prosze oto baba,nie babka
)
składniki :
6 dkg drozdży
45 dkg mÄ…ki
200ml mleka
4 białka
8 żółtek
15dag masła
15 dag cukru
Ew rodzynki,skórka pomarańczowa
zapach cytrynowy
szczypta soli
Wykonanie:
Ubić białka na sztywno
odważyć 20dag mąki i miksując wlać na nią wrzące mleko,zaparzona mąkę ostudzić.
Do lekko ciepłego ciasta dodaćmasło i mixować,aby się masło rozpuściło.
Teraz dodawac po kolei żółtka ,cukier,drożdże,zapach,resztę mąki i te ubite białka.
Wyrabiac aż będzie wyrbione czyli dosć długo(dla ułatwienia proponuję drożdże rozetrzeć z cukrem ,zrobia się rzadkie i szybciej sie wchłoną do ciasta) na koniec dodac bakalie(ewentualnie)
Odstawić babę w ciepłe miejsce-ma podwoić swoja objętosć,trwa to około 1 godziny.
Jak juz powoi,to przełożyx ja do formy babkowej z kominem średnica 24cm.PODWYZSZAJAC BOKI FORMY PASKIEM PERGAMINU:BABKA MOCN ROSNIE, ja kiedys środka nie podwyższyłam...
Wstawić do piekarnika ,nagrzanego do 60 stopni,i tak trzymać az znów podwoi objętosć.wtedy zwiększyć temp do 170stopni i upiec na złoto.
Wbrew pozorom baba sie szybko robi,jest yszna i świeża przez całe świeta i jeden dzień dłużej ,jeśli wystarczy ...
Babę mozna polukrować,albo posypać cukrem pudrem-ja osobiście nie dekoruje,bo oszczędzam kalorie na podwójną ilosć babki a nie na lukier.