Maluchy.pl logo    

Zobacz: Warszawa dla dzieci

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna  
> dobry ginekolog krakow i okolice
magdu
post Mon, 20 Sep 2010 - 10:53
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 31,910

Witam wszystkich.Mam pytanko czy znacie jakiegos dobrego lekarza-gin(specjalnosc nieplodnosc)w Krakowie lub okolicach.Jestem z Tarnowa wiec moze to byc tarnow.Chodze do (tak mi sie wydaje)dobrego lekarza(dr Janosz-czy macie jakies opinie na jego temat)ale efektow w postaci ciazy nie ma i zaczynam sie zastanawiac czy nie pora na konsultacje z innym lekarzem.Slyszalam ze dr Lieber z kliniki Life jest dobry czy ktos z was moze to potwierdzic?
Go to the top of the page PM

Quote Post
Rosa
post Mon, 20 Sep 2010 - 11:27
Post #2

Nr użytkownika: 152

szukasz lekarza do jakiegoś konkretnego problemu (endomterioza, czynnik męski, niska rezerwa jajnikowa) czy Jesteś jeszcze w trakcie diagnostyki?

a.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
magdu
post Mon, 20 Sep 2010 - 11:42
Post #3

Wlasciwie to sama nie jestem pewna.Endometriozy moj gin. nie stwierdzil,maz ma bardzo dobre wyniki,moje hormony byly zle,ale dostalam bromergon i nastepne wyniki poprawily sie.Od trzech cykli biore pregnyl a wczesniej(obok bromergonu)bralam clo i duphaston.Nie mialam badania droznosci jajowodow a kiedy ostatnio spytalam lekarza czy nie powinnam wykonac tego badania to stwierdzil ze robi sie je dopiero po kilkumiesiecznej stymulacji pregnylem,zaproponowal zebym do konca roku pozostala na takich lekach jakie biore a jesli nie bedzie efektow to zrobimy to badanie.Moj gin uwaza ze jest ono troche inwazyjne i mogloby opoznic wszystko w czasie(tzn nasze starania)Dlatego tez chcialabym skonsultowac sie z innym lekarzem zeby sprawdzic czy tak jest faktycznie czy tez lekarz stara sie mnie przetrzymac.Wiem ze nie powinnam tak mowic ale siostra uswiadomila mi ze byc moze ten lekarz jest malo skuteczny.Sama nie wiem.

Quote Post
Rosa
post Mon, 20 Sep 2010 - 14:59
Post #4

dobra, to po kolei:

- endometriozę stwierdza się dzięki badaniu laparoskopowemu, więc Twój ginekolog siłą rzeczy nie mógł jej stwierdzić ani też wykluczyć. Ale zakładam, że chodzi o to, że póki co nie widzi przeslanek świadczących o to, że w grę może wchodzić endometrioza;
- skoro bierzez bromergon to zakladam, że była hiperprolaktynemia? Skoro brałaś clo i duphaston to problemy były też z owulacją, takl? No i pregnyl- czy pęcherzyki nie pękają? Wyszło to na monitoringu?
- hsg jest badaniem inwazyjnym, tu lekarz ma rację, z drugiej strony wedle standardów PTMR nie powinno się rozpoczynać terapii clostilbegytem przed przeprowadzeniem badania hsg. I to stanowisko ma głęboki sens

podsumowując: lekarz na barana nie wygląda icon_wink.gif Diagnostykę przeprowadza imho z głową, czepiłabym się tylko tego hsg i pregnylu. Uważam, że sam Twój post i niepokój przemawiają za tym, aby jednak drożność jajowodów sprawdzić, po co masz się stresować do grudnia i przyjmować hormony?
Jesteś pacjentką i masz prawo mówić wszystko, spokojnie icon_smile.gif W tym sprawdzać lekarza. Tu chodzi wszak o Ciebie i plany Twojej rodziny, a nie o to, aby lekarzowi nie sprawić przykrości.

Co do zmiany lekarza to powiem tak: gdybyś trafiła na barana to namawiałabym do zmiany, jednak ten lekarz nie wygląda na takiego, ktorego warto odsądzać od czci i wiary. Za malo piszesz, aby to głębiej oceniać, ale z tego co napisałaś wynika, że generalnie lekarz ma jakiś pomysl na Wasz przypadek.
Jeżeli badanie hsg nie daje Ci spokoju to przedyskutuj to ponownie z lekarzem. Na pewno nie ma podstaw, aby odmówić, bo w leczeniu niepłodności chodzi przecież nie tylko o ciało, ale o psychikę również. Tak w ogóle to ile się już staracie?
Natomiast jeśli idzie o to, z kim się ewentualnie konsultować, to ja bym w tej sytuacji poszła już do kliniki, o ile uznacie, że jednak zrywacie współpracę z lekarzem. W innym wątku wspominasz o IUI, dla mnie inseminacja jest już tym poziomem starań, który powinno się wykonywać w klinice, a nie w gabinetach prywatnych.

a

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
Rosa
post Mon, 20 Sep 2010 - 15:06
Post #5

Magda, przepraszam, wrzuciłam w wyszukiwarkę Twoje posty i mam już widoczną historię: zdecydowanie za długo lekarz czeka z hsg. Nie podoba mi się to. Skonsultowałabym się w klinice.
Napisałaś też, że wyniki męża wyszły ok- po cholerę więc lekarz przepisał męzowi clo i zastrzyki?!
a.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
magdu
post Mon, 20 Sep 2010 - 17:53
Post #6

Z MM to dziwna historia.Najpierw urolog (do ktorego maz poszedl bo tak chcial moj gin)zdiagnozowal u MM zylaki powrozka nasiennego.Wyniki mial wtedy wystarczajaco dobre do zaplodnienia ale przeprowadzono zabieg.po trzech miesiacach kolejne badanie pokazalo ze jest lepiej,ale kilka parametrow moglo byc lepsze(chodzilo o uplynnienie bylo za wczesnie albo za pozno i lepkosc byla zwiekszona)po clo i zastrzykach kolejne badanie bylo idealne.wszystkie paramerty niemal ksiazkowe.Jesli chodzi o mnie to rzeczywiscie mialam hiperprolaktynemie i problemy z owulacja(dlatego te leki)Jesli chodzi o monitoring to chyba nie mialam robionego.wydaje mi sie ze pregnyl byl podany tak dla pewnosci.Zazwyczaj wizyty mialam w 8-10 dc i wielkosc pecherzyka byla dobra wiec lekarz zaproponowal zebysmy podali pregnyl.Czy to prawda ze dopiero po kilku stymulacjach pregnylem(nieskutecznych)jest zalecenie wykonania hsg?Czy powinnam sie upierac zeby sprawdzic droznosc wczesniej.Jak szybko po tym badaniu mozna zaczac sie starac?

Quote Post
Rosa
post Mon, 20 Sep 2010 - 21:36
Post #7

pregnyl to nie jest lek stymulujący owulację, to lek oparty na czystej gonadotropinie, która działa uderzeniowo i zmusza pęcherzyk jajowy do pęknięcia icon_arrow.gif uwolnienia oocytu. Stymulacja owulacji to takie leki jak clostilbegyt, one stymulują; pregnyl czy ovitrelle zaś tylko powodują pęknięcie pęchrzyka, ale wchodzą już po zakończeniu stymulacji.
Myślę, że doszło tutaj do nieporozumienia między Tobą a lekarzem.

Trochę nie rozumiem zdania, w ktorym piszesz, że lekarz Ci podawał pregnyl 8-10 dnia.
Czy to oznacza, że jajeczkujesz ok. 8-10 dnia? Zawsze?
Ponadto pregnyl nie ma nic wspólnego z zaleceniami (lub ich brakiem) do wykonania hsg. To są odrębne sprawy.
Po takiej ilości miesięcy, jaką przeszliście, nie rozumiem uporu lekarza, aby nie kierować Cię na hsg. Już w lutym pisałam Ci, że wg PTMR wykonanie hsg jest warunkiem podania clostilbegytu, który, jak zrozumiałam, miałaś przepisywany kilkakrotnie bez upewnienia się, czy masz drożne jajowody.
To wszystko wygląda dziwnie i -obym się myliła, ale dzielę się w tym momencie swoim wrażeniem z lektury wszystkich Twoich postów- daje podstawy do przypuszczeń, że lekarz Was przetrzymuje odmawiając pójścia dalej z diagnostyką, na którą jak najbardziej jest już czas.

Można się starać już w cyklu, w którym wykonano hsg.

a.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
magdu
post Tue, 21 Sep 2010 - 10:02
Post #8

Oj,troche to moje pisanie niejasne.sorki.Wiem ze pregnyl podawany jest na pekniecie pecherzyka.Chodzilo mi o to ze zazwyczaj jak mialam wizyte u gin to bylam miedzy 8 a 10 dc i kiedy usg wykazywalo ze pecherzyk jest i to prawidlowych rozmiarow(na dany dc) to gin kazal mi podac pregnyl ok12-13dc i rozpoczac wspolzycie od 14dc.dlatego napisalam ze podano mi pregnyl dla pewnosci ze pecherzyk peknie.Moj gin chyba podejrzewal ze wczesniej nie zawsze pecherzyk pekal.To jest wiec dla mnie jasne.Dziekuje za to za inf. ze nie musze czekac tak dlugo zeby zrobic badanie droznosci.Na nastepnej wizycie bede bardziej stanowcza.Poza tym to wlasnie dlatego chcialam skonsultowac sie z innym lekarzem.jak juz pisalam slyszalam ze dr.lieber z krakowa jest dobry,ale na inny forum czytalam o nim rozne,czasem niepochlebne opinie.wiec nadal czekam na rade w sprawie lekarza.czy hsg mozna wykonac w gabinecie czy nie?

Quote Post
Rosa
post Tue, 21 Sep 2010 - 11:00
Post #9

1. nie, hsg nie można wykonać w gabinecie, to badanie wymagające najczęsciej zaplecza szpitalnego

2. nie znam doktora Liebera i udzieliłam Ci już wczesniej odpowiedzi co do wyboru lekarza: biorąc pod uwagę czas Waszych starań nie szukałabym lekarza-prywaciarza, choćby był super, a poszłabym do lekarza specjalisty z kliniki. To już nie czas na błądzenie po lekarzach z prywatną praktyką, którzy nie są w stanie zaoferować Ci bardziej zaawansowanych działań takich jak hsg czy inseminacja.

a.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
magdu
post Tue, 21 Sep 2010 - 11:24
Post #10

dzieki.Wiec umawiam sie na wizyte do kliniki.A czy slyszlas cos o klinice Macierzynstwo w krakowie?I jeszcze jedno.Wiem ze to ma byc moja decyzja ale jestem troche skolowana.Czy powinnam powiedziec mojemu gin ze decyduje sie na wizyte w klinice i rezygnuje z jego "uslug" czy tez poprostu przestac do niego chodzic?

Quote Post
Rosa
post Tue, 21 Sep 2010 - 11:27
Post #11

tak, macierzyństwo Szlachcica jest jedną z klinik, które mogę rekomendować jako te, ktore mają jawne i transparentne procedury, raportują do ESHRE. To dobry wybór.
Decyzja, czy informować lekarza prowadzącego o konsultacji/zmianie nalezy wyłącznie do Ciebie.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
magdu
post Tue, 21 Sep 2010 - 11:31
Post #12

Oj gapa ja .Znalazlam ze pisalas juz o tej klinice.a czy znasz kogos kto korzystal z tej kliniki?Do ktorego lekarza najlepiej sie zapisac.?

Quote Post
magdu
post Tue, 21 Sep 2010 - 11:36
Post #13

Oj i jeszcze jedno.Jestem teraz w 15dc.Czy powinnam umowic sie odrazu czy lepiej dopiero po @?Sorki za absurdalne pytania,ale chyba nie jestem dobra w podejmowaniu decyzji(w tym konkretnym przypadku)

Quote Post
magdu
post Tue, 21 Sep 2010 - 11:43
Post #14

A jaka jest roznica miedzy hsg a histeroskopia?Ktore badanie lepsze.Bo z tego co przeczytalam to nie jest to samo(a dlugo myslalam ze tak)

Quote Post
magdu
post Tue, 21 Sep 2010 - 11:47
Post #15

A jaka jest roznica miedzy hsg a histeroskopia?Ktore badanie lepsze.Bo z tego co przeczytalam to nie jest to samo(a dlugo myslalam ze tak)

Quote Post
grazyna9
post Mon, 10 Jan 2011 - 20:29
Post #16

Nr użytkownika: 34,986

CYTAT(magdu @ Tue, 21 Sep 2010 - 11:24) *
dzieki.Wiec umawiam sie na wizyte do kliniki.A czy slyszlas cos o klinice Macierzynstwo w krakowie?I jeszcze jedno.Wiem ze to ma byc moja decyzja ale jestem troche skolowana.Czy powinnam powiedziec mojemu gin ze decyduje sie na wizyte w klinice i rezygnuje z jego "uslug" czy tez poprostu przestac do niego chodzic?

a ja polecam klinikę dr Janeczko, nie zleca niepotrzebnych badań i mówi gdzie można zrobić najtaniej, mozna tez zrobić wszystko w jego klinice

Quote Post
groszek82
post Tue, 15 Mar 2011 - 17:22
Post #17

Nr użytkownika: 35,821

Trafiłam całkiem przypadkiem do Twojego wątku ale Twoja historia troszkę przypomina moją. Niewiem jaka jest Twoja aktualna sytuacja ale uważam,że powinnaś koniecznie wykonać badanie na drożność jajowodów. U mnie na początku stwierdzono hiperprolaktynemię i dostałam bromergon. Po dwóch miesiącach zaszłam w ciąże, która okazała się pozamaciczna. Potem długo nic. Więc dostawałam bromergon, duphaston i clostilbegyt. Nadal nic. Ponad rok po ciąży pozamacicznej miałam laparoskopię gdzie okazało się,że mam lekką endometriozę i mój jedyny jajowód(bo jeden przy ciąży pozamacicznej częściowo został usunięty) został udrożniony. Efektem tego była ciąża w następnym miesiącu:) Do tej ciaży miałam inną lekarkę ale gdy zaczęła wymyślać,że hcg źle rośnie,że nie słychać bicia serca trafiliśmy do macierzyństwa właśnie gdzie lekarz zapytał kto mi głupot nagadał,że w tak wczesnej ciąży musi być słyszalne serce? Na szczęście już było. Ale osobiście polecam Ci tą klinikę, póki co jestem zadowolona, w nagłych sytuacjach przyjęli mnie odrazu i wiem,że tam też wykonują drożność ponoć bardzo dobrze i w miarę bezboleśnie. A co do lekarza to chodzę do dr. Kuby Wyroby-fajny gość.

--------------------

Quote Post
magdu
post Thu, 17 Mar 2011 - 12:01
Post #18

Hej Groszek.Dopiero teraz zauwazylam ze dopisalas cos do mojego tematu.Moja sytuacja rzeczywiscie sie zmienila.Niestety nie udalo nam sie naturalnie,wiec zdecydowalismy sie na in vitro.Lecze sie w Macierzynstwie i tez u dr.Wyroby.Jak narazie jestem zadowolona.pozdrawiam

Quote Post
magdu
post Thu, 17 Mar 2011 - 12:05
Post #19

I badanie na droznosc tez mialam tam wykonywane.Przez dr.W.I moge go uczciwie polecic.Przed badaniem czytalam opinie roznych dziewczyn na temat tego badania i balam sie go okropnie.Tymczasem bylo zupelnie do zniesienia.Maly dyskomfort i bol brzucha jak przy okresie(a ja mam miesiaczki bez bolowe)wiec to wszystko .Naprawde do wytrzymania.

Quote Post
magdu
post Thu, 17 Mar 2011 - 12:07
Post #20

Och i jeszcze trzymam kciuki za bezpieczna ciaze i szczesliwe rozwiazanie.

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thu, 24 May 2012 - 15:34
lista postów tego wątku
ciąża i poród dziecko kobieta dla dzieci rodzina podróże zobacz koniecznie
© 2002 - 2012  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Kontakt  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach chronionych przez symantec