|
|
Eintopfik czyli co podać mlodzieży, wszystkie sugestie mile widziane :) |
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 01:11
|
Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 423
GG:

|
Syn postanowił osiemnastkę urządzić w domu. Samo w sobie to mnie lekko przeraża, bo, mimo że jeszcze pamiętam co działo się na imprezach jak byłam w ich wieku (nic strasznego  ) , to podobno dzisiejsza młodzież jeszcze gorsza ... Ale tu nie o tym. Postanowiłam przygotować im danie na ciepło, żeby nie poprzestali na chipsach. Co teraz się jada? Bo raczej nie bigos? Jakieś danie młodzieżowe poproszę  Żeby mogli sami odgrzać i nakładać. Może być oczywiście dwugarnkowe  Aaa , będzie ok 40 osób
--------------------
1234
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 03:08
|

Nr użytkownika: 19,969

|
Uuuu 40 osób, samej młodzieży , trzymam kciuki Młodzież uwielbia skrzydełka, ale co zrobić z kostkami później, więc raczej odpada. A może tak tradycyjnie, krokiecik i barszczyk, albo może jakaś zupa gulaszowa albo jakiś krem. Jeszcze wpadły mi do głowy kawałki piersi kurczaka w panierce. No jestem ciekawa co tutaj jeszcze dziewczyny poradzą  40 osób to trochę dużo, ale mam dobrą przekąskę na ciepło, może ktoś inny sobie wykorzysta  można parę godzin wcześniej przygotować a później tylko na około 10 minut do piekarnika. Odcina się z bułki wierzch, tak gdzieś 1/3 bułki, wydrąża środek a do środka daje się wcześniej usmażone razem pieczarki z cebulką i boczkiem albo szynką(pieczarki kroi się drobno, cebulę też i boczek albo szynkę w malutką kosteczkę) na to starty ser żółty i do piekarnika, polać ketchupem i jemy
Ten post edytował milutka Thu, 26 Jan 2012 - 03:16
--------------------
20.04.pierwszy wa?ny krok....
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 06:40
|

Nr użytkownika: 341
GG:

|
Chciałam napisać że młodzież najpewniej ucieszyłaby się z pizzy. Można ją przygotować wcześniej, łatwo odgrzać, można zrobić (albo zamówić  ) w kilku wersjach smakowych (np. pół pizzy z kurczakiem, pół pikantnej itp.) Ale na 40 osób to musiałabyś mieć z 5-6 sporych, to z podgrzaniem mogłoby być ciężko. Spagetti i duży gar sosu (albo dwa mniejsze w różnych smakach)? Bardzo wyjściowe  danie to może nie jest, ale sycące i raczej każdy lubi. Te bułki milutkiej też ciekawe, ale trzeby podawać na raty bo jak upchniesz w piekarniku 40 sporych (bo małych to pewnie trzeba by z drugie tyle  ) bułek. Może strogonovwa? Sycące i łatwe w podgrzaniu i podaniu, ale już z lubieniem przez młodzież może być gorzej.
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 10:04
|

Nr użytkownika: 2,827
GG:

|
Z tematów meksykańskich to też niezłe jest: http://www.gotujmy.pl/zupa-meksykanska-,przepisy,32442.htmlJa robię takie kuleczki z mięsa (niewielkie, wielkości orzecha włoskiego), a zupę doprawiam na ostro. Sprawdza się też w niej seler naciowy (w kosteczkę).
--------------------
  Ka?dy ma swoje prywatne, ma?e piekie?ko.
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 11:46
|
Nr użytkownika: 363

|
Też pomyslałam o chili con carne, oprócz tego mogą być nachos, salsa itp. Można zrobić całą imprezę w klimacie meksykańskim
Ten post edytował madama Thu, 26 Jan 2012 - 11:46
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 12:46
|

Nr użytkownika: 1,758

|
A syn co by chciał zjeść? Może warto jego zapytać  Diabli wiedzą co jada dzisiejsza młodzież. Ty się narobisz, a oni nie zjedzą bo.. coś tam.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 13:29
|
Nr użytkownika: 423
GG:

|
DZięki! po kolei: 1. skrzydełka fajne, ale raczej trzeba jesc palcami, trochę uciążliwe 2. zupy wszelkie w tym barszczyk niechetnie , ale ale ... paszteciki dobre zrobic umiem, no może? 3. piersi w panierce czyli prawie nuggetsy  zapisuję. Plus sałatka, chleb? 4. Bułki fajne, ale nie na 40 sztuk  zapamiętam na inną okazję  5.pizzę oczywiście biore pod uwagę, tylko kupną (jeśli chodzi o domową, to już widzę całą kuchnię w przygotowanych blachach z plackami pizzy i dodatkami allover  - bywała, ale na 10-12 osób) . Tylko to taka oklepana trochę sprawa  6 . spaghetti oczywiście, 7. strogonowa to moje dziecko zażyczy sobie classic czyli z polędwicy wołowej, a wtedy ja pójdę z torbami  zresztą klasyczne trzeba podać natychmiast. No, może namówię go na wersję kryzysową ? 8. chilli con carne - zapisuję jak najbardziej, Gdzie mozna kupić tortillę? 9. zupa ostra zbyt ryzykowna, a seler? moi nie tykają i wyczuwają najmniejszą ilość w sałatce... 10. ja teraz zbieram pomysły; jasne, że będą konsultacje społeczne  Dziecko chwilowo wyjechało, i nawet zasięg telefonu mu zanika; pogadamy, jak wróci. Poza tym przecież będzie gotowal ze mną  . A co lubi młodzież? Dania włoskie królują - przynajmniej jak coś zamawiają. Mój jest smakoszem i je prawie wszystko, byle było dużo mięsa A może lasagne zrobię??? Kiedyś mnie prawie całowali po rękach
Ten post edytował Ewcia! Thu, 26 Jan 2012 - 13:33
--------------------
1234
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 16:17
|

Nr użytkownika: 1,758

|
tortille kupisz w supermarketach wszelakich. Natomiast nie wiem czy chili z FASOLĄ to jest najlepszy pomysł na imprezę  Lasagne jak najbardziej ok. Zapiekanki makaronowe takoż. Makaron jako taki tez jest w porzadku, ale będziesz musiała stac przy garach i pilnować, żeby się nie rozgotował itp Zamiast pizzy może pizzowe ślimaki? Kilka rodzajów Albo drożdżowe paluchy a do nich jakes dipy a może włoski klops, skoro syn lubi mięso http://miszmasz-marghe.blogspot.com/2011/1...a-czyli-po.html
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 26 Jan 2012 - 23:42
|

Nr użytkownika: 19,969

|
CYTAT(Ewcia! @ Thu, 26 Jan 2012 - 13:29)  4. Bułki fajne, ale nie na 40 sztuk  zapamiętam na inną okazję  no raczej na mniej osób, o wiele mniej, bo one są tak pyszne (jadłam wersję z boczkiem wędzonym) że na jednej się nie kończy Już coś się zarysowało  a te tortille to też 40szt, to trochę kosztuje, pizza zamówiona taniej wyjdzie.
--------------------
20.04.pierwszy wa?ny krok....
|
|
|
|
|
|
|
|
Sat, 28 Jan 2012 - 21:54
|
Nr użytkownika: 7,690

|
U mnie zawsze znika w 3 chwile to, co nie brudzi rąk - chwycić, pożreć, uciec: paszteciki z pieczarkami, kawałki tarty warzywno-serowej albo quiche.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|
|