|
|
Pieniądze z ZUS, kiedy |
|
|
|
|
Mon, 06 Feb 2012 - 14:38
|
Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 37,280

|
23 grudnia poszłam na L4 które było do 20,01, kolejne L4 mam od 20,01 do 17,02 i będą kolejne L4 w ciągłości aż do porodu , z drugim zwolnieniem księgowa zawiozła do ZUS formularz o wpływie wynagrodzenia na konto, i moje pytanie kiedy mogę spodziewać się pieniędzy na koncie i czy waz z kolejnymi zwolnieniami będą one wpływać regularnie co miesiąc? I jeszcze jedno pytanie na zwolnieniu napisane jest, że chory może chodzić, interesuje mnie czy pracownik z ZUS "przyjdzie mnie odwiedzić", czy skontrolować mojego pracodawcę, czy rzeczywiście nie pracuję
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Mon, 06 Feb 2012 - 14:43
|

Grupa: Administratorzy
Nr użytkownika: 127

|
Pieniądze z ZUS są płatne "z dołu", czyli w tym przypadku pierwszej wypłaty możesz się spodziewać w lutym. Którego - to zależy, jak ZUS ma zaplanowane przelewy, one wychodzą w określonych dniach. Kolejne, jeśli będzie ciągłość zwolnienia, powinny wpływać regularnie co miesiąc. Kontrolować mogą, nawet jeśli zwolnienie jest bez opcji leżenia. Bywały takie kontrole.
--------------------
Ika mama Oskara zwanego kiedyś Żuczkiem (8.12.2001)  i Leny, zwanej Nutką, czasami Kropką ;) (12.07.2010) ___________________________________________________________ Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.---------------------------------------------------------------------------- Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)********************** Mam pełną skrzynkę PW? Napisz na maila: ika@maluchy.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 08 Feb 2012 - 13:40
|

Nr użytkownika: 303

|
A to nie jest tak, że pracodawca nadal płaci pracownikowi wynagrodzenie i odlicza sobię tę kwotę potem odprowadzając mniej pieniędzy do ZUSu? Też jestem na zwolnieniu, podobnie jak chyka. Wypłatę za grudzień dostałam normalnie na konto od pracodawcy, za część stycznia chyba też powinnam dostać od pracodawcy a resztę z ZUSu? Czy tę resztę dostanę wtedy w lutym czy dopiero w marcu?
--------------------
Ania mama Julci (20.12.2001) 
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 08 Feb 2012 - 14:16
|

Nr użytkownika: 303

|
Dzięki Moko, czyli pewnie za styczeń dostanę pieniądze na dwie raty. A czy ZUS wypłaci mi je jeszcze w lutym? Czy jakoś mogę sprawdzić to czy pracodawca przekazał to co powinien do ZUSu? No i czy ZUS też będzie mi przelewał pieniądze na konto? Kurcze, czuję że w tym miesiącu budżet domowy nam się nie domknie
--------------------
Ania mama Julci (20.12.2001) 
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 08 Feb 2012 - 17:48
|

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 1,254

|
CYTAT(chojnol @ Wed, 08 Feb 2012 - 14:16)  Dzięki Moko, czyli pewnie za styczeń dostanę pieniądze na dwie raty. A czy ZUS wypłaci mi je jeszcze w lutym? Czy jakoś mogę sprawdzić to czy pracodawca przekazał to co powinien do ZUSu? No i czy ZUS też będzie mi przelewał pieniądze na konto? Kurcze, czuję że w tym miesiącu budżet domowy nam się nie domknie  Idź do Zusu i wypełnij odpowiedni druk - zgodę o przekazywanie zasiłków na konto ROR, nie złożysz tego, to ZUS przekazem pocztowym prześle. Możesz sprawdzić czy Twoje dokumenty są w Zusie, wystarczy że pójdziesz i się dowiesz. Pracodawca przekazuje: a) druk dochodów (Z-3) b) zwolnienia lekarskie
--------------------
"Jednym z objawów zbli?aj?cego si? za?amania nerwowego jest przekonanie, ?e wykonujemy niezwykle wa?n? prac?." B.Russell 
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 16 Feb 2012 - 08:41
|
Nr użytkownika: 37,280

|
Chojnol ja wczoraj dostałam na konto pieniądze z Zusu i jestem przerażona kwotą jaką dostałam, bo jak liczyłam w domu to powinnam dostać dużo więcej.
Może ktoś mi wyliczy po "zusowemu" ile powinnam dostać, ??
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|
|