Maluchy.pl logo    

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
 

Sos do śląskich klusek

-
, jaki?
trylinka
post Tue, 06 Jul 2010 - 17:51
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,229
Dołączył: Wed, 27 Sep 06 - 10:17
Nr użytkownika: 7,690




Z jakim sosem jadacie śląskie?
Pytam, bo jadłam tylko raz w życiu, u kogoś.
Pamiętam jak przez mgłę, że był to sos gulaszowy albo pieczarkowy....???
Podrzućcie jakieś pomysły sosów dla dzieci ale nie na słodko.
Mile widziane sosy szybko-się-robiące....
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
anetadr
post Tue, 06 Jul 2010 - 18:28
Post #2


Grupa: Moderatorzy
Postów: 4,954
Dołączył: Wed, 17 Sep 03 - 14:42
Skąd: Już nie Zagłębie
Nr użytkownika: 1,055




Kluski śląskie najbardziej lubię z sosem pieczeniowym.

Aneta


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
naples
post Tue, 06 Jul 2010 - 20:10
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,203
Dołączył: Tue, 03 Jun 08 - 14:53
Nr użytkownika: 20,141




Nie ma reguły z czym trzeva jeść kluski śląskie.
Mnie osobiście smakuje najbardziej sos pieczeniowy jasny, chociaż z pieczarkowym też jadłam i też dobre.


--------------------
-Nie wystarczy pokochać, trzeba jeszcze umieć wziąć tę miłość w ręce i przenieść ją przez całe życie...
Auguste Bekannte

-Ludzie, którzy nie mają własnego życia, zawsze muszą wściubiać nos w cudze...
-Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane...

Carlos Ruíz Zafón
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
~anula~
post Tue, 06 Jul 2010 - 22:10
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,091
Dołączył: Sun, 26 Feb 06 - 15:01
Skąd: lubelskie
Nr użytkownika: 5,060

GG:


Najpyszniejsze z kurkowym, teraz akurat sezon jest, mniam....


--------------------
Madulka


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Maciejka
post Tue, 06 Jul 2010 - 22:19
Post #5


Grupa: Moderatorzy
Postów: 5,787
Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 19:32
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 358

GG:


Polane tłuszczykiem ze skwarkami. Mniam. Z boczku najlepiej te skwarki. Poza tym sos z kurczaka, sos z duszonej karkówki (ale taki bez mąki). Ja z grzybowym nie lubię, wolę z mięsnym sosem lub po prostu z tłuszczem.


--------------------
Maciejka

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
mama_do_kwadratu
post Tue, 06 Jul 2010 - 22:32
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,985
Dołączył: Sat, 14 Jun 03 - 17:06
Nr użytkownika: 826




grzybowy jakikolwiek


--------------------
Mama Dwóch Takich od Czerwca 2000
Fridge pickers wear bigger knickers
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Tigerek
post Tue, 06 Jul 2010 - 22:42
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,217
Dołączył: Sun, 12 Oct 08 - 15:06
Nr użytkownika: 22,497




Ja lubię z pieczeniowym albo typowo o mięsnym (mielone podsmażone, do tego cebulka, podlać bulionem, dodusić, dopraw albo z kapustką kiszoną duszoną. Lekko obgotowana w wodzie kapustka potem doduszona z odrobiną oliwy i pod koniec dodana podsmażona cebulka i pieprz.


--------------------


Nie zapomnimy... [*] (17.12.2013r, 11t.c.; 13.04.2014r., 5t.c.)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
renata19750702
post Wed, 07 Jul 2010 - 07:53
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,500
Dołączył: Tue, 05 Jun 07 - 09:52
Skąd: podkarpackie
Nr użytkownika: 14,764




Moje dzieci najbardziej lubią z grzybowym. Robię i z grzybowym i z pieczeniowym.


--------------------
Maria Katarzyna ,Jan Aleksander


Dziś wiem, życie cudem jest. Co chcę, mogę z niego mieć, jak dźwięk słyszę jego głos, co dzień pragnę bardziej go.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
candace
post Wed, 07 Jul 2010 - 08:07
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,272
Dołączył: Tue, 15 May 07 - 14:14
Skąd: szuwarkowo
Nr użytkownika: 14,238




jak robie kluski to na ogół mam do tego pieczeń i sosik. lub rolady i sosik...


--------------------
"To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład wyobrażać sobie, ze stoisz w płomieniach" - Mała Mi do Ryjka

Mam podzielną uwagę, potrafię ignorować wiele osób jednocześnie.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
trylinka
post Wed, 07 Jul 2010 - 16:55
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,229
Dołączył: Wed, 27 Sep 06 - 10:17
Nr użytkownika: 7,690




Bardzo mi się podobają wszystkie wasze propozycje.
A sos pieczeniowy to taki, który powstaje z pieczeni? Jeśli nie piekę mięs to nie zrobię czegoś takiego?
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
moko.
post Thu, 08 Jul 2010 - 12:51
Post #11


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,730
Dołączył: Fri, 12 Dec 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




Do białych klusek uwielbiam sos pieczeniowy spod kurczaka pieczonego, do ciemnych klusek sos z pieczeni lub rolady wołowej/wieprzowej. Tak na prawdę uwielbiam do klusek sosy mięsne !

Jesli nie upieczesz mięsa to nie będziesz mieć sosu.


--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Kaszanka
post Thu, 08 Jul 2010 - 12:58
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,680
Dołączył: Tue, 24 Jun 03 - 11:58
Skąd: Gliwice
Nr użytkownika: 858

GG:


Jak nie chcesz piec mięsa to zrób z boczkiem (skwarki) i cebulką, trochę tłuszczyku i gotowe. Uwielbiam podsmażane kluski z boczkiem.


--------------------


Ale w filmie to bym zagrała nie dla sławy, ale tak normalnie, dla pieniędzy.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> Sos do śląskich klusek, jaki?

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thu, 24 Jul 2014 - 17:15
lista postów tego wątku
© 2002 - 2014  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe