Maluchy.pl logo    

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
 

Najlepszy przepis na fasolkę po bretońsku, strasznie proszę

-
midia
post Fri, 28 Nov 2003 - 17:34
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 591
Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
Nr użytkownika: 1,022




Zmiana życiowego partnera zmienia nam podniebienia, więc chcę (co ja mówię: muszę!-)) zabłysnąć przy fasolce po bretońsku. To ulubione danie Mojego Mena. Pomóżcie dziewczynki-)
Ino dokładnie proszę-)))


/decy z terminem 14 marzec 2004


--------------------
Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ptysiak
post Fri, 28 Nov 2003 - 18:10
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,151
Dołączył: Sun, 22 Dec 02 - 09:37
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 38

GG:


1. Na noc zalewamy duza iloscia wody 1/2kg przeplukanej fasoli.
2.Nastepnego dnia fasole odcedzamy i zalewamy jeszcze raz swieza woda dodajac do niej:
- troche soli,
- pare ziarenek ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe,
- 2-3 zabki czosnku.
Gotujemy.
Fasola gotuje się b.dlugo dlatego co pewnien czas nalezy uzupelnic wyparowana wode.
3.Smazymy cebule i wedliny. Wszystko drobno pokrojone. W wyborze wedlin duza dowolnosc. Moga to byc resztki szynki, slaskiej, zwyczajnej etc. Moze to byc kawalek boczku wedzonego, ew. karkowki. Zalezy co akurat mamy w lodowce. Taki misz-masz smakuje najlepiej, ale pare razy robilam fasolke tylko z kielbasa slaska i tez bylo dobre.
4.Gdy fasola nieco zmieknie dodajemy do niej usmazona cebule i wedline. Nadal gotujemy.
5.Gdy fasola jest juz miekka dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy w zaleznosci od upodoban: kminkiem lub majerankiem, lub czabrem.
Chwile jeszcze gotujemy.


--------------------
Patrycja i Jaś (29.03.2004)


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
dumiczowa
post Fri, 28 Nov 2003 - 20:09
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,129
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 21:23
Skąd: z Wałbrzycha
Nr użytkownika: 269




a na deser espunisan, albo esputicon..... icon_lol.gif icon_wink.gif icon_lol.gif icon_wink.gif

pozdr.
dumi wielbiaca fasolke po bretońsku


--------------------
Czy ja tu byłam z pieskiem czy bez pieska?

Moje nieznośne miłości- Paweł 2004 i Kacper 2002
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Fri, 28 Nov 2003 - 20:47
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Ja kilka uwa dorzucę do przepisu Ptysi,bo właściwie to robię tak samo.tylko:
1.nie solę przed ugotowaniem,bo wówczas dłuzej się gotuje a i wędlinki potrafią być słonawe i wtedy fasolka za słona jest(a ja wróg soli nr jedrn jestem)
2.do smażenia wędlin dodaję przecier pomidorowy i też go przesmażam a i jeszcze łyżeczkę cukru-ma lepszy smak i ładniejszy kolor.
Mnam mniam icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
katiek
post Fri, 28 Nov 2003 - 23:59
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,937
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:39
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 281




No właśnie-mi ociec (to on w domu gotował bo Pan Bóg mojej mamy pod tym kątem talentem nie obdarzył) zawsze mówił że fasolę soli się JAK JEST MIĘKKA bo inaczej gotuje się ruski miesiąc.Kasia


--------------------





Go to the top of the page PM
 
Quote Post
decy niezalogowana
post Sat, 29 Nov 2003 - 17:21
Post #6


Gość







właśnie jestem w trakcie gotowania - dzięki dziewczynki!icon_wink.gif)
ale powiedzcie mi jeszcze- czy zagęszczacie to jakoś mąką? Czy samo gęstnieje?

Kurna! to ma być popisowe danie dnia-))))) Przychodzą kumple mojego mena, a ja w proszku-)))
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
midia
post Sat, 29 Nov 2003 - 18:09
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 591
Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
Nr użytkownika: 1,022




No dobra! skończyłam z niezłym rezulatatem i mąką;-)
Jest ostra i pomidorowa jak lubię. I ma tę głebię;-)
Jak nie docenią to zabiję-)))))))))))))
Dzięki bardzo za pomoc!!!!

/decy z terminem 14 marzec 2004


--------------------
Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Sun, 30 Nov 2003 - 15:03
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Już po obiedzie,ale jednak napiszę-nie zagęszczam mąką,bo smo gęstnieje po jakimś czasie.
Decy,napisz jak smakowało icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
midia
post Tue, 02 Dec 2003 - 10:12
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 591
Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
Nr użytkownika: 1,022




Słuchajcie - wyszło REWELACJA. Tylko tak sobie myślę, że może nieco za dużo wody dodałam, dlatego wynikł problem z zagęszczeniem.
Przepis strasznie prosty i jak już raz się zrobi to spokojnie nastepnym razem. Ino trzeba wiedzieć;-))))

Dzięki raz jeszcze!


/decy z terminem 14 marzec 2004


--------------------
Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Tue, 02 Dec 2003 - 11:45
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Decy,fasolka ma to do siebie,że lepsza jest na drugi dzień,i wówczas jest już gęsta icon_biggrin.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
midia
post Tue, 02 Dec 2003 - 11:49
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 591
Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
Nr użytkownika: 1,022




fakt!! ugotowałam tego całe wiaderko -)) i rzeczywiście była pyszna na drugi dzień!-)))) Nawet pomroziłam na czarną godzinkę albo moje lenistwo-)))

/decy z terminem 14 marzec 2004


--------------------
Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Kasia Sz.
post Wed, 03 Dec 2003 - 21:39
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,675
Dołączył: Tue, 03 Dec 02 - 09:41
Nr użytkownika: 6




No to ja Wam opowiem pewną anegdotkę z czasów, kiedy pomieszkiwałam z moją siostrą we Włoszech.
Kilka razy w tygodniu wpadały do nas koleżanki na polskie jedzonko icon_smile.gif Któregoś dnia przyszła jedna i od progu wyczuła fasolkę po bretońsku. Ucieszyła się niezmiernie, jednak nieco przygasła na wiadomość, że niestety fasolka nie jest taka, jaka być powinna, bo nigdzie nie mogłyśmy kupić bretonu... a bez bretonu... wiadomo...
Po zjedzeniu kilku porcji oznajmiła, że nawet bez tego bretonu jest niezła... icon_rolleyes.gif Mówiła to jak najbardziej poważnie icon_smile.gif
icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
midia
post Thu, 04 Dec 2003 - 09:33
Post #13


Grupa: Użytkownicy
Postów: 591
Dołączył: Sun, 31 Aug 03 - 10:27
Nr użytkownika: 1,022




dobre-))))))


/decy z terminem 14 marzec 2004


--------------------
Szczęśliwa mama Pawełka ur. 12.03.2004 :-)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Beata Białystok
post Sat, 06 Dec 2003 - 13:18
Post #14


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,136
Dołączył: Wed, 20 Aug 03 - 12:04
Skąd: Białystok
Nr użytkownika: 999

GG:


Znam sposób na szybkie ugotowanie fasoli. Fasolę zagotowuję i odstawiam pod przykryciem na godzinę. Potem fasolę razem z wodą w której była zagotowana przelewam do garnka z wywarem i gotuję zupę, albo dorzucam różności i robię po bretońsku. W taki sposób gotowanie fasoli trwa tylko 1-1,5 godziny icon_smile.gif


--------------------
Pozdrawiam
Beata mama Agatki (3.11.1999) user posted image
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
ania
post Sat, 06 Dec 2003 - 13:32
Post #15


Grupa: Użytkownicy
Postów: 115
Dołączył: Sun, 30 Mar 03 - 21:27
Skąd: Białystok
Nr użytkownika: 231

GG:


A jezeli chcecie z fasolki po bretonsku zrobic danie tzw. "ekspresowe" to polecam fasole w puszce (np. Pudliszki). Niebo w gebie. Naprawde.


--------------------
Pozdrawiamy:)
Ania i Magda (30.04.99)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
milly
post Tue, 18 May 2004 - 14:48
Post #16


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,783
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:51
Nr użytkownika: 249




podciągam temat
ile trzeba gotować tę fasolkę?
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ika
post Wed, 19 May 2004 - 13:36
Post #17


Grupa: Użytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: Wed, 26 Mar 03 - 20:57
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 127




Milly ostatnio o tym było w wątku "Co dziś jemy na obiad" (ostatnia strona) icon_wink.gif


--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> Najlepszy przepis na fasolkę po bretońsku, strasznie proszę

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Mon, 22 Sep 2014 - 04:20
lista postów tego wątku
© 2002 - 2014  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe