Maluchy.pl logo    

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
 

Co zrobic ze schabu na obiad?

-
mama*5
post Mon, 17 Nov 2008 - 11:55
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 46
Dołączył: Thu, 13 Nov 08 - 15:19
Skąd: Cheltenham,UK
Nr użytkownika: 23,564

GG:


Mam ladny kawalek schabu z polskiego sklepu...ale co z niego zrobic na obiad?Jest nas 7(no tylko ze mala jeszcze nie je hehehe) wiec na 6 osob.Najlepiej w kawalku cos bo kotlety byly pare dni temu.Zaznaczam ze po pierwsze nie lubie gotowac i jest to dla mnie meczarnia wiec cos latwego prosze, a po drugi bedac w Anglii nie wszystko moge tu kupic co w Polsce(chociaz duzo lepiej jest teraz jak mamy polskie sklepy)...wiec czekam na pomysly icon_biggrin.gif Aha i do 14:00 mojego czasu czyli 15 w Polsce musi byc gotowe bo wtedy Karol do pracy idzie do 23:00 wiec musi zjesc wczesniej.Dziekuje z gory icon_smile.gif


--------------------
Kasia,mama 5 cudownych coreczek :)

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
asia_b
post Mon, 17 Nov 2008 - 12:13
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,779
Dołączył: Sat, 10 Mar 07 - 22:38
Skąd: SZCZECIN
Nr użytkownika: 11,837




Nie jestem co prawda specjalnie uzdolniona kulinarnie 08.gif i sama chętnie korzystam z forumowych przepisów ale mój M podejmował w ten weekend swoją mamę takim daniem http://www.we-dwoje.pl/schab;w;smietanie,artykul,1291.html i nie narobił się a było smakowite. 06.gif


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
oluśia
post Mon, 17 Nov 2008 - 14:00
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,346
Dołączył: Thu, 31 Jan 08 - 16:49
Skąd: Głogów
Nr użytkownika: 17,936




Ja robię schabowe zawijane z pieczarkami i żółtym serem obtaczam w jajku i bułce smaże jak normalne schabowe . Pyszne ale trochę pracochłonne . Najszybciej i bez roboty przyprawić dzień wcześniej i upiec w całośći w rękawie z pokrojonymi w paseczki warzywami .Po upieczeniu pokroić schab w plasterki .


--------------------
Oliwka 1997r.
Kacper 2007r.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
renata19750702
post Mon, 17 Nov 2008 - 14:12
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,509
Dołączył: Tue, 05 Jun 07 - 09:52
Skąd: podkarpackie
Nr użytkownika: 14,764




A ja wypróbowałam ostatnio ten przepis: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/pieczen_tesciowej/


--------------------
Maria Katarzyna ,Jan Aleksander


Dziś wiem, życie cudem jest. Co chcę, mogę z niego mieć, jak dźwięk słyszę jego głos, co dzień pragnę bardziej go.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
anax
post Mon, 17 Nov 2008 - 15:14
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,963
Dołączył: Sun, 06 Apr 03 - 09:59
Skąd: kraków
Nr użytkownika: 433

GG:


to ja czasami robię bitki.kroję na plasterki potłukę tłuczkiem wkładam do gara z zrumienioną cebulka duszę doprawiam jeszcze czosnkiem i jakimi kto lubi przyprawami.Na koniec albo zaczepka z mąki albo nic nie daję.


--------------------


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Meggi
post Mon, 17 Nov 2008 - 16:19
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,534
Dołączył: Fri, 03 Sep 04 - 22:59
Skąd: Toruń
Nr użytkownika: 2,063

GG:


CYTAT(anax @ Mon, 17 Nov 2008 - 15:14) *
to ja czasami robię bitki.kroję na plasterki potłukę tłuczkiem wkładam do gara z zrumienioną cebulka duszę doprawiam jeszcze czosnkiem i jakimi kto lubi przyprawami.Na koniec albo zaczepka z mąki albo nic nie daję.


Ja robie podobnie, tyle, że przed podsmażeniem obtaczam w mące i sosik fajny od razu w gotowaniu się robi, wrzucam tez włoszczyznę suszoną, roboty tesciowej i pieczarki suszone, do tego kasza wiejska i ogórek konserwoy lub buraczki, mniami icon_smile.gif


--------------------
Kasandra 02.04.1999r. i Aurelka 12.03.2004r. moje Okropki ;)



Go to the top of the page PM
 
Quote Post
mama*5
post Mon, 17 Nov 2008 - 16:33
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 46
Dołączył: Thu, 13 Nov 08 - 15:19
Skąd: Cheltenham,UK
Nr użytkownika: 23,564

GG:


No nie zdazylam zrobic do 15 bo trzeba bylo na zakupy najpierw....i w koncu tylko wstawilam do piekarnika z czosnkeim(bardzo ladnie wyszlo-soczyste i smaczne) ale nastepnym razem sprobuje zrobic bitki bo jeszcze nie probowalam.


--------------------
Kasia,mama 5 cudownych coreczek :)

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
mateczka_
post Mon, 17 Nov 2008 - 18:42
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 64
Dołączył: Sat, 15 Nov 08 - 16:05
Skąd: Gliwice
Nr użytkownika: 23,607




ja schabik zapiekam w foli z przyprawami mało zachodu i smaczne. Dodaję soli zioła prowansalskie bazylie i kminek, jak sie upiecze okolo 1 h to wyciagam i kroję w plastry wrzucam do garnka i roie sosik mniam icon_smile.gif dzisiaj jadłam


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
katiek
post Tue, 18 Nov 2008 - 18:04
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,937
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:39
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 281




Do bitek lepsza szynka albo ładna łopatka-to tak moim zdaniem. Schab czasem robi się "wiórowaty". A najsmaczniejsze są bitki z wołowiny.


--------------------





Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Abotak
post Tue, 18 Nov 2008 - 20:15
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




Mozesz zrobic np pyszny pieczony schab a la aluc ale bedzie Ci niezbedna zamrozona poledwiczka namacerowana wiec nie wiem czy na obiad da sie.

Inna opcja to przepyszny schab w smietanie i z pieczarkami do tego. Mozesz upiec w calosci ale najlepiej pokroic w plastry i podsmazyc.
Do tego cebulka (ile lubicie), przyprawy (sol, czarny, swiezo zmielony pieprz (czarny albo bialy), mozna jakis tymianek)
Nastepnie podlewasz albo woda albo bialym winem i dusisz troche. Gdy jest prawie prawie, dodajesz smietane ( najlepiej sour cream, Crème fraîche tez sie nada, jesli nie to troche single cream z odrobina jogurtu naturalnego)

Jesli lubicie na bardziej ostro to dodatek chrzanu albo musztardy (gruboziarnistej albo dijon), jeszcze troche poddusic i voila!

Czy do ziemniakow ( np purre) czy z salatkami wylacznie.
W lecie niezle komponuje sie z mizeria 06.gif


CYTAT(mama*5 @ Mon, 17 Nov 2008 - 10:55) *
a po drugi bedac w Anglii nie wszystko moge tu kupic co w Polsce(chociaz duzo lepiej jest teraz jak mamy polskie sklepy)...wiec czekam na pomysly icon_biggrin.gif


To zajrzyj na to forum
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37418

do watku podczepionego o produktach i substytutach.

Z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie ma chyba takiej rzeczy ktorej nie daloby sie znalezc badz zastapic, choc fakt, trzeba sie zorientowac troche w produktach i nazewnictwie oraz slownictwie. Schab w kawalku tez mozna spoko kupic poza polskim sklepem.
Kupowalam zanim polskie sklepy w okolicy zaistnialy. Swiezutki, pyszny i organic icon_wink.gif
A i teraz do glowy by mi nie przyszlo by swiezego miesiwa w polskim sklepie szukac. 37.gif


No ale ja z pokolenia ktore nie bylo rozpieszczane 03.gif polskimi sklepami co krok wiec sie wzielam i pofatygowalam i znalazlam czego mi brakowalo icon_wink.gif

Pomijajac moze typowo polskie produkty typu vegeta czy inne comfort food (haha, teraz w tesco i ASDA np) no ale to akurat grupa bez ktorej sie z powodzeniem obywalam i na zdrowie icon_wink.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Kocurek
post Wed, 19 Nov 2008 - 20:42
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,125
Dołączył: Thu, 10 Apr 03 - 21:14
Skąd: z kątowni
Nr użytkownika: 548

GG:


A ja dzisiaj zrobiłam winiarowe danie "Pomysł na..." roladki schabowe. Kurcze, jak zawsze dla mnie żarcie z torebki śmierdziało chemią, tak ten sosik jest mniam! polecam zwłaszcza w wersji z pieczarkami. Roboty na 15 minut, oczekiwania na upieczenie 35 minut, a efekt jest świetny.


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Abotak
post Wed, 19 Nov 2008 - 20:54
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




Kocurek ale te roladki schabowe to nie z torebki co? 06.gif

Mnie po tym watku tak na sos smietanowy naszlo a za pozno bylo zeby M po drodze po schab wstapil wiec byly piersi z kurczaka w tym sosie kwasno-smietanowym z pieczarkami.
Tez piorunem sie robi. No z wyjatkiem obierania cebuli 08.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Magduś
post Thu, 20 Nov 2008 - 08:07
Post #13


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,160
Dołączył: Mon, 23 Apr 07 - 11:41
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 13,244

GG:


CYTAT(Kocurek @ Wed, 19 Nov 2008 - 20:42) *
A ja dzisiaj zrobiłam winiarowe danie "Pomysł na..." roladki schabowe. Kurcze, jak zawsze dla mnie żarcie z torebki śmierdziało chemią, tak ten sosik jest mniam! polecam zwłaszcza w wersji z pieczarkami. Roboty na 15 minut, oczekiwania na upieczenie 35 minut, a efekt jest świetny.


Potwierdzam. Ja w ogóle ostatnio stałam sie fanką "Pomysłu na...", szczególnie kiedy musze coś zrobic szybko, a weny brak. Roladki schabowe sa pyszne w sosie serowym choć śmietanowy tez niczego sobie. Na dłuższa metę takie jedzenie by pewnie egzaminu u mnie w domu nie zdało ale od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy pomysłów brak to sprawdza sie to idealnie.


--------------------
Mama Norberta 14.01.1998r. i Wiktorka 19.02.2006r.



Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Kocurek
post Fri, 21 Nov 2008 - 11:46
Post #14


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,125
Dołączył: Thu, 10 Apr 03 - 21:14
Skąd: z kątowni
Nr użytkownika: 548

GG:


CYTAT(Bogusia123456 @ Wed, 19 Nov 2008 - 20:54) *
Kocurek ale te roladki schabowe to nie z torebki co? 06.gif


Jasne, że nie 06.gif
Myślę, że te przepisy są dobre dlatego, że z torebki jest tylko sos, no i pomysł. Moi np. schabu pieczonego nie lubią (a szkoda, ja uwielbiam i nadziany, i nienadziany icon_wink.gif)



--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Fri, 21 Nov 2008 - 22:48
Post #15


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,214
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




moje propozycje
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,30061583,30061583.html
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,35103020,35103020.html
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62597901,62597901.html
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62605203,62605203.html
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69258803,69258803.html
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> Co zrobic ze schabu na obiad?

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Mon, 22 Sep 2014 - 22:09
lista postów tego wątku
© 2002 - 2014  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe