ciąża i poród - zdrowie i pielęgnacja dziecka - mały alergik - wychowanie - kuchnia malucha
podróże z maluchem - maluchowe wywiady - badania naukowe - ogłoszenia
kupuj z głową - baza przedszkoli - ważne linki - tabele - kalkulatory - czat - forum - blogi
akcje i inicjatywy - konkursy - wydarzenia - kartki internetowe - dzieci: książki - muzyka - filmy
gry i zabawy - kolorowanki - labirynty - teksty piosenek - imprezy i zajęcia dla dzieci
rodzina: rodzinne finanse - przepisy kulinarne - kącik prasowy - auto rodzinne
adopcja i rodziny zastępcze - oferty pracy - porady prawne - kobieta: zdrowie - uroda
wejdź na czat      szukaj w portalu:    

Forum dyskusyjne portalu maluchy.pl

Dziś imieniny: Marty, Konstantego, Olafa     wyślij kartkę

Pilnie potrzebna krew dowolnej grupy dla naszej forumowej koleżanki mamboo!
Krew prosimy oddawać z informacją "dla Barbary Niećko, szpital Jaczewskiego w Lublinie" kod szpitala: 9-002.
Prosimy o pomoc!!!

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic

> czy skrócić okres karmienia na rzecz odchudzania?
magic
post Mon, 03 Aug 2009 - 13:32

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 18,644

cześć dziewczyny! moja przyjaciółka karmi swoje dziecko 5-miesięcy i stwierdziła ostatnio, że zacznie diete, no bo wiadomo w czasie ciąży jej się przytyło, a i przed ciążą była delikatnie puszysta. trochę to dla mnie nieodpowiedzialne, wiec jej powiedzialam, ze w czasie karmienia no trzeba uważać z takimi rzeczami jak diety, bo to co jemy je tez nasz maluszek i musi mieć wszystkie składniki pokarmowe. no to ona ochoczo stwierdziła, że dziecko po prostu od piersi odstawi. no nie powiem, żeby mnie to nie zszokowało, chyba dziecko jest ważniejsze niż figura, ale ona na to że i tak miała odstawić za dwa miesiące bo idzie do pracy i ona twierdzi, że to nie jest duża różnica.
Go to the top of the page PM

Quote Post
Tigerek
post Mon, 03 Aug 2009 - 14:02

Nr użytkownika: 22,497

Dziecinne podejście bym powiedziała, ignorancja jak się patrzy. Może o prostu podsuń jej kilka artykułów na temat zysków dla dziecka z dłuższego kamienia piersią icon_smile.gif

--------------------

Quote Post
Laryssa
post Mon, 03 Aug 2009 - 14:57

Nr użytkownika: 22,001

Hmm. Ja bym na jej miejscu mimo wszystko poczekała z odstawieniem od piersi tak długo jak tylko może. W trakcie karmienia to niech je wszystko ale w mniejszych ilościach a jak pójdzie do pracy to na pewno schudnie mając na głowie kilkumiesięczne dziecko i pracę to gwarantuje mnóstwo ruchu. icon_smile.gif

Quote Post
Rzodkiewka
post Mon, 03 Aug 2009 - 19:55

Nr użytkownika: 9,663

CYTAT(Tigerek @ Mon, 03 Aug 2009 - 13:02) *
Dziecinne podejście bym powiedziała, ignorancja jak się patrzy. Może o prostu podsuń jej kilka artykułów na temat zysków dla dziecka z dłuższego kamienia piersią icon_smile.gif

a może ignorancją jest właśnie takie takie myślenie?
kobieta jest dorosła, jak rozumiem- nie jest ubezwłasnowolniona, sama podejmuje decyzje.
nie ma obowiązku karmienia piersią, narzuconego przez Konstytucję.
a nawet jakby był, to karmienie z przymusu, z presji "bo tak trzeba, bo WHO zaleca, bo dla dziecka, ale wcale tego nie lubię, nie chcę, nie akceptuję"- to żadne karmienie.
zeby nie było- jestem zwolenniczką karmienia piersią, sama karmię Córkę nadal- ale dlatego, że jestem co do tego przekonana, że to lubię, ze daje mi to satysfakcję i frajdę.

a jeśli matka się męczy- to dziecko też z takiego zestresowanego mleka nie skorzysta. lepiej niech wypije bebilona bez pływających katecholamin 29.gif

może trochę OT, ale strasznie mnie drażni cenzurowanie matek na podstawie karmi- dobra, nie karmi- wyrodna.

--------------------
Niektórzy chwalą się, że mówią to, co myślą.
Nie rozumieją, że nie umieją myśleć.
/N.Coward/

Rzodkiew i Potwory:
Staś 17.05.07
Klara 30.06.08

Quote Post
doroonia
post Mon, 03 Aug 2009 - 20:36

Nr użytkownika: 24,497

GG:

A ja schudlam wlasnie karmiac i to ponad 10kg,a jak przestalam to zaraz przytylam bo pozwalalam sobie juz na wszystko ;P

--------------------

Quote Post
ala.ala
post Tue, 04 Aug 2009 - 11:31

Nr użytkownika: 27,689

ja bym w życiu nie skróciła okresu karmienia!!! po pierwsze mi właśnie od karmienia poleciały kilogramy w dół (zupełnie jak Kryśce Augilerze hehe), a po drugie taka więź z dzieckiem się wtedy nawiązuje... skoro twoja koleżanka uważa, że 2 miesiące to nie dużo, to niech poczeka i wtedy rozpocznie dietę. potem najlepiej niech pójdzie skonsultować się z lekarzem, on dobierze najskuteczniejszą dietę pod kątem jej organizmu, może też poprosić o jakieś tabletki na ograniczenie łaknienia np. Obesan, są skuteczne na zrzucenie kilogramów, po ciąży tak samo, najlepiej jest odchudzać się pod kontrolą lekarza, a nie samemu eksperymentować, zwłaszcza młoda matka po przebytej ciąży i porodzie powinna szczególnie dbać o organizm, w końcu ciąża to duży wysiłek. a w tej chwili najważniejsze jest zdrowie dziecka, wiec ja uważam, że absolutnie żadnych diet bo to szkodliwe dla ukochanej pociechy i cieszyć się bliskością z maluszkiem, a nie zamartwiać się kilogramami.

Quote Post
Liberi
post Tue, 04 Aug 2009 - 12:26

Nr użytkownika: 5,042

GG:

CYTAT(Rzodkiewka @ Mon, 03 Aug 2009 - 20:55) *
a może ignorancją jest właśnie takie takie myślenie?
kobieta jest dorosła, jak rozumiem- nie jest ubezwłasnowolniona, sama podejmuje decyzje.
nie ma obowiązku karmienia piersią, narzuconego przez Konstytucję.
a nawet jakby był, to karmienie z przymusu, z presji "bo tak trzeba, bo WHO zaleca, bo dla dziecka, ale wcale tego nie lubię, nie chcę, nie akceptuję"- to żadne karmienie.
zeby nie było- jestem zwolenniczką karmienia piersią, sama karmię Córkę nadal- ale dlatego, że jestem co do tego przekonana, że to lubię, ze daje mi to satysfakcję i frajdę.

a jeśli matka się męczy- to dziecko też z takiego zestresowanego mleka nie skorzysta. lepiej niech wypije bebilona bez pływających katecholamin 29.gif

może trochę OT, ale strasznie mnie drażni cenzurowanie matek na podstawie karmi- dobra, nie karmi- wyrodna.

Się podpiszę i dodam od siebie, że to niczyj interes, czy kobieta karmi dziecko piersią czy butelką - to osobista decyzja kobiety.

--------------------
LIBERI
mama Majki, 26.06.2006

- Rany, dlaczego nie powiększą Sali? Przecież nie można nawet chwilę posiedzieć przy śniadaniu, bo już człowiekowi wiszą nad głową, jak głodne sępy! – Piskliwy głos młodszego Creeveya wdarł się do uszu Draco.
Malfoy przewrócił oczami i wbrew sobie odpowiedział:
- Dennis – Kiedy, do diabła, nauczyłem się jego imienia? pomyślał zdegustowany – O czym ty mówisz, na Merlina?! Zamek to nie gumka-recepturka, nie rozciągnie się ni stąd ni zowąd.

Quote Post
paprotka3
post Thu, 06 Aug 2009 - 11:22

Nr użytkownika: 18,283

no tak trzeba schudnąć bo jak się tu mężusiowi w alkowie zaprezentowa... najlepsze są ćwiczenia, specjalne dla matek takie jak nocny bieg z przeszkodami (w postaci śpiącego męża) do płaczącego dziecka, chodziarstwo na dystansie całego mieszkania z misją specjalną ululania dziecka, bieg na czas po pieluchy do sklepu. takie konkurencie z pewnością wpłyną korzystnie na figurę lepiej niż dieta. icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif

--------------------

Quote Post
klarka9
post Thu, 06 Aug 2009 - 19:04

Nr użytkownika: 18,154

Moze ona chce schudnac zeby pokazac w pracy, ze ciaza nic nie zmienila. Wiadomo teraz jest taki nacisk na to, zeby kobiety rodzily i wracaly do pracy jakby nigdy nic. Ja czytalam, ze podczas karmienia można stsoswac diete, ale skonsultowac z lekarzem i jakas delikatna np. niskotluszczowa. wiadomo, ze tabletki na odchudzanie odpadaja i jakies drastyczne diety czy głodowki kategorycznie rowniez odpadaja. Proponuje poczytac tez w przyklejonych tematach

Quote Post
Rosa
post Thu, 06 Aug 2009 - 19:22

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 152

mozna stosować montiego. A Rzodkiew oczywiście ma rację <i tu pokłony za głos rozsądku, rzeczowości i za użycie trudnego słowa 'katecholaminy' icon_lol.gif>

a.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Pierwsza i Prawdziwa fanka Alana Rickmana posiadająca prawo pierwokupu i ius primae noctis po każdej premierze. Reszta to podróby oraz uzurpatorki.

Quote Post
banshee
post Thu, 06 Aug 2009 - 19:47

Nr użytkownika: 10,178

GG:

a ja karmię piersią i się odchudzam.
mądrze
to się da pogodzić, tylko chcieć trzeba...

--------------------
bansiorzyca i szarańcza

Joachim 2.09.2005

Oskar 5.06.2007

Eryczek 10.01.2009

Quote Post
tyczka
post Mon, 10 Aug 2009 - 19:11

Nr użytkownika: 7,158

Dodam tylko od siebie, że karmiąc, schudlam do wagi jakiej chyba nie mialam nigdy w zyciu icon_smile.gif

--------------------
www.marianmaciejewski.pl

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thu, 29 Jul 2010 - 13:25
lista postów tego wątku
© 2002 - 2010  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach z procesorem chronionych przez