Maluchy.pl logo    

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
 

miękka wołowina

-
mamaMichałka
post Tue, 08 Jul 2003 - 21:12
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 168
Dołączył: Mon, 31 Mar 03 - 00:06
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 234




Mam pytanie do Was.Jak gotować wołowinę żeby nie była gumowata i twarda icon_question.gif Kucharka ze mnie marna icon_redface.gif a mąż bardzo lubi wołowinę,taką zwykłą gotowaną w jakimś sosiku.A mnie zawsze guma wychodzi icon_cry.gif Poradźcie cosik.
Pozdrawiam
Monika.


--------------------
mama Michała ur.25.11.2002
"Poranek zwiastuje jaki będzie dzień,a dzieciństwo-dorosłe życie"
John Milton
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
burek
post Tue, 08 Jul 2003 - 21:43
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,970
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 20:33
Skąd: okolice Gliwic
Nr użytkownika: 193




Mamo Michałka najpewniej popełniasz bardzo częsty błąd z soleniem. icon_wink.gif Wołowinę soli się pod koniec obróbki termicznej, a nie przed. Jeśli posolisz przed, wyjdzie guma. A swoją drogą, czasem wołowina tak ma, że jest guma i tyle. Taka jej natura. icon_smile.gif
A. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
wiesiołek
post Wed, 09 Jul 2003 - 13:24
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,521
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 151




Najlepszy sposób to zamieszkać w USA. Tam wszyscy (chyba) mają coś takiego co się nazywa crock-pot i co nastawia się z rana przed wyjściem do pracy, to coś utrzymuje przez caluśki dzień temperaturę około 95-99 stopni, a jak po południu człowiek wraca z pracy to magotową rozpływającą się w ustach wołowinkę.

Spędziłam w tym dziwnym kraju rok cały i ciagle myślałam o tym ,aby przed powrotem na stary ląd ów crock-pot sobie kupić i zabrać. No i niestety w pośpiechu wsiadłam do samolotu, bez tego cuda, nad czym lata całe już boleję, bo w Europie, nawet zjednoczonej, crock-potów nie widziałam i już icon_sad.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
lea
post Thu, 10 Jul 2003 - 10:54
Post #4


Gość







Mamo Michała, Burek dobrze radzi ale ważne jest równiez w jaki sposób mięso jest cięte nożem, wołowinę bowiem zawsze należy kroić tak jak lecą włókna mięśniowe inaczej mięso twardnieje.

Pozdrawiam - lea
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
mamaMichałka
post Fri, 11 Jul 2003 - 21:56
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 168
Dołączył: Mon, 31 Mar 03 - 00:06
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 234




Wielkie dzięki,faktycznie zawsze soliłam icon_redface.gif Tak sobie jeszcze myslę,że może jakieś leżenie w marynacie by pomogło na kruchość icon_question.gif Może i tu mi pomożecie icon_question.gif
Pozdrawiam
Monika.


--------------------
mama Michała ur.25.11.2002
"Poranek zwiastuje jaki będzie dzień,a dzieciństwo-dorosłe życie"
John Milton
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
wiesiołek
post Mon, 14 Jul 2003 - 07:58
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,521
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 151




A ja solę i przyprawiam na początku , tylko ,że potem staam się uzyskać warunki podobne jak w crock-pocie, czyli duszę/ piekę w dość niskiej temperaturze , ale za to bardzo długo (od trzech godzin w zwyż) i też mi miękka wychodzi.

Tyle ,że koszty energii spore, bo jednak grzanie całego piekarnika przez tyle czasu ekonomiczne nie jest. Podejrzewam ,że tzw. kombiwary mogą spełnić w Europie rolęcrock-pota. Czy jest tu jakiś właściciel kombiwana i mógłby się wypowiedzieć na ten temat?
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Jaco
post Mon, 14 Jul 2003 - 08:27
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,221
Dołączył: Tue, 10 Jun 03 - 01:36
Nr użytkownika: 814

GG:


Wiesiu,
ja mam kombiwar! Wołowiny nie robiłam ale śmiem sądzić, że się do tego nie nadaje. Nie nadaje się bo:
1. Godzinę maksymalnie można na nim nastawić (chyba) No trzech napewno nie da rady
2. Kombiwal goroącym powietrzem piecze a co za tym idzie niestety wysusza to co się do niego włozy. Udko kurczaka np. pieczone dłużej niż 30-40 minut (w zależności od temperatury) na wiór wysycha.

Tak więc mimo wielu zalet jako croc-pota polecić się chyba nie da. Za to rybka w folijce pieczona cudna jest


--------------------
Jacobina - mama Kuby






Go to the top of the page PM
 
Quote Post
wiesiołek
post Mon, 14 Jul 2003 - 08:45
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,521
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 151




CYTAT(Jacobina)
Kombiwal goroącym powietrzem piecze a co za tym idzie niestety wysusza to co się do niego włozy. Udko kurczaka np. pieczone dłużej niż 30-40 minut (w zależności od temperatury) na wiór wysycha.


No to nic tylko hurtową ilość crock-potów z USA trzeba na potrzeby forumowiczek z "maluchów" sprowadzić...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
gładka
post Thu, 10 Aug 2006 - 12:57
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 565
Dołączył: Thu, 05 Jan 06 - 14:43
Skąd: Legionowo
Nr użytkownika: 4,477

GG:


Wiesiu! Wiem że twój post ma już dwa lata ale jeżeli nie kupiłaś sobie jeszcze crock-pot'a to są na allegro. ja właśnie zastanawiam się nad zakupem. Wiesz moze jak w tym się gotuje zupę?


--------------------
<a href="http://www.TickerFactory.com/" rel="nofollow" target="_blank">

</a>





Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Myssia
post Fri, 11 Aug 2006 - 08:57
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,230
Dołączył: Fri, 20 Feb 04 - 15:50
Skąd: W-wa
Nr użytkownika: 1,469

GG:


Nie mogę znaleźć tego na allegro icon_sad.gif Gładka daj linka, bo jestem ciekawa jak to wygląda.
A w ogóle to kiedyś moja mama dusiła wołowinę w szybkowarze. MIękkie wychodziło. Nawet stoi to to u mojej mamy. MOże jej zabiorę icon_smile.gif
Pzdr.


--------------------
Myssia mamusia Kacperka (03.03.04)


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
monga
post Mon, 14 Aug 2006 - 12:23
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,809
Dołączył: Mon, 24 May 04 - 15:49
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,781

GG:


Właśnie znalazłam icon_smile.gif
http://www.allegro.pl/item119179440_elektr...ek_na_czas.html


--------------------
Monika, Krzy? (22.07.2004) i Kasia (07.05.2007)


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Magda EZ
post Wed, 30 Aug 2006 - 12:00
Post #12


Grupa: Moderatorzy
Postów: 9,582
Dołączył: Sat, 05 Apr 03 - 20:54
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 421

GG:


mój mąż też uwielbia wołowinę nade wszystkie inne mięsa a ja po wielu latach prób i błędów (głównie błędów) doszłam do pewnych wniosków:
- solenie nie ma nic do rzeczy (przynajmniej jeśli chodzi o pieczenie, duszenie itp. przy smażeniu steków owszem)
- dobra wołowina ma trochę tłuszczu - do pieczenia (bo ja głównie piekę mięso) świetny jest rozbratel, rosbef, antrykot. W ogóle nie kupuję tzw. wołowiny ekstra bo to gwarantowana podeszwa (oczywiście moja Mama potrafi zrobić z niej cuda, ale ja nie). Myślę, że w przypadku chudej wołowiny (jak ww. ekstra) kluczem do sukcesu jest BARDZO długie gotowanie.
- dobrze jest mięso szybko obsmażyć przed duszeniem/pieczeniem bo twarda skórka zatrzymuje soki w środku.
- i jeszcze o stekach chociaż pytanie ich nie dotyczy - świetnie do tego celu nadaje się rosbef (kosztujący połowę tego, co polędwica). Trzeba plastry mięsa obsmażyć z obu stron po 2-3 minuty na dużym ogniu i zdjąć z patelni zanim zaczną puszczać sok. Gotowe (solimy i pieprzymy na talerzu).

W momencie gdy wołowina zaczyna puszczać sok, robi się twarda i trzeba długo ją gotować, żeby znowu zmiękła.


--------------------
mama Eweliny i Zofii (2000)

The thing is to keep smiling and never look as if you disapprove. - Lady Violet
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> miękka wołowina

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thu, 17 Apr 2014 - 23:32
lista postów tego wątku
© 2002 - 2014  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe