Maluchy.pl logo    

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
 

Jak się gotuje kaszę gryczaną?

-
Małgoś.dz
post Fri, 06 Jun 2003 - 15:24
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




Proszę oświećcie mnie, bo to co mi wychodzi w garze, to żadna tam kasza gryczana na sypko, tylko jakaś obrzydliwa "glamza". icon_sad.gif

Ile wody dajecie? Jak długo gotować? I najważniejsze czy gotujemy aż do wyparowania wody, czy wcześniej kończymy gotowanie i odcedzamy kaszę?

Przecież to nie może być skomplikowane... icon_confused.gif wink.gif


--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Wbmot
post Fri, 06 Jun 2003 - 15:48
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 483
Dołączył: Fri, 21 Mar 03 - 15:39
Nr użytkownika: 117




A czemu tak sobie utrudniasz życie i nie kupisz sobie kaszy gryczanej w woreczkach?

Mi kasz wychodziła, ale i tak zawsze się stresowałam czy wyjdzie.
Teraz zawsze kupuję w woreczkach i nie może nie wyjść.

Robi się tak jak pisze na opakowaniu i... mniaaaaaam mniam icon_wink.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
maggii
post Fri, 06 Jun 2003 - 16:01
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 616
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 07:16
Skąd: Bojano k/Gdyni
Nr użytkownika: 158




Jeśli chcecie, by kasza gryczana czy ryż ugotowały się na sypko a nie dysponujecie woreczkowymi wersjami to dajcie mało wody - tyle, by gotowany ryz czy kasza były ledwo zalane wodą (ewentualnie w razie przewierania można trochę wody dodać) i koniecznie wyłączcie gaz przed ugotowaniem do miękkości tzn tak po 15 min.
Zapewniam, że jeśli zostawicie przykryty gar na kuchence, to ryz czy kasza "dojdą" i bedą miekkie a zarazem nie glumzowate!


--------------------
Magda mama trójeczki:
Patryka /3.02.1992/ Jakuba /25.05.1995/ Wiktorii /09.12.2001/

user posted image
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
agutek
post Fri, 06 Jun 2003 - 16:10
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 577
Dołączył: Fri, 04 Apr 03 - 22:10
Nr użytkownika: 404




Oj ! Kasza gryczana w woreczkach to profanacja!

Najwspanialsza sypka kasza gryczana wyjdzie na 100% jeśli zostanie poddana próżeniu.

Trzeba wsypać kaszę do garnka (takiego który potem można wstawić do piekarnika) i zalać zimną wodą na szerokość dwóch palców ponad poziom kaszy. Posolić, można też dodać listek laurowy i kulki pieprzu czarnego i suszony grzybek też będzie na miejscu icon_smile.gif. Wymieszać icon_smile.gif. Pod przykryciem doprowadzić do zagotowania wody i zostawić na bardzo wolnym ogniu na ok 10 min. Potem garnkiem wstrząsnąć delikatnie (nie zdejmuje się pokrywki żeby para nie uleciała!) i wstawić do piekarnika ustawionego na próżenie na +/- 5 minut. Potem trzeba łychą zamieszać co by na wierzchu skwarki się nie zrobiły i gotowe! Kasza sypka jak malowanie - bardzo polecam z gulaszem - mniam.

Pozdrawiam - agutek
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Małgoś.dz
post Mon, 09 Jun 2003 - 11:17
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




O! Dziękuję Wam za rady!
A mówiłam, że to nie może być trudne, tylko ja małe pojęcie miałam co do do tej kaszy... icon_redface.gif


--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
wiesiołek
post Mon, 09 Jun 2003 - 12:11
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,531
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 151




CYTAT(agutek)
. Potem garnkiem wstrząsnąć delikatnie (nie zdejmuje się pokrywki żeby para nie uleciała!) i wstawić do piekarnika ustawionego na próżenie na +/- 5 minut.


Co to jest próżenie i jak to się ustawia w piekarniku icon_eek.gif icon_question.gif icon_eek.gif icon_question.gif

A jak ktoś takiej opcji w piekarniku nie ma - to co icon_eek.gif icon_question.gif icon_eek.gif icon_question.gif icon_eek.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
agutek
post Mon, 09 Jun 2003 - 12:17
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 577
Dołączył: Fri, 04 Apr 03 - 22:10
Nr użytkownika: 404




W piekarniku jest funkcja próżenia - jeśli nie to można ustawić na najmniejszy "wizdek" icon_smile.gif
pozdrawiam - agutek
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Dorotka
post Mon, 09 Jun 2003 - 12:20
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,656
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 17:34
Nr użytkownika: 266




A ja ryz i kaszę gotuję jeszcze inaczej wink.gif
Na dno garnka wlewam łyżkę oliwy i wsypuję odpowiednią ilość kaszy lub ryżu. Podsmażam chwilkę (ryż robi się najpier przezroczysty, później biały) i dolewam gotującej się wody, tak na grubość dwóch palcy ponad ziarenka wink.gif Gotuję około 15 minut na małym ogniu i zastaiam pod przykryciem jeszcze na 5.
Zawsze jest super sypko icon_razz.gif


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Edi Zet :)
post Mon, 09 Jun 2003 - 12:21
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,188
Dołączył: Fri, 25 Apr 03 - 22:54
Skąd: Radziejowice
Nr użytkownika: 651




A ja gryczaną gotuję tak:
1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Kaszę trzeba przed gotowaniem umyć (nalać do niej wody, gdy wypłyną paprochy, zlać wodę).
Gotować w tych proporcjach z dodatkiem tłuszczu (przeważnie smalec) aż do wchłonięcia wody.
Miam, miam... icon_razz.gif


--------------------
Ula/2001, Igorek/2002, Szymuś /2007 i Hania/2012
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
wiesiołek
post Mon, 09 Jun 2003 - 12:23
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,531
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 151




CYTAT(agutek)
W piekarniku jest funkcja próżenia - jeśli nie to można ustawić na najmniejszy "wizdek" icon_smile.gif
pozdrawiam - agutek


U mnie mogę ustawiać czas, temperaturę oraz grzałki górną i dolną albo tylko górną. Termoobiegu , niestety nie mam icon_sad.gif

Agutek, to ja poprosze jeszcze raz dokładnie: co mam ustawić i jak, żeby ta kasza dobra była?
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
agutek
post Mon, 09 Jun 2003 - 22:58
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 577
Dołączył: Fri, 04 Apr 03 - 22:10
Nr użytkownika: 404




Wiesiu! Ważne żeby piekarnik nie był bardzo mocno nagrzany bo wtedy zbyt szybko kasza pęcznieje i na dnie garnka może być gniot a na wierzchu skwarki. W piekarniku musi być ciepło a nie gorąco. Moja teściowa kiedyś próżyła pod pierzynami icon_lol.gif

Pozdrawiam - agutek

Ja technikę opanowałam z 3 razem - najgorsze że wszystko robi się na oko i trudno wytłumaczyć no bo jak opisać wygląd kaszy w połowie fazy gotowania w której trzeba przenieść garnek z palnika do piekarnika?? No dobra kasza jest już napęczniała ale jeszcze nie "otwarta - jak to ma miejsce po upróżeniu icon_confused.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
wiesiołek
post Tue, 10 Jun 2003 - 08:09
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,531
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 151




CYTAT(agutek)
Wiesiu! Ważne żeby piekarnik nie był bardzo mocno nagrzany bo wtedy zbyt szybko kasza pęcznieje i na dnie garnka może być gniot a na wierzchu skwarki.


Ja rozumieć. Ja poprzednio za gorąco ustawić i dlatego mieć spaleniznę na wierzchu i breję pod spodem. icon_wink.gif Teraz ja mądra być i ustawić 60 stopni na przyszłosć. icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Samia
post Tue, 10 Jun 2003 - 09:07
Post #13


Gość







A ja mam takie doświadczenie z kaszą gryczaną, że sypkość kaszy zależy od producenta. Ja zawsze kupuję kaszę z napisem:
kasza gryczana prażona cała firmy (chyba to nic złego?) Sulma. Z tej kaszy choćby nie wiem co, zawse wychodzi sypka pychota. Przepis stosuję bardzo prosty: prawie dwa razy więcej wody niż kaszy, sól i czasami jakieś przyprawy. Potem można dodać do sypkiej kaszy troszkę masła. Ja uwielbiam kaszę taką bez niczego, jest po prostu wyśmienita.
Samia[/b]
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Marghe
post Tue, 17 Jun 2003 - 15:03
Post #14


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,277
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 22:07
Nr użytkownika: 313




Moja metoda:
szklanka kaszy
2 szklanki wody
sól
2 garnki (Tak, 2 garnki - jeden mniejszy, drugi większy - taki, w który da sie wstawic pierwszy icon_biggrin.gif )

Do większego garnka nalewam sporo wody i stawiam na gaz.
Kaszę (powinna byc porzadnie wypalona) płuczę. Nastepnie w mnieszym garnku zagotowuję 2 szklanki wody, do zagotowanej, osolonej wody wsypuje kaszę... Gotuję aż prawie cała woda wyparuje. NAstepnie stawiam mniejszy garnek na wiekszy (cały czas na gazie) i czekam az cała woda wyparuje.
Zawsze mam pyszną, sypka kasze, która uwielbiam z kefirkiem, albo ze zsiadłym mlekiem (nie wspominając o sosie grzybowym....)
Mam nadzieję, ze zrozumiałyście o co mi chodzi icon_biggrin.gif
Marghe
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> Jak się gotuje kaszę gryczaną?

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Mon, 22 Dec 2014 - 09:20
lista postów tego wątku
© 2002 - 2014  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe