Advertisement
Maluchy.pl logo    
   

Aktualności

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj więcej >


Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
3 Stron V   1 2 3 następna  

czy lubicie kuchnie japonska i dlaczego sushi

-
cymru
post Tue, 09 Nov 2004 - 15:27
Post #1


Grupa: Zbanowani
Postów: 268
Dołączył: Fri, 09 May 03 - 15:34
Skąd: Walia
Nr użytkownika: 694




Jak w temacie - czy zdarza Wam sie popelnic japonska potrawe? A jak tak to jaka?

Ja lubie suszi bo to lekkie i smaczne tylko dosc ciezkie do przyrzadzenia w domu. Ja uwielbiam kuchnie japonska (bylam sprobowalam i nie mowie tylko o europejskich podrobkach) ale na codzien jakos nie umiem jej wpasowac w jadlospis.

Jedynie co to za sake nie przepadam - bimbrem mi smierdzi i tyle.

Cymru


--------------------
ej juz sie nie wyprzongnies nim nogi wyciongnies
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
malinowa i Malin...
post Tue, 09 Nov 2004 - 15:32
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: Sat, 29 Mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




Baaaaaardzo lubię. Adas też zaczął podjadać, ale w domu jeszcze nie robiłam.


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
agabr
post Tue, 09 Nov 2004 - 15:54
Post #3


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


bardzo bardzo bardzo. Probowalam sama i oplakane wyszlo w porownaniu z oryginalem. B


--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
Tatuś Muminka
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
cymru
post Tue, 09 Nov 2004 - 15:59
Post #4


Grupa: Zbanowani
Postów: 268
Dołączył: Fri, 09 May 03 - 15:34
Skąd: Walia
Nr użytkownika: 694




CYTAT(agnieszkabryndza)
bardzo bardzo bardzo. Probowalam sama  i oplakane wyszlo w porownaniu z oryginalem. B


O to to ja uzywam tylko przypraw ale nie do japonskich receptur chociaz takie teryaki ku-ra wyglada nieskaplikowanie.

A za marynowany imbir (pickled ginger) to osobiscie w cieniutkie paseczki daje sie pokrajac.


--------------------
ej juz sie nie wyprzongnies nim nogi wyciongnies
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
agabr
post Tue, 09 Nov 2004 - 16:25
Post #5


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


Cymru z kuchnia japonska w Warszawie jest ten problem , ze w koncu opiera sie ona na rybach a kupno swiezychryb nie jest takie latwe.B


--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
Tatuś Muminka
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Tue, 09 Nov 2004 - 17:41
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Ja nie przepadam za sushi.. ale moze źle rozpoczęlam znajomosc z ta kuchnią.
Dam jej szansę, choć na domowe sushi to sie porywać nie będe

Z tego co pamietam eKAchna sie specjaizuje w sushi.

Ale kuchnia japońska to coś jeszcze, nieprawdaz? Np co? Oprócz tempury? wink.gif

znalazłam takie cuś.. jakby co pobawie sie w tłumaczenie (włoskiego linka .. z angielskim gorzej ale ..)
http://www.japan-guide.com/e/e620.html
http://www.cookaround.com/cucina/japan/index.php.
m.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
agabr
post Tue, 09 Nov 2004 - 18:11
Post #7


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


wiele jeszcze np sashimi, sukiyaki (cielecina z tofu i z warzywami), ciasteczka z fasoli (btw jesli ktos ma przepis na ciastka z zielona herbata to poprosze) i takie roladki z kurzych piersi ,ktore nie pamietam jak sie nazywaja icon_wink.gif.Ityle pamietam.b


--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
Tatuś Muminka
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ika
post Tue, 09 Nov 2004 - 18:53
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: Wed, 26 Mar 03 - 20:57
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 127




Nie lubię i dlatego nie sushi icon_wink.gif
Za to sake mi owszem, podeszło icon_wink.gif


--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
siłaczka
post Tue, 09 Nov 2004 - 19:34
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,519
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 21:58
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 155




Eee tam specjalizuje.. No robię w domu. Lubię bardzo ale takie oryginalne w "Tokio" jadłam tylko raz ( nie ja płaciłam wink.gif ), nie stać mnie po prostu. Dlatego robię sama. Ale bez maków: dużo zachodu a my wolimy te klasyczne. Najczęściej z łososiem i halibutem. Szukam ryby maślanej, podobno świetna. Tak naprawdę wszystko zależy od ryżu: dobrze ugotowany to podstawa. I tu przydają się naprawdę garnki berghoffa.

No i rozmarzyłam się... A ja teraz nie mogę sushi.. icon_cry.gif
Obiecałam mężowi, że mimo mojej diety będzie mógł zaprosić gości na sushi. Jak ja to przeżyję??
A za imbir marynowany też dam się pokroić.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
malinowa i Malin...
post Tue, 09 Nov 2004 - 19:38
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: Sat, 29 Mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




eKachna plisssssss, podaj krok po kroku jak ryż do sushi zrobić. Qrcze, wy przynajmniej w W-wie macie duzy wybór a u nas tylko 2 kanjpy. Daj przepis. Przyszły długie wieczory to możemy zacząć robić.


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Tue, 09 Nov 2004 - 21:42
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Mnie interesuje głownie sposób w jaki nalezy przygotowac ryż.
Bo to chyba nie tylko kwestia gotowania.. o ile sie nie mye nalezy go czymś podlac..
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
malinowa i Malin...
post Tue, 09 Nov 2004 - 22:12
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: Sat, 29 Mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




Podlewa się go chyba octem ryzowym, tylko kiedy i w jakiej ilości?


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
siłaczka
post Tue, 09 Nov 2004 - 22:17
Post #13


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,519
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 21:58
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 155




Oczywiście powinien to byc specjalny ryż do sushi, kleisty. Mam takie swoje ulubione miejsce, gdzie go kupuję. Kiedyś gotowałam ten supermarketowy ale jakość była jednak inna ( to samo z imbirem zresztą).
Ryż płuczemy i zalewamy wodą na pół godziny. Następnie odcedzamy i wrzucamy do gara. Zalewamy wodą ( jedna szklanka wody na szklankę ryżu). Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień ( jak ktoś ma ogień wink.gif , ja mam kuchnię elektryczną więc ustawiam na 0,5 ale nigdy nie wiem co powiedzieć: co zmniejszamy? :roll:prąd?icon_rolleyes.gif). Gotuemy 20 min. Używam jak już wspomniałam berghoffa więc gotuję 18 min i po prostu wyłączam kuchnię ale garnka nie otwieram i nie zdejmuję z płyty. Uwaga! Nie wolno ryżu mieszać w czasie gotowania!
Potem należy ryż zakwasić. Do tego służy specjalny ocet ryżowy. Proporcje 1:6 czyli na 6 szklanek suchego ryżu jedna szklanka octu. Do octu dodają trochę soli, cukru i czosnku granulowanego. Polać ryż i wymieszać. Oczywiście ryżu ani wody, w której się gotuje, nie solimy!
Potem to już tylko lepimy kulki, wasabi, rybka, imbir i maczamy w sosie sojowym. Hmmm....
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
cymru
post Wed, 10 Nov 2004 - 11:00
Post #14


Grupa: Zbanowani
Postów: 268
Dołączył: Fri, 09 May 03 - 15:34
Skąd: Walia
Nr użytkownika: 694




CYTAT(agnieszkabryndza)
Cymru z kuchnia japonska w Warszawie jest ten problem , ze w koncu opiera sie ona na rybach a kupno swiezychryb nie jest takie latwe.B


No wlasnie ja nadmienilam kurze teryaki jako przyklad dania ktore nie powinno sprawic klopotu ale nigdy nie probowalam chociaz proste jest bo sa to kawalki miesa marynowane z imbirem poznie smazone na masle doprawione teryaki podawane z shitake oraz ryzem jasminowym.

zastanawiam sie czy maluchy moga takie kombinacjie wcinac

Cym


--------------------
ej juz sie nie wyprzongnies nim nogi wyciongnies
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Wed, 10 Nov 2004 - 14:24
Post #15


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




MSZ mogą.
Ew. uwaga na grzyby
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
malinowa i Malin...
post Wed, 10 Nov 2004 - 14:28
Post #16


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: Sat, 29 Mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




cymru, Adaś do kuchni japońskiej się przyzwyczaja od roku. Teryaki nie bardzo mu podchodzi, jadł tempurę, sushi-maki z tym, że bez sosu sojowego. Co do grzybów - je zupę z shitake ale samych grzybów nie chce. O dziwo lubi tofu - jak to określił - smakuje jak zimne mięsko. Myślę, że mozna powoli przyzwyczajać a raczej oswajac ze smakiem. Adaś woli raczej mniej doprawione rzeczy dlatego sosy chyba zostawi sobie na później.


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
lisboa
post Wed, 10 Nov 2004 - 17:57
Post #17


Grupa: Użytkownicy
Postów: 71
Dołączył: Tue, 07 Sep 04 - 15:39
Nr użytkownika: 2,073




kuchnia japonska... mniam mniam... podziwiam kolezanki (eKachna - chyle czola icon_exclaim.gif ) robiace sushi w domu. Dla mnie zbyt skomplikowane icon_sad.gif i to nie w kwestii ryzu, ale ryby wlasnie - odpadam icon_cry.gif icon_exclaim.gif za to uwielbiam sashimi, szczegolnie z lososia z marynowanym imbirem i wasabi a takze zupke miso - doskonala odmiana rosolku;) z tofu, posiekana dymka i wodorostami. Poza tym zetknelam sie z kuchnia japonska w domowym wykonaniu moich zaprzyjaznionych Japonczykow i z ogromny zdziwieniem stwierdzilam, ze robia rowniez cos na ksztalt naszych pierogow z roznymi nadzieniami, tylko ciasto nieco inne - takie polprzezroczyste... A! I omlety tez robia...

No i frajda jedzenia paleczkami icon_cool.gif

A wiecie, ze siorbanie przy jedzeniu jest wskazane jako komplement dla szefa kuchni icon_question.gif


A japonskiej restauracji w Krakowie zdecydowanie nie polecam - nie ten klimat i wybor marniutki... szkoda kasy!!
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
agabr
post Wed, 10 Nov 2004 - 18:35
Post #18


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


No to ja wam opwiem historie z tymi pierogami przezroczystymi. rzecz dziala sie co prawda nie w Japonii a Chinach. Impreza w hotelu , szwedzki stol . Podchodze do przezroczystych pierozkow , nakladam przy okazji rozmawiam z Chinczykiem o chinskiej kuchni, opowiadam jakie to wspaniale surowe ryby. W reku dzierze talerz z tymi nieszczesnymi pierozkami, jeden zjadam ...ble paskudny , Chinczyk stwierdza .... ze pierozki nalezy dac jednak kelnerowi do zaniesienia do kuchni w celu ugotowania . poczulam sie idiotycznie biorac pod uwage moj zachwyt i tyrade pt. "wszystko surowe".B


--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
Tatuś Muminka
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
siłaczka
post Wed, 10 Nov 2004 - 21:17
Post #19


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,519
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 21:58
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 155




aż ślinka cieknie...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
agabr
post Wed, 10 Nov 2004 - 21:34
Post #20


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


Kachna a w nori nie zawijasz? i co to jest za rybka.B


--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
Tatuś Muminka
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> czy lubicie kuchnie japonska i dlaczego sushi

Start new topic Reply to this topic
3 Stron V   1 2 3 następna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tue, 16 Jan 2018 - 14:03
lista postów tego wątku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe