Maluchy.pl logo    

> sprawdź koniecznie


    Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

    Start new topic Reply to this topic
     

    Jak się gotuje kaszę gryczaną?

    -
    Małgoś.dz
    post Fri, 06 Jun 2003 - 15:24
    Post #1


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 4,746
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 18:46
    Skąd: Gdańsk
    Nr użytkownika: 187




    Proszę oświećcie mnie, bo to co mi wychodzi w garze, to żadna tam kasza gryczana na sypko, tylko jakaś obrzydliwa "glamza". icon_sad.gif

    Ile wody dajecie? Jak długo gotować? I najważniejsze czy gotujemy aż do wyparowania wody, czy wcześniej kończymy gotowanie i odcedzamy kaszę?

    Przecież to nie może być skomplikowane... icon_confused.gif wink.gif


    --------------------
    Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Wbmot
    post Fri, 06 Jun 2003 - 15:48
    Post #2


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 483
    Dołączył: Fri, 21 Mar 03 - 15:39
    Nr użytkownika: 117




    A czemu tak sobie utrudniasz życie i nie kupisz sobie kaszy gryczanej w woreczkach?

    Mi kasz wychodziła, ale i tak zawsze się stresowałam czy wyjdzie.
    Teraz zawsze kupuję w woreczkach i nie może nie wyjść.

    Robi się tak jak pisze na opakowaniu i... mniaaaaaam mniam icon_wink.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    maggii
    post Fri, 06 Jun 2003 - 16:01
    Post #3


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 616
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 07:16
    Skąd: Bojano k/Gdyni
    Nr użytkownika: 158




    Jeśli chcecie, by kasza gryczana czy ryż ugotowały się na sypko a nie dysponujecie woreczkowymi wersjami to dajcie mało wody - tyle, by gotowany ryz czy kasza były ledwo zalane wodą (ewentualnie w razie przewierania można trochę wody dodać) i koniecznie wyłączcie gaz przed ugotowaniem do miękkości tzn tak po 15 min.
    Zapewniam, że jeśli zostawicie przykryty gar na kuchence, to ryz czy kasza "dojdą" i bedą miekkie a zarazem nie glumzowate!


    --------------------
    Magda mama trójeczki:
    Patryka /3.02.1992/ Jakuba /25.05.1995/ Wiktorii /09.12.2001/

    user posted image
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    agutek
    post Fri, 06 Jun 2003 - 16:10
    Post #4


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 577
    Dołączył: Fri, 04 Apr 03 - 22:10
    Nr użytkownika: 404




    Oj ! Kasza gryczana w woreczkach to profanacja!

    Najwspanialsza sypka kasza gryczana wyjdzie na 100% jeśli zostanie poddana próżeniu.

    Trzeba wsypać kaszę do garnka (takiego który potem można wstawić do piekarnika) i zalać zimną wodą na szerokość dwóch palców ponad poziom kaszy. Posolić, można też dodać listek laurowy i kulki pieprzu czarnego i suszony grzybek też będzie na miejscu icon_smile.gif. Wymieszać icon_smile.gif. Pod przykryciem doprowadzić do zagotowania wody i zostawić na bardzo wolnym ogniu na ok 10 min. Potem garnkiem wstrząsnąć delikatnie (nie zdejmuje się pokrywki żeby para nie uleciała!) i wstawić do piekarnika ustawionego na próżenie na +/- 5 minut. Potem trzeba łychą zamieszać co by na wierzchu skwarki się nie zrobiły i gotowe! Kasza sypka jak malowanie - bardzo polecam z gulaszem - mniam.

    Pozdrawiam - agutek
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Małgoś.dz
    post Mon, 09 Jun 2003 - 11:17
    Post #5


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 4,746
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 18:46
    Skąd: Gdańsk
    Nr użytkownika: 187




    O! Dziękuję Wam za rady!
    A mówiłam, że to nie może być trudne, tylko ja małe pojęcie miałam co do do tej kaszy... icon_redface.gif


    --------------------
    Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    wiesiołek
    post Mon, 09 Jun 2003 - 12:11
    Post #6


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,543
    Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
    Skąd: Kielce
    Nr użytkownika: 151




    CYTAT(agutek)
    . Potem garnkiem wstrząsnąć delikatnie (nie zdejmuje się pokrywki żeby para nie uleciała!) i wstawić do piekarnika ustawionego na próżenie na +/- 5 minut.


    Co to jest próżenie i jak to się ustawia w piekarniku icon_eek.gif icon_question.gif icon_eek.gif icon_question.gif

    A jak ktoś takiej opcji w piekarniku nie ma - to co icon_eek.gif icon_question.gif icon_eek.gif icon_question.gif icon_eek.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    agutek
    post Mon, 09 Jun 2003 - 12:17
    Post #7


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 577
    Dołączył: Fri, 04 Apr 03 - 22:10
    Nr użytkownika: 404




    W piekarniku jest funkcja próżenia - jeśli nie to można ustawić na najmniejszy "wizdek" icon_smile.gif
    pozdrawiam - agutek
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Dorotka
    post Mon, 09 Jun 2003 - 12:20
    Post #8


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 4,656
    Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 17:34
    Nr użytkownika: 266




    A ja ryz i kaszę gotuję jeszcze inaczej wink.gif
    Na dno garnka wlewam łyżkę oliwy i wsypuję odpowiednią ilość kaszy lub ryżu. Podsmażam chwilkę (ryż robi się najpier przezroczysty, później biały) i dolewam gotującej się wody, tak na grubość dwóch palcy ponad ziarenka wink.gif Gotuję około 15 minut na małym ogniu i zastaiam pod przykryciem jeszcze na 5.
    Zawsze jest super sypko icon_razz.gif


    --------------------
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Edi Zet :)
    post Mon, 09 Jun 2003 - 12:21
    Post #9


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 7,188
    Dołączył: Fri, 25 Apr 03 - 22:54
    Skąd: Radziejowice
    Nr użytkownika: 651




    A ja gryczaną gotuję tak:
    1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
    Kaszę trzeba przed gotowaniem umyć (nalać do niej wody, gdy wypłyną paprochy, zlać wodę).
    Gotować w tych proporcjach z dodatkiem tłuszczu (przeważnie smalec) aż do wchłonięcia wody.
    Miam, miam... icon_razz.gif


    --------------------
    Ula/2001, Igorek/2002, Szymuś /2007 i Hania/2012
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    wiesiołek
    post Mon, 09 Jun 2003 - 12:23
    Post #10


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,543
    Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
    Skąd: Kielce
    Nr użytkownika: 151




    CYTAT(agutek)
    W piekarniku jest funkcja próżenia - jeśli nie to można ustawić na najmniejszy "wizdek" icon_smile.gif
    pozdrawiam - agutek


    U mnie mogę ustawiać czas, temperaturę oraz grzałki górną i dolną albo tylko górną. Termoobiegu , niestety nie mam icon_sad.gif

    Agutek, to ja poprosze jeszcze raz dokładnie: co mam ustawić i jak, żeby ta kasza dobra była?
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    agutek
    post Mon, 09 Jun 2003 - 22:58
    Post #11


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 577
    Dołączył: Fri, 04 Apr 03 - 22:10
    Nr użytkownika: 404




    Wiesiu! Ważne żeby piekarnik nie był bardzo mocno nagrzany bo wtedy zbyt szybko kasza pęcznieje i na dnie garnka może być gniot a na wierzchu skwarki. W piekarniku musi być ciepło a nie gorąco. Moja teściowa kiedyś próżyła pod pierzynami icon_lol.gif

    Pozdrawiam - agutek

    Ja technikę opanowałam z 3 razem - najgorsze że wszystko robi się na oko i trudno wytłumaczyć no bo jak opisać wygląd kaszy w połowie fazy gotowania w której trzeba przenieść garnek z palnika do piekarnika?? No dobra kasza jest już napęczniała ale jeszcze nie "otwarta - jak to ma miejsce po upróżeniu icon_confused.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    wiesiołek
    post Tue, 10 Jun 2003 - 08:09
    Post #12


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,543
    Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
    Skąd: Kielce
    Nr użytkownika: 151




    CYTAT(agutek)
    Wiesiu! Ważne żeby piekarnik nie był bardzo mocno nagrzany bo wtedy zbyt szybko kasza pęcznieje i na dnie garnka może być gniot a na wierzchu skwarki.


    Ja rozumieć. Ja poprzednio za gorąco ustawić i dlatego mieć spaleniznę na wierzchu i breję pod spodem. icon_wink.gif Teraz ja mądra być i ustawić 60 stopni na przyszłosć. icon_smile.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Samia
    post Tue, 10 Jun 2003 - 09:07
    Post #13


    Gość







    A ja mam takie doświadczenie z kaszą gryczaną, że sypkość kaszy zależy od producenta. Ja zawsze kupuję kaszę z napisem:
    kasza gryczana prażona cała firmy (chyba to nic złego?) Sulma. Z tej kaszy choćby nie wiem co, zawse wychodzi sypka pychota. Przepis stosuję bardzo prosty: prawie dwa razy więcej wody niż kaszy, sól i czasami jakieś przyprawy. Potem można dodać do sypkiej kaszy troszkę masła. Ja uwielbiam kaszę taką bez niczego, jest po prostu wyśmienita.
    Samia[/b]
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Marghe
    post Tue, 17 Jun 2003 - 15:03
    Post #14


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,278
    Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 22:07
    Nr użytkownika: 313




    Moja metoda:
    szklanka kaszy
    2 szklanki wody
    sól
    2 garnki (Tak, 2 garnki - jeden mniejszy, drugi większy - taki, w który da sie wstawic pierwszy icon_biggrin.gif )

    Do większego garnka nalewam sporo wody i stawiam na gaz.
    Kaszę (powinna byc porzadnie wypalona) płuczę. Nastepnie w mnieszym garnku zagotowuję 2 szklanki wody, do zagotowanej, osolonej wody wsypuje kaszę... Gotuję aż prawie cała woda wyparuje. NAstepnie stawiam mniejszy garnek na wiekszy (cały czas na gazie) i czekam az cała woda wyparuje.
    Zawsze mam pyszną, sypka kasze, która uwielbiam z kefirkiem, albo ze zsiadłym mlekiem (nie wspominając o sosie grzybowym....)
    Mam nadzieję, ze zrozumiałyście o co mi chodzi icon_biggrin.gif
    Marghe
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    > Jak się gotuje kaszę gryczaną?

    Start new topic Reply to this topic
    1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
    0 Zarejestrowanych:

    Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sun, 14 Feb 2016 - 21:49
    lista postów tego wątku
    © 2002 - 2016  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe