Maluchy.pl logo    

> sprawdź koniecznie


    Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

    Start new topic Reply to this topic
     

    Najlepszy przepis na fasolkę po bretońsku, strasznie proszę

    -
    midia
    post Fri, 28 Nov 2003 - 17:34
    Post #1


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 591
    Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
    Nr użytkownika: 1,022




    Zmiana życiowego partnera zmienia nam podniebienia, więc chcę (co ja mówię: muszę!-)) zabłysnąć przy fasolce po bretońsku. To ulubione danie Mojego Mena. Pomóżcie dziewczynki-)
    Ino dokładnie proszę-)))


    /decy z terminem 14 marzec 2004


    --------------------
    Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Ptysiak
    post Fri, 28 Nov 2003 - 18:10
    Post #2


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,151
    Dołączył: Sun, 22 Dec 02 - 09:37
    Skąd: Wrocław
    Nr użytkownika: 38

    GG:


    1. Na noc zalewamy duza iloscia wody 1/2kg przeplukanej fasoli.
    2.Nastepnego dnia fasole odcedzamy i zalewamy jeszcze raz swieza woda dodajac do niej:
    - troche soli,
    - pare ziarenek ziela angielskiego,
    - 2-3 listki laurowe,
    - 2-3 zabki czosnku.
    Gotujemy.
    Fasola gotuje się b.dlugo dlatego co pewnien czas nalezy uzupelnic wyparowana wode.
    3.Smazymy cebule i wedliny. Wszystko drobno pokrojone. W wyborze wedlin duza dowolnosc. Moga to byc resztki szynki, slaskiej, zwyczajnej etc. Moze to byc kawalek boczku wedzonego, ew. karkowki. Zalezy co akurat mamy w lodowce. Taki misz-masz smakuje najlepiej, ale pare razy robilam fasolke tylko z kielbasa slaska i tez bylo dobre.
    4.Gdy fasola nieco zmieknie dodajemy do niej usmazona cebule i wedline. Nadal gotujemy.
    5.Gdy fasola jest juz miekka dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy w zaleznosci od upodoban: kminkiem lub majerankiem, lub czabrem.
    Chwile jeszcze gotujemy.


    --------------------
    Patrycja i Jaś (29.03.2004)


    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    dumiczowa
    post Fri, 28 Nov 2003 - 20:09
    Post #3


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 2,129
    Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 21:23
    Skąd: z Wałbrzycha
    Nr użytkownika: 269




    a na deser espunisan, albo esputicon..... icon_lol.gif icon_wink.gif icon_lol.gif icon_wink.gif

    pozdr.
    dumi wielbiaca fasolke po bretońsku


    --------------------
    Czy ja tu byłam z pieskiem czy bez pieska?

    Moje nieznośne miłości- Paweł 2004 i Kacper 2002
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Doruśka
    post Fri, 28 Nov 2003 - 20:47
    Post #4


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,275
    Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
    Skąd: Wrocław
    Nr użytkownika: 477

    GG:


    Ja kilka uwa dorzucę do przepisu Ptysi,bo właściwie to robię tak samo.tylko:
    1.nie solę przed ugotowaniem,bo wówczas dłuzej się gotuje a i wędlinki potrafią być słonawe i wtedy fasolka za słona jest(a ja wróg soli nr jedrn jestem)
    2.do smażenia wędlin dodaję przecier pomidorowy i też go przesmażam a i jeszcze łyżeczkę cukru-ma lepszy smak i ładniejszy kolor.
    Mnam mniam icon_smile.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    katiek
    post Fri, 28 Nov 2003 - 23:59
    Post #5


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,952
    Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:39
    Skąd: Warszawa
    Nr użytkownika: 281




    No właśnie-mi ociec (to on w domu gotował bo Pan Bóg mojej mamy pod tym kątem talentem nie obdarzył) zawsze mówił że fasolę soli się JAK JEST MIĘKKA bo inaczej gotuje się ruski miesiąc.Kasia


    --------------------





    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    decy niezalogowana
    post Sat, 29 Nov 2003 - 17:21
    Post #6


    Gość







    właśnie jestem w trakcie gotowania - dzięki dziewczynki!icon_wink.gif)
    ale powiedzcie mi jeszcze- czy zagęszczacie to jakoś mąką? Czy samo gęstnieje?

    Kurna! to ma być popisowe danie dnia-))))) Przychodzą kumple mojego mena, a ja w proszku-)))
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    midia
    post Sat, 29 Nov 2003 - 18:09
    Post #7


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 591
    Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
    Nr użytkownika: 1,022




    No dobra! skończyłam z niezłym rezulatatem i mąką;-)
    Jest ostra i pomidorowa jak lubię. I ma tę głebię;-)
    Jak nie docenią to zabiję-)))))))))))))
    Dzięki bardzo za pomoc!!!!

    /decy z terminem 14 marzec 2004


    --------------------
    Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Doruśka
    post Sun, 30 Nov 2003 - 15:03
    Post #8


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,275
    Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
    Skąd: Wrocław
    Nr użytkownika: 477

    GG:


    Już po obiedzie,ale jednak napiszę-nie zagęszczam mąką,bo smo gęstnieje po jakimś czasie.
    Decy,napisz jak smakowało icon_smile.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    midia
    post Tue, 02 Dec 2003 - 10:12
    Post #9


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 591
    Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
    Nr użytkownika: 1,022




    Słuchajcie - wyszło REWELACJA. Tylko tak sobie myślę, że może nieco za dużo wody dodałam, dlatego wynikł problem z zagęszczeniem.
    Przepis strasznie prosty i jak już raz się zrobi to spokojnie nastepnym razem. Ino trzeba wiedzieć;-))))

    Dzięki raz jeszcze!


    /decy z terminem 14 marzec 2004


    --------------------
    Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Doruśka
    post Tue, 02 Dec 2003 - 11:45
    Post #10


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,275
    Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
    Skąd: Wrocław
    Nr użytkownika: 477

    GG:


    Decy,fasolka ma to do siebie,że lepsza jest na drugi dzień,i wówczas jest już gęsta icon_biggrin.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    midia
    post Tue, 02 Dec 2003 - 11:49
    Post #11


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 591
    Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
    Nr użytkownika: 1,022




    fakt!! ugotowałam tego całe wiaderko -)) i rzeczywiście była pyszna na drugi dzień!-)))) Nawet pomroziłam na czarną godzinkę albo moje lenistwo-)))

    /decy z terminem 14 marzec 2004


    --------------------
    Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Kasia Sz.
    post Wed, 03 Dec 2003 - 21:39
    Post #12


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 1,675
    Dołączył: Tue, 03 Dec 02 - 09:41
    Nr użytkownika: 6




    No to ja Wam opowiem pewną anegdotkę z czasów, kiedy pomieszkiwałam z moją siostrą we Włoszech.
    Kilka razy w tygodniu wpadały do nas koleżanki na polskie jedzonko icon_smile.gif Któregoś dnia przyszła jedna i od progu wyczuła fasolkę po bretońsku. Ucieszyła się niezmiernie, jednak nieco przygasła na wiadomość, że niestety fasolka nie jest taka, jaka być powinna, bo nigdzie nie mogłyśmy kupić bretonu... a bez bretonu... wiadomo...
    Po zjedzeniu kilku porcji oznajmiła, że nawet bez tego bretonu jest niezła... icon_rolleyes.gif Mówiła to jak najbardziej poważnie icon_smile.gif
    icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    midia
    post Thu, 04 Dec 2003 - 09:33
    Post #13


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 591
    Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
    Nr użytkownika: 1,022




    dobre-))))))


    /decy z terminem 14 marzec 2004


    --------------------
    Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Beata Białystok
    post Sat, 06 Dec 2003 - 13:18
    Post #14


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 2,136
    Dołączył: Wed, 20 Aug 03 - 12:04
    Skąd: Białystok
    Nr użytkownika: 999

    GG:


    Znam sposób na szybkie ugotowanie fasoli. Fasolę zagotowuję i odstawiam pod przykryciem na godzinę. Potem fasolę razem z wodą w której była zagotowana przelewam do garnka z wywarem i gotuję zupę, albo dorzucam różności i robię po bretońsku. W taki sposób gotowanie fasoli trwa tylko 1-1,5 godziny icon_smile.gif


    --------------------
    Pozdrawiam
    Beata mama Agatki (3.11.1999) user posted image
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    ania
    post Sat, 06 Dec 2003 - 13:32
    Post #15


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 115
    Dołączył: Sun, 30 Mar 03 - 21:27
    Skąd: Białystok
    Nr użytkownika: 231

    GG:


    A jezeli chcecie z fasolki po bretonsku zrobic danie tzw. "ekspresowe" to polecam fasole w puszce (np. Pudliszki). Niebo w gebie. Naprawde.


    --------------------
    Pozdrawiamy:)
    Ania i Magda (30.04.99)
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    milly
    post Tue, 18 May 2004 - 14:48
    Post #16


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 3,787
    Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:51
    Nr użytkownika: 249




    podciągam temat
    ile trzeba gotować tę fasolkę?
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Ika
    post Wed, 19 May 2004 - 13:36
    Post #17


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 25,644
    Dołączył: Wed, 26 Mar 03 - 20:57
    Skąd: Warszawa
    Nr użytkownika: 127




    Milly ostatnio o tym było w wątku "Co dziś jemy na obiad" (ostatnia strona) icon_wink.gif


    --------------------
    ___________________________________________________________
    Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
    ----------------------------------------------------------------------------
    Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

    **********************
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    > Najlepszy przepis na fasolkę po bretońsku, strasznie proszę

    Start new topic Reply to this topic
    1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
    0 Zarejestrowanych:

    Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sun, 14 Feb 2016 - 08:57
    lista postów tego wątku
    © 2002 - 2016  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe