|
|
Gdzie mozna zobaczyc dzieciaczki ktore mozna adoptowac? |
|
|
|
|
Tue, 15 May 2007 - 16:41
|
Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 9,781
GG:

|
Witam! moja kolezanka bardzo chcialaby pomoc jakiemu dziecku adoptujac go i wychowac na porzadnego czlowieka. Ma dwojke juz swoich dzieci a teraz pragnie jakas istotke zaadoptowac czy sa jakies strony internetowe domow dziecka gdzie mozna zobaczy dzieciaczki ktore mozna adoptowac?? Prosze o pomoc bede bardzo wdzieczna.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Tue, 15 May 2007 - 16:49
|

Nr użytkownika: 826

|
CYTAT(tysia2202 @ wto, 15 maj 2007 - 18:41)  czy sa jakies strony internetowe domow dziecka gdzie mozna zobaczy dzieciaczki ktore mozna adoptowac?? Byłabym bardzo zaskoczona, gdyby taka strona istniała. Pomysł uważam za niestosowny.
--------------------
Mama Dwóch Takich od Czerwca 2000 Fridge Pickers Wear Bigger Knickers
|
|
|
|
|
|
|
|
Tue, 15 May 2007 - 16:53
|
GG:

|
to nie ja wpadlam na ten pomysl kolezanka prosila abym sie wypytala. Ona poprostu boi sie jechac do domow dziecka bo jest bardzo czula wolalaby zobaczyc zdjecie dziecka zdecydowac sie i pojechac od razu zalatwic adopcje. Gdyby bez tego pojechala byloby jej trudno wybrac malucha jak wszystki pragna rodziny
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Tue, 15 May 2007 - 17:41
|
Nr użytkownika: 421
GG:

|
Może niech koleżanka lepiej rozpocznie starania od szkolenia dla rodziców adopcyjnych? A potem sobie wybierze dzieciątko - może na allegro będą jakieś oferty? Z drugiej strony, jak można przez internet wybrać żonę, to dlaczego nie dziecko? Szkoda słów.
--------------------
mama Eweliny i Zofii (2000)
Co zostało zobaczone już się nie odzobaczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
Tue, 15 May 2007 - 17:47
|
GG:

|
oh nie zloscie sie na mnie ja tylko napisalam w jej iminiu mnie tez sie to troche glupie wydawalo ale mnie prosila. I napewno nie w tym sensie jej chodzilo.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Tue, 15 May 2007 - 19:29
|

Nr użytkownika: 1,422
GG:

|
Tysiu - przekaż proszę Koleżance, żeby koniecznie udała się do najbliższego OAO, gdzie otrzyma rzetelną informację na temat adopcji. Sprawdź jej, proszę, w necie adres i telefon do OA, gdzie mogłaby się umówić na spotkanie, bo nie przypuszczam, że informacje o procesie adopcyjnym udzielone zostaną telefonicznie. Przynajmniej w naszym OA tak było:)   Uściski dla Was najsedeczniejsze!
|
|
|
|
|
|
|
|
Sun, 27 May 2007 - 19:34
|

Nr użytkownika: 14,530

|
widzę po datach postów że ta sprawa już przebrzmiała, ale jak czytam coś takiego to załamują mi się wszystkie nadgarstki strona ze zdjęciami dzieci do adopcji... przerwaszam. musiałam to napisać
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 22 Jun 2007 - 16:33
|
Nr użytkownika: 15,060
GG:

|
[/color][/size][size="3"][font="Arial"][/font]CYTAT(M@dzia @ nie, 27 maj 2007 - 19:34)  [color=#696969]widzę po datach postów że ta sprawa już przebrzmiała, ale jak czytam coś takiego to załamują mi się wszystkie nadgarstki strona ze zdjęciami dzieci do adopcji... przerwaszam. musiałam to napisać
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 22 Jun 2007 - 17:02
|
Nr użytkownika: 15,060
GG:

|
[quote name='malila' date='pią, 22 cze 2007 - 16:33' post='7266196' [/quote] [/font][size="3"][/si[font="Arial"]Naprawde nie można się dziwić że ktoś ma takie pomysły żeby zobaczyć i wybrać sobie dziecko. Sama to przeżyłam. Czekałam na dziecko 10 miesięcy i byłam przerażona tak ogromną odpowiedzialnością jaką jest opieka i wychowanie malucha. Przecież wygląd dziecka jest dla nas bardzo ważny.Musimy my jako rodzice zaakceptować dziecko i oczywiście cała nasza rodzina. Teraz mogę o tym porozmawiać swobodnie bo od adopcji mojej córki mineło 9 lat. Jerzeli ktoś chce wiedzieć więcej odpowiem na każde pytanie związane z adopcją. Od dwóch lat jesteśmy rodziną zastępcza dla rodzeństwa chłopca i dziewczynki i wiem że w życiu postąpiłam dobrze chociaż ogromnie się bałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sun, 17 Oct 2010 - 19:42
|
Nr użytkownika: 34,619

|
Szanowni Panstwo... Strony takie istnieja, z tym ze w Rosji. Pewnie tez bym niezbyt dobrze ten pomysl oceniala, gdybym nie widziala na wlasne oczy co sie dzieje w Domach dziecka w krajach tzw. bylego Zwiazku Radzieckiego... Dzieci jest bardzo duzo, propaganda adopcji prawie zadna. Nie chodzi o to, zeby "wybierac" dziecko jak w sklepie... Chodzi o to, ze ktos moze zajrzec z ciekawosci, ale sie w dziecku "zakochac" i zrozumiec ze to dziecko jest "JEGO". Procedura postepowania jest taka sama: zglaszamy sie do najblizszego osrodka adopcyjnego w kraju, i poprzez ten Osrodek nawiazujemy kontakt z Osrodkiem najblizszym do miejsca pobytu dziecka... Dla wszystkich zainteresowanych polecam link: http://www.usynovite.ru/I najnowsza inicjatywa Pierwszego kanalu telewizyjnego ktora uwazam za jaknajbardziej sluszna, tu sa nawet nagrania wideo, gdzie dzieci opowiadaja o sobie i wypowiadaja sie o dzieciach i ich stanie zdorwia specjalisci: www.videopasport.ru Powodzenia!
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 02 Dec 2010 - 22:05
|

Nr użytkownika: 19,969

|
CYTAT(ms.mez @ Tue, 15 May 2007 - 17:41)  Może niech koleżanka lepiej rozpocznie starania od szkolenia dla rodziców adopcyjnych? A potem sobie wybierze dzieciątko - może na allegro będą jakieś oferty? Z drugiej strony, jak można przez internet wybrać żonę, to dlaczego nie dziecko? Szkoda słów. Wiem, że ten post jest z przed 3 lat, ale chciałabym na niego odpowiedzieć. Magdo, mnie też to przeraziło ze zdjęciami w necie, ale nie czarujmy się, bo podczas adopcji wybieramy sobie dziecko, zaznaczamy w jakim wieku ma być, chłopiec czy dziewczynka, nawet imię można zmienić. A jak po spotkaniu dziecko się nie spodoba można szukać dalej(chociaż ja sobie tego nie wyobrażam). No i drogę adopcyjną zaczyna się od napisania listu/podania o dziecko.
--------------------
20.04.pierwszy wa?ny krok....
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 02 Dec 2010 - 22:34
|
Nr użytkownika: 152

|
nie, zaraz, imię można zmienić tylko uzasadniając to szczególnymi okolicznościami, jeśli zostało już nadane. Zresztą wszelkie kwestie dotyczace możliwości wyboru czegokolwiek wychodzą podczas szkoleń, są omawiane, analizowane i weryfikowane. Z pewnością sprowadzenie tego do "wybrać płeć i wiek" wypacza obraz adopcji, wydaje mi się, że krzywdzące jest takie uproszczenie. To nie jest wypełnienie kwestionariusza preferencji. I przede wszystkim naczelną zasadą polskich adopcji jest branie pod uwagę interesu dziecka, a to z punktu wyklucza pomysły w rodzaju castingu sierotek celem wyłonienia tej, która najbardziej spełni oczekiwania mamusi i tatusia. To nie rodzice dostają dziecko, a dziecko dostaje rodzinę.
co do strony rosyjskiej- mogę wkleić anglojęzyczną stronę z polskimi surogatkami. I cóż z tego? To, że desperacja popycha jednostki lub całe grupy do imania się najdziwniejszych sposobów, nazwijmy to, promocji, nie oznacza, że każdy sposób promocji można poprzeć czy nawet usprawiedliwić. Szczególnie z punktu widzenia mieszkańca kraju, który ma wiele niedostatków jesli idzie o kwestie szeroko rozumianego zaplecza adopcji, ale akurat system szkoleń i ochrony interesów dziecka adoptowanego działa u nas dobrze. Tak dobrze, że pomysły oglądania sobie katalogów z dziećmi nie mają w Polsce racji bytu i naprawdę nalezy się z tego cieszyć.
Uwagę miałabym taką: wierzę, ze w DD w Rosji dzieje się bardzo źle, ale sama koncepcja wizualnego wybierania dzieci do mnie nie przemawia z uwagi na zagrożenia przewyższające plusy. Mimo, iż wielce prawdopodobne jest, że odblokowanie takiego kanału promocji "ruszyłoby" wiele nowych adopcji to przecież skuteczność systemów adopcyjnych bada się m.in. wskaźnikiem zwrotów adopcyjnych. A tak się składa, że jeśli idzie o poziom zwrotów to jesteśmy w czołówce europejskiej, bo mamy ich tak mało. Własnie dzięki starannej selekcji kandydatów na rodziców adopcyjnych i długim, za to dokładnym szkoleniom. Szkolenia zaś koncentrują się również na aspekcie "nie dziecko dla nas, a my- dla dziecka". Dość trudno to nastawienie pogodzić z wybieraniem dziecka z katalogu. Powiedziałabym nawet, że się to wyklucza.
Milutka, spotkanie z dzieckiem poprzedza taka ilość biurokracji i rozmów wstępnych, że zdecydowanie nie można tego nawet porównać do "oglądania dziecka", co sugeruje czynność nieskomplikowaną i lekką. Procedura adopcyjna w Polsce to droga najeżona trudnościami, osobiście uważam, że nie są to trudności bezsensowne i jałowe. Będę bronić polskiego prawa adopcyjnego bo uważam, że jest dobre i chroni interesy dziecka. Powiem więcej: jest na tyle dobre, że stawia się je za wzór w innych europejskich krajach.
a.
--------------------
Pierwsze:

Drugie:

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|
|