MÄ…ka razowa to mÄ…ka o typie 2000.
Typ mąki zalezy od zawartości w niej popiołu. Im więcej popiołu tym wyższy numer mąki. Z kolei im więcej popiołu w mące, tym więcej w niej otręb i zarodków.
Jednocześnie im wyższy typ mąki (im wyższy numerek) tym więcej w mące glutenu.
Generalnie mąka żytnia jest cięższa niż pszenna. Ciasto chlebowe zagniecione z mąki żytniej jest bardzo kleiste (ciężko z niego uformować bochenek), w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej - tworzy się zwarta, elastyczna kula.
Co do miejsc sprzedaży mąk w Trójmieście - kupuję w sklepach ze zdrową żywnością, np. sklep "Maja" przy. ul. Szerokiej w Gdańsku Głównym, są też sklepy Greenwaya. Poza tym spory wybór mąk mają w marketach Bomi (również mąki włoskie, w tym semolinę, manitobę
).
A najczęsciej kupuję mąki w dużych zbiorczych opakowaniach w "makro" lub "selgrosie" (ale tam nie ma razowych, tylko wybór w zwykłych poszennych i żytnia 720). No i chyba co nieco można znaleźć w hipermarketach Auchan i Geant...ale tam żadko bywam, więc nie mam dokładnego rozeznania.