsg.

Tu masz te standardy:
CYTAT
Przed przystąpieniem do indukcji jajeczkowania należy:

* u otyłych pacjentek należy zalecić zmniejszenie masy ciała,
* u pacjentek z niedowaga podjąć próbę zwiększenia masy ciała,
* wykonać badanie nasienia
* potwierdzić drożność jajowodów

Jesli do tej pory mąż nei był przebadany to jest to w tej chwili najwazniejsze działanie, bo może się okazac, że niepotrzebnie bierzesz nieobojętne dla zdrowia leki.
Tu masz opisaną całą diagnostykę, jaka powinna być wykonana:
http://spin.org.pl/rekomendacje/diagnostyka-nieplodnosci/

Duphaston bierze się PO OWULACJI (druga połowa cyklu) po to, aby suplementować organizm progesteronem. Branie duphastonu w pierwszej połowie cyklu działa antykoncepcyjnie = nie dochodzi do owulacji. Trudno mi uwierzyć, aby lekarz przepisał pacjentce starającej się o dziecko branie duphastonu w pierwszej połowie cyklu- nie jest to chyba możliwe. Sprawdź to, proszę, i zadzwoń do lekarza, może źle zapamiętałaś.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wed, 23 May 2012 - 13:14
lista postów tego wątku
ciąża i poród dziecko kobieta dla dzieci rodzina podróże zobacz koniecznie
© 2002 - 2012  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Kontakt  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach chronionych przez symantec