|
|
Przetwory |
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 17:49
|

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1,758

|
Zakłądam osobny wątek, bo sie pogubimy.
Wpadłam w szał przetworów. To wciaga.
A ile szalonych przepisów, ile niekonwencjonalnych połaczen. Problem w tym, że nie sa to sprawdzone rzepisy (wiem, wiem, nudna jestem), ale jako analfabeta przetworowy potrzebuję przetestowanych cudeniek. Z bardzo dokłądnymi wskazówkami dotyczącymi np pasteryzowania .
Im bardziej wymyślne tym lepiej
Nalewki Berka  już mam w bazie, będę robić.
Ale co dalej?
Słuze przepisami z włoskich stronek i jednoczesnie prosze o komentarz do nich - czy mają ręce i nogi, czy warto w nich coś zmienic itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 17:51
|

Grupa: Administratorzy
Nr użytkownika: 127

|
Ja na razie marynowałam czosnek i kalafior, więc nie wesprę przepisowo, ale włączam śledzia, bo też mam w planach dalsze przetwarzanie....
--------------------
Ika mama Oskara zwanego kiedyś Żuczkiem (8.12.2001)  i Leny, zwanej Nutką, czasami Kropką ;) (12.07.2010) ___________________________________________________________ Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.---------------------------------------------------------------------------- Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)********************** Mam pełną skrzynkę PW? Napisz na maila: ika@maluchy.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 19:44
|

Nr użytkownika: 146

|
Skąd bierzesz słoiki?
Szał przetworowy w praktyce jest mi obcy, jednokże ochote mam od zawsze na zrobienie: dżemu z moreli, przecieru pomidorowego, sałatki z zielonych pomidorów, nalewki z malin, i oczywiście suszonych pomidorów, ale czasu nie mam. Ale mam mamę....
--------------------
Szymek 2001 Wojtuś 2004 Mikołaj 2010 Klik
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 20:25
|

Nr użytkownika: 611
GG:

|
Będę bacznie śledzić wątek, bom wielce zainteresowana  . Już mi stoi na półce marynowana papryka, czosnek i przecier pomidorowy. W kolejce czekają buraczki z papryką.
Magenta
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 20:27
|

GG:

|
CYTAT(Graz) Skąd bierzesz słoiki?
Sloiki mam po zeszłorocznych przetworach i na bieżąco ze sklepowych sałatek. Ale w tym roku będę musiała dokupić, albo mąż od swojej mamy przytarga - podobno zalegają w całej piwnicy  .
Magenta
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 20:44
|

GG:

|
CYTAT(m_o_k_o) oj ja czekam na paprykę, buraczki z papryką:)
Moko - kopiuję przepis jednej z dziewczyn z forum. Nie pamiętam której  .
BURAKI z PAPRYKĄ
- 3 kg buraków
- 8 sztuk papryki
- 4 cebule
- 1 szkl octu
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 litra wody.
Buraki ugotować, zetrzeć na tarce z grubimi oczkami, dodać startą paprykę - można zmielić w maszynce do mięsa, zetrzeć cebulę tak samo jak paprykę.
Cebulę i paprykę zmieloną wrzucamy do gara i zalewamy wodą, octem dodajemy sól, cukier, podgotowujemy ok 10 min, na końcu dodajemy buraki. Gotujemy całość 5 min. Wkładamy gorące buraki do słoików i pasteryzujemy.
Magenta
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 21:37
|

|
CYTAT(Graz) Skąd bierzesz słoiki?
Z hipermarketów
A poza tym zostają po majonezach i różnych takich....
--------------------
Ika mama Oskara zwanego kiedyś Żuczkiem (8.12.2001)  i Leny, zwanej Nutką, czasami Kropką ;) (12.07.2010) ___________________________________________________________ Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.---------------------------------------------------------------------------- Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)********************** Mam pełną skrzynkę PW? Napisz na maila: ika@maluchy.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 22:08
|

Nr użytkownika: 635
GG:

|
słoiki z placu 50 groszy sztuka 0,5 + 10 groszy pokrywka...wątek zaczynam śledzić
wiśni na jutro czeka 6 kg
pomidorów koło 5 kg
ulcik
ps. ika co z tym czosnkiem ?? i kiedyś było coś o kalafiorach ???
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 22:32
|

|
CYTAT(ulcik) ps. ika co z tym czosnkiem ?? i kiedyś było coś o kalafiorach ???
A co ma być....?  Stoją w lodówce.....
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 22:36
|

Nr użytkownika: 635
GG:

|
no przepisik Ika przepisik  proszę
ulcik
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2004 - 22:38
|

|
Ulcik, przepisy są tu na forum  Czosnek jest w wątku Agnismy "MARYNOWANY CZOSNEK" a kalafior chyba w marynatach... Wrzuć w wyszukiwarkę, powinno wyskoczyć
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Sat, 07 Aug 2004 - 04:51
|
Nr użytkownika: 765

|
To moze ktos ma sprawdzone przepisy na brzoskwinie? Ja chetnie zrobilabym w syropie. Marghe, moze znajdziesz cos na tych wloskich stronach? I ostatnio widzialam w sklepie mrozone brzoskwinie i tak sie zastanawiam, czy przed zamrozeniem trzeba je blanszowac? Jak sadzicie? Poza tym nie pamietam juz kto, ale ktos mowil o buraczkach "prosto na patelnie" - tyle, ze przepsiu nie znalazlam.
To tyle pytan na poczatek.
Marta
|
|
|
|
|
|
|
|
Sat, 07 Aug 2004 - 09:52
|
Nr użytkownika: 207

|
CYTAT(Martka) To moze ktos ma sprawdzone przepisy na brzoskwinie? Ja chetnie zrobilabym w syropie.
Ja tez czekam moze jakiś pomysł ktoś ma, bo będe miała mnóstwo.
Na razie wiem, że z moich nie da sie zrobić smacznego wysmażonego dżemu - dwuletni stoi w piwnicy.
Z powodzeniem robiłam nektar, mielac w malakserze, zagotowując i wlewając do słoika, potem słoik do góry nogami aż do spożycia.
Jezeli chcesz zrobić w syropie, to nie spodziewaj sie tego samego efektu jak brzoskwinie z puszki, bo południowcy najwyraźniej używają niedojrzałych. Z dostępnych dojrzałych wyjdą miękkie.
Robiłam w klasycznym syropie ale mnie mnie denerwuje pasteryzowanie, więc ostatnio robię tak, że wrzucam do garnka brzoskwinie i stawiam na malutkim gazie. Czekam, az puszczą sok, słodzę i zwiększam grzanie. Gotuję kilka minut, potem do słoików i do góry dnem.
Zauważyłam, ze brzoskwinie są bardzo trwałe, nic mi sie nie popsuło, nawet słoik, który mi sie zaplątał i zamiast pójść na pierwszy rzut, bo był wypełniony w jednej trzeciej, poczekał rok na konsumpcję.
joanna
|
|
|
|
|
|
|
|
Sat, 07 Aug 2004 - 10:23
|

|
ano coś tam znalazłam
brzoskwiniowy dzem z miodem
brzoswinie z wanilią
nalewka brzoswiniowa
ocet brzoskwiniowy
Graz, własnie jadę do sklepu przemysłowego nabyć słoiczki. Nie wiem natomiast gdzie można kupić ładne butelki - większe na nalewki a mniejsze na octy.
m.
przepisy będę mogła podać dopiero w poniedziałek, dziś czasu za mało.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Sat, 07 Aug 2004 - 14:54
|

Nr użytkownika: 814
GG:

|
Marghe,
Mój mąż został zarzucony piwem marki Fischer i Grolsh  .
Zobowiązałam go do konsumpcji, bo butelki właśnie na soki mi są potrzebne. A buteleczki śliczne  takie ze specjalnym korkiem.
No i na półce ślicznie wyglądają
A na nalewki też by mi się przydały. Mam jedną piękną butlę po teqili (tak się to pisze??), ale już do niej sok wlałam....
A na więcej brakuje
Jacobina
PS. Dzisiaj będę robiła, sok, dżem i frużelinę z białych porzeczek. Dam Wam znać jakie efekty.
--------------------
Jacobina - mama Kuby 

|
|
|
|
|
|
|
|
Sun, 08 Aug 2004 - 12:35
|

Nr użytkownika: 187

|
CYTAT(Jacobina) A buteleczki śliczne :lol: takie ze specjalnym korkiem.
No i na półce ślicznie wyglądają :lol:
U mnie takie same stoją wypełnione sokiem. Cieszą oko, aż żal będzie opróżniać.
--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
|
|
|
|
|
|
|
|
Sun, 08 Aug 2004 - 21:39
|
Nr użytkownika: 78
GG:

|
Ja równiez dołączam do slędzących ten wątek,może któras rzuci jakis przepis na pyszna sałatkę warzywna do słoików.
Chetnie skorzystam.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Mon, 09 Aug 2004 - 13:33
|

|
Dzis robie:
dzem wisniowy z laską wanilii (mam drylownicę, ha!)
dzem malinowo brzoswiniowy
dzem bananowo cytrynowy z imbirem.
Po południu jade po Grolscha
m.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Mon, 09 Aug 2004 - 13:45
|
Grupa: Oczekujący
Nr użytkownika: 262

|
Poproszę o przepis na dżem bananowo cytrynowy z imbirem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|
|