Maluchy.pl logo    

> sprawdź koniecznie


    Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

    Start new topic Reply to this topic
     

    miękka wołowina

    -
    mamaMichałka
    post Tue, 08 Jul 2003 - 21:12
    Post #1


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 168
    Dołączył: Mon, 31 Mar 03 - 00:06
    Skąd: Wrocław
    Nr użytkownika: 234




    Mam pytanie do Was.Jak gotować wołowinę żeby nie była gumowata i twarda icon_question.gif Kucharka ze mnie marna icon_redface.gif a mąż bardzo lubi wołowinę,taką zwykłą gotowaną w jakimś sosiku.A mnie zawsze guma wychodzi icon_cry.gif Poradźcie cosik.
    Pozdrawiam
    Monika.


    --------------------
    mama Michała ur.25.11.2002
    "Poranek zwiastuje jaki będzie dzień,a dzieciństwo-dorosłe życie"
    John Milton
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    burek
    post Tue, 08 Jul 2003 - 21:43
    Post #2


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 1,970
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 20:33
    Skąd: okolice Gliwic
    Nr użytkownika: 193




    Mamo Michałka najpewniej popełniasz bardzo częsty błąd z soleniem. icon_wink.gif Wołowinę soli się pod koniec obróbki termicznej, a nie przed. Jeśli posolisz przed, wyjdzie guma. A swoją drogą, czasem wołowina tak ma, że jest guma i tyle. Taka jej natura. icon_smile.gif
    A. icon_biggrin.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    wiesiołek
    post Wed, 09 Jul 2003 - 13:24
    Post #3


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,543
    Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
    Skąd: Kielce
    Nr użytkownika: 151




    Najlepszy sposób to zamieszkać w USA. Tam wszyscy (chyba) mają coś takiego co się nazywa crock-pot i co nastawia się z rana przed wyjściem do pracy, to coś utrzymuje przez caluśki dzień temperaturę około 95-99 stopni, a jak po południu człowiek wraca z pracy to magotową rozpływającą się w ustach wołowinkę.

    Spędziłam w tym dziwnym kraju rok cały i ciagle myślałam o tym ,aby przed powrotem na stary ląd ów crock-pot sobie kupić i zabrać. No i niestety w pośpiechu wsiadłam do samolotu, bez tego cuda, nad czym lata całe już boleję, bo w Europie, nawet zjednoczonej, crock-potów nie widziałam i już icon_sad.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    lea
    post Thu, 10 Jul 2003 - 10:54
    Post #4


    Gość







    Mamo Michała, Burek dobrze radzi ale ważne jest równiez w jaki sposób mięso jest cięte nożem, wołowinę bowiem zawsze należy kroić tak jak lecą włókna mięśniowe inaczej mięso twardnieje.

    Pozdrawiam - lea
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    mamaMichałka
    post Fri, 11 Jul 2003 - 21:56
    Post #5


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 168
    Dołączył: Mon, 31 Mar 03 - 00:06
    Skąd: Wrocław
    Nr użytkownika: 234




    Wielkie dzięki,faktycznie zawsze soliłam icon_redface.gif Tak sobie jeszcze myslę,że może jakieś leżenie w marynacie by pomogło na kruchość icon_question.gif Może i tu mi pomożecie icon_question.gif
    Pozdrawiam
    Monika.


    --------------------
    mama Michała ur.25.11.2002
    "Poranek zwiastuje jaki będzie dzień,a dzieciństwo-dorosłe życie"
    John Milton
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    wiesiołek
    post Mon, 14 Jul 2003 - 07:58
    Post #6


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,543
    Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
    Skąd: Kielce
    Nr użytkownika: 151




    A ja solę i przyprawiam na początku , tylko ,że potem staam się uzyskać warunki podobne jak w crock-pocie, czyli duszę/ piekę w dość niskiej temperaturze , ale za to bardzo długo (od trzech godzin w zwyż) i też mi miękka wychodzi.

    Tyle ,że koszty energii spore, bo jednak grzanie całego piekarnika przez tyle czasu ekonomiczne nie jest. Podejrzewam ,że tzw. kombiwary mogą spełnić w Europie rolęcrock-pota. Czy jest tu jakiś właściciel kombiwana i mógłby się wypowiedzieć na ten temat?
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Jaco
    post Mon, 14 Jul 2003 - 08:27
    Post #7


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 4,221
    Dołączył: Tue, 10 Jun 03 - 01:36
    Nr użytkownika: 814

    GG:


    Wiesiu,
    ja mam kombiwar! Wołowiny nie robiłam ale śmiem sądzić, że się do tego nie nadaje. Nie nadaje się bo:
    1. Godzinę maksymalnie można na nim nastawić (chyba) No trzech napewno nie da rady
    2. Kombiwal goroącym powietrzem piecze a co za tym idzie niestety wysusza to co się do niego włozy. Udko kurczaka np. pieczone dłużej niż 30-40 minut (w zależności od temperatury) na wiór wysycha.

    Tak więc mimo wielu zalet jako croc-pota polecić się chyba nie da. Za to rybka w folijce pieczona cudna jest


    --------------------
    Jacobina - mama Kuby






    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    wiesiołek
    post Mon, 14 Jul 2003 - 08:45
    Post #8


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,543
    Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
    Skąd: Kielce
    Nr użytkownika: 151




    CYTAT(Jacobina)
    Kombiwal goroącym powietrzem piecze a co za tym idzie niestety wysusza to co się do niego włozy. Udko kurczaka np. pieczone dłużej niż 30-40 minut (w zależności od temperatury) na wiór wysycha.


    No to nic tylko hurtową ilość crock-potów z USA trzeba na potrzeby forumowiczek z "maluchów" sprowadzić...
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    gładka
    post Thu, 10 Aug 2006 - 12:57
    Post #9


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 565
    Dołączył: Thu, 05 Jan 06 - 14:43
    Skąd: Legionowo
    Nr użytkownika: 4,477

    GG:


    Wiesiu! Wiem że twój post ma już dwa lata ale jeżeli nie kupiłaś sobie jeszcze crock-pot'a to są na allegro. ja właśnie zastanawiam się nad zakupem. Wiesz moze jak w tym się gotuje zupę?


    --------------------
    <a href="http://www.TickerFactory.com/" rel="nofollow" target="_blank">

    </a>





    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Myssia
    post Fri, 11 Aug 2006 - 08:57
    Post #10


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 8,230
    Dołączył: Fri, 20 Feb 04 - 15:50
    Skąd: W-wa
    Nr użytkownika: 1,469

    GG:


    Nie mogę znaleźć tego na allegro icon_sad.gif Gładka daj linka, bo jestem ciekawa jak to wygląda.
    A w ogóle to kiedyś moja mama dusiła wołowinę w szybkowarze. MIękkie wychodziło. Nawet stoi to to u mojej mamy. MOże jej zabiorę icon_smile.gif
    Pzdr.


    --------------------
    Myssia mamusia Kacperka (03.03.04)


    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    monga
    post Mon, 14 Aug 2006 - 12:23
    Post #11


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 1,809
    Dołączył: Mon, 24 May 04 - 15:49
    Skąd: Wrocław
    Nr użytkownika: 1,781

    GG:


    Właśnie znalazłam icon_smile.gif
    http://www.allegro.pl/item119179440_elektr...ek_na_czas.html


    --------------------
    Monika, Krzy? (22.07.2004) i Kasia (07.05.2007)


    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Ciocia Magda
    post Wed, 30 Aug 2006 - 12:00
    Post #12


    Grupa: Moderatorzy
    Postów: 9,795
    Dołączył: Sat, 05 Apr 03 - 20:54
    Skąd: Poznań
    Nr użytkownika: 421

    GG:


    mój mąż też uwielbia wołowinę nade wszystkie inne mięsa a ja po wielu latach prób i błędów (głównie błędów) doszłam do pewnych wniosków:
    - solenie nie ma nic do rzeczy (przynajmniej jeśli chodzi o pieczenie, duszenie itp. przy smażeniu steków owszem)
    - dobra wołowina ma trochę tłuszczu - do pieczenia (bo ja głównie piekę mięso) świetny jest rozbratel, rosbef, antrykot. W ogóle nie kupuję tzw. wołowiny ekstra bo to gwarantowana podeszwa (oczywiście moja Mama potrafi zrobić z niej cuda, ale ja nie). Myślę, że w przypadku chudej wołowiny (jak ww. ekstra) kluczem do sukcesu jest BARDZO długie gotowanie.
    - dobrze jest mięso szybko obsmażyć przed duszeniem/pieczeniem bo twarda skórka zatrzymuje soki w środku.
    - i jeszcze o stekach chociaż pytanie ich nie dotyczy - świetnie do tego celu nadaje się rosbef (kosztujący połowę tego, co polędwica). Trzeba plastry mięsa obsmażyć z obu stron po 2-3 minuty na dużym ogniu i zdjąć z patelni zanim zaczną puszczać sok. Gotowe (solimy i pieprzymy na talerzu).

    W momencie gdy wołowina zaczyna puszczać sok, robi się twarda i trzeba długo ją gotować, żeby znowu zmiękła.


    --------------------
    mama Eweliny i Zofii (2000)

    The thing is to keep smiling and never look as if you disapprove. - Lady Violet
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    > miękka wołowina

    Start new topic Reply to this topic
    1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
    0 Zarejestrowanych:

    Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Mon, 08 Feb 2016 - 23:58
    lista postów tego wątku
    © 2002 - 2016  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe