Maluchy.pl logo    

> sprawdź koniecznie


    Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

    Start new topic Reply to this topic
    2 Stron V   1 2 następna  

    Jak zrobic polewe czekoladowa z tabliczki czekolady?

    -
    mamajul
    post Thu, 06 Nov 2003 - 15:09
    Post #1


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,341
    Dołączył: Thu, 15 May 03 - 18:39
    Skąd: z Ochoty
    Nr użytkownika: 722

    GG:


    Będzie u nas sernik. icon_smile.gif. CHciałam go uszlachetnić polewa czekoladowa-najlepiej z tabliczki czekolady. Ale nie umiem zrobić tkiej polewy. Umiecie? POmóżcie. Nie mogę experymentować bo to będzie sernik urodzinowy-musi być na 100%.


    --------------------
    Monika mama Julki (2002) i Ignacego (2005)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    wiesiołek
    post Thu, 06 Nov 2003 - 15:29
    Post #2


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,543
    Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
    Skąd: Kielce
    Nr użytkownika: 151




    Ja bym zastosowała polewę czekoladową gotową , taką twarda , do rozpuszczenia w gorącej kąpieli , a nie tę z proszku.

    Ale skoro ma być z tabliczki, to dodaj nieco mleka i tłuszczu i rozpuść to w gorącej kąpieli, z tym, , że efekt będzie raczej goszy niż przy zastosowaniu gotowej twardej polewy . Ja tak kiedyś robiłam i konsystencja jakaś nierównomierna wyszła i mazaje się robiły...

    Nie wiem, może ktoś ma lepszy pomysł icon_rolleyes.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    maggii
    post Thu, 06 Nov 2003 - 15:52
    Post #3


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 616
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 07:16
    Skąd: Bojano k/Gdyni
    Nr użytkownika: 158




    Mamojul w- wiesia ma rację - pewniejsza będzie polewa z serii gotowych polew do rozpuszczania w goracej wodzie...
    Śą smaczne i możesz kupić dwie różne - po jednej stronie czekoladowa a po drugiej np migdałowa czy z orzechów laskowych..

    Ja kiedyś próbowałam rozpuścic tabliczke czekolady - koszmar!
    Za nic nie chciała mi sie takowa rozpuscić ( a w samochodzie na półce tak pięknie się rozmaśla icon_smile.gif ):
    ani w garnku bezposrednio na gazie
    ani w mikrofali
    ani w garze na parze...
    ani w piekarniku!!!

    Zrobił sie z niej twardy glut i tyle!!! Mało mniezlag nie trafił!!!

    Nie wiecie czemu?


    --------------------
    Magda mama trójeczki:
    Patryka /3.02.1992/ Jakuba /25.05.1995/ Wiktorii /09.12.2001/

    user posted image
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Małgoś.dz
    post Thu, 06 Nov 2003 - 16:37
    Post #4


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 4,746
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 18:46
    Skąd: Gdańsk
    Nr użytkownika: 187




    Ja przyznaję, że też kilka razy próbowałam rozpuścić tabliczkę czekolady w piekarniku elektyrcznym (korzystając z funkcji termoobiegu) i qrka dziwne rzeczy wychodzą... icon_rolleyes.gif Nie wiadomo, w którym momencie czekolada jest gotowa. Tzn. w jednej chwili widziałm, przez szybkę piekarnika, że jest już rozpuszczna, a dosłownie po parunastu sekundach nagle się zbryliła... icon_eek.gif

    Ale udało mi się kiedyś z powodzeniem rozpuścić czekoladę w gorącej wodzie. Najpierw wsadziłam tabliczkę czekolady do foliowego woreczka i dokładnie go zawiązałam. A potem siup do wrzącej wodzie w rondelku (cały czas na gazie). Pływało to dość długo, ale w końcu się ładnie rozpuściło. Potem wyjęłam, bardzo krótką chwilkę przestudziłam (dosłownie moment, żeby czekolada znowu nie zastygła), wycięłam dziurkę w rożku woreczka i wyciskałam czekoladę.
    Przyznaję jednak, że było to trochę pracochłonne i "niewygodne" w wykonaniu.


    --------------------
    Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Graz
    post Thu, 06 Nov 2003 - 19:09
    Post #5


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 4,868
    Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 15:29
    Skąd: Warszawa
    Nr użytkownika: 146




    Jestem zwolenniczką polew z prawdziwej czekolady, albo robionych domowym sposobem, a nie tych gotowych (czy to w proszku czy w torebce). Chociaż pare razy zdarzyło mi sie użyć. Polewa z prawdziwej czekolady jest po prostu boska... taka czekoladowa...
    Czekoladę łamie na kostki, rozpuszczam na maleńkim gazie w rondelku, ciągle mieszając (!!) i dodając troche mleka - z ilościa trzeba popróbować, robie to na oko. jak widzę, że jest juz prawie gotowe, czyli kostki nie sa całkowicie rozpuszczone, ale w 80 % icon_lol.gif, zdejmuje z gazu i mieszam az sie całkiem rozpuści.

    A wyrobów czekoladopodobnych to ja po prostu nie cierpię .... No chyba , że takich domowych...


    --------------------

    Szymek 2001
    Wojtuś 2004
    Mikołaj 2010

    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Daretka
    post Thu, 06 Nov 2003 - 19:11
    Post #6


    Gość







    Graz icon_biggrin.gif

    zawsze robie z tabliczki czekolady - Wedel mleczna jest bomba i robię podobnie jak Graz - dodaje na oko mleka i mieszam icon_smile.gif Jest pyszna icon_smile.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    mamajul
    post Thu, 06 Nov 2003 - 20:39
    Post #7


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,341
    Dołączył: Thu, 15 May 03 - 18:39
    Skąd: z Ochoty
    Nr użytkownika: 722

    GG:


    ale problem z tym na oko właśnie. łyzeczka 1/4 szklanki dwie łyżki? jadłam ciasto kiedyś z taką polewą i do tej pory pamiętam jej smak. mniam.
    na tortownicę małą to wystarczy 1 tabliczka prawda? i moze posypię ten sernik jeszcze wiórkamiiiiiiii kokosowymi. Smak czekolady-pycha. icon_smile.gif


    --------------------
    Monika mama Julki (2002) i Ignacego (2005)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    sdw
    post Thu, 06 Nov 2003 - 21:24
    Post #8


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 11,326
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 19:04
    Skąd: ze wschodu
    Nr użytkownika: 188

    GG:


    Mamajul, jak by Ci nie wyszła ta polewa z tabliczki czekolady to moze spróbuj zrobic polewe sama. Podam przepis. Polewa jest pyszna, prawdziwie czekoladowa i do sernika pasuje doskonale.

    Oto przepis:

    3 łyżki mleka
    3 łyzki cukru
    3 łyżki masła
    2 łyżki ciemnego kakao

    Rozpuścic i gotowe. Broń Boze nie gotowac!!!


    --------------------
    K'98 K'01 F'04

    - Teraz w lewo, moja hrabino.
    - Dlaczegóż, drogi hrabio?
    - Kończy mi się gwint w protezie.
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    katiek
    post Thu, 01 Nov 2007 - 20:42
    Post #9


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,952
    Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:39
    Skąd: Warszawa
    Nr użytkownika: 281




    bo du***sta czekolada się nie rozpuści. Moi rodzice (kilkadziesiąt lat pracy w fabryce słodyczy) twierdzą, że źle była robiona-bez zachowania procedur czasu robienia, temperatury etc.
    Niezłe były z LP, Biedronki, do luftu te z 1 z Cerfa


    --------------------





    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    marghe.
    post Thu, 01 Nov 2007 - 21:33
    Post #10


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 21,242
    Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
    Nr użytkownika: 1,758




    ja rozpuszczam z masłem - zazwyczaj na parze, ale zdarza mi się, że robię to bezpośrednio na gazie. Zamiast masła można dodac tłustej śmietany
    Ilości , niestety na oko

    Uzywam zazwyczaj czekolady gorzkiej
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    basiau
    post Thu, 01 Nov 2007 - 22:21
    Post #11


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,114
    Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 14:45
    Nr użytkownika: 296




    To nie jest co prawda polewa z czekolady, ale ja już innej nie robię niż ta poniżej

    Przepis Owieczki (z forum cincin)

    Polewa czekoladowa
    Łatwa w wykonaniu, domowa polewa czekoladowa, zastyga pięknie, jest gładka i lśniaca, gości na moich czekoladowych ciastach z powodzeniem zdobywajac serca gości.


    składniki
    2 łyżki stołowe margaryny lub masła
    2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
    4 łyżki stołowe cukru
    2 łyżki stołowe kakao

    sposób przygotowania
    W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewą do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.

    dodatkowe informacje
    Polewa jest prosta i smaczna, nie rozmazuje się, zastyga więc nie jest to żadna ciapa, tylko polewa jak marzenie:)

    A tu mój sernik z Owcową polewą icon_smile.gif


    --------------------
    Wielu ludzi mówi za cicho o rzeczach ważnych,
    za głośno o banalnych, zbyt wiele o innych,
    za rzadko ze sobą i o wiele za często bez namysłu.
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    katiek
    post Thu, 01 Nov 2007 - 23:57
    Post #12


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,952
    Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:39
    Skąd: Warszawa
    Nr użytkownika: 281




    Dzięki icon_smile.gif
    Tylko do szybkiego mieszania śmietany z masłem będę potrzebowała pomocy.


    --------------------





    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    mamajul
    post Fri, 02 Nov 2007 - 14:41
    Post #13


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,341
    Dołączył: Thu, 15 May 03 - 18:39
    Skąd: z Ochoty
    Nr użytkownika: 722

    GG:


    basiu jaki ładny tort icon_smile.gif. NApiszesz mi przepis na Twój sernik ? Ciąglę poszukuje, chociaż ten, który ostatnio robie jest już nieomal ideałem sernika icon_wink.gif.
    A takie cud kwatuszki z napisem urodzinowym to jak się osiąga? Drogą kupna??


    --------------------
    Monika mama Julki (2002) i Ignacego (2005)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Ania D.
    post Fri, 02 Nov 2007 - 19:14
    Post #14


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 165
    Dołączył: Tue, 20 Sep 05 - 13:08
    Nr użytkownika: 3,673




    Łamię tabliczkę na kawałki, wrzucam do garnuszka do kąpieli wodnej i dodaję ze 2-3 łyżki wrzątku. Jeśli zależy mi na polewe kawowej, to do tej wody dodaję ze 3 łyżekczki kawy rozpuszczalnej i dopiero ją wlewam. Mieszam i patrzę, kiedy się rozpuści. Zostawiam jeszcze chwilę w cieple i dopiero wylewam na ciasto.
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    basiau
    post Fri, 02 Nov 2007 - 19:25
    Post #15


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,114
    Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 14:45
    Nr użytkownika: 296




    CYTAT(mamajul @ pią, 02 lis 2007 - 14:41) *
    basiu jaki ładny tort icon_smile.gif . NApiszesz mi przepis na Twój sernik ? Ciąglę poszukuje, chociaż ten, który ostatnio robie jest już nieomal ideałem sernika icon_wink.gif .
    A takie cud kwatuszki z napisem urodzinowym to jak się osiąga? Drogą kupna??


    Obiecuję wstawić przepis później, teraz dosłownie na chwilę zrobiłam odskocznię od pracy. Ale od razu mówię, że jest to przepis z forum, tylko nie pamiętam czy jeszcze starego e-dzieckowego czy wczesnomaluchowego wink.gif . Napis i kwiatki jak najbardziej kupne - w Kauflandzie mają fajne ozdoby na torty.


    --------------------
    Wielu ludzi mówi za cicho o rzeczach ważnych,
    za głośno o banalnych, zbyt wiele o innych,
    za rzadko ze sobą i o wiele za często bez namysłu.
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    mamajul
    post Sat, 03 Nov 2007 - 13:32
    Post #16


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,341
    Dołączył: Thu, 15 May 03 - 18:39
    Skąd: z Ochoty
    Nr użytkownika: 722

    GG:


    icon_smile.gif.


    --------------------
    Monika mama Julki (2002) i Ignacego (2005)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Kocurek
    post Sun, 04 Nov 2007 - 00:12
    Post #17


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 8,125
    Dołączył: Thu, 10 Apr 03 - 21:14
    Skąd: z kątowni
    Nr użytkownika: 548

    GG:


    Ja tylko dodam, że można zaliczyć porażkę (polewową) przez masło.
    Ja kupiłam - niby masło extra, ale po roztopieniu, z masła oddzielił się olej, i ani nie chciał się połączyć ze składnikami polewy, ani nie dał się usunąć. Wywaliłam polewę do zlewu.


    --------------------
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Milenka92
    post Fri, 24 Dec 2010 - 04:59
    Post #18


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 1
    Dołączył: Fri, 24 Dec 10 - 04:43
    Nr użytkownika: 35,241

    GG:


    Witam icon_smile.gif
    Z tą tabliczką czekolady to bardzo dobry pomysłicon_smile.gif a jeżeli nie wiecie ile mleka dodać to ja wam powiem jak ja to robię icon_smile.gif
    Otóż : wlewam do garnuszka mleka tak aby zakrylo sam spód nie musi być dużo, chodzi o to aby nie przypalił się garnek. Następnie wrzucam kawalki czekolady najlepiej Wedel , ja dodaje 2 tabliczki czekolady. i mieszam do calkowitego rozpuszczenia. czekolada jest swietna icon_wink.gif Na swieta jak co roku robie sernik na ciemnym ciescie i ta polewa jest znakomita icon_smile.gif takze do Piernika icon_wink.gif apropo piernika , wiórki kokosowe tez wspanialy pomysl , ja dodaje wiorki kokosowe pod koniec jak juz mieszam wszystkie skladniki po dodaniu bialek ubitych na piane sztywna icon_smile.gif zanim wstawie piernika do piekarnika posypuje na wierzchu i jak wyjmuje tez posypuje i do tego polewam ta slodka wspaniala czekolada icon_smile.gif jest Przepyszne icon_smile.gif Pozdrawiam wszystkich :0 Milych, zdrowych, cieplych Świat Bożego Narodzenia icon_smile.gif i oczywiscie w gronie rodzinnym icon_smile.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Abotak
    post Sat, 25 Dec 2010 - 12:41
    Post #19


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,963
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
    Nr użytkownika: 162




    czytam ten watek i coraz bardziej oczy mi wychodza icon_eek.gif
    Co to za czekolada ze sie nie rozpuszcza??
    Od zawsze robie polewe z normalnej tabliczki ( w sklepach z materialami cukierniczymi tez na polkach lindt i inne w asortymencie polew a nie cuda w proszku)
    Rozpuszczam tez najzwyczajniej- w goracej kapieli czyli wstawiajac rondel czy ceramiczna miseczke z polamana czekolada do gotujacej sie na wolnym ogniu wody w innym garnku.
    Zadnego mleka nie dodaje.
    Czekolada zawsze gorzka, swietnie sie komponuje z ciastem ktore zwykle slodkie przeciez. 75% najmniej. Lindt, Dinive, G&B albo inna gorzka. Jesli chce dodatki typu skorka pomaranczowa, wanilia czy kawa, to owszem.
    Robi sie szybko plynna i wylewa na ciasto bez problemu. Moze to kwestia ze czekolada prawdziwa, dobrej jakosci, bez zadnych dodatkow(?)
    Nie mam pojecia. Nigdy problemow nie bylo ani z rozpuszczeniem ani z rozprowadzaniem czy zastygnieciem.

    Ten post edytował Bogusia123456 Sat, 25 Dec 2010 - 12:46
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Abotak
    post Sat, 25 Dec 2010 - 12:45
    Post #20


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,963
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
    Nr użytkownika: 162




    CYTAT(Milenka92 @ Fri, 24 Dec 2010 - 03:59) *
    Następnie wrzucam kawalki czekolady najlepiej Wedel


    haha, juz chyba wiem dlaczego ten watek wyplynal na wierzch po latach ( bo sie nie dopatrzylam ze taki stary 37.gif )
    Jakos nieprzyjemnie powialo mi kryptoreklama. Czyzby solidna firma az tak nisko upadla?
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    > Jak zrobic polewe czekoladowa z tabliczki czekolady?

    Start new topic Reply to this topic
    2 Stron V   1 2 następna
    2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
    0 Zarejestrowanych:

    Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tue, 09 Feb 2016 - 12:36
    lista postów tego wątku
    © 2002 - 2016  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe