|
|
KATAR ZATOKOWY |
|
|
|
|
Wed, 28 Sep 2011 - 14:41
|

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 2,542

|
Ibuprom zatoki i inhalacje. Jeśli masz dostęp - to naświetlanie bioptronem.
--------------------
--------------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 28 Sep 2011 - 14:45
|

Nr użytkownika: 23,343

|
Mężowi pomógł ibuprom zatoki zwłaszcza na ból
--------------------
Adrianek 27.11.2003 Kacperek 15.05.2006 Majeczka 24.09.2009
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 28 Sep 2011 - 15:18
|

Nr użytkownika: 2,542

|
Ja robiłam gorące parówki z Olbas Oil. Można też z szałwii z rumiankiem. Gorąco współczuję, bo problemy z zatokami mam od 4 lat, czyli od czasu jak zmieniłam pracę na taką w dużym zapyleniu, a Maks poszedł do przedszkola i zaczął znosić do domu choróbska.
--------------------
--------------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 28 Sep 2011 - 18:28
|

Nr użytkownika: 22,497

|
Pomysł laryngologa na moje zapalenia zatok: pomaga.
Gorące ziemniaki utłuczone - na szklankę ziemniaków około 2-3 łyżki soli, zawijasz w chusteczki albo inne płótno i robisz okład na czoło, nos i policzki (często mamy złogi w zatokach szczękowych i stąd nawroty do tych czołowych). Ma być tak ciepłe, jak zniesiesz bez poparzenia. Trzymasz póki jeszcze dość ciepłe. Po takich okładach nie wolno przez 2 godziny wychodzić z domu i oczywiście unikać przeciągu. Takie okłady robimy 2-3 razy dziennie.
Ziemniaki można używać ponownie po podgrzaniu.
A z leków - Ibuprom zatoki, tu lekarka (rodzinna) kazała mi wybrać cały "słoiczek" 24 sztuki chyba w maksymalnej dawce: 2szt 3 x dziennie. Zapobiega szybkim nawrotom.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 28 Sep 2011 - 21:22
|

Nr użytkownika: 11,277
GG:

|
Tylko Olu nie lej Olbas Oilu do inhalatora !! Na mnie działa doraźnie Ibuprom zatoki albo jakieś krople w stylu Otrivin. A poza tym swoje zatoki leczę od pięciu lat.
--------------------
Eliszka, Jan Kornel  i Hanna Faustyna
|
|
|
|
|
|
|
|
Sun, 05 Feb 2012 - 11:39
|
Nr użytkownika: 25,735

|
Mnie dopadło zapalenie zatoki szczękowej 2 tygodnie temu - MASAKRA! RTg wykazało ze cała wypełniona była płynem i laryngolog od razu stwierdził - powinna byc punkcja, ale idąc tam wiedziałam już i powiedziałam od razu "żadnej punkcji"!. Mąż ma przewlekle zapalenie zatok i rok temu miał robione punkcje kilka dni pod rząd. On nie mia wtedy wyjścia - mnie na szczęście to ominelo. Pomógł antybiotyk, ziołowy lek Sinupred i krople do nosa ale z takich silniejszych. Po antyb. laryngolog zrobił mi usg zatok i okazało sie, że płynu nie ma. Ale muszę teraz uważać żeby przy kolejnej infekcji nie było to samo. Podobno częściej tak się dzieje przy krzywej przegrodzie nosowej, polipach w nosie, ale trzeba zawsze db udrażniać nos. Mam pytanie do osób które już walczą z tym od dawna, słyszałam ze pomagają lampy rozgrzewające, ale stosować je należy gdy infekcja jest wyleczona. Czy macie z tym jakieś doświadczenie?
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Tue, 07 Feb 2012 - 00:14
|

Nr użytkownika: 22,497

|
Tylko pamiętaj - mocno ciepłe i bardzo mocno słone  - można używać wielokrotnie po podgrzaniu.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Tue, 07 Feb 2012 - 20:33
|
Nr użytkownika: 18,200

|
jeśli katar zatokowy trwa tak długo to chyba bez wizyty u lekarza i antybiotyku się nie obędzie... bo można sobie nieźle zaszkodzić... ale jak mi zaczynają się problemy z zatokami to od razu biorę ibuprom zatoki i inhalacje ze specjalnymi kropelkami-ale nazwy teraz nie pamiętam- jeśli to zastosuję odpowiednio wcześnie to przeważnie to pomaga....i przechodzi po ok.6-7 dniach
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|
|