Maluchy.pl logo    

Zobacz: Warszawa dla dzieci

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic

> Metody ART akceptowane przez Kościół Katolicki
Rosa
post Sun, 02 Aug 2009 - 11:32
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 152

umieszczam wątek ku ogólnej informacji, bo sprawa jest w ogóle niepodnoszona w mediach, a być moze kluczowa dla nieplodnych katoliczek:

aktualnie istnieją dwie metody rozrodu wspomaganego, których Kościół Rzymskokatolicki ani nie potepił, ani nie pochwalił. Stosowanie ich nie jest zatem grzechem i wydaje się być moralnie obojętne, ponieważ nie mamy żadnego oficjalnego stanowiska w tej sprawie.
Są to metody:

GIFT
CYTAT
(dojajowodowe przeniesienie gamet: gamete intrafallopian transfer) to odmiana sztucznego zapłodnienia (IVF) stosowane u kobiet z niepłodnością nieznanego pochodzenia oraz w przypadku nieznacznie obniżonej płodności partnera.

W GIFT pobrana komórka jajowa podobnie jak do zapłodnienia In vitro, zostaje zmieszana z plemnikami po czym gameta zostaje wprowadzona do jajowodu przy pomocy długiej, cienkiej sondy w trakcie laparoskopii.

Metoda ta obecnie nie jest stosowana ze względu na konieczność wykonania operacji

O wadach tej metody nei będę w tej chwili pisac, jesli ktoś jest zainteresowany to proszę bardzo. Obecnie nie wykonuje się jej w Polsce, ale zapewne na zyczenie pacjentów byłoby to możliwe. Jesli idzie o skuteczność GIFT to waha się on na poziomie 10-15% czyli skuteczności inseminacji.

INSEMINACJA WSPOMAGANA
CYTAT
polega na odbyciu stosunku przed inseminacją za pomocą prezerwatywy perforowanej, a następnie dokonaniu inseminacji, która w takim przypadku zyskuje charakter wspomagający prokreację a nie zastępujący prokreację. Prezerwatywy są do kupienia na e-bayu, polskie kliniki zgadzają sie wykonywać ten wariant inseminacji.

Jest to wykładnia stosowana przez kościoły francuski, amerykański i niemiecki. W Polsce na nią nie trafiłam, ale najwazniejsze jest to, że podstawowym dokumentem jest tu Donum Vitae i wymienione kościoły wywodzą swoją interpretację dokładnie z tej instrukcji.
Zatem katolik postępujący w myśl tej wykładni nadal jest w porzadku wobec stanowiska Watykanu niezaleznie od tego, co słyszy z polskich ambon.
Link do źródła:
http://www.usccb.org/prolife/issues/nfp/treatment.htm

--------------------
Pierwsze:

Drugie:
Go to the top of the page PM

Quote Post
gumiś
post Thu, 08 Oct 2009 - 12:22
Post #2

Nr użytkownika: 29,449

Dzień dobry!
Proszę Pani kto Panią upoważnił do oceny co akceptuje Kościół, proszę nie wchodzić w nie swoje kompetencje, każdy mądry katolik będzie szukał rady u kierownika duchowego, spowiednika lub po prostu w instytucjach kościelnych lub przykościelnych tym się zajmujących. Tym bardziej nie wypada w ten sposób wyrażać sądów przez osobę tak mało obiektywną i bezstronną co udowadnia Pani przy okazji dyskusji o naprotechnologii, tak nieodpowiedzialna postawa nie przystoi moderatorowi strony.

Quote Post
Rosa
post Fri, 19 Feb 2010 - 12:41
Post #3

Nr użytkownika: 152

proszę wybaczyć, że odpowiadam dopiero teraz, ale wysłał Pan swój post w chwili, gdy rodziłam młodszego syna icon_wink.gif Potem zaś nie odpowiadałam w poczuciu, iż zalinkowana przeze mnie strona, z którą z pewnością się Pan nie zapoznał, odpowiada na wszystkie pańskie pytania.
Dziś jednak i tak wymieniałam opinie via mail na tytułowy temat, więc "ku pamięci potomnych" icon_wink.gif przekopiuję wnioski i tutaj.
Jeszcze słowo odpowiedzi na pańskie wątpliwości:
KK jako instytucja nigdy nie wymagał od swoich członków inercji i bezradności intelektualnej, wręcz przeciwnie.
Wystarczy przywołać działalność zakonów jezuitów i dominikanów, działalność Szymona Hołowni, księdza Bonieckiego, księdza Tischnera i wielu, wielu innych. Proszę więc nie obrażać polskich katolików sugerując, iż jedynym możliwym interpretatorem Słowa Bożego i Tradycji Kościoła jest kierownik duchowy, bo nie jest to prawdą: instrukcje papieskie, do których za chwilę się odwołam, nie są tworzone dla episkopatów, a dla wszystkich wiernych i każdy człowiek może się z nimi zapoznać oraz postępować w zgodzie z nimi (to ostatnie jest nawet wymagane icon_wink.gif ).
I tak, Szanowny Panie, jeśli idzie o homologiczną inseminację z użyciem prezerwatywy perforowanej oraz zabieg GIFT, są to, jak już napisałam pół roku temu, zabiegi dopuszczalne przez KK i zgodne z trzema obowiązującymi nas w tym temacie instrukcjami papieskimi: Humanum Vitae, Donum Vitae i Dignitas Personae.

Teraz szczegóły. Strona, do której odsyłałam, nazywająca się nota bene "przewodnikiem dla katolickich par" i będąca stroną jednej z najprężniej działających w USA organizacji katolickich, inseminację homologiczną i GIFT umieszcza w dziale "metody w trakcie dyskusji: nie zostały ani zaaprobowane, ani zakazane przez Kościół Katolicki".
Kwintesencją jest tu definicja "zapłodnienia w zgodzie z doktryną KK":

'Any procedure which assists marital intercourse in reaching its procreative potential is moral.

Procedures which add a "third party" into the act of conception, or which substitute a laboratory procedure for intercourse, are not acceptable."

no i słowo teraz o inseminacji homologicznej z wykorzystaniem perforowanej prezerwatywy, bo to o tym zabiegu rozmawiamy, jako "dopuszczalnym":

1. aby ten zabieg nie pozostawał w niezgodzie z Donum Vitae, cytuję odpowiedni fragment DV:

CYTAT
Zapłodnienie zatem jest chciane w sposób godziwy, jeśli jest rezultatem "aktu małżeńskiego przez się zdolnego do zrodzenia potomstwa, do którego to aktu małżeństwo jest ze swej natury ukierunkowane i przez który małżonkowie stają się jednym ciałem"47 . Przekazywanie życia jest jednak pozbawione, z punktu widzenia moralnego, właściwej sobie doskonałości, jeśli nie jest chciane jako owoc aktu małżeńskiego, to jest specyficznego aktu zjednoczenia małżonków.

i jeszcze jedno:

CYTAT
Doniosłość moralna związku istniejącego między znaczeniami aktu małżeńskiego i między dobrami małżeństwa, jedność istoty ludzkiej oraz godność jej pochodzenia wymagają, by przekazanie życia osobie ludzkiej było owocem właściwego aktu małżeńskiego, właściwego miłości małżonków.

należy go zrealizować w następujący sposob (będę używać technikaliów):

a) para małżeńska uczestniczy w akcie małżeńskim z użyciem perforowanej prezerwatywy (perforacja służy temu, aby wyeliminować jej znaczenie antykoncepcyjne: czyli pozwalamy decydować o poczęciu Bogu)
b) następnie materiał genetyczny (nasienie) znajdujący się w prezerwatywie należy dostarczyć do laboratorium (i w tym miejscu, jesli para chce np. tylko przebadać mężczyznę w zgfodzie z doktryną moralną KK, temat się kończy: nasienie jest poddawane badaniu. A jeśli ma się odbyć inseminacja, to:)
c) spreparowane nasienie zostaje podane kobiecie cewnikiem bezpośrednio do macicy
d) (opcjonalnie, spotkałam się z takim podejściem w kilku przypadkach) para odbywa ponownie stosunek seksualny, aby zachować ciągłość aktu- wówczas inseminacja nie zastępuje aktu, a go wspomaga. ale sam akt istnieje i realnie się odbywa.

po co to wszystko? Właśnie po to, aby wyeliminować "udział osób trzecich w poczęciu"- w takim ujęciu lekarz dokonujący zabiegu nie wprowadza "protetyki aktu seksualnego", i w ten sposób omijamy punkt szósty Donum Vitae:

CYTAT
Sztuczne zapłodnienie homologiczne w obrębie małżeństwa jest niedopuszczalne, za wyjątkiem przypadku, w którym środek techniczny nie zastępuje aktu małżeńskiego, lecz ułatwia i pomaga w osiągnięciu jego naturalnego celu

finito.
Zdaję sobie sprawę, że do wielu osób taki sposób inseminacji może nie przemawiać, w moim poczuciu jest to metoda bardziej upokarzająca niż klasyczna iui. Ale nie o moje odczucia chodzi, a o furtkę dla ludzi wierzących będących jednocześnie niepłodnymi.
Literalnie zgadza się z instrukcją papieską i nie można go merytorycznie podważyć.
GIFTu analizować nie będę, chyba, że ktoś będzie zainteresowany.

pozdrawiam

a.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sat, 11 Feb 2012 - 21:04
lista postów tego wątku
ciąża i poród dziecko kobieta dla dzieci rodzina podróże zobacz koniecznie
© 2002 - 2012  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Kontakt  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach chronionych przez symantec