Przepisu na dżemik nie mam, ale szperałam po necie w poszukiwaniu dyniowych inspiracji i mam kilka innych przepisów... Zaraz wkleję, może komus się przyda...
Ja zrobiłam zupę z dyni, kompot, czaję się, żeby zamarynować i dżem zrobić, więc szukany przez Ludka przepis będzie jak znalazł
A to moje wygrzebane...
Dynia marynowana
1/2 sporej dyni
30 czubatych łyżeczek cukru
1 łyżeczka soli z małym czubkiem
15 goździków
1 szklanka octu 10%
2 litry wody
Dynię pozbawić pestek i miąższu, wyjmując go w dowolny sposób, np. wygarniając ręką, a potem łyżką stołową. Następnie obrać. Duże kawałki obiera się trudno, dlatego najlepiej pokroić dynię w paski szerokości około centymetra i te dopiero obierać.
Obraną dynię należy pokroić w kostkę i odłożyć.
Wodę zagotować z cukrem, solą i goździkami. Wrzucić do niej dynię i gotować na średnim ogniu około 5 minut, aż zacznie się robić miękka. Wtedy wlać ocet, zamieszać, zdjąć z ognia i przełożyć do czystych słoików.
Pasteryzować około 10 minut albo po prostu szczelne słoiki od razu po nałożeniu odwrócić do góry dnem i zostawić tak na jakiś czas.
Dynia zachowuje swój pomarańczowo-żółty kolor i jest doskonałym uzupełnieniem menu na większości przyjęć
Dynia zapiekana z ryżem
1 kg dyni, 3/4 szklanki ryżu, 2 duże cebule, 2 jaja, pół szklanki tartego żółtego sera, 2 łyżki oleju, łyżka sosu sojowego, zielenina, sól. Sos pomidorowy: łyżka masła lub margaryny, łyżka mąki, po pół szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki) i przecieru pomidorowego, 2 łyżki śmietany, cukier, sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą. Masę włożyć do natłuszczonego naczynia ogniotrwałego. Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną. Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała. Jeść z pikantną surówką.
Dynia w sosie pomidorowym
1 kg dyni pomarańczowej, mała cebula, 4 pomidory średniej wielkości, pół szklanki jogurtu lub śmietany 12-proc., łyżka mąki, łyżka masła, sok z połowy cytryny, 2 łyżki startego żółtego sera, pęczek natki lub koperku, rozmaryn, mięta, bazylia,cukier, sól
Dynię obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w formie do zapiekania i wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle na małym ogniu. Pomidory umyć, spa- rzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać pomidory do cebuli, dusić kilka minut pod przykryciem. Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i ziołami, po czym zestawić z ognia i nieco przestudzić. Wymieszać z jogurtem. Zalać dynię sosem, posypać serem, zapiec. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Bigos z warzyw
50 dag kiełbasy, mała dynia, mały patison, 2 strąki zielonej papryki, 2 cebule, 4 pomidory lub mały koncentrat pomidorowy, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz
Dynię i patison obrać, wydrążyć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki, paprykę i pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu tłuszczu zeszklić cebulę, po czym przełożyć ją na talerzyk, a do rondla włożyć kiełbasę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone warzywa i mieszając dusić razem 10-15 min. Na koniec dołożyć cebulę i wszystko dusić jeszcze 5 min. Przyprawić do smaku.
Zupa dyniowa
ok. 60 min, 4 porcje
4 łyżki masła
1-2 zÄ…bki czosnku (niekoniecznie)
2 marchewki
ok 1,5-2 kg dyni
1 szklanka wody
0,5-0,75 mleka
Przyprawy: ociupina gałki muszkatołowej, natka pietruszki
1. W garnku z grubym dnem roztapiamy 4 łyżki masła. Na to rozgrzane masło wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, jak się zrumieni wyjmujemy i wyrzucamy. Jeśli nie lubicie takiego delikatnego czosnkowego posmaku po prostu od razu..
2. wrzućcie na masło pokrojoną w talarki marchewkę, niech się dusi na małym ogniu. Tymczasem my bierzemy się za dynię, oczywiście lepiej ją przygotować wcześniej, ale jeszcze nigdy mi się to nie udało. Wybieramy ze środka włókna i pestki, obieramy ze skórki, tak aby został nam sam miąższ. Kroimy go w kosteczkę około 1-1,5 cm i wrzucamy do naszego garnka z - przypominam - grubym dnem.
3. Dolewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu (tak żeby zupa lekko bulgotała) około 30 minut. Możemy teraz dodać jakieś zioła np. oregano, albo tymianek, ale nie dużo, żeby nie zabić delikatnego smaku dyni.
4. Po pół godzinie miksujemy zupę na krem i dodajemy mleko. Dodajemy go tyle, żeby zupa miała konsystencję taką, jaką lubimy. Ja na przykład lubię bardzo gęstą zupę, więc dolewam mniej niż pół litra mleka.
5. Gotową zupę możemy posypać pietruszką, podprażonymi pestkami dyni i słonecznika, grzankami, tartym parmezanem. Te dodatki sprawdziłam, ale na pewno przyjdzie wam jeszcze coś fajnego do głowy.
Zupa-krem z paprykÄ… i bazyliÄ…
- ok. 1 kg miąższu z dyni
- łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- mielona papryka
- listki bazylii
Miąższ z dyni pokroić w kostkę, zalać ok. 1,5 l zimnej wody, dodać masło, ugotować. Całość zmiksować, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą i papryką. Przed podaniem posypać posiekanymi listkami bazylii.
Sałatka z rostbefem i rukolą
- 4 łyżki marynowanej dyni
- 15 dag pieczonego rostbefu
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dynię osączyć z marynaty, przełożyć na talerz. Posypać opłukaną i osuszoną rukolą, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry rostbefu.
Racuchy z żółtym serem
- po 50 dag ziemniaków i miąższu z dyni
- 2 jajka
- 5 dag mÄ…ki
- sól
- pieprz
- 5 dag żółtego sera
- olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dynię grubiej. Wymieszać z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Połączyć ze startym serem. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki.
Kruchy placek z dyniowym nadzieniem
- 20 dag mÄ…ki
- 10 dag masła
- 7 dag cukru pudru
- żółtko
- sól
- 75 dag dyni
- 5 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- cynamon
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Schłodzić, rozwałkować, wyłożyć nim formę, piec 15 min w 190°C. Cukier zrumienić z miodem i cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i sól, poddusić. Masę dyniową wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 30 min w 190°C.