Maluchy.pl logo

To jest uproszczna wersja wybranego przez Ciebie wątku
smok do kaszy
Kliknij tutaj aby przejśc dalej i przeczytać pełną wersję

Pełna wersja: smok do kaszy
Stron: 1, 2
Zwierzo.
Wygląda na to, że będę się starała dawać Dzidziastemu kaszę w butli wieczorem. Normalnie jada łyżeczką ale wieczorami jest już zbyt zmęczony i marudny, żeby jakaś normalna kolacja 'przeszła'. Bez kolacji jest głodny w nocy a wolałabym, żeby nie pił mleka kiedy się śpi. No i w związku z tym mam pytanko małe: jaki smoczek do kaszy? Widziałam w rozpisce canpola takie z krzyżykiem zamiast dziurki. To się nada? (Póki co niestety nie mogę go nigdzie dostać, nawet w hurtowni nie mają) A jaką konsystencję powinna mieć ta kasza? Czy inne smoczki są możliwe do kaszy? A może ustnik? Tylko jaki? Taki jak w niekapku to chyba się zapcha, nie? No i jeszcze, jak podajecie takie mleczko od razu z ryżem? Przez zwykły smok? Czy ustnik wystarczy?

Przepraszam za taki chaos ale jako początkująca mama butelkowa mam straszny mentlik w łepetynie icon_rolleyes.gif wink.gif

Pozdr,

Zwierzo
malinowa i Malina
Adaś dostaje kaszę w butelce Aventu ze smoczkiem trójprzepływowym - teraz Adaś dość szybko wygryza sobie w nim dużą dziurę (tak, jeszcze butelkowy, ale inaczej mleka nie chce). Co do gęstosci, to na 240 ml Nutramigenu daję 5 czubatych łyżeczek kaszy ryzowej.
YennaM :)
z krzyzykiem nada się.

krzyzyk mozna wyciąć samodzielnie w smoczku, który juz uzywamy do picia mleka icon_wink.gif

ja tak robie, bo za duzo kupilam smoczkow do mleka icon_wink.gif i nie mam co z nimi zrobic icon_wink.gif a wywalic szkoda icon_wink.gif

Michal pije z rozciętego tak nuka, a Klucha z rozciętego tak trojprzeplywowego (albo innego, w zaleznosci, co tym razem wpadnie mi pod rękę do rozcięcia) aventa.
Sam
Cześć, jesli mogę to dołączam się do porad ( choć i tak wszystko zależy od dziecka). "Karmiłam" Emilkę butlą canpolu i smokami Nuk - do kaszek z dużą dziurą ( nie dokręcałam smoczka do końca żeby był przepływ powietrza). Somczków canpola NIGDZIE nie ma, a z Nuka jestem zadowolona. Moja mała jadała na 180 ml mleka dwie miarki ( od mleka) kleiku ryżowego i dwie miarki kaszki owocowej icon_rolleyes.gif. Ale to niestety sama musisz " przetestować " na własnym dziecku co mu będzie smakowało.
Powodzenia.
dawidek2
Chciałabym "podtuczyć" trochę moje dziecko icon_biggrin.gif i zamierzam dodawać jej kaszkę lub kleik do wieczornego mleka. Karmię butlą Aventu. Mam pytanko. Jaki smoczek zastosować?- zwykłą trójkę, czy trójprzepływowy? I jeszcze jedno- w jakich proporcjach mieszać kaszkę z mlekiem?
mama Dawidka
Wiesz co ja dokarmiam malego też butelką AVENTU,ale jak narazie daje mu smoczek dwujke,on ma 2 diurki i to mu naraie wystarcza.Wydaje mi sie ze to zalerzy od dzidzi jaki duży podrzebuje.Wydaje mi sie że zwykla trójka nie różni sie dużo od trójprzepływowego tylko tym że możesz sobie przekręcać tak że będzie leciało szybciej lub wolniej,to też jest dobre. wink.gif A co do mieszania kaszki i mleka to nie mam pojęcia icon_lol.gif Pozdrawiam
madziarex
Anetko nie widziałam co prawda trójprzepływowych smoczków Avent'u , ale używamy z Kubą takiego dobrodziejstwa , tyle , że z firmy NUBY( rewelacja). Myślę , ze ten jest bez porównania lepszy , bo ja przerobiłam już 9 smoczków do butelek , w niektórych były dziurki , w innych sama powiększałam icon_cool.gif i wreszcie trafiłam na te trójprzepływowe i Jakub zaczął spokojnie jeść. Ponieważ kaszka jest gęstsza , z tekiego smoczka lepiej leci niż ze zwykłych małych dziurek ( choćby były naewt trzy).

Co do kleiku ryżowego , to ja na 180ml mleka wsypuję 3 płaskie łyżki .Przy smakowych kaszkach jest chyba ciut więcej , ale nie chcę skłamać , a nie pamiętam dobrze.

Buziaki dla Ciebie i Juli
Tobatka
A ja widzę, że trójka i trójprzepływowy jednak się różnią, bo widzę, jak mały pije. Z trójprzepływowego mu za szybko leci i sie krztusi (na pozycji 1, o pozostałych nie wspominam). A przy trojce tylko czasem się zakrztusi (dlatego jednak wolimy dwojeczkę)..
Ale to przy mleku.

A przy kaszce, to jednak dałabym trójprzepływowy, bo to jednak gęstsze z założenia ma być, niż mleko. I mogłabys sobie (a raczej małej) regulować w zalezności, jaka gęsta kaszka by Ci wyszła.

A co do proporcji, to na kaszce są proporcje. Przynajmnniej na "mojej" są. Wczyaj się dokładnie w instrukcje... Jakby co, to rano Ci sprawdzę, jeśli nie będziesz miała.
Myssia
Hej
Piszę mimo, iż temat już był ("Jaki smoczek?"), ale dotyczył butelek i smoczków Aventu, a ja takich nie używam. u nas w użyciu są butelki canpolu i smoczki NUK. No i mam pytanie. Kacper ma prawie 7 msc-y, do herbatek używam 2-jki NUK anatomicznej, no ale mam problem bo nie wiem jakiego używać do kleiku? Wiecie może? Czy znajdzie się mama uzywająca takich smoczków? Będę wdzięczna za pomoc.
Buźka ode mnie i Syneczka
basiau
Myssia, my co prawda dawno temu używaliśmy butli, ale do kaszki to mieliśmy taki z krzyżykiem zamiast dziurki. Jak mieliśmy problem z zakupem takiego smoka to kupowałam smok z dziurą i nacinałam na nim krzyżyk.
Mika
to się nazywa -okrągły silikonowy trójprzepływowy wink.gif taki 3w1 -w zależności jak ustawisz smoczek ( ma z 3 różnych stron oznaczenia) tak szybko płynie zawartość.Prędkości-I-do herbatek,mleka,II-do gęstszych soków,III-do kaszek i kleików.Canpolu oczywiście wink.gif
Myssia
Dzięki Dziewczyny, dziś będę w carrefurze to się za takimi smoczkami rozejrzę. Póki co Kacperro zjadł kaszkę łyżeczką, ale na noc chciałam mu dawać z flaszki, żeby zasnął.
Pozdrawiam
Dorcias
Myssia te z krzyżykiem to są smoczki 3, zresztą będzie napsane na opakowaniu że są przeznaczone do kaszek. Ja takich właśnie używam do kaszek, kleików.
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Kacperka icon_razz.gif
Myssia
Kupiłam smoczki i 3 przepływowe i do kaszy i z krzyżykiem, ale wiecie co...nie będę ich używać, bo Kacper uwielbia jeść łyżeczką, wczoraj wieczorem pięknie zjadł 70 ml kaszki na mleczku NAN HA 2 potem cycunio i zasnął pięęęęknie.
Pozdrawiam
dawidek2
Bardzo dziękuję za odpowiedzi icon_biggrin.gif Kupiłam trójprzepływowy i jest ok. Mała jak zje mleko z kaszką o 20.30 to budzi się na pierwszego cycusia około 2. icon_eek.gif A mnie szczęście rozum odebrało i nareszcie jestem wyspana, bo przedtem do godziny 2 to już dwa razy jadła. No i przybiera ładnie icon_biggrin.gif
Jeszcze raz dzięki..... icon_biggrin.gif
PATIszon
CYTAT(dawidek2)
Chciałabym "podtuczyć" trochę moje dziecko  :D i zamierzam dodawać jej kaszkę lub kleik do wieczornego mleka.

A czy kaszke bedziesz mieszac ze swoim mlekiem czy z mlekiem sztuczny,? Slyszalam, ze mozna uzyc do kaszki wlasnego mleka, ale nie wiem czy toprawda czy jakas plota!?
Zwierzo.
CYTAT(PATIszon)
Slyszalam, ze mozna uzyc do kaszki wlasnego mleka, ale nie wiem czy toprawda czy jakas plota!?

Prawda. Tak i tylko tak kazała nam doktórka robić. Pierwsza kaszka była na moim mleku. Tak podobno lepiej. Dopiero dłuuuuugo potem wprowadziłam te z błyskawiczne, które już zawierają mleko. Takich na mleku modyfikowanym z butelki Leo nie chce w ogóle jeść. Woli na wodzie icon_eek.gif Z tym, że moje dziecko do niedawna tylko cycowe było. To pewnie inaczej to odbiera.

Pzdr,

Zwierzo
PATIszon
Jutro ide na szczepienie to sie przy okazji zapytam (musze tylko pamietac, zeby sie zpytac przed zastrzykiem, bo potem to juz nic nie uslysze icon_rolleyes.gif )

Zwierzozwierzyna

A jakiej kaszki uzywalas?
Aha! I czy do przyzadzenia kaszki trzeba mleko mocno podgrzac? Bo mnie sie wydaje, ze takie podgrzane kwasno smierdzi.... icon_rolleyes.gif
Zwierzo.
PATIszon, albo bobovity albo nestle bez niczego, ryżowej albo kukurydzianej. Potem była taka z owocami leśnymi. Mleko podgrzewałam do temp. 'dupy trupa' mniej więcej. Tyle, że tak jak mówię, Leo wolał z wodą. A jak pojawiła się kukurydziana na ciepłej wodzie z masłem i żółtkiem to już nie było za nią zamiennika. I jest absolutnym hitem do dziś. Jedzona łyżką icon_smile.gif

Pzdr,

zwierzo
dawidek2
Moja dzidzia dawno temu zastrajkowała i je z butelki odciągnięty pokarm. Tek, że wieczorną kaszkę robię na swoim mleku. Teraz wprowadzam kaszkę jedzoną łyżeczką i tą robie na sztucznym.
AniaR
ja bylam dotychczas zadowolona ze smoczkow i butelek Chicco (tych szerokich) ale teraz niedawno kupilam nowe smoczki, bo stare sie zuzyly i stwierdzam ze te nowe maja beznadziejny nowy system odpowietrzania butelki (a raczej go nie maja chyba) bo smoczek zasysa sie do butelki.
czy wy tez uzywacie chicco i zauwazylyscie cos takiego?

uzywam tez Aventu i sa OK, no ale skoro mam 2 butle chicco to szkoda wyrzucac....
tak to jest jak chcą coś niepotrzebnie ulepszyc...
a może po prostu trafilam na jakieś lewe?
amo
Slyszalam dzis, ze podobno wyprodukowano jakies smoczki do butelek nasladujace karmienie piersia. Mleko wyplywa z nich tylko wtedy, gdy dziecko przylozy sie i bedzie ssalo tak jak z piersi. W nazwie maja miec cos z "Dr". A byl o tym program na Discovery.
Czy ktos wie cos wiecej na ten temat?
anonymouse
to jest to o czym napisałem w wiadomości 'butelka'. przed smoczkiem znajduje suę membrana potem sam smoczek z mocno wydłużoną szeroką częścia, przypominającą przedłużenie butelki ,zakończoną smoczkiem właściwym. Na pewno są takie w Anglji bo to był program brytyjski ale czy można kupić je u nas to sam chciałbym wiedzieć.
amo
CYTAT(anonymouse)
to jest to o czym napisałem w wiadomości 'butelka'. przed smoczkiem znajduje suę membrana potem sam smoczek z mocno wydłużoną szeroką częścia,  przypominającą przedłużenie butelki ,zakończoną smoczkiem właściwym. Na pewno są takie w Anglji bo to był program brytyjski ale czy można kupić je u nas to sam chciałbym wiedzieć.

Znalazlam, dzieki Twojej informacji. Ciekawa jestem tylko czy jest to to samo o czym ja slyszalam, bo podobno bylo to na Discovery. Jutro sie dowiem.
A oto i ta magiczna butelka

Wiecej informacji na stronieHabberman ™ Feeder Bottle
Mika
Amo -tak to ta sama butelka icon_smile.gif
Ania_Wroclaw
hej,
butelka Medeli z tym słynnym smoczkiem dostępna jest na stronie: http://www.mamadama.pl/?action=id&id=278
wg mnie to jest własnie to z Zaklinaczki

pozdrawiam
rucia
Ja też używam smoczków chicco(tych szerokich) i one mi się cały czas zasysasają, ale przyzwyczaiłam się do tego, ale najgorsze jest to że mój synek 4 m-ce, tak je sobie upodobał że nie chce pić mleczka z innego.

Pozdrawiam
Mariah
Czy ktoras z was uzywa moze smoczkow 3 przeplywowych z Aventu? czy sa lepsze od tych co maja 2 lub 3 dziurki i czy moge takim smoczkiem karmic mojego dwumiesiecznego syna czy to sa smoczki raczej dla starszych niemowlat?
Mika
ja karmiłam 3-przepływowym,ale dopiero od 6 miesiąca
dla takiego maluszka jak twój ten smoczek może być po prostu za szybki
esylwia
Polecam, używamy smoczków trójprzepływowych Aventu od wielu miesięcy. Można podawać sok, mleko, mleko z kleikiem, kaszkę. Naprawdę sprawdziły się. Nie polecam natomiast smoczków trójprzepływowych do butelek typu "balonik", poniważ gdy jest ciemo w pokoju i karmisz dziecko trudno stwierdzić czy podajesz na przypływie 1, 2 czy 3 (na smoczku sa cyfry). A na smoczkach Aventu są takie wypukłe kreseczki które wyczujesz palcem.

pozdrawiam

sylwia
eni20
tez mam taki smoczek ale nie bardzo wiem jak mam ustawiac butelke w zaleznosci od predkosci:(
Mika
CYTAT(eni20)
tez mam taki smoczek ale nie bardzo wiem jak mam ustawiac butelke w zaleznosci od predkosci:(

I -wolno -mleko
II-średnio -średnio gęste icon_wink.gif
III-szybko-mleko+kasza
Monia5
Ja tez jestem bardzo zadowolona z tego smoczka,ale faktycznie Kacpi jak miał 3 miesiące ten smoczek był dla niego za szybki (a moze ja nie umiałam) icon_wink.gif
anonimowy
To jeszcze poczekamy zanim bedziemy go uzywac. A tak na marginesie zastanawiam sie przeciez kaszki sa bardzo geste i czy na pewno bedzie leciec przez 3 dziurke? Czy chodzilo wam o takie kaszki, ktorymi sie tylko zageszcza mleko jak np. blyskawiczna?
Agusiao
ja wprowadziłąm smoczki trójprzepływowe ok 5 miesiąca - wcześniej nie dało rady, bo za szybko mleko leciało icon_confused.gif
Mika
CYTAT(Anonymous)
To jeszcze poczekamy zanim bedziemy go uzywac. A tak na marginesie zastanawiam sie przeciez kaszki sa bardzo geste i czy na pewno bedzie leciec przez 3 dziurke? Czy chodzilo wam o takie kaszki, ktorymi sie tylko zageszcza mleko jak np. blyskawiczna?

będzie leciało icon_wink.gif

i małe sprostowanie -te smoczki nie mają dziurek tylko jedno pionowe nacięcie -w zależności pod jakim kątem dziecko zagryza smoka-tak szeroko dziurka się otwiera i szybciej/wolniej płynie mleko/kasza -dlatego nie ma problemów z ciągnięciem kaszki na III "biegu" icon_wink.gif
anonimowy
będzie leciało

i małe sprostowanie -te smoczki nie mają dziurek tylko jedno pionowe nacięcie -w zależności pod jakim kątem dziecko zagryza smoka-tak szeroko dziurka się otwiera i szybciej/wolniej płynie mleko/kasza -dlatego nie ma problemów z ciągnięciem kaszki na III "biegu"

Wiem, ze takie smoczki nie maja dziurek tylko podluzne naciecia, tylko nie moge sobie wyobrazic jak gesta kaszka moze przez niego wyplywac, przezciez kaszki powinno sie przygotowywac w miseczkach i podawac lyzeczka.
anonimowy
CYTAT(Mika)

Wiem, ze takie smoczki nie maja dziurek tylko podluzne naciecia, tylko nie moge sobie wyobrazic jak gesta kaszka moze przez niego wyplywac, przezciez kaszki powinno sie przygotowywac w miseczkach i podawac lyzeczka.
Agusiao
Kuba miał problem w piciem kaszki przez smoka - nie wiem, może nie chciało mu się porządnie ciągnąć icon_rolleyes.gif zaczęliśmy kaszki jeść łyżeczką, a przez smoka pije do dnia dzisiejszego na śniadanie mleczko zagęszczone kleikiem ryżowym icon_wink.gif
Mika
CYTAT(Anonymous)

ja takiej "kiśty" nie robiłam icon_wink.gif
miała konsystencję półpłynną i spokojnie Jasiek przez butlę ciągnął
poza tym miał cofkę jak podawałam to samo łyżeczką icon_confused.gif
anonimowy
CYTAT(Mike)
ja takiej "kiśty" nie robiłam  
miała konsystencję półpłynną i spokojnie Jasiek przez butlę ciągnął  
poza tym miał cofkę jak podawałam to samo łyżeczką  

No wlasnie to zalezy tez od dziecka czy bedzie chcialo jesc kaszke lyzeczka, jak nie to pozostaje butla z tym, ze nie taka gesta.
anonimowy
CYTAT(amo)
CYTAT(anonymouse)
to jest to o czym napisałem w wiadomości 'butelka'. przed smoczkiem znajduje suę membrana potem sam smoczek z mocno wydłużoną szeroką częścia,  przypominającą przedłużenie butelki ,zakończoną smoczkiem właściwym. Na pewno są takie w Anglji bo to był program brytyjski ale czy można kupić je u nas to sam chciałbym wiedzieć.

Znalazlam, dzieki Twojej informacji. Ciekawa jestem tylko czy jest to to samo o czym ja slyszalam, bo podobno bylo to na Discovery. Jutro sie dowiem.
A oto i ta magiczna butelka

Wiecej informacji na stronieHabberman ™ Feeder Bottle
Mariah
Nie wiem juz jaki smoczek dawac do kaszki z butelki, ktora mleko tylko zageszczam i tak samo z mlekiem Nan2R. Trojprzeplywowe nawet na 1 za szybko leci a z dwoma dziurkami za wolno. Nie wiem czy kupic aventa z 3 dziurkami, bo nie chce miec zbednego wydatku. Jakie polecacie wiec?
Mama KK
Polecam Canpola do kaszki z krzyżykiem,jest on do butelek typu "balonik" i pasuje też do Aventu choć sporo tańszy,my używamy odkąd Kacperek je kaszki i jestem zadowolona,mały tez icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Jasiucha
Nasza córcia ma już prawie 5miesięcy i ciągle pije i mleko i herbatkę ze smoczka Avent nr2.. nie chce pić z 3 bo wtedy pokarm sam wypływa a ona najwidoczniej tego nie lubi i wtedy jest wielka histeria i nie ma jedzenia!!
Natomiast Nan2R, które pije przed północą ciągnie z 3 (bo z 2nie leci) i nie zauważa różnicy bo i tak wolno leci icon_biggrin.gif

Oprócz Nan2R kaszki nie podawałam z butelki więc nie wiem czy zadziała.. być może się okaże że do kaszki to 4 potrzebna icon_biggrin.gif

Co Ci szkodzi, kup nr3 i wyprobuj w końcu to niewielki koszt,około 7zeta icon_biggrin.gif
Magawit
Szukam miękkiego smoczka na butelke.Jakiej firmy kupić? Avent za twardy. Córka jest przyzwyczajona do piersi,wcale nie pije z butelki,jednak muszę ją dokarmiac wczesnym rankiem,bo mleka mojego juz jest za mało, a karmieniekaszką z łyżeczki o 6 rano średnio mi odpowiada. Mam no name`a,ale on cieknie,niestety. Poradźcie,kobietki!
eni20
nuk
mama_do_kwadratu
popieram: NUK, albo Chicco tez miewałam
Magawit
Slicznie dziekuje! Zawsze mozna na Was liczyc icon_lol.gif Zaraz zorienuje sie w ich ofercie i sprawdze,czy maja takie do kaszki.Pozdrawiam!
anonimowy
Ja niestety zrobiłam coś czego sie raczej nie zaleca-minimalnie cieniutką igielką powiekszyłam smoczek do butelki a to dlatego że:
Jak zaczęłam zagęszczać Matusiowi mleko kaszką czy kleikiem okazało się ze mamy zły smoczek- potrzebowałam smoczek Canpol dla dzieci w wieku do 6m-cy, przeznaczony do kaszki.
Szukałąm takiego smoka ale nigdzie nie znalazłam. Kupiłam wiec Nuk wydawało by się, że idealnie pasujący do wieku i potrzeb mojego maluszka. Niestety Nuk okazał sie za mały i nie pasował synowi icon_cry.gif
W końcu-po długim poszukiwaniu - dałam za wygraną i niestety powiekszyłam minimalnie dziurkę w smoczku przeznaczonym do mleczka. Teraz MAtuś wcina kaszkę ze smakiem i nie dławi sie a ja już nie szukam takiego smoczka.