Maluchy.pl logo    

Zobacz: Warszawa dla dzieci

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic

> L4 kombinacje
Skalar84
post Thu, 02 Feb 2012 - 16:42
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 39,274

Witam icon_smile.gif
Mam dylemat moja sytuacja wyglada tak :
Jestem na urlopie wychowawczym , urlop konczy mi sie 20.09.2012r ( ostatnia czwarta częśc) , pracuje a bardziej dorabiam sobie opiekujac sie starsza pania w czasie gdy syn jest w przedszkolu , naturalnie na czarno , moj narzeczony stracil prace tydzien temu no i generalnie nasza sytuacja finansowa nie wyglada za różowo,
dzis okazało się ze jestem w ciąży , no i w zwiazku z tym zastanawiam się czy nie przerwac urlopu wychowawczego i nie isc na L4 po kilku dniach pracy, jest to czysta kalkulacja kasy , gdyz bedac na L4 dalej bede mogla dorabiac u ww kobiety a dodatkwo bede dostawac pieniadze z ZUSu i dopóki mój narzeczony nie znajdzie pracy jakos sobie przebidujemy

no i pytanie jak myslicie jaka jest szansa ze lekarz da mi zwolnienie ??
( bo mysle ze bedzie na tyle kumaty ze zrozumie o co mi chodzi icon_smile.gif ) na moja korzysc przemawia fakt ze jestem zatrudniona na stanowisku pracownik magazynu i czesto trzeba tam dzwigac i generalnie praca jest fizycznie ciezka , jednak ja czuje sie swietnie i tak miedzy Bogiem a prawdą mogłabym pracowac bo w poprzedniej ciazy pracowalam w tej samej firmie do konca 8 mies .

wiem ze to co chce zrobic nie jest do konca uczciwe ale jak narazie jedyne wyjscie dla mnie

--------------------
Fundacja AST 1% podatku pomoc dla Terierów typu Bull
http://www.fundacja-ast.pl/pl/jak-mozna-pomagac/1
Go to the top of the page PM

Quote Post
M4ru5i4
post Thu, 02 Feb 2012 - 17:22
Post #2

Nr użytkownika: 3,925

GG:

jeżeli nie możesz pracowac na dotychczasowym stanowisku, to powinnaś zostac przeniesiona do pracy która możesz wykonywać- to raz. Jeśli nie ma dla Ciebie takiej pracy, to możesz zostać odsunięta od świadczenia obowiązku pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia- to dwa. Zwolnienie nalezy się tylko w przypadku gdy twój stan nie pozwala na jakiekolwiek świadczenie pracy (ciąża zagrożona np) - to trzy. Dorabiasz na czarno- jak ktoś się dopatrzy, to Wasza sytuacja nie będzie nie_różowa ino czarna- to cztery. JAk pójdziesz jednak na to L4 i dorabiac będziesz dalej, to czekac tylko jak ZUS Cię skontroluje, bo wcale się nie zdziwię jak (bądź co bądź) oszukany pracodawca posyfi Cię do ZUSu, wtedy będzie czarniej niż w czarnej głębokiej....- to pięć.
I tak można by wyliczać jeszcze długo. W każdym razie na tym forum raczej porady jak oszukać ZUS. lekarza i pracodawcę raczej nie dostaniesz

--------------------
Mój mąż ma tylko jedną wadę- byłą żonę :P

I 03/01 ; II 07/10

...Gdybyś kiedy we śnie poczuł, że oczy moje już nie patrzą
na ciebie z miłością, wiedz, żem żyć przestała...

Quote Post
Skalar84
post Thu, 02 Feb 2012 - 19:02
Post #3

ej ej ej wróc !!!

doskonale wiem kiedy dostaje sie zwolnienie nie musisz mnie uswiadamiac .
lekko mnie nie zrozumiałas, nie oczekuję porady jak oszukac ZUS itp, nie jestem osoba ktora chce sie za darmo nahapac poprostu kombinuje jak mam dalej życ .
moje robienie na czarno to zarobek w wyskoosci 250zł mies ,i raczej marne szanse zeby sie ktos tego dopatrzyl , na umowie o prace mam minimum czyli jesli pojde na L4 to odstane ok 1300zł moj narzeczony nie pracuje a za wynajem mieszkania płace 1300 zł wiec wcale sie nie wzbogace kosztem niewinnych podatnikow a bede ledwo wiazac koniec z koncem

edit: a poza tym moje pytanie brzmiało jakie sa szanse ze lekarz da mi zwolnienie ( w domysle : czy któras z forumowiczek była w podobnej syt itp) a nie co sciemnic lekarzowi zeby dal mi zwolnienie
bo na wizycie zamierzam jasno i wyraznie powiedziec lekarzowi o co chodzi , gdyz nie mam zamiaru narazac osoby postronnej na problemy ( za to ze da mi zwolnienie na ktore nie do konca zasługuje mogłby miec nieprzyjemnosci )

Ten post edytował Skalar84 Thu, 02 Feb 2012 - 19:07

--------------------

Quote Post
M4ru5i4
post Thu, 02 Feb 2012 - 19:30
Post #4

Nr użytkownika: 3,925

GG:

CYTAT(Skalar84 @ Thu, 02 Feb 2012 - 19:02) *
ej ej ej wróc !!!

doskonale wiem kiedy dostaje sie zwolnienie nie musisz mnie uswiadamiac .
lekko mnie nie zrozumiałas, nie oczekuję porady jak oszukac ZUS itp, nie jestem osoba ktora chce sie za darmo nahapac poprostu kombinuje jak mam dalej życ .
moje robienie na czarno to zarobek w wyskoosci 250zł mies ,i raczej marne szanse zeby sie ktos tego dopatrzyl , na umowie o prace mam minimum czyli jesli pojde na L4 to odstane ok 1300zł moj narzeczony nie pracuje a za wynajem mieszkania płace 1300 zł wiec wcale sie nie wzbogace kosztem niewinnych podatnikow a bede ledwo wiazac koniec z koncem

edit: a poza tym moje pytanie brzmiało jakie sa szanse ze lekarz da mi zwolnienie ( w domysle : czy któras z forumowiczek była w podobnej syt itp) a nie co sciemnic lekarzowi zeby dal mi zwolnienie
bo na wizycie zamierzam jasno i wyraznie powiedziec lekarzowi o co chodzi , gdyz nie mam zamiaru narazac osoby postronnej na problemy ( za to ze da mi zwolnienie na ktore nie do konca zasługuje mogłby miec nieprzyjemnosci )

Uważasz, że jak lekarzowi powiesz po co Ci zwolnienie, to umniejszy mu ew. nieprzyjemności??
Sama z resztą podkreślasz, że wiesz, że L4 Ci się nie należy.

Faktem jest, że jednak pójście na zwolnienie które Ci się nie nalezy, a ma służyć tylko jako możliwość dorobienia sobie na czarno, to wyłudzenie z ZUSu. Skoro możesz dorabiać, to możesz też pracować normalnie na etacie, a nie brać chorobowe z ZUSu, które de facto pochodzi jednak ze składek "niewinnych podatników" - jak to określiłaś. I nie mów, że na pewno nikt się nie dopatrzy. Zawsze jest opcja,że tak jednak będzie. Wystaczy, że kontrola przyjdzie w momencie jak będziesz dorabiała właśnie (czyli domyślam się, że nie będzie Cię wtedy w domu. )
I

--------------------
Mój mąż ma tylko jedną wadę- byłą żonę :P

I 03/01 ; II 07/10

...Gdybyś kiedy we śnie poczuł, że oczy moje już nie patrzą
na ciebie z miłością, wiedz, żem żyć przestała...

Quote Post
MamaJulki
post Thu, 02 Feb 2012 - 19:50
Post #5

Nr użytkownika: 12,767

akurat sama jestem na zwolnieniu i wiem, że u nas kontrolują ciężarne - zwłaszcza te, które jakoś podpadają
a Ty jesteś pierwsza na liście podpadających bo chcesz przerwać wychowawczy i zaraz po kilku dniach przejść na L4 - oczywiście, że ZUS od razu się Tobą zainteresuje
co do L4 to trafisz do odpowiedniego lekarza i pewnie je dostaniesz tylko patrz wyżej co Marta napisała

--------------------

Quote Post
Skalar84
post Thu, 02 Feb 2012 - 20:28
Post #6

CYTAT(M4ru5i4 @ Thu, 02 Feb 2012 - 19:30) *
Uważasz, że jak lekarzowi powiesz po co Ci zwolnienie, to umniejszy mu ew. nieprzyjemności??
Sama z resztą podkreślasz, że wiesz, że L4 Ci się nie należy.

Faktem jest, że jednak pójście na zwolnienie które Ci się nie nalezy, a ma służyć tylko jako możliwość dorobienia sobie na czarno, to wyłudzenie z ZUSu. Skoro możesz dorabiać, to możesz też pracować normalnie na etacie, a nie brać chorobowe z ZUSu, które de facto pochodzi jednak ze składek "niewinnych podatników" - jak to określiłaś. I nie mów, że na pewno nikt się nie dopatrzy. Zawsze jest opcja,że tak jednak będzie. Wystaczy, że kontrola przyjdzie w momencie jak będziesz dorabiała właśnie (czyli domyślam się, że nie będzie Cię wtedy w domu. )
I

nie umniejszy ale do niego bedzie nalezala decyzja czy ew podejmie ryzyko na wlasna odpowiedzialnosc ,
wychodze na godzine dziennie wiec rownie dobrze moglm wyjsc z psem na spacer czy po dziecko do przedszkola lub po zakupy, nie wroce do swojej pracy na etat bo firma jest poza Warszawa i sam dojazd to 1.5 godz a firma jest czynna od 11 do 19 ,ale szkoda gadac nie zalogowalam sie po to aby sie tlumaczyc, spodziewalam sie raczej zrozumienia i wsparcia albo ew rad ( bo jakby nie patrzec mam trudna sytuacje ) a nie wyrzucania mi ze wyłudzam pieniadze od ZUSu/ czy rządu który przeciez tak o nas dba , czy pisania ze na bank mnie złapia

--------------------

Quote Post
Helena
post Thu, 02 Feb 2012 - 21:35
Post #7

Nr użytkownika: 2,259

GG:

wiesz ciężko oczekiwać zrozumienia skoro chcesz "wyłudzić" te pieniądze od nas. W końcu to my płacimy składki, które idą dla osób na zwolnieniu.
A w ciężkiej sytuacji jest tu wiele forumek tylko nie wszystkie "kombinują".

--------------------

Quote Post
Helena
post Thu, 02 Feb 2012 - 21:37
Post #8

GG:

i jeszcze zastanawiam się dlaczego jesteś na wychowawczym skoro twoje dziecko chodzi do przedszkola. Myślałam, że korzysta się z niego by móc zająć się własnym dzieckiem a nie dorabiać na czarno.

--------------------

Quote Post
gosiagosia
post Thu, 02 Feb 2012 - 23:12
Post #9

Nr użytkownika: 24,823

bedac na l4 nie mozna wyjsc do sklepu ?

a do autorki? rozumiem, ze nie jestes w zwiazku malzenskim - pobierasz zasilki z mopsu ?

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]

...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...

Quote Post
Joka
post Thu, 02 Feb 2012 - 23:18
Post #10

Nr użytkownika: 4,810

Gosia - jak na druku L4 w polu 12 masz wpisaną 1 - co oznacza, ze chory powinien leżeć, to raczej nie można nigdzie wychodzić

--------------------

Nie ludzie nami rz?dz?, lecz w?asne s?abo?ci.

Quote Post
moko.
post Fri, 03 Feb 2012 - 08:24
Post #11

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 1,254

CYTAT(Skalar84 @ Thu, 02 Feb 2012 - 20:28) *
spodziewalam sie raczej zrozumienia i wsparcia albo ew rad ( bo jakby nie patrzec mam trudna sytuacje ) a nie wyrzucania mi ze wyłudzam pieniadze od ZUSu/ czy rządu który przeciez tak o nas dba , czy pisania ze na bank mnie złapia

Rady dostałaś, więc o co kaman?
Masz trudną sytuację to są insystytucje pomocowe- MOPS.
I wyłudzasz pieniadze, nas wszystkich podatników - bo to MY podatnicy finansujemy Twój wyłudzony zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński.

Chesz przerwać wychowawczy i pójść na chorobowe - to zrób to, moze będziesz mieć szczęście, ze NIKT nie doniesie do Zusu, pracodawcy, ze dorabiasz sobie, wiec zdolna jesteś do pracy.....

Helena - dziecko moze być w przedszkolu, żłobku do 4 godz dziennie i matka będąca na wychowawczym dalej sprawuje osobistą opiekę nad nim.

Gosiagosia - tak jak napisała Joka na zwolnieniu lekarskim jest kod - 1-2 - czy choroba wymaga leżenia, chodzenia.
Chodzenie oznacza - ze ide do lekarza, apteki, sklepu zaspakajając potrzeby, które nie wpływają na pogorszenie stanu zdrowia,a nie łażę po kinach, koleżankach, DORABIAM sobie....

--------------------
"Jednym z objawów zbli?aj?cego si? za?amania nerwowego jest przekonanie, ?e wykonujemy niezwykle wa?n? prac?."
B.Russell

Quote Post
skanna
post Fri, 03 Feb 2012 - 08:33
Post #12

Nr użytkownika: 970

GG:

Skalar, nie mów, że nie kombinujesz, bo jeśli dajesz radę pracować, a nie macie w tej chwili kasy, to przecież możesz przerwać wychowawczy i wrócić po prostu do pracy, będą Ci normalnie płacić i wszystko będzie ok. Takie proste i uczciwe rozwiązanie nie przyszło Ci do głowy?

--------------------

Quote Post
moko.
post Fri, 03 Feb 2012 - 08:43
Post #13

CYTAT(skanna @ Fri, 03 Feb 2012 - 08:33) *
Skalar, nie mów, że nie kombinujesz, bo jeśli dajesz radę pracować, a nie macie w tej chwili kasy, to przecież możesz przerwać wychowawczy i wrócić po prostu do pracy, będą Ci normalnie płacić i wszystko będzie ok. Takie proste i uczciwe rozwiązanie nie przyszło Ci do głowy?

Ej no skanna, Skalar wyraźnie napisała, ze praca jest beeee, bo dojazd daleki icon_wink.gif dlatego wyłudzi naszą kasę icon_wink.gif bo to takie proste.

--------------------
"Jednym z objawów zbli?aj?cego si? za?amania nerwowego jest przekonanie, ?e wykonujemy niezwykle wa?n? prac?."
B.Russell

Quote Post
Dorotka25
post Fri, 03 Feb 2012 - 08:46
Post #14

Nr użytkownika: 134

CYTAT(skanna @ Fri, 03 Feb 2012 - 08:33) *

Skanna, po prostu Cię uwielbiam... icon_wink.gif

Skalar napisałaś, że
CYTAT
wiem ze to co chce zrobic nie jest do konca uczciwe ale jak narazie jedyne wyjscie dla mnie

Nie, to co chcesz zrobić JEST NIEUCZCIWE.
Skoro tak świetnie siew czujesz w tej ciąży to wracaj do pracy, ot - to jest jedyne wyjście.

Na wszelki wypadek, jakby chciało Ci się zmienić zdanie nt. świetnego samopoczucia zacytuję
CYTAT
jednak ja czuje sie swietnie i tak miedzy Bogiem a prawdą mogłabym pracowac

Quote Post
Helena
post Fri, 03 Feb 2012 - 09:48
Post #15

GG:

CYTAT(moko. @ Fri, 03 Feb 2012 - 08:24) *
Rady dostałaś, więc o co kaman?
Masz trudną sytuację to są insystytucje pomocowe- MOPS.
I wyłudzasz pieniadze, nas wszystkich podatników - bo to MY podatnicy finansujemy Twój wyłudzony zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński.

Chesz przerwać wychowawczy i pójść na chorobowe - to zrób to, moze będziesz mieć szczęście, ze NIKT nie doniesie do Zusu, pracodawcy, ze dorabiasz sobie, wiec zdolna jesteś do pracy.....

Helena - dziecko moze być w przedszkolu, żłobku do 4 godz dziennie i matka będąca na wychowawczym dalej sprawuje osobistą opiekę nad nim.

Gosiagosia - tak jak napisała Joka na zwolnieniu lekarskim jest kod - 1-2 - czy choroba wymaga leżenia, chodzenia.
Chodzenie oznacza - ze ide do lekarza, apteki, sklepu zaspakajając potrzeby, które nie wpływają na pogorszenie stanu zdrowia,a nie łażę po kinach, koleżankach, DORABIAM sobie....

Dzięki moko, nie wiedziałam. Zmyliło mnie pewnie to, że u nas nie przyjmują do przedszkola dzieci rodziców niepracujących. Można zapisać dziecko na minimum 8 h.

--------------------

Quote Post
Skalar84
post Fri, 03 Feb 2012 - 19:23
Post #16

no więc moje drogie parafianki i moralizatorki icon_smile.gif

nie nie jestem w zwiazku małzeńskim i nie pobieram zadnych zasiłków z mopsu itp ale w sumie chyba nad tym pomysle dzieki za info

praca jest bee bo dojazd trwa 1.5 godziny, bilet komunikacji miejskiej mies kosztuje 156zł ( bo druga strefa) bilet na kolejke WKD 115zł razem 271zł przy pensji 1370zł to sporo jak dla mnie

po dzisiejszej wizycie u lekarza okazało sie ze jestem w blizniaczej ciąży icon_biggrin.gif i w zwiazku z moimi problemami astmatycznymi lekarz sam z siebie uznał ją za ciaże wysokiego ryzyka i powiedzial ze L4 wydaje od ręki, powiedziałam mu o tym ze chce wrocic do pracy powiedział zebym wrocila jak najszybciej na mies a póżniej poszła na L4

wiec niestety moje drogie biedne podatniczki bedziecie płacic za moje rzekomo wyłudzone swiadczenia,

to jest własnie Polska mentaloność nie wazne ze na weekend mam 23,04 gr ( z ciekawości Wy sprawdzcie Wasz weekendowy budzet icon_smile.gif ) ale w Waszych oczach jestem przestepcą bo chce wyłudzic nedzne ( nie dla mnie ) 1300zł od naszego wspaniałego Państwa i równie wspaniałych pomocnych obywateli

sa forumki w kiepskiej sytuacji ale nie kombinuja hmm moze nie maja az tak ciezkiej sytuacji , nie jestem swieta ale moge sie dac pochlastac ze Wy również nie i jak kazdy macie co nieco na sumienu ale roznica polega na tym ze ja sie przyznaje do tego otwarcie icon_wink.gif

co do donoszenia na mnie przez pracodawce to niestety ( dla Was ) nie doniesie na mnie, gdyz zrezygnowalam z pensji ktora wyplaca mi pracodawca przez te pierwsze chyba 30 dni zwolnienia i dzieki temu moj szef zgodzil sie na to zebym poszla na L4 , ba dal mi nawet dotatkowa prace ktora moge wykonywac w domu , ale jak sam zaznaczyl zrobil to tylko i wylacznie dlatego ze nie sciemnialam tylko prosto z mostu powiedzialam o co chodzi

wiec jak widac kombinowanie czasem sie oplaca icon_wink.gif

dzieki bo mimo wszystko uzyskałam parę cennych informacji z tego forum

na przyszłośc radzę nie wrzucac wszystkich do jednego worka icon_smile.gif

a i ostatnia sprawa, skoro jestescie podatnikami to zapewne wypełniacie PITy i jesli jeszcze nie macie planu komu przekazac swój 1% (ciach moderacja)

--------------------

Quote Post
moko.
post Fri, 03 Feb 2012 - 19:34
Post #17

Nie zdziwiła mnie Twoja wypowiedź, ale dziękujemy Pani za cenne wskazówki.

Wątek zamykam.

--------------------
B.Russell

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thu, 24 May 2012 - 00:09
lista postów tego wątku
ciąża i poród dziecko kobieta dla dzieci rodzina podróże zobacz koniecznie
© 2002 - 2012  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Kontakt  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach chronionych przez symantec