|
|
kaszka/kleik do mleka, poradźcie, proszę... |
|
|
|
|
Wed, 21 Jul 2010 - 17:00
|

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 166

|
No właśnie... podpowiedzcie mi proszę, czy są jakieś kaszki, które mogę podawać z mlekiem modyfikowanym/ewentualnie owockami, które... nie byłyby ryżowe? Zależałoby mi, nie ukrywam na błyskawicznych. Najlepiej bez owoców, ewentualnie jakieś jabłko czy banan są do przyjęcia...
Używamy kleiku kukurydzianego, ale chciałabym mieć coś na zamianę. A samo mleko to wydaje mi się - dla mojego głodomora - trochę mało. Zresztą samymi owocami - bez zagęszczenia - też wydaje mi się, że Adam się nie najada.
Do owoców raczej też odpada u nas Sinlac. Z braku laku - podaję mu go trochę, ale chyba nie powinnam...
Szukałam w sklepach, ale widzę z błyskawicznych tylko ryżowe/ryżowo-owocowe/ryżowo-pszenno-owocowe/ewentualnie pszenne, ale z miodem, które mam wrażenie Adama uczula (tzn. ta kaszka).
--------------------
  ---- Zwróć swą twarz ku słońcu, a cień zostanie w tyle...
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 21 Jul 2010 - 17:17
|

|
A czy kaszka manna błyskawiczna... jest naprawdę błyskawiczna? Bo mnie się wydaje, że i tak ileś tam czasu trzeba ją gotować... A modyfikowanego to gotować się nie powinno, więc nie bardzo wiem jak miałabym ją z mlekiem przygotować, żeby to zjadliwe było. No bo do owoców to powiedzmy mogę ugotować taką manną na wodzie i potem z owocami połączyć, a co z mlekiem?
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 21 Jul 2010 - 20:38
|

Nr użytkownika: 17,936

|
AKA ja gotowałam kasze manne błyskawiczną na wodzie studziłam i dodawałam mleko w proszku coś takiego np. http://www.kupiec.pl/?kupiec=produkt&nr=24
Ten post edytował oluśia Wed, 21 Jul 2010 - 20:43
--------------------
Oliwka 1997r. Kacper 2007r.
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 21 Jul 2010 - 20:53
|

Nr użytkownika: 19,139
GG:

|
Mam i używam takąnie trzeba gotować, wsypuje się ją do ciepłej wody.
--------------------
E.(1998) i J. (2009)
Najprostsze rozwiązanie jest zwykle tym właściwym...
Alt mi nie odbija i cierpię na nadmiar ogonków.
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 21 Jul 2010 - 22:17
|

Nr użytkownika: 17,936

|
Ja już nie pamiętam proporcji jakie robiłam ale na początek mozesz zrobić taką nie bardzo gęstą do butelki Ja też dodawałam do bebilonu pepti teraz już kaszki ryżowe z bobovity  Moj Kacper do dziś na bezmlecznej . Dawno już mu nie rogiłam muszę jutro kupić i zrobić na gęsto do miseczki
Ten post edytował oluśia Wed, 21 Jul 2010 - 22:21
--------------------
Oliwka 1997r. Kacper 2007r.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sat, 31 Jul 2010 - 18:54
|
Nr użytkownika: 25,743

|
z bobo vity jest kaszka manna, wystrczy dodac wode, pozatym chyba nestle ma kaszki w tekturowych pudełkach 7zbóż itp. i te sa do mleka napewno....
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2010 - 20:15
|

|
Rybo... poszukam kaszki z Bobo Vity. Szukałam wcześniej czegoś takiego - nie znalazłam. Ale będę wnikliwiej teraz patrzeć  7 zbóż widziałam, ale nie mogłam trafić na bez owocową/bez dodatków. Skusiłam się kiedyś na tą z miodem - ale uczulała małego. Póki co używamy kaszki mannej błyskawicznej (wsypywanej tylko do gorącej wody). Już się nauczyłam mniej więcej ile sypać, żeby to nie było za rzadkie/za gęste  . No i kukurydziane też są w obiegu.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2010 - 20:50
|
Nr użytkownika: 25,743

|
taka mialam na mysli KASzka
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2010 - 21:23
|

Nr użytkownika: 14,364

|
Karolkowa ja dodawałam jeszcze oprócz kaszki manny płatków owsianych zmiksowanych np. z owocami. Tylko ich też nie przygotuje się błyskawicznie. Gotowałam na wodzie, potem w lodówce czekały zmiksowane, żeby szybko podac. Z kaszkami też miałam problem żeby coś znaleźc Olce bezmlecznego, a nie ryżowego.
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2010 - 21:28
|

|
A te płatki owsiane to zmiksowane przed czy po ugotowaniu? W sumie to... Adam pewnie zjadłby już nie zmiksowane też  . PS. widzę, że ktoś kojarzy mój dawny nick  (bo teraz to chyba widać A_KA, prawda?  )
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2010 - 21:37
|

Nr użytkownika: 26,621

|
a ryżowe czemu nie moga być?bo ja zagęszczałam bebilon peptti kleikiem ryzowym
--------------------
Filipek 31.01.2008 Agatka 26.05.2011
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2010 - 21:47
|

|
Z braku laku  czasem i ryżowe użyję. Ale omijać mamy, a przynajmniej bardzo ograniczać. A to z powodu zbyt dużego poziomu fosforanów wydalanych w moczu. Pod koniec sierpnia mamy pierwszą wizytę u nefrologa. Może on coś więcej mi powie. Bo jak na razie to mam jakieś "urywki" dotyczące żywienia Adama - od różnych lekarzy. I sama próbuję to w całość skleić. A Adam KOCHA jeść. Zje wszystko i w każdej ilości
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Aug 2010 - 21:55
|

Nr użytkownika: 14,364

|
CYTAT(A_KA @ Fri, 06 Aug 2010 - 20:28)  A te płatki owsiane to zmiksowane przed czy po ugotowaniu? W sumie to... Adam pewnie zjadłby już nie zmiksowane też  . PS. widzę, że ktoś kojarzy mój dawny nick  (bo teraz to chyba widać A_KA, prawda?  ) Ania zmiksowane po ugotowaniu  Ale jak zje nie miskowane to hulaj dusza i tylko gotuj. Tanie to to, a i zdrowsze od kaszek. A Karolokowa mi się bardziej podobała, bo teraz widac tylko A_KA - chociaż teraz bardziej pasuje do imion dzieci
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 11 Aug 2010 - 21:34
|

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 1,254

|
Ania z Humany jest kaszka bezmleczna ale ryżowo-kukurydziana. Oraz bez gotowania kaszka 3 zboża, bezmleczna z Holle dla dzieci od 6 mca życia. W ogóle z z Holle jest bardzo dużo kaszek bezmlecznych i nie tylko ryżowe. Z bobovity jest manna bezmleczna, wieloowocowa. Z nestle jest kaszka zdrowy brzuszek, owsiano-pszenna Hipp ma bezmleczne kaszki glutenowe ale w PL ich nie ma. Zerknij na tę stronę, masz tam wykaz bezmlecznych kaszek
--------------------
"Jednym z objawów zbli?aj?cego si? za?amania nerwowego jest przekonanie, ?e wykonujemy niezwykle wa?n? prac?." B.Russell 
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 25 Aug 2010 - 13:47
|

|
moko. ja dopiero dziś zobaczyłam, że jest nowy wpis w moim wątku  . Dzięki. Będę się rozglądać w sklepach. Najczęściej zakupy robimy w Carrefoure, ewentualnie mąż w Tesco. W tym pierwszym ubogo jest bardzo jeśli chodzi o kaszki bezmleczne i nie ryżowe. W drugim w sumie nie patrzyłam. W sklepach małych spożywczych, gdzie też czasami bywam - to już w ogóle bieda z kaszkami. Na razie radzimy sobie z manną błyskawiczną (do wrzątku) i kukurydzianą. Czasem też wchodzi w grę owsiana, ale to już zabawy więcej, bo podgotować to muszę  . Adam ogólnie jest wszystkożerny, więc problemu niby nie ma. Ale fajnie mieć wybór, żeby dziecko jadło różnorodnie, a nie w kółko to samo...
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|
|