Maluchy.pl logo    
   

Aktualności

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj więcej >


Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
9 Stron V   1 2 3 następna ostatnia   

Kluchy, kluski i kluseczki.. i makarony;-)

-
marghe.
post Mon, 06 Dec 2004 - 20:57
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Kww, Graz i nie tylko, do dzieła
m.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Mon, 06 Dec 2004 - 21:51
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




to ja zacznę od najbardziej podstawowych sosów do makaronu włoskiego:
pomidorowy (teraz z pomidorów puszkowych - np pelati, w sezonie ze swiezych obranych ze skórki)
na patelnię:
oliwa, czosnek zmiażdzony - podsmazyc lekko, dodać pomidory. Doprawić sola i pieprzem. Ja dodaję papryczki chilli. Dusić aż zgęstnieje

Do podstawowej wersji sosu mozna dodawac dodatki, np. cebulę, tunczyka, bazylie swiezą, pieczarki itp
MAkaron wrzucać na patelnie (a nie makaron POLEWAć sosem:) ). Posypac parmezanem.

Sos czosnek , oliwa i chilli (Aglio olio peperoncino) - najlepszy do spaghetti

na patelnie wlac oliwe, wcisnąc kilka ząbków czosnku i wkruszyć papryczkę chilli. Podsmażać uwazając,zeby sie nie przypaliło. Ugotowac spaghetti i wrzucić je na patelnię z sosem. Dokłądnie wymieszac Jeśc natychmiast.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Graz
post Mon, 06 Dec 2004 - 22:08
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,872
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 15:29
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 146




Ale co, ale co?

No dobra, może jeszcze nie wszyscy znaja szpinak z gorgonzolą.

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą:

pół paczki makaronu - tagiatelle może być, moga byc kokardki
paczka szpinaku (w zimie mrozony jak najbardziej)
ok. 15-20 dkg gorgonzoli

szpinak rozmrozic na patelni, dodac gorgonzolę, ewentualnie posolić, popieprzyc, ale uwaga z solą - ser jest słony, w zasadzie ja nie solę.
Można dodać śmietany, ale właściwie po co? Very Happy

Podawać z kluchami i oblizywać talerze.

Graz


--------------------

Szymek 2001
Wojtuś 2004
Mikołaj 2010

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
mamami
post Mon, 06 Dec 2004 - 23:13
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,702
Dołączył: Mon, 21 Jul 03 - 11:34
Nr użytkownika: 912




a czy te gorgonzole możnaby czymś zastąpić znaczy innym serem, bo w moim "city" gorgonzoli nie uświadczysz. icon_rolleyes.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Mon, 06 Dec 2004 - 23:26
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




rokpolem albo kazdym innym serem blue icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
aneea
post Mon, 06 Dec 2004 - 23:43
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,087
Dołączył: Fri, 18 Apr 03 - 11:53
Skąd: ŚLĄSK
Nr użytkownika: 600

GG:


A jak ze szpinakiem to my jemy jeszcze tak:

Na oliwie lekko przesmazam cebule, dodaje pokrojona czerwona papryke i chwile trzymam na ogniu. Do tego szpinak swiezy oplukany, posiekany dosc grubo. Przesmazam chwilke na oliwie z czosnkiem (ja daje duuzo czosnu) i odrobina galki muszkatalowej. Posolic, wymieszac z makaronem. Posypac parmezanem. Jesc. Mniam!
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Graz
post Tue, 07 Dec 2004 - 00:45
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,872
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 15:29
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 146




Mamami, niby można, ale trzeba uważać, np. Donablue smakuje paskudnie. Dorblue ujdzie. Z innymi nie próbowałam. Ciekawe jak z rokpolem albo lazurem.
Graz


--------------------

Szymek 2001
Wojtuś 2004
Mikołaj 2010

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
mamami
post Tue, 07 Dec 2004 - 12:46
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,702
Dołączył: Mon, 21 Jul 03 - 11:34
Nr użytkownika: 912




Dobra to wyznam wam szczerze jakie u nas się da sery kupić.
Valbone (czy jak to sie tam pisze), jakies Turki i Presidenty. Wszystko takie serki brie, no i to by było na tyle. W jednym jedynym sklepie w całym mieście jest jakiś blue za jakąs chora cene.
Powiem więcej w calutenkim Oświęcimiu nie ma parmezanu nawet tartego (są jakieś paskudy co się nie da rozpuścić, bo nawet jak się toto zapiece to takie wiory zostają). Ostatnio sobie chciałam zapas w Auchan zrobic i tam tez nie było parmezanu icon_eek.gif
Ale przepis i tak wypróbuję icon_lol.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Małgoś.dz
post Tue, 07 Dec 2004 - 13:27
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




Zucchine con la salsiccia

4 cukinie pokrojone w plasterki
100-150 gram wedzonki dowolnej pokrojonej w kosteczkę
1 duża cebula pokrojona w piórka
pieprz, sól
oliwa z oliwek
starty ser np. Gouda lub 1-2 żółtka
makaron kokardki

Podsmażyc cebule na złoty kolor na patelni. Dodać wędzonkę, podsmażyć jeszcze trochę. Wrzucić cukinie i dolać trochę wody. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia dolewajac wody jeśli odparuje. Składniki nie mają pływać, wody am być tyle zeby wytworzył się rzadki sos. Dusić do miękkosci cukinii. Doprawić pieprzem i solą. Dodac starty ser lub wmieszać żółtka i jeszcze chwilke dusić mieszając. Podawać z makaronem wstążki, kokardki. Wszystko razem wymieszać.


--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Małgoś.dz
post Tue, 07 Dec 2004 - 13:32
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




MAKARON WSTĄŻKI (SZEROKIE) Z CUKINIĄ (pyszne!!!!!)

1 mała cukinia (najlepiej ślicznie zielona, raczej cieńka, bo w takiej nie ma zbyt dużo pestek)
1 pomidor
odrobina oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
pieprz świeżo zmielony
troszkę startego parmezanu (ale niekoniecznie)

Gotujemy makaron w osolonej wodzie (al'dente). W tym czasie, myjemy cukinię i razem ze skórką kroimy w kosteczkę (raczej drobną, ok. 1/2 na 1/2cm).
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Kroimi w kostkę (ale wyrzucamy z niego tę galeretkowatą część z pestami).

Gdy makaron powoli zaczyna dochodzić - rozgrzewamy na patelni oliwę, wyciskamy do niej przez praskę czosnek i chwilę przysmażamy, uważając by się nie przypalił. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cukinię i dosłownie 2-3 minuty dusimy, często mieszając. Właściwie cukinia powinna być tylko zeszklona.
W tym czasie powinnyśmy już odcedzać makaron.

Wyłączamy gaz pod patelnią. Na patelnię wrzucamy odcedzony dobrze makaron. Wszystko mieszamy. Pieprzymy. Posypujemy parmezanem (albo i nie jeśli z niego zrezygnowałyśmy) i znów mieszamy z makaronem.

Wykładamy porcje na talerze. Po wierzchu dekorujemy kawałkami pokrojonego pomidora i jakąć zieleninką (świeża bazylia, naka pietruszki, itp).

Jemy i się oblizujemy - takie smaczne.


--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Małgoś.dz
post Tue, 07 Dec 2004 - 13:35
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




LASAGNIE Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ (przepis pochodzący z Mniammniam i mnóstwo razy przeze mnie wypróbowany)

ok. pół pudełka płatów lasagne (ok. 22 dag)
15 dag czerwonej soczewicy
40 dag pieczarek
4 dag startego zółtego sera
puszka pomidorów w zalewie *
mała puszka koncentratu pomidorowego *
2 cebule
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, oliwa

*można zastąpić świeżymi pomidorami uduszonymi na patelni

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki. Jak puszczą sok, dodać soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przykryć i dusić kilka minut do miękkości ziarna. W zasadzie powinno być w farszu troche płynu, aby płaty lasagne mogły go wchłonąć.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Układać na przemian lasagne i farsz. Górną warstwę posypać zółtym serem.
Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.


--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Tue, 07 Dec 2004 - 13:52
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




tagliatelle z sosem śmietanowo łososiowym I –Sylwias
łosoś wędzony
ząbek czosnku
szklanka śmietany
masło
koperek/kapary
Tagiatelle gotujemy(oczywiście al dente )
Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki, smażymy chwilę na maśle. Dodajemy śmietanę i chwilę trzymamy na ogniu. Dodaje łososia pokrojonego w paseczki i koperek (ew. te kapary). Sos podgrzewamy chwilę. Mieszamy z makaronem.

Sos smietanowo łososiowy II wg Makłowicza – Dorusia
mam przepis makłowicza!:
ugotowac makaron
na patelnie olej(łyżka) masło(łyżka) posiekane kapary (łyza)
szafran i biały pieprz,szklanka słodkiej śmietanki i na koniec 150g łososia wędzonego.
sos wlać do makaronu.


tagliatelle z sosem smietanowo łososiowym III – marghe
500 ml śmietany 18%
200 g łososia wędzonego
pieprz czerwony w ziarnach
pieprz biały mielony
skórka z 1 cytryny
1 papryczka chilli suszona
odrobina soli
ew, odrobina cognacu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Makaron gotować.

Łososia pokroić w kostkę.

Smietanę podgrzac, dodać pieprz biały i papryczkę. Zagtowac. Dodać łososia i skórkę cytrynowš. Ew. podlać alkoholem. Wsypac czerwony pieprz. Wymieszac. Pogotować pare minut.

Wymieszac z makaronem

Spokojnie mozna dodac kapary np zamiast czerwonego pieprzu


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Tue, 07 Dec 2004 - 13:58
Post #13


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Śmietana (do zup i sosów najlepsza, ale moze byc i gęsta Danone) + ser plesniowy typy Grogonzola (rokpol ze sklepiku pod domem też sie nada ) + wędzonka (bekon, ogonówka, polędwica łososiowa, ew. szynka.. cokolwiek co sie da obsmażyc. Wędlinę pokroic w kostkę lub paseczki, obsmażyc (na krucho ).
Makaron gotowac "al dente"
Smietanę (1 lub 2 opakowania - zalezy od ilosci głodych osób ) wlac na patelnię (na łyzke oliwy), podgrzac, ser plesniowy (20 -25 g) pokruszyć , dodać do śmietany. Rozpuscić , ciągle mieszając. Doprawic pieprzem (nie solic!!). Jeśli sos wydae sie za gęsty mozna rozcieńczć mlekiem lub alkoholem typu whisky lub białym winem.. lub dodac wode z gotującego sie makaronu.
Makaron wrzucic na patelnię z sosem serowym i wymieszac. Posypać wedlinką

Tu : http://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=88...ght=wst%B1%BFki
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Tue, 07 Dec 2004 - 14:02
Post #14


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




spaghetti Z krewetkami i imbirem - MSZ pyszne
3 cm imbiru zetrzec, wrzucic na oliwe, obsmazyc, dodać krewetki mrozone (około 250g). Smażyć. Podlac kieliszkiem np. whisky lub koniaku. Odparować.
Zdjąc z patelni.
Na oliwie po krewetkach dusić 1-2 puszki pomidorów (rzadko sie to zdarza, ale do tego przepisu naprawde lepiej pasują puszkowe od swiezych) z 1 papryczką chilli. Poddusic chwilkę. Dodać krewetki. Mozna dodac skórkę z cytryny. Doprawić do smaku.
Wymieszac ze spaghetti i jesc:)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Thu, 09 Dec 2004 - 08:51
Post #15


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Makaron z tuńczykiem:

na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek,za chwile wyrzucamy czosnek icon_lol.gif wrzucamy natomiast pomidory,ostatnio dałam z puszki,bo mi sie rozmarazac nawet nie chciało icon_redface.gif ,dodajemy puszkę tuńczyka,origano,sól,pieprz,i dużo zielonej pietruszki,.opcjonalnie groszek konserwowy.
tuńczyk w sosie własnym .
Aleś Marghe posprzątała! jstem pod wrazeniem
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Mon, 10 Jan 2005 - 23:26
Post #16


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Spaghetti ze smietaną i cytryną (wybaczcie, znów prawie wszystko na oko)

spaghetti
5 cytryn
2 smietany
masło
parmezan starty
sól
pieprz

Makaron gotować
Z 4 cytryn zetrzeć skorkę. Wycisnąc sok (niekoniecznie ze wszystkich bo będzie bardzo kwaśne - kwestia gustu ). Skórke wrzucic na patelnie z masłem, podsmażac na wolnym ogniu, dodac śmietanę i parmezan - jesli całość jest za gesta podlać wodą, w której gotuje sie makaron. Stopniowo dolewac sok z cytryny (uwaga - smietana może sie ściąć). Doprawic sola i pieprzem.
Ugotowany makaron wrzucic do sosu i wymieszac ,pogotowac jeszcze chwilke, dodać skórke z piątej cytryny. Jeść natychmiast

albo
z wędzonym łososiem i mandarynkami (tego nie robiłam)
320 g makaronu – np linguine
100 g wędzonego łososia
2 mandarynki
100 g śmietany
1 szalotka
kilka listków selera naciowgo
sol, pieprz

Obieraczką do warzyw zdjąć skórkę z mandarynki . potrzebne będa 2 paseczki (bez albedo), pokroić w cieniutkie paseczki *. Zblanszowac .
Wycisnąc sok z mandarynek i wlac do garnuszka. Dodac posiekaną szalotkę, skórki. Podgrzewać na małym ogniu. Zredukować// Mamy otrzymać 4 łyzki płynu. Przecedzić, wlac ponownie do garnka i dodać smietanę. Podgrzać ale nie zagotować.
W tzw międzyczasie ugotować makaron
Do sosu dodać pokrojonego łososia. Wymieszać z makaronem. Posypać pocietymi listami selera naciowego. Doprawić. Wymieszać
jeść
* mozna sie posłuzyć specjalną skrobaczką do skórek
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
katkasia
post Tue, 11 Jan 2005 - 10:41
Post #17


Grupa: Użytkownicy
Postów: 722
Dołączył: Mon, 28 Jul 03 - 10:47
Nr użytkownika: 937

GG:


Udało mi się zrobić pyyyszneee spaghetti. Gościom bardzo smakowało, więc dzielę się przepisem:
* spaghetti
* 20 dag bekonu
* 1 cebula
* garść grzybów suszonych
* masło
* 2 śmietany - małe pojemniczki (najlepiej 22%)

Wstawiam wodę na spaghetti i gotuję kluchy.
Cebulę kroję w kostkę i szklę na maśle, po chwili dodaję pokrojony w paski bekon, po kliku minutach pokrojone w paski grzyby. Grzyby wcześniej moczę całą noc w wodzie a potem gotuję przez godzinę.
Wszystko cały czas podsmażam na małym ogniu. Do masy cebulowo - bekonowo - grzybowej dodaję śmietanę i podgrzewam, solę, pieprzę. Ugotowane kluchy wrzucam na patelnię, mieszam, wrzucam 2 żółtka - mieszam. Posypuję natką pietruszki albo cząbrem. Mniammm
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
katkasia
post Mon, 17 Jan 2005 - 10:43
Post #18


Grupa: Użytkownicy
Postów: 722
Dołączył: Mon, 28 Jul 03 - 10:47
Nr użytkownika: 937

GG:


Marghe, zrobiłam Twoje krewetki w ostrym sosie z kluchami. Ostrrrree, ale pyyyszneeee.
Dzięki za przepis icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sat, 22 Jan 2005 - 22:59
Post #19


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




tagliatelle z krewetkami w sosie z sera mascarpone/gorgonzola z szynka prosciutto - Kayak
Skladniki:
krewetki jumbo (ja potrafie zjesc ich duzo )
opakowanie gorgonzoli najlpiej Galbani
szynka Prosciutto lub jakas lekko podwedzana pokrojona w paseczki
serek Mascarpone tez najlpiej Galbani
tagiatelle
Najpierw sosik: na malenkim ogniu roztapiamy mascarpone dorzucamy do niego gorgonzole. Szyneczke podsmazamy osobno i wrzucamy do sosu. Niczym go nie przyprawiamy bo to niebo w gebie samo z siebie. Krewetki grillujemy lub smazymy, makaron gotujemy al dente, polewamy sosem, kladziemy nan krewtki i jemy.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Wed, 26 Jan 2005 - 09:26
Post #20


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Zrobiłąm alla carbonara,a potem doczytałąm,że ma 700 kalorii 1 porcja,i jestem w szoku.
Marghe czy to mozliwe??
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> Kluchy, kluski i kluseczki.. i makarony;-)

Start new topic Reply to this topic
9 Stron V   1 2 3 następna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sun, 22 Oct 2017 - 04:57
lista postów tego wątku
© 2002 - 2017  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe