Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
10 Stron V   1 2 3 następna ostatnia   

Sałaty, sałatki i surówki

> 
marghe.
wto, 07 gru 2004 - 13:22
Proszę bardzo.
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post wto, 07 gru 2004 - 13:22
Post #1

Proszę bardzo.
Ev
wto, 07 gru 2004 - 14:38
Proszę bardzo icon_biggrin.gif
To wszystkie jakie zebrałam - nie wiem, kto jest autorem - proszę o wyrozumiałość i wybaczenie icon_lol.gif

sałatka z bambusem i orzechami włoskimi
puszka kukurydzy
puszka kiełków z bambusa lub soi (bambus lepszy)
puszka ananasów
orzechy włoskie - duzo!!!
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz

sałatka z wędzonego kurczaka
pół wędzonego kurczaka
3 pomarańcze
duże jabłko
puszka kukurydzy
słoik selera
sól, biay pieprz
majonez
-------------------
sałatka z buraczków z rodzynkami
troche rodzynek (namoczyc)
3 buraczki ugotowane i pokrojone w mala kostke
1/2 puszki kukurydzy
10 dag sera zoltego w drobna kostke
mala cebula pokrojona drobniutko
Wszystko wymieszac i zalac sosem:
majonez wymieszac z jogurtem naturalnym plus 2 lyzki oliwy z oliwek, doprawic go sola i pieprzem oraz szczypta curry dodac sok z polowy cytryny.
---------
sałatka z makaronem
zielone tagliatelle (wstazki)
mini kukurydza
ser topiony hochland w plastrach
brokuły zblanszowane (podgotowane)
prażone migdały
sos: ząbek czosnku, 1/4 szklanki oliwy/ oleju, tymianek suszony roztarty w dłoni, sól i łyzka majonezu. Wymieszać, polac, jeść.
-----------------
ulubiona sałatka z ryżu
Gotujemy ryż (do wody mozna dodać odrobinkę szafranu - piękny kolor), kroimy w kostkę paprykę (najlepiej różne kolory) i wędlinę (najlepiej drobiową, jest delikatna), do tego kroimy również szczypiorek. Całość zalewany sosem vinegrette (ja dodaję mniej oliwy niż do zwykłego sosu, jakiego uzywa się do sałaty), wtedy sałatka nie jest tłusta. Proporcje składników są dowolne, ja robię na oko.
----------------------
Sałatka pyszna i bardzo łatwa
Weź mniej więcej tyle samo objętościowo pieczarek i jajek. Ugotuj jajka na twardo, pokrój drobno pieczarki i też ugotuj. Jajka pokrój w kostkę, dodaj pieczarki, drobno posiekaną pietruszkę zieloną, posól, popieprz i dodaj majonez. Gotowe! I pyyyyszne...
-----------------
Sałatka ziemniaczana
1,5 kg ziemniaków ugotować w mundurkach, w mocno osolonej wodzie ,ostudzić i obrać ze skórki, pokroić w duzą kostkę
5 cebul pokrojonych w kostkę przelać wrzątkiem (zeszklić) lub zeszklić na tłuszczu.
kilka ogórków kiszonych pokroić w drobną kostkę
Składniki wymieszać, dodać majonez oraz wsypać torebkę ziół prowansalskich. Jesli jest zbyt mdle, dodać jeszcze trochę soli/ziół. Całość powinna poleżeć w lodówce z godzinę, aby sie "przegryźć". Sałatka jest super sama, ale w wersji bogatszej można ją podawać z parówkami.
-------------------------------------------------------------------------------
Sałątka brukułowa z migdalami Małgosi.dz
- ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości)
- ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
- 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej)
- grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej
- łyżka octu balsamicznego
Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę.
Taką sałatkę (tylko w wersji bez grzanek i camemberta) i jadałam w restauracji jako dodatek do pieczonego mięsa. Ale z grzankami można z
powodzeniem jeść jako samodzielną sałatkę.
-------------------------------------------------------------------------------
SAŁATKA Z RODZYNKAMI
puszka kukurydzy
3 jajka
mała paczka rodzynek - wcześniej sparzone
4 mandarynki
Wymieszać z majonezem (ja daję 2 łyżki kieleckiego i jedną hellmannsa).
Do lodówki i zajadać
Na zlocie sałatka była z podwójnej ilości składników.
-------------------------------------------------------------------------------

SAŁATKA BROKUŁOWA Z MIGDAŁAMI
- ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości)
- ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
- 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej)
- grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej
- łyżka octu balsamicznego
Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę
-------------------------------------------------------------------------------

SAŁATA Z SOSEM JAJECZNYM
Ika ,mieszam utarte jajko na twardo ze śmietaną lub jogurtem dodaje troche soku z cytryny,sól pieprz,drobniutko posiekany koperek troszke cukru i polewam tym sałate .
-------------------------------------------------------------------------------

SAŁATKA LODOWA
Sałata lodowa pokrojona w drobne kawałki, pokrojona w kostkę czerwona i żółta papryka po 1/4 lub 1/2 każdego rodzaju, pokrojony w kostkę średni pomidor i mały zielony ogórek, cieniutkie płatki słodkiej cebuli (najlepiej nieostrej), rozdrobniony ser FETA kanapkowo-sałatkowy (ja uzywam tego w niebieskim kartoniku). Pokropić cebulę oliwą z oliwek i wszystko wymieszać.
Najbardziej lubię jak ser pokryje cała sałatę, pychotka Do tego świeża bagietka ...
-------------------------------------------------------------------------------

Sałata z łososiem
sałata lodowa albo inna
dwa pomidory znacznej wielkości, albo trzy mniejsze
camembert - najlepiej z zielonym pieprzem - jeden krążek
kawałek wędzonego na zimno łososia - około 10 dag
kawałek parmezanu - około 5 dag
świeża bazylia

sos vinegrette:
1/3 szklanki oliwy
sok z całej cytryny
łyżeczka musztardy francuskiej
dwa zmiażdżone ząbki czosnku
łyżeczka cukru
sól
pieprz
łyżka wody mineralnej gazowanej

sposób przygotowania
Zamiast camemberta można bowiem użyć w zasadzie każdego pleśniaka.
Tej sałaty nie robię w misce - przygotowuję ją bezpośrednio na talerzach - w końcu to ma być potrawa bardzo szybka.

Tak więc na każdy talerz [im większy, tym lepszy] rzucam kilka dużych kawałków liści sałaty, na sałatę wrzucam kilka ósemek pomidorów, na pomidorach - tak w kształcie piramidy lądują kawałki sera - też nie za małe, na samej górze znajdują poczesne miejsce kawałki łososia, też w niezbyt małych kawałkach.

Sos vinegrette przygotowuję, mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki w zakręconym słoiku. Sosem polewam sałatę na każdym talerzu. Składników na talerzu już nie mieszam. Jeśli wszystkie składniki były przedtem w lodówce, talerze z sałatą stawiam przed gośćmi, jeśli nie są zaś bardzo zimne, wstawiam je na kilka minut do lodówki.
-------------------------------------------------------------------------------

Sałata + pomidor + jajko na twardo + ser żólty w kosteczkę + marchewka w talarki + rzodkiewka
+ sosik :majonez, ocet winny, musztarda francuska
+ sól + pieprz
Pychotka...
-------------------------------------------------------------------------------
wariacje ze sałatą
1.salata, pomidor, jajko na twardo, orzechy wloskie, czarne oliwki + sos
2. salata, pomidor, ser kozi, oliwki czarne, (ewentualnie cebula) + sos
3. salata, ser rokpol, orzechy wloskie + sos
- sos podstawowy - oliwa, cytryna, woda, sol i przyprawy
- sos "ponadpodstawowy" - oliwa, ocet balsamiczyny, smietana, musztarda, woda, sol, przyprawy (pieprz i slodka papryka)
lub inne wariacje.
-------------------------------------------------------------------------------

sałata+pomidor+ogórek świeży+rzodkiewka +świeża czerwona papryka+zielone oliwki+ser feta +suszona bazylia+ sos (w postaci najzwyklejszego majonezu samego lub zmieszanego z jogurtem naturalnym)


-------------------------------------------------------------------------------
sałata ze sosami
sałata+pomidor+ser feta+zielone oliwki+ zielony groszek konserwowy +suszona bazylia +sos (tak jak wyżej lub vinegrette)

sos śmierdziel - ocet balsamiczny, miód, sól czosnkowa, a jeszcze lepiej przyprawa do potraw arabskich, oliwa - prawdziwy mniód do wszystkich sałatek z jabłkami, dobrze idzie z prażonym na patelni słonecznikiem i sezamem
sos curry - jogurt naturalny z odrobiną curry - genialne do selera naciowego z pomarańczą i rodzynkami albo kurczaka z ananasem i innymi fruktami
sos czosnkowy - jogurt naturalny posolony i postały przez noc z wyciśniętym czosnkiem w środku - robi się całkiem przyjemna siekiera do sałatek wszelakich, spotkania towarzyskie przez następne dwa dni niewskazane
vinegret - oliwa, musztarda, czosnek, cytryna, ukręcone na jedwabistą półpłynną masę, nawet z podartą sałatą pychota
-------------------------------------------------------------------------------

Więcej grzechów już nie pamiętam... wink.gif
Ev


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,270
Dołączył: wto, 20 sty 04 - 15:16
Nr użytkownika: 1,353




post wto, 07 gru 2004 - 14:38
Post #2

Proszę bardzo icon_biggrin.gif
To wszystkie jakie zebrałam - nie wiem, kto jest autorem - proszę o wyrozumiałość i wybaczenie icon_lol.gif

sałatka z bambusem i orzechami włoskimi
puszka kukurydzy
puszka kiełków z bambusa lub soi (bambus lepszy)
puszka ananasów
orzechy włoskie - duzo!!!
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz

sałatka z wędzonego kurczaka
pół wędzonego kurczaka
3 pomarańcze
duże jabłko
puszka kukurydzy
słoik selera
sól, biay pieprz
majonez
-------------------
sałatka z buraczków z rodzynkami
troche rodzynek (namoczyc)
3 buraczki ugotowane i pokrojone w mala kostke
1/2 puszki kukurydzy
10 dag sera zoltego w drobna kostke
mala cebula pokrojona drobniutko
Wszystko wymieszac i zalac sosem:
majonez wymieszac z jogurtem naturalnym plus 2 lyzki oliwy z oliwek, doprawic go sola i pieprzem oraz szczypta curry dodac sok z polowy cytryny.
---------
sałatka z makaronem
zielone tagliatelle (wstazki)
mini kukurydza
ser topiony hochland w plastrach
brokuły zblanszowane (podgotowane)
prażone migdały
sos: ząbek czosnku, 1/4 szklanki oliwy/ oleju, tymianek suszony roztarty w dłoni, sól i łyzka majonezu. Wymieszać, polac, jeść.
-----------------
ulubiona sałatka z ryżu
Gotujemy ryż (do wody mozna dodać odrobinkę szafranu - piękny kolor), kroimy w kostkę paprykę (najlepiej różne kolory) i wędlinę (najlepiej drobiową, jest delikatna), do tego kroimy również szczypiorek. Całość zalewany sosem vinegrette (ja dodaję mniej oliwy niż do zwykłego sosu, jakiego uzywa się do sałaty), wtedy sałatka nie jest tłusta. Proporcje składników są dowolne, ja robię na oko.
----------------------
Sałatka pyszna i bardzo łatwa
Weź mniej więcej tyle samo objętościowo pieczarek i jajek. Ugotuj jajka na twardo, pokrój drobno pieczarki i też ugotuj. Jajka pokrój w kostkę, dodaj pieczarki, drobno posiekaną pietruszkę zieloną, posól, popieprz i dodaj majonez. Gotowe! I pyyyyszne...
-----------------
Sałatka ziemniaczana
1,5 kg ziemniaków ugotować w mundurkach, w mocno osolonej wodzie ,ostudzić i obrać ze skórki, pokroić w duzą kostkę
5 cebul pokrojonych w kostkę przelać wrzątkiem (zeszklić) lub zeszklić na tłuszczu.
kilka ogórków kiszonych pokroić w drobną kostkę
Składniki wymieszać, dodać majonez oraz wsypać torebkę ziół prowansalskich. Jesli jest zbyt mdle, dodać jeszcze trochę soli/ziół. Całość powinna poleżeć w lodówce z godzinę, aby sie "przegryźć". Sałatka jest super sama, ale w wersji bogatszej można ją podawać z parówkami.
-------------------------------------------------------------------------------
Sałątka brukułowa z migdalami Małgosi.dz
- ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości)
- ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
- 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej)
- grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej
- łyżka octu balsamicznego
Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę.
Taką sałatkę (tylko w wersji bez grzanek i camemberta) i jadałam w restauracji jako dodatek do pieczonego mięsa. Ale z grzankami można z
powodzeniem jeść jako samodzielną sałatkę.
-------------------------------------------------------------------------------
SAŁATKA Z RODZYNKAMI
puszka kukurydzy
3 jajka
mała paczka rodzynek - wcześniej sparzone
4 mandarynki
Wymieszać z majonezem (ja daję 2 łyżki kieleckiego i jedną hellmannsa).
Do lodówki i zajadać
Na zlocie sałatka była z podwójnej ilości składników.
-------------------------------------------------------------------------------

SAŁATKA BROKUŁOWA Z MIGDAŁAMI
- ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości)
- ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
- 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej)
- grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej
- łyżka octu balsamicznego
Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę
-------------------------------------------------------------------------------

SAŁATA Z SOSEM JAJECZNYM
Ika ,mieszam utarte jajko na twardo ze śmietaną lub jogurtem dodaje troche soku z cytryny,sól pieprz,drobniutko posiekany koperek troszke cukru i polewam tym sałate .
-------------------------------------------------------------------------------

SAŁATKA LODOWA
Sałata lodowa pokrojona w drobne kawałki, pokrojona w kostkę czerwona i żółta papryka po 1/4 lub 1/2 każdego rodzaju, pokrojony w kostkę średni pomidor i mały zielony ogórek, cieniutkie płatki słodkiej cebuli (najlepiej nieostrej), rozdrobniony ser FETA kanapkowo-sałatkowy (ja uzywam tego w niebieskim kartoniku). Pokropić cebulę oliwą z oliwek i wszystko wymieszać.
Najbardziej lubię jak ser pokryje cała sałatę, pychotka Do tego świeża bagietka ...
-------------------------------------------------------------------------------

Sałata z łososiem
sałata lodowa albo inna
dwa pomidory znacznej wielkości, albo trzy mniejsze
camembert - najlepiej z zielonym pieprzem - jeden krążek
kawałek wędzonego na zimno łososia - około 10 dag
kawałek parmezanu - około 5 dag
świeża bazylia

sos vinegrette:
1/3 szklanki oliwy
sok z całej cytryny
łyżeczka musztardy francuskiej
dwa zmiażdżone ząbki czosnku
łyżeczka cukru
sól
pieprz
łyżka wody mineralnej gazowanej

sposób przygotowania
Zamiast camemberta można bowiem użyć w zasadzie każdego pleśniaka.
Tej sałaty nie robię w misce - przygotowuję ją bezpośrednio na talerzach - w końcu to ma być potrawa bardzo szybka.

Tak więc na każdy talerz [im większy, tym lepszy] rzucam kilka dużych kawałków liści sałaty, na sałatę wrzucam kilka ósemek pomidorów, na pomidorach - tak w kształcie piramidy lądują kawałki sera - też nie za małe, na samej górze znajdują poczesne miejsce kawałki łososia, też w niezbyt małych kawałkach.

Sos vinegrette przygotowuję, mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki w zakręconym słoiku. Sosem polewam sałatę na każdym talerzu. Składników na talerzu już nie mieszam. Jeśli wszystkie składniki były przedtem w lodówce, talerze z sałatą stawiam przed gośćmi, jeśli nie są zaś bardzo zimne, wstawiam je na kilka minut do lodówki.
-------------------------------------------------------------------------------

Sałata + pomidor + jajko na twardo + ser żólty w kosteczkę + marchewka w talarki + rzodkiewka
+ sosik :majonez, ocet winny, musztarda francuska
+ sól + pieprz
Pychotka...
-------------------------------------------------------------------------------
wariacje ze sałatą
1.salata, pomidor, jajko na twardo, orzechy wloskie, czarne oliwki + sos
2. salata, pomidor, ser kozi, oliwki czarne, (ewentualnie cebula) + sos
3. salata, ser rokpol, orzechy wloskie + sos
- sos podstawowy - oliwa, cytryna, woda, sol i przyprawy
- sos "ponadpodstawowy" - oliwa, ocet balsamiczyny, smietana, musztarda, woda, sol, przyprawy (pieprz i slodka papryka)
lub inne wariacje.
-------------------------------------------------------------------------------

sałata+pomidor+ogórek świeży+rzodkiewka +świeża czerwona papryka+zielone oliwki+ser feta +suszona bazylia+ sos (w postaci najzwyklejszego majonezu samego lub zmieszanego z jogurtem naturalnym)


-------------------------------------------------------------------------------
sałata ze sosami
sałata+pomidor+ser feta+zielone oliwki+ zielony groszek konserwowy +suszona bazylia +sos (tak jak wyżej lub vinegrette)

sos śmierdziel - ocet balsamiczny, miód, sól czosnkowa, a jeszcze lepiej przyprawa do potraw arabskich, oliwa - prawdziwy mniód do wszystkich sałatek z jabłkami, dobrze idzie z prażonym na patelni słonecznikiem i sezamem
sos curry - jogurt naturalny z odrobiną curry - genialne do selera naciowego z pomarańczą i rodzynkami albo kurczaka z ananasem i innymi fruktami
sos czosnkowy - jogurt naturalny posolony i postały przez noc z wyciśniętym czosnkiem w środku - robi się całkiem przyjemna siekiera do sałatek wszelakich, spotkania towarzyskie przez następne dwa dni niewskazane
vinegret - oliwa, musztarda, czosnek, cytryna, ukręcone na jedwabistą półpłynną masę, nawet z podartą sałatą pychota
-------------------------------------------------------------------------------

Więcej grzechów już nie pamiętam... wink.gif

--------------------
Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
Inca2
sob, 11 gru 2004 - 18:52
Ostatnio moj faworyt, szczegolnie z bialym renskim winkiem i garscia orzeszkow jakich kto lubi icon_smile.gif


SAŁATKA Z ŻÓŁTYCH SERÓW

*po 10 dag roznych zoltych serow
2 jaja na twardo
2 lyzki posiekanego zielonego lub lyzka suszonego majeranku
cebula
majo
troszke pieprzu ca(użytkownik usunięty)e
sol

Ser zetrzec na grubych oczkach, jaja i cebule drobno posiekac. Polaczyc z serami i majerankiem, polac majo i doprawic do smaku schlodzic.

Ja do tego zwsze daje pokrojone pomidorki na talerzyku osobnym i z chaleczka
MNIAM szczegolnie na babskich imprezach sie sprawdza icon_smile.gif
Inca2


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,578
Dołączył: pią, 23 maj 03 - 21:12
Skąd: poludniowy zachod
Nr użytkownika: 764




post sob, 11 gru 2004 - 18:52
Post #3

Ostatnio moj faworyt, szczegolnie z bialym renskim winkiem i garscia orzeszkow jakich kto lubi icon_smile.gif


SAŁATKA Z ŻÓŁTYCH SERÓW

*po 10 dag roznych zoltych serow
2 jaja na twardo
2 lyzki posiekanego zielonego lub lyzka suszonego majeranku
cebula
majo
troszke pieprzu ca(użytkownik usunięty)e
sol

Ser zetrzec na grubych oczkach, jaja i cebule drobno posiekac. Polaczyc z serami i majerankiem, polac majo i doprawic do smaku schlodzic.

Ja do tego zwsze daje pokrojone pomidorki na talerzyku osobnym i z chaleczka
MNIAM szczegolnie na babskich imprezach sie sprawdza icon_smile.gif

--------------------
inca


user posted image
Małgoś.dz
sob, 11 gru 2004 - 20:03
SAŁATKA POROWA

Wygrzebałam ją kiedyś na Mniammniamie. Sałatka ma dość specyficzny smak, ale dla lubiących pora - powinna być w sam raz. Mnie smakuje. icon_wink.gif

2 pory,
1 puszka kukurydzy,
ok. 25 dkg sera żółtego,
3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu,
sól, curry do smaku

Pory umyć i pokroić na cieniutkie talarki. Następnie zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Kukurydzę odsączyć i dodać do sałatki. Ser żółty zaś zetrzeć na grubych oczkach tarki i również dodać do sałatki. Całość wymieszać z majonezem i jogurtem. Sałatkę doprawić do smaku solą i curry. Podawać ze świeżutką bagietką.
Małgoś.dz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




post sob, 11 gru 2004 - 20:03
Post #4

SAŁATKA POROWA

Wygrzebałam ją kiedyś na Mniammniamie. Sałatka ma dość specyficzny smak, ale dla lubiących pora - powinna być w sam raz. Mnie smakuje. icon_wink.gif

2 pory,
1 puszka kukurydzy,
ok. 25 dkg sera żółtego,
3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu,
sól, curry do smaku

Pory umyć i pokroić na cieniutkie talarki. Następnie zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Kukurydzę odsączyć i dodać do sałatki. Ser żółty zaś zetrzeć na grubych oczkach tarki i również dodać do sałatki. Całość wymieszać z majonezem i jogurtem. Sałatkę doprawić do smaku solą i curry. Podawać ze świeżutką bagietką.

--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Natalia
nie, 12 gru 2004 - 13:43
Sałata z łososiem (przepis zdaje się z "Elle" pochodzi)

40 dag wędzonego łososia
1 czerwona karbowana sałata
1 czerwona cebula
orzechy, pistacje lub pestki dyni (ja robiłam z pestkami dyni)
15 listków natki pietruszki

sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1 pomarańczy
2 łyzki śmietany 12 proc
pieprz, sól

Składniki na sos wymieszać. na talerzu ułożyć sałatę, cebulę, kawałki łososia, pietruszkę i orzechy, polać sosem.
Natalia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 140
Dołączył: pon, 31 maj 04 - 10:07
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 1,803

GG:


post nie, 12 gru 2004 - 13:43
Post #5

Sałata z łososiem (przepis zdaje się z "Elle" pochodzi)

40 dag wędzonego łososia
1 czerwona karbowana sałata
1 czerwona cebula
orzechy, pistacje lub pestki dyni (ja robiłam z pestkami dyni)
15 listków natki pietruszki

sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1 pomarańczy
2 łyzki śmietany 12 proc
pieprz, sól

Składniki na sos wymieszać. na talerzu ułożyć sałatę, cebulę, kawałki łososia, pietruszkę i orzechy, polać sosem.

--------------------
mama Zuzanki (13.11.02) i Olafa (04.03.06)
addera
śro, 15 gru 2004 - 12:34
Owocowo oliwkowa.

mały słoik czarnych oliwek (drylowanych)
3 pomarańcze (świeże)
puszka ananasów
2-3 łyżki majonezu


Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki, ananasa odsączamy i tez kroimy. Oliwki kroimy na pół (ja kroję na 3). Wszystko razem mieszamy z majonezem i jemy.
Ma specyficzny smak dzięki oliwkom, ale jest super.



Serowo-czosnkowa.
Ser żółty (około 40 - 50 dkg)
2 ząbki czosnku
ananas z puszki
majonez

Ser tarkujemy na grubej tarce w wiórki, wyciskamy czosnek (do majonezu). Ananasa kroimy na kawałki tak około 8 kawałków z krążka. Mieszamy ananasa z serem i majonezem. wstawiamy do lodówki.
addera


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,191
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 14:04
Nr użytkownika: 171




post śro, 15 gru 2004 - 12:34
Post #6

Owocowo oliwkowa.

mały słoik czarnych oliwek (drylowanych)
3 pomarańcze (świeże)
puszka ananasów
2-3 łyżki majonezu


Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki, ananasa odsączamy i tez kroimy. Oliwki kroimy na pół (ja kroję na 3). Wszystko razem mieszamy z majonezem i jemy.
Ma specyficzny smak dzięki oliwkom, ale jest super.



Serowo-czosnkowa.
Ser żółty (około 40 - 50 dkg)
2 ząbki czosnku
ananas z puszki
majonez

Ser tarkujemy na grubej tarce w wiórki, wyciskamy czosnek (do majonezu). Ananasa kroimy na kawałki tak około 8 kawałków z krążka. Mieszamy ananasa z serem i majonezem. wstawiamy do lodówki.

--------------------



Małgoś.dz
śro, 15 gru 2004 - 14:33
SAŁATKA Z KURCZAKA Z RODZYNKAMI

* 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
* puszka kukurydzy
* ze 2 garście rodzynek
* kilka łyżek majonezu
* sól, biały pieprz do smaku

Pierś z kurczaka ugotować (można na kostce rosołowej, można na wywarze warzywnym). Miękką i ostudzoną pokroić w kostkę.
Dorzucić odsączoną kukurydzę i sparzone we wrzątku (i potem odparowane) rodzynki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z majonezem.
Małgoś.dz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




post śro, 15 gru 2004 - 14:33
Post #7

SAŁATKA Z KURCZAKA Z RODZYNKAMI

* 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
* puszka kukurydzy
* ze 2 garście rodzynek
* kilka łyżek majonezu
* sól, biały pieprz do smaku

Pierś z kurczaka ugotować (można na kostce rosołowej, można na wywarze warzywnym). Miękką i ostudzoną pokroić w kostkę.
Dorzucić odsączoną kukurydzę i sparzone we wrzątku (i potem odparowane) rodzynki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z majonezem.

--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Małgoś.dz
śro, 15 gru 2004 - 14:38
SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLIĄ I KIEŁKAMI SOJOWYMI

*czerwona fasolka konserwowa, opłukana i odsączona
*kiełki sojowe konserwowe
*kukurydza z puszki
*kilka ogórków kiszonych drobno pokrojonych i osączonych
*trochę majonezu
*sól, pieprz, bazylia

Wszystko razem mieszamy. Najlepsza gdy postoi parę godzin w lodówce.


SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK

-ugotowana kasza pęczak
-dużo drobno pokrojonego koperku
-pokrojony w kostkę świeży ogórek
-pokrojona w kostkę ugotowana pierś z kurczaka (lub zamiennie wędlina np. szynka)
-majonez
-przyprawy do smaku
Mieszami i jemy.
Małgoś.dz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




post śro, 15 gru 2004 - 14:38
Post #8

SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLIĄ I KIEŁKAMI SOJOWYMI

*czerwona fasolka konserwowa, opłukana i odsączona
*kiełki sojowe konserwowe
*kukurydza z puszki
*kilka ogórków kiszonych drobno pokrojonych i osączonych
*trochę majonezu
*sól, pieprz, bazylia

Wszystko razem mieszamy. Najlepsza gdy postoi parę godzin w lodówce.


SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK

-ugotowana kasza pęczak
-dużo drobno pokrojonego koperku
-pokrojony w kostkę świeży ogórek
-pokrojona w kostkę ugotowana pierś z kurczaka (lub zamiennie wędlina np. szynka)
-majonez
-przyprawy do smaku
Mieszami i jemy.

--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Myssia
czw, 16 gru 2004 - 21:59
Sałatka z tuńczykiem
2 puszki tuńczyka
1 torebka ryżu
1 mały por
1 puszka kukurydzy
1-2 łyżeczka curry
majonez
Ryż ugotować, ale nie za miękko,pora drobno pokroić, wszystko pomieszać i dodać majonez (cały słoiczek czasem), posolić do smaku. Ja tą sałatkę uwielbiam!!!!
Myssia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,230
Dołączył: pią, 20 lut 04 - 15:50
Skąd: W-wa
Nr użytkownika: 1,469

GG:


post czw, 16 gru 2004 - 21:59
Post #9

Sałatka z tuńczykiem
2 puszki tuńczyka
1 torebka ryżu
1 mały por
1 puszka kukurydzy
1-2 łyżeczka curry
majonez
Ryż ugotować, ale nie za miękko,pora drobno pokroić, wszystko pomieszać i dodać majonez (cały słoiczek czasem), posolić do smaku. Ja tą sałatkę uwielbiam!!!!

--------------------
Myssia mamusia Kacperka (03.03.04)


moko.
pią, 17 gru 2004 - 07:36
Sałatka makaronowa z kurczakiem
Składniki:
makaron kokardki, kurczak wędzony, ananas, kukurydza, ogórek kiszony, cebula, papryka czerwona.
Sos:
majonez, jogurt, oliwa, musztarda, sól, cukier, cytryna.
Wykonanie:
Makaron ugotować, cebule posiekać w kosteczkę, papryke w kosteczkę, kurczaka też, ananas w większa kostkę, ogórek w kosteczkę. Wszytko ze soba połączyć, dodać sos. Zajadać się po kilku godzinach icon_smile.gif

Sałatka z kiełków soi
Składniki:
1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerownej fasoli, 1 puszka kiełków soi, 1 puszka ananasa, por, majonez, pieprz, sól.
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ananas kroimy w kostkę a por w połówki talarków.

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą
Składniki:
1 puszka kukurydzy, fasoli czerownej, 1 słoik pieczarek, 4 gotowane jaja, 1/2 pora, majonez, sól, pieprz.
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, jajka w kosteczkę, por w półtalarki, mieszamyz majonezem i przyprawami.
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post pią, 17 gru 2004 - 07:36
Post #10

Sałatka makaronowa z kurczakiem
Składniki:
makaron kokardki, kurczak wędzony, ananas, kukurydza, ogórek kiszony, cebula, papryka czerwona.
Sos:
majonez, jogurt, oliwa, musztarda, sól, cukier, cytryna.
Wykonanie:
Makaron ugotować, cebule posiekać w kosteczkę, papryke w kosteczkę, kurczaka też, ananas w większa kostkę, ogórek w kosteczkę. Wszytko ze soba połączyć, dodać sos. Zajadać się po kilku godzinach icon_smile.gif

Sałatka z kiełków soi
Składniki:
1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerownej fasoli, 1 puszka kiełków soi, 1 puszka ananasa, por, majonez, pieprz, sól.
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ananas kroimy w kostkę a por w połówki talarków.

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą
Składniki:
1 puszka kukurydzy, fasoli czerownej, 1 słoik pieczarek, 4 gotowane jaja, 1/2 pora, majonez, sól, pieprz.
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, jajka w kosteczkę, por w półtalarki, mieszamyz majonezem i przyprawami.

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
marghe.
pią, 17 gru 2004 - 13:17
Fasolowa z tunczykiem[b]

fasola (moze być z puszki .. ) - ja lubię cannellini
tunczyk w oleju (ciut osączony) - dobrej jakości.. mam sentyment do włoskich,.. u nas dostępny wyłacznie jednej konkretnej firmy
cebula czerwona
sporo pieprzu
troche soli

Cebulę pokroić w piórka. Wymieszac delikatnie z resztą skladników
Gotowe.[/b]
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post pią, 17 gru 2004 - 13:17
Post #11

Fasolowa z tunczykiem[b]

fasola (moze być z puszki .. ) - ja lubię cannellini
tunczyk w oleju (ciut osączony) - dobrej jakości.. mam sentyment do włoskich,.. u nas dostępny wyłacznie jednej konkretnej firmy
cebula czerwona
sporo pieprzu
troche soli

Cebulę pokroić w piórka. Wymieszac delikatnie z resztą skladników
Gotowe.[/b]
marghe.
śro, 22 gru 2004 - 23:05
z Bobu i pomidorów

Bób (mrozony ) ugotowac w osolonej wodzie
Wkroić pomidora
Sos : cebula czerwona b. drobno pokrojona, oliwa z winogron, ocet balsamiczny, sol, pieprz.
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post śro, 22 gru 2004 - 23:05
Post #12

z Bobu i pomidorów

Bób (mrozony ) ugotowac w osolonej wodzie
Wkroić pomidora
Sos : cebula czerwona b. drobno pokrojona, oliwa z winogron, ocet balsamiczny, sol, pieprz.
Graz
śro, 29 gru 2004 - 23:42
Dzis jadłam u koleżanki sałata lodowa + szalotki

Sałata lodowa
szalotki
cytryna
ocet balsamiczny
cukier do smaku
posilic i popieprzyć



Mojego autorstwa wink.gif

sałata lodowa
suszone pomidory pokrojone w paski
mozarella w kostkę
cytryna
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól pieprz
Graz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,872
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 15:29
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 146




post śro, 29 gru 2004 - 23:42
Post #13

Dzis jadłam u koleżanki sałata lodowa + szalotki

Sałata lodowa
szalotki
cytryna
ocet balsamiczny
cukier do smaku
posilic i popieprzyć



Mojego autorstwa wink.gif

sałata lodowa
suszone pomidory pokrojone w paski
mozarella w kostkę
cytryna
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól pieprz

--------------------

Szymek 2001
Wojtuś 2004
Mikołaj 2010

marghe.
śro, 05 sty 2005 - 12:54
Sałata "egzotyczna" wink.gif
Sałata + grapefruit + kiwi + pomarańcz + sos z oliwy i musztardy +ew.sok z ww wymienionych owoców + sol, pieprz itp
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post śro, 05 sty 2005 - 12:54
Post #14

Sałata "egzotyczna" wink.gif
Sałata + grapefruit + kiwi + pomarańcz + sos z oliwy i musztardy +ew.sok z ww wymienionych owoców + sol, pieprz itp
gagatka
śro, 05 sty 2005 - 16:24
Witam i proponuję surówkę z kapusty pekińskiej

30dag kapusty pekińskiej
cebula
10dag suszonych śliwek
jabłko
3 ząbki czosnku
natka pietruszki

1/4 szklanki majonezu
2 łyżki śmietany
sok z cytryny
pieprz
sól

Pokroić kapustę, śliwki w paski, jabłka(obrane) i cebulę w drobną kostkę. Posiekać natkę pietruszki.
Z pozostałych składników zrobić sos
Wszystko wymieszać i... smacznego icon_smile.gif
gagatka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 133
Dołączył: czw, 31 lip 03 - 23:10
Skąd: podlaskie
Nr użytkownika: 957




post śro, 05 sty 2005 - 16:24
Post #15

Witam i proponuję surówkę z kapusty pekińskiej

30dag kapusty pekińskiej
cebula
10dag suszonych śliwek
jabłko
3 ząbki czosnku
natka pietruszki

1/4 szklanki majonezu
2 łyżki śmietany
sok z cytryny
pieprz
sól

Pokroić kapustę, śliwki w paski, jabłka(obrane) i cebulę w drobną kostkę. Posiekać natkę pietruszki.
Z pozostałych składników zrobić sos
Wszystko wymieszać i... smacznego icon_smile.gif
marghe.
śro, 05 sty 2005 - 17:53
To ja też icon_smile.gif
Sałatka z kapusty pekińskiej:
Pokroić:
Kapustę w cienkie paseczki
ogórki kiszone w dośc drobną kostkę
paprykę w dośc drobną kostkę

sos - majonez , sol, pieprz

Voila'
m.
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post śro, 05 sty 2005 - 17:53
Post #16

To ja też icon_smile.gif
Sałatka z kapusty pekińskiej:
Pokroić:
Kapustę w cienkie paseczki
ogórki kiszone w dośc drobną kostkę
paprykę w dośc drobną kostkę

sos - majonez , sol, pieprz

Voila'
m.
lina m.
pon, 17 sty 2005 - 22:32
Sałatka ziemniaki i zielony ogórek


Kilka ziemniaków ugotowanych acz nie rogotowanych (żeby się ładnie kroiły) duży ogórek zielony. Pokroić w sporą kostkę. Dodać sos (śmietana + łyzka majonezu + świeży koperek ew inne zioła wedle uznania, sól, pieprz). Wymieszać. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy sos zrobi sięogórkowy i przejdą nim ziemniaki. Podawac z lodówki.[/b]
lina m.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 507
Dołączył: pią, 19 lis 04 - 18:29
Skąd: Radom
Nr użytkownika: 2,332

GG:


post pon, 17 sty 2005 - 22:32
Post #17

Sałatka ziemniaki i zielony ogórek


Kilka ziemniaków ugotowanych acz nie rogotowanych (żeby się ładnie kroiły) duży ogórek zielony. Pokroić w sporą kostkę. Dodać sos (śmietana + łyzka majonezu + świeży koperek ew inne zioła wedle uznania, sól, pieprz). Wymieszać. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy sos zrobi sięogórkowy i przejdą nim ziemniaki. Podawac z lodówki.[/b]

--------------------
"Zdradzę wam, by wierszyk ten był bez usterki:

Są krówki zwierzątka i krówki cukierki."
moko.
pią, 04 lut 2005 - 11:05
Szałota sląska- sledziowa
Składniki:

7-8 średnich kartofli
3-4 płaty solonych śledzi
3 kiszone ogórki
cebula
ok. 15 dag wędzonego boczku lub skwarki ze słoniny
pieprz do smaku, sól,ocet

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach i wystudzić, pokroić w kostkę śledzie, ogórki, cebulę i obrane ziemniaki. Boczek też pokroić w kostkę, wytopić i gorący połączyć z pozostałymi składnikami. Przyprawić do smaku i wymieszać. Sałata ma być charaktrystyczna w smaku ja dodaje jeszcze octu. Sałata połaczy się ładnie, dzięki skwarkom, nie je się jej z majonezem - to zbrodnia

[/b]
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post pią, 04 lut 2005 - 11:05
Post #18

Szałota sląska- sledziowa
Składniki:

7-8 średnich kartofli
3-4 płaty solonych śledzi
3 kiszone ogórki
cebula
ok. 15 dag wędzonego boczku lub skwarki ze słoniny
pieprz do smaku, sól,ocet

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach i wystudzić, pokroić w kostkę śledzie, ogórki, cebulę i obrane ziemniaki. Boczek też pokroić w kostkę, wytopić i gorący połączyć z pozostałymi składnikami. Przyprawić do smaku i wymieszać. Sałata ma być charaktrystyczna w smaku ja dodaje jeszcze octu. Sałata połaczy się ładnie, dzięki skwarkom, nie je się jej z majonezem - to zbrodnia

[/b]

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
okko
pią, 04 lut 2005 - 11:51
Moko ja bardzo lubie taka sałatkę- pierwszy raz jak zobaczyłam śledzie z boczkiem to nie napisze co sobie pomyślałam icon_redface.gif ale smakuje wyśmienicie-dzięki za przepis icon_smile.gif
okko


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,760
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 21:30
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 197




post pią, 04 lut 2005 - 11:51
Post #19

Moko ja bardzo lubie taka sałatkę- pierwszy raz jak zobaczyłam śledzie z boczkiem to nie napisze co sobie pomyślałam icon_redface.gif ale smakuje wyśmienicie-dzięki za przepis icon_smile.gif

--------------------


moko.
pią, 04 lut 2005 - 12:06
tez tak pomyślałam, ale ten zestaw składników pasuje do siebie wyśmienicie icon_biggrin.gif
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post pią, 04 lut 2005 - 12:06
Post #20

tez tak pomyślałam, ale ten zestaw składników pasuje do siebie wyśmienicie icon_biggrin.gif

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
> Sałaty, sałatki i surówki
Start new topic
Reply to this topic
10 Stron V   1 2 3 następna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wto, 19 mar 2024 - 03:33
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama