Dziewczyny mam pytanie:
byłam dziś z synkiem u lekarza, no i ona na biegunkę Wojtusia stwierdziła uczulenie na mleko krowie, które znajduje się w Bebiko1. Kurcze, sama nie wiem. Podaje to mleczko praktycznie od poczatku i nic do tej pory mu nie było. Ja raczej obwiniałabym np.częste pojenie Hippem na trawienie (słyszałam, że może powodować biegunki) lub pomysł mojej teściowej by pod moją nieobecność podawać małemu mleczko na wodzie tylko podgrzanej nie zagotowanej (a to chyba za wcześnie).
Przepisała nam Trilac i zawiesinkę a oprócz tego przejście na Nutramigen. Z tego co wiem to mleczko okropne w smaku i ciężko je wprowadzić a później ciężko zmienić na normalne.
Dodam, że nie ma żadnej wysypki, itp. oraz że dokarmiam go piersią (więc może coś zjadłam i przez to synek ma biegunkę?).
Napiszcie co o tym sądzicie, czy zmieniac mleko czy poradzić się jeszcze innego lekarza, a może póki co podać tylko lekarstwa bez zmiany mleka i obserwować?
Agusiao
Thu, 07 Oct 2004 - 16:18
Agus mój Kubuś przez 2 miesiące robił bardzo wodniste, zielone kupki. Nasza p. dr stwierdziła, że to prawdopodobnie uczulenie na białko krowie. Dała nam Lakcid i kazała obserwować przez 10 dni, jeżeli nic się nie zmieni to przyjsc do niej i da nam receptę na Bebilon Pepti lub NUtramigen. Po 10 dniach stwierdziła, że to nie jest uczulenie na białko, kazała zostać przy Bebiko Omneo 1 i czekac na poprawę. Za każdym razem jak do niej szłam mówiła ze to uczulenie na białko krowie a skierowania na badania nie chciała dać i recepty na inne mleko Wkońcu się wkurzyłam i poszłam do lekarza prywatnie - do kobiety która pracuje w szpitalu na KAsprzaka. Ta obejrzała go dokładnie i nie znalazła żadnych podstaw do stwierdzenia uczulenia. Zaleciła przez 3 tyg Enterol i stopniowe przejście na inne mleczko - NAn 1. Jeżeli problem się nie rozwiąże to kazała wziąć skierowanie od naszej lekarki do Kliniki jednego dnia na badania. W tej chwili nasz problem zniknąl, kupy się unormowały a skazy nie było i nie ma Przyczyną było mleko Bebiko Omneo 1 które zawiera dużo prebriotyków ( nie wiem czy to tak się fachowo nazywa ) a nie każdy układ pokarmowy je trawi.
Ja na Twoim miejscu poszła bym do drugiego lekarza - obecnie większośc lekarzy idzie na łatwiznę i każde objawy typu wysypka czy biegunka podciąga pod uczulenie na białko krowie.
Takie jest moje zdanie
Tobatka
Thu, 07 Oct 2004 - 18:23
Bebilon Pepti jest paskudny w smaku, ale chyba dzieci łatwiej akcepują, niż my - zwłaszcza małe. Piotrek dostał je pierwszy raz, jak miał jakies 6 miesięcy, więc w sumie był starszy i miał juz bardziej wyrobione kubki smakowe, bo już zaczęliśmy rozszerzać dietę.
A teraz zabrakło mi mleka, musiałam kupić Bebiko HA, bo był weekend i nie miałam skąd recepty wytrzasnąć. I nie było problemu z innym smakiem.
Teraz znowu jest Bebilon i tez nie prostestuje, że może Bebiko bardziej mu smakowało...
Podaj leki i poobserwuj małego. To faktycznie może byc reakcja na coś mniej oczywistego, niż bialko mleka krowiego
ania@02
Mon, 11 Oct 2004 - 14:42
CYTAT(Aguś)
pomysł mojej teściowej by pod moją nieobecność podawać małemu mleczko na wodzie tylko podgrzanej nie zagotowanej (a to chyba za wcześnie). ?
Mysle, ze to bardzo glupi pomysl, i powinnas o tym porozmawiac i zabronic stosowania takich praktyk!!! Bezwzglednie, bowiem take postepowanie moze byc przyczyna biegunki, a biegunka dla dziecka jest stanem bardzo niekorzystnym, a wrecz niebezpiecznym!!!
Pozdrawiam!
Aguś
Tue, 12 Oct 2004 - 00:33
A ja dalej nie wiem co z tą biegunką? Właściwie to już sama nie wiem czy to biegunka? Po podaniu lekarstw robi kupki średnio co drugi posiłek. Konsystecja normalna (czasem troszkę żadsza), kolor normalny, ale zapach dość intensywny. I nie wiem czy tak powinno być, że po butli tak często sobie kupka? Nie poję go już tą herbatką na trawienie, gotuję wodę jak dotychczas. On jest spokojny, radosny, nie odwodniony.
anonimowy
Sun, 22 Jan 2006 - 18:50
CYTAT(Agusiao)
Agus mój Kubuś przez 2 miesiące robił bardzo wodniste, zielone kupki. Nasza p. dr stwierdziła, że to prawdopodobnie uczulenie na białko krowie. Dała nam Lakcid i kazała obserwować przez 10 dni, jeżeli nic się nie zmieni to przyjsc do niej i da nam receptę na Bebilon Pepti lub NUtramigen. Po 10 dniach stwierdziła, że to nie jest uczulenie na białko, kazała zostać przy Bebiko Omneo 1 i czekac na poprawę. Za każdym razem jak do niej szłam mówiła ze to uczulenie na białko krowie a skierowania na badania nie chciała dać :evil: i recepty na inne mleko Wkońcu się wkurzyłam i poszłam do lekarza prywatnie - do kobiety która pracuje w szpitalu na KAsprzaka. Ta obejrzała go dokładnie i nie znalazła żadnych podstaw do stwierdzenia uczulenia. Zaleciła przez 3 tyg Enterol i stopniowe przejście na inne mleczko - NAn 1. Jeżeli problem się nie rozwiąże to kazała wziąć skierowanie od naszej lekarki do Kliniki jednego dnia na badania. W tej chwili nasz problem zniknąl, kupy się unormowały a skazy nie było i nie ma :!: :!: Przyczyną było mleko Bebiko Omneo 1 które zawiera dużo prebriotyków ( nie wiem czy to tak się fachowo nazywa ) a nie każdy układ pokarmowy je trawi.
Ja na Twoim miejscu poszła bym do drugiego lekarza - obecnie większośc lekarzy idzie na łatwiznę i każde objawy typu wysypka czy biegunka podciąga pod uczulenie na białko krowie.
Takie jest moje zdanie :roll: :wink:
myszkakonin
Mon, 23 Jan 2006 - 17:03
Moja mała od 2 miesiąca (teraz ma 4) jest na Nutramigenie.
Od początku karmiłam ją piersią.Robiła częste, zielone, rzadkie kupki.
Stosowanie lakcidu nie pomogło.Była przeleczona na gronkowca, też nie pomogło.Bardzon mało przybierała na wadze.Od kiedy jest na Nutramigenie problem zniknął.Ten preparat pomaga odbudować enzymy w organizmie maleństwa, żeby w przyszłości mogło bez problemów trawić prawdziwe mleko (białko) lub laktozę (tak jak w przypadku mojej niuni).
Skoro Twoje pociecha nigdy nie miała biegunki po mleku, który jej podajesz to po co przechodzić na inne????
Dam Ci dobrą radę.Kategorycznie zabroń teściowej karmienia Twojego dziecka!!!U tagiego maleństwa przygotowanie mleka na zbyt zimnej lub zbyt gorącej wodzie, za mało proszku lub za dużo moze spowodować ostrą biegunkę.Nie wolno sporzadzać preparatów na tylko podgrzanej wodzie to pisze na opakowaniu każdego rodzaju mleka.
pozdrawiam
moonkia
Tue, 11 Apr 2006 - 13:15
a nasz pediatra powiedzial, ze jesli uzywamy wody ZYWCA to nie musimy jej gotowac, wystarczy zagrzac. W szpitalu dostal od ZYWCA i CZMiD (czy czegos tam) certyfikat na to. my jestesmy na nutramigenie i mamy zielone kupy. ale zielone sa przez to ze w nutra jest zelazo.
ech te kupy
tysia24
Tue, 05 Dec 2006 - 00:05
Gdy mój synuś miał troszkę ponad miesiąc zaniepokoiły mnie jego rzadkie kupki,pani doktor przepisała Lakcid, potem Debridat,niestety nic nie pomagało. W końcu wylądowaliśmy w szpitalu z ostrą biegunką.Przeżyłam koszmar, mój maluszek krzyczał w niebogłosy,bólom brzuszka nie było końca,kupkę robił praktycznie bez przerwy i dosłownie pianą,a z wyszczypaną od kupki pupą nie mogłam sobie poradzić.Nie wykryto u niego żadnych wirusów i bakterii,3 razy robiono mu badania.5 koszmarnych dni spędziłam z moim Dziubkiem w szpitalu,nikt nie wiedział co było przyczyną biegunki,powiedziano mi,że prawdopodobnie to,że dokarmiałam Małego oprócz piersi, NANem początkowym HA,bo niby nie miesza się mleczek.Naszczęście przetrzymaliśmy te trudne chwile i po powrocie do domu karmiłam tylko piersią.
Dziś moje Kochanie ma ponad 5 miesięcy,do teraz nie wiemy co było powodem biegunki,ale nie chcemy jej pamiętać!Jest alergikiem więc wprowadziłam mu Nutramigen,którego wręcz niecierpiał i miał po nim strasznie śmierdzące bączki(a to nie jest prawidłowe),więc nasz lekarz zaproponował BEBILON PEPTI.To mleczko bardziej zasmakowało Cypriankowi i teraz z 1 będziemy przechodzić na Dwójkę. i oczywiście pije także mleczko od mamusi.
Często ma wzdęcia,ale podaję mu 2razy dziennie po 5 kropelek Espumisanu i jest jak ręką odjął.
Lakcid, Lacidofil, Enterol, Debridat są odpowiednie i wspomagają malutki organizm przy biegunkach. Dobrze jest też stosować probiotyki kiedy dziecko ma pleśniawki (na szczęcie my nie mieliśmy tego problemu:))
Życzę powodzenia i precz z rzadkimi kupkami!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.