|
|
Kąpiele piękności :) |
|
|
|
kasiarybka
|
Thu, 29 May 2003 - 20:43
|
Gość

|
Nie każda z Nas ma czas, zeby pozwolić sobie na odświażające zabiegi u kosmetyczki, na które trzeba się umawiać, zaklepywać termin.....
mamy dzieci, dom i męża na głowie....czasami brakuje już czasu tylko dla siebie.
Kąpiel jest naszą codzienną odskocznią od dnia codziennego, chciałabym podzielić się z Wami sprawdzonymi przepisami na orzeżwiająco/kojące kąpiele
1. Kąpiel mleczna - podobno żona Nerona, słynna Poppea, troszcząc się o urodę, kąpała się w mleku oślic. My możemy również zafundować sobie kąpiel dobroczynnie wpływającą na wysuszoną skórę: do wody dodajemy 5 litrów mleka i trochę rozpuszczonej mąki kartoflanej.
2. Kąpiel orzeźwiająca - cztery łyżki lawendy wsypujemy do gotującej się wody, po czym naczynie z ziołami pozostawiamy na małym ogniu jeszcze na 40 minut, po odcedzeniu napar wlewamy do wanny.
3. Kąpiel pachnąca - do wanny wlewamy pachnący olejek z ulubionym zapachem - lawendowym, brzoskwiniowym czy różanym, po czym dopełniamy wannę wodą. Takiej aromatycznej kąpieli nie polecam jedynie osobom uczulonym na zapachy.
4. Kąpiel pomarańczowo-cytrynowa - wspaniale orzeźwia, a przy tym wygładza skórę. Żeby efekt był widoczny, musisz poświęcić przynajmniej 6 dorodnych owoców cytrusowych - na przykład 4 cytryny i 2 pomarańcze. Kroisz owoce na plasterki (wraz ze skórką), wrzucasz je do wanny wypełnionej wodą i ... sama się zanurzasz.
5. Kąpiel ziołowa - jest kilka sposobób na przygotowanie wonnej, ziołowej kąpieli. Do napełnionej wodą wanny możemy dodać napar z wybranych ziół albo zawiesić na kranie poniżej strumienia wody płócienny woreczek z ziołami.
Życzę Wszystkim Paniom i Panom też.....a co....
ożeżwienia po codziennych zmaganiach ze światem, ukojenia i spokoju
|
|
|
|
|
|
|
anonimowy
|
Tue, 10 Jun 2003 - 22:56
|
Gość

|
Dzieki Kasiu świetne pomysły z tymi kąpielami:)
|
|
|
|
|
|
|
kasiarybka
|
Wed, 01 Oct 2003 - 23:43
|
Gość

|
Kąpiel przeciwstresowa
Zaparz osobno w szklankach z wrzącą wodą zioło melisy, rumianku i szałwii (po jednej torebce lub łyżce stołowej każdego zioła). Wszystkie z naparów dodaj do wanny z ciepłą wodą i zrelaksuj się w niej przez kilkanaście minut.
Kąpiel drożdżowa
Do około jednego litra słodkiego mleka dodaj 100 gram drożdży, dwie łyżeczki cukru i całość zagotuj. Tak przygotowany roztwór wlej do wanny z ciepłą wodą i zanurz się w niej na kilkanaście minut.
Ta kąpiel wspaniale oczyszcza skórę, pobudza i równocześnie rozgrzewa.
Kąpiel ujędrniająca skórę, pobudzająca i likwidująca stres
Do wanny z gorącą wodą wsyp kilka łyżeczek soli morskiej (dostępna w większości aptek) i dodaj litr mleka.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sun, 11 Jan 2004 - 18:51
|
Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1,277

|
Jak skorzystam to opiszę wrażenia....
|
|
|
|
|
|
|
|
Mon, 01 Mar 2004 - 16:52
|
Nr użytkownika: 1,495
GG:

|
A ja mam przepis na kąpiel dla osób o bardzo suchej skórze. Na wannę trzeba wziąć:
- 1/2 kg doożdży, zalać gorącą wodą tak żeby się sparzyły
- 1 paczka płatków owsianych takich najzwykliejszych (górskie się chyba nazywają), pogotować trochę w wodzie tak, żeby z tej wody zrobiło sięcoś takiego kleistego. Przy wlewaniu do wanny płatki trzeba przelać przez gazę albo coś w tym rodzaju, żeby się odpływ w wannie nie zakleił. Można przelać wodą żeby się ten klej dokładnie wypłukał.
dobrze jest sobie tak poleżeć ze 20 min. i koniecznie nie wolno się potem spłukiwać wodą.
Daje to skórze super dawkę witaminy B i różnych innych składników.
Super ulga dla alergików i osób z problamami skórnymi
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 29 Dec 2006 - 14:42
|
Nr użytkownika: 9,406

|
watek z lekka przedawniony  ale co tam.................
KAPIEL CYNAMONOWA
na wanne potrzebujemy paczuszki cynamonu,ktory to zalewamy wrzatkiem.gdy sie zaparzy,powstanie takie cus niby kisiel.  wlewamy do wanienki i lezymy relaksujac sie.pieknie pachnie ,oczywiscie jesli ktos lubi zapach cynamonu.na koniec splokujemy prysznicem,dokladnie,bo zafajdany recznik gwarantowany.kapiel ta poprawia koloryt skory,ujedrnia ja i rozgrzewa
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 29 Dec 2006 - 14:44
|
Nr użytkownika: 9,406

|
niestety nie dysponuje polskimi znakami w klawiaturze,wiec wybaczcie gdzieniegdzie dziwolagi slowne
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 21 Nov 2007 - 12:48
|
Nr użytkownika: 16,987

|
Ja proponuję mleczna kąpiel(Afrodyta zdaję się takie spa sobie ceniła).Karton mleka 2% na wannę ciepłej nie za gorącej wody-leżeć 20 minut.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sat, 19 Apr 2008 - 21:47
|

Nr użytkownika: 4,346

|
mleczna kąpiel wypróbowałam-super
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 12 Jun 2008 - 13:03
|

Nr użytkownika: 20,211

|
oj jak ja tęsknię za tym czasem kiedy miałam czas dla siebie, mogłam wylegiwać się w wannie, pół dnia poświęcić dla siebie aby poprawić sobie humor  teraz to muszę męża prosić aby wyszedł gdzieś z małym albo wieczorkiem, ale wtedy to człowiek tylko czeka aby położyć się spać  dla mnie również kąpiel mleczna to rewelacja. mąż ył troszkę zdziwiony co robię ale było naprawdę super. obecnie z braku czasu serwuję sobie normalny prysznic lub kąpiel.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 27 Jan 2010 - 15:27
|
Nr użytkownika: 28,633

|
Niezłe pomysły. Ja jak dotąd stosowałam tylko peeling z kawy po kąpieli - super ujędrnia i napina skórę, podobno tez pomaga na celulit, chociaż ja robię od przypadku do przypadku więc nie zauważyłam  Trzeba kilka łyżeczek kawy zalać wrzątkiem, ale tak, żeby ledwie ją przykryło. Jak się trochę zaparzy i ostygnie, to możemy dodać oliwki, albo smarować się samą kawką. Peeling rewelacyjny, ale zostaje syf w wannie okropny
|
|
|
|
|
|
|
|
Sun, 07 Feb 2010 - 23:15
|
Nr użytkownika: 31,490

|
kąpiel mleczna z płatkami owsianymi plus peeling kawowy - to super sprawa! tylko ja kupuję mleko kozie , słyszałam ze lepiej działa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mon, 26 Jul 2010 - 17:00
|
Nr użytkownika: 33,685

|
Ja tam wlewam zwykłe:) Kiedyś wlałam do wanny dwa kartony mleka i zapomniałam,że to jedyne, które były w lodówce. Jak wrócił mój narzeczony to była mała afera- nie mógł uwierzyć,ze wlałam mleko do wanny:) Dobrym sposobem jest też dodanie do kąpieli odrobine olejku eukaliptusowego, to świetnie oczyszcza skórę i odblokowuje pory
|
|
|
|
|
|
|
|
Mon, 26 Jul 2010 - 18:04
|
Nr użytkownika: 33,654

|
ciekawy pomysl motylaNoga:)
--------------------
[Sygnatura usunięta z powodu naruszenia Regulaminu portalu maluchy.pl]
|
|
|
|
|
|
|
|
Mon, 24 Jan 2011 - 10:26
|
Nr użytkownika: 35,399

|
Dzisiaj w takim razie kąpiel ziołowa - na stresik idealna - zobaczymy, ale nie moge doczekać się wieczoru.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mon, 14 Mar 2011 - 12:55
|
Nr użytkownika: 33,016

|
Moja kąpiel piękności to: Świece oliwka sól lawendowa i duużo piany Wszystko mi odchodzi po takiej kąpieli
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 13 Apr 2011 - 11:42
|
Nr użytkownika: 8,413

|
A ja ostatnio zrobiłam sobie absolutnie odpężającą kąpiel z płynem Original Source o zapachu czekolady i mięty. Leżałam sobie i czytałam książeczkę, a mój mąż mi białe winko donosił. Cudownie się odprężyłam i bez wydawania mega kasy na spa poczułam się baaaardzo dopieszczona
|
|
|
|
|
|
|
|
Sun, 19 Feb 2012 - 20:46
|
Nr użytkownika: 39,472

|
CYTAT(Eliza_ @ Mon, 01 Mar 2004 - 16:52)  A ja mam przepis na kąpiel dla osób o bardzo suchej skórze. Na wannę trzeba wziąć: - 1/2 kg doożdży, zalać gorącą wodą tak żeby się sparzyły - 1 paczka płatków owsianych takich najzwykliejszych (górskie się chyba nazywają), pogotować trochę w wodzie tak, żeby z raj!! musze cos takiego zrobic!  )) skore mam na ciele jak wior
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|
|