Maluchy.pl logo

To jest uproszczna wersja wybranego przez Ciebie wątku
Torty nie tylko dla dzieci
Kliknij tutaj aby przejśc dalej i przeczytać pełną wersję


Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
skanna
Kokos się barwi zielonym barwnikiem schwartau, co jest do kupienia na ogół w hipermarketach.

Joanna, przecież właśnie po to się tutaj wstawia zdjęcia, żeby można było korzystać do woli.
Joanna 81
CYTAT(mcda @ Sun, 06 Jul 2008 - 23:18) *
Torty wszystkie obłędne! Z nóg zwalił mnie samolot Tuni icon_smile.gif Cóż za precyzja wykonania!

Joanna, z czego jest "trawka"?


to kupiony w markecie kokos icon_redface.gif Poszłam na łatwiznę, wiem ale tym razem nie miałam czasu na eksperymenty 43.gif
Poza tym ja nie jestem taka zdolna jak większość z Was 29.gif

Tuni
CYTAT(mcda @ Sun, 06 Jul 2008 - 23:18) *
Torty wszystkie obłędne! Z nóg zwalił mnie samolot Tuni icon_smile.gif Cóż za precyzja wykonania!

Joanna, z czego jest "trawka"?

Dzieki, dzięki, pochwał mi dziś trzeba jak mało czego.
ada1891
Witam! icon_biggrin.gif Czy ma ktoś pomysł, jaki napis ( moze zabawny, smieszny, wesoly) mogę umiescic na torcie 12-letniego chlopaka???? Z góry dziękuję icon_mrgreen.gif
marghe.
CYTAT(ada1891 @ Thu, 24 Jul 2008 - 13:09) *
Witam! icon_biggrin.gif Czy ma ktoś pomysł, jaki napis ( moze zabawny, smieszny, wesoly) mogę umiescic na torcie 12-letniego chlopaka???? Z góry dziękuję icon_mrgreen.gif


a czym ów chłopak się interesuje itp
ada1891
Szczerze mówiąc najbardziej to chyba piłką nożną wink.gif
rowan_berry
pochwalę się kolejnym dziełem, tym razem na urodziny męża icon_smile.gif
torcik zainspirowany oczywiście tym, co widziałam tutaj icon_wink.gif
biszkopt przekładany bitą śmietana z galaretką, róże z masy marshmallowskiej...

lalalala
Przeczytałam cały wątek i postanawiam sama zrobić tort. Mam miesiąc na przygotowanie się psychicznie 06.gif Obiecuję, że pokaże tu to torcisko niezależnie od efektu. Najwyżej będzie zabawnie 03.gif
AnnieLo
Wlasnie znalazlam te BIEDRONE i w szoku jestem, jaka swietna! Musze sie nia z wami podzielic, moze bedzie inspiracja dla kogos:



icon20.gif
użytkownik usunięty
Annie, nie widzę zdjęć.
marghe.
Paka, ja widzę

tu więcej tortów biedronek icon_smile.gif
http://images.google.it/images?hl=it&q...sa=N&tab=wi

http://images.google.com/images?q=ladybird...=1&ct=title
tissaia
Taaa. Popatrzeć dobra rzecz...Może się zapatrzę i machnę jakieś arcydzieło ?

Marghe. - Maks też ma urodziny 21 października icon_smile.gif Tylko jak sądzę Gaba będzie mieć tort stojący zdecydowanie wyżej w rankingach wizualno-smakowych, niż moje biedne dziecko...icon_wink.gif
marghe.
CYTAT(Tissaia @ Wed, 24 Sep 2008 - 23:38) *
Marghe. - Maks też ma urodziny 21 października icon_smile.gif Tylko jak sądzę Gaba będzie mieć tort stojący zdecydowanie wyżej w rankingach wizualno-smakowych, niż moje biedne dziecko...icon_wink.gif


tort będzie kupny 06.gif . http://tortownia.pl/pracownia.php

Mam 3 lewe ręce do skomplikowanych rzeczy . A torty sa bardzo skomplikowane
marghe.
tu są fajne
http://www.londoncake.com/Childrens%20Page%202.htm
beata_77
Niesamowite.
Już mam taki ślinotok że hej!!!

Jestem pod wrażeniem waszych zdolności
Mam nadzieję, że zdjęcie mojego tortu wkleję za jakieś dwa tygodnie
Teraz poszukiwania na pomysł.

Bynajmniej musi być z kotkiem 06.gif
skanna
Marghe, bój się Boga. Tort jest mniej więcej tak skomplikowany jak spaghetti tylko wykonanie trwa odrobinę dłużej. icon_smile.gif

Spaghetti w sensie makaron i sos do niego, bo wiem, że się zaraz czepniesz icon_twisted.gif
tissaia
O, to ja polecam Maksiowego kota z zeszłego roku icon_wink.gif Tzn. życzliwi widzą w "tym" kota...
Dla przypomnienia - kot w różnych fazach rozwoju:


marghe.
CYTAT(skanna @ Thu, 25 Sep 2008 - 15:28) *
Marghe, bój się Boga. Tort jest mniej więcej tak skomplikowany jak spaghetti tylko wykonanie trwa odrobinę dłużej. icon_smile.gif

Spaghetti w sensie makaron i sos do niego, bo wiem, że się zaraz czepniesz icon_twisted.gif

31.gif

chciałabym, żeby tym razem Gabiszon miał naprawdę ładny tort icon_smile.gif
więc sama go nie zrobię
ulla
CYTAT(skanna @ Thu, 25 Sep 2008 - 15:28) *
Marghe, bój się Boga. Tort jest mniej więcej tak skomplikowany jak spaghetti tylko wykonanie trwa odrobinę dłużej. icon_smile.gif

Spaghetti w sensie makaron i sos do niego, bo wiem, że się zaraz czepniesz icon_twisted.gif



Hehe...się nie zgodzę.
Ciasta (nawet jeżeli nie wszystkie) ze swej natury są trudniejsze, bo niektóre wymagają dopieszczenia i zazwyczaj większej precyzji (na etapie produkcji ). I się przy tym będę upierać, bo najładniejsze wychodzą mi jak się postaram i nic się w międzyczasie nie zdarzy (choćby spadek napięcia). I to tak niezależnie od faktu, że są ciasta, które robię "na oko".

A jak już ciasto jest - to taki tort jednak wymaga trochę talentu - ja tam mam dwie lewe ręce i wyobraźnia wszystkiego nie załatwi, i ten etap u mnie mocno szwankuje (znaczy wykończenie). I choć się tym przesadnie nie frustruję (jak wyjdzie coś krzywo, to będzie krzywo), to jak gotować i wymyślać lubie, tak produkcja tortu, jest u mnie daaaleko na liście i zwykle wymaga większej mobilizacji wewnętrznej (znaczy muszę się przez kilka dni nastawiać na to, że mam go zrobić).
beata_77
Tiss śliczny ten Twój kociamber, ale ja myślałam mniej więcej o czymś takim :





beata_77
Chęci mam tzn nabrałam icon_smile.gif Masa z pianek i cukru

Moje dzieło wczorajsze:




i piesek:




Coś chyba z tego wyjdzie. 06.gif
ewik.
beanata nieźle Ci wychodzi icon_smile.gif popatrz tu icon_smile.gif

Edit: a instrukcja tu icon_smile.gif
beata_77
Taaaaaaaaaak
Dzisiaj pieskiem można wybić okno....
Dodzia
Witam!!!
Piękne te torciki aż ślinka cieknie na ich widok !! 06.gif
I ja chcę się podzielić z wami swoi wypieiekiem na roczek synka może nie był
on taki piękny jak z cukierni ale z tego co goście mówii to był prze pyszny!! 08.gif 02.gif

TORCIK Z MASĄ MASKARPONE I TRUSKAWKAMI !!
a tu focia
myszzka
Podziwiam Was...ja nigdy nie piekłam tortu, tzn piekę biszkopty i najróżniejsze ciasta, ale tortu nigdy...
A Ty blue sie nie przejmuj, najwazniejsze, że był dobry...
az
Ja robiłam tort dla miłośnika pociągów. Na początek miałam zamiar zrobić zwykły prostokąt i namalować coś w kształcie lokomotywy.

Ale zainspirowana torcikiem Agalu:



CYTAT(Agalu @ Fri, 27 Jun 2008 - 10:18) *

Pociąg- murzynek


uczyniłam to:



A to etapy:
Dzielni pomocnicy:


i reszta:

ciasto z praepisu Ulli (ciasto z pudełka po butach)




truska
Nasz torcik, na 3l urodzinki Weroniki i 1 roczek Wiktorka

truska
Wczoraj zrobilismy kinderball tylko dla Weroniki
a to torcik jaki jej zrobilam







użytkownik usunięty
Truska, super!
tissaia
Truska- świetny!

A ja właśnie robię tort na jutrzejszą imprezę. Ma z założenia symbolizować morze - na postrzeganie tortu w aspekcie marinistycznym wpłynąć ma zrobiona "tymi ręcami" z masy cukrowej łódka, rybki i inne wodorosty. A co w efekcie będzie symbolizować, to się jutro okaże 37.gif
marghe.
CYTAT(Tissaia @ Sat, 18 Oct 2008 - 23:38) *
A co w efekcie będzie symbolizować, to się jutro okaże 37.gif



Pokażesz, prawda?
Truśka, bardzo sympatyczny
tissaia
Pokazuję icon_smile.gif

Samo morze:


PS. Tort nie jest dekorowany majonezem, jak to by się mogło zdawać na pierwszy rzut oka icon_wink.gif tylko kremem icon_smile.gif

Morze z gadżetami, już chyba łatwiej rozpoznać....
skanna
Tiss, super.
Tylko czemu dekorowałaś tort majonezem? icon_razz.gif
tissaia
icon_smile.gif
No przecież zaznaczyłam pod pierwszym zdjęciem...icon_wink.gif
barbie33
Jutta .... 23.gif ... jakie cudeńka.... kurcze też chyba coś takiego zrobię mojemu Hubciowi...
Agalu
Dziewczyny potrzebuję przepis na biszkopt do tortu czekoladowego!raz piekłam z przepisu z gazety i wyszedł zakalec 43.gif ,potrzebuję taki sprawdzony przepis na biszkopt czekoladowy na okragłą blaszkęicon_smile.gif
pilne!pomocy!
marghe.
CYTAT(Agalu @ Tue, 21 Oct 2008 - 20:02) *
Dziewczyny potrzebuję przepis na biszkopt do tortu czekoladowego!raz piekłam z przepisu z gazety i wyszedł zakalec 43.gif ,potrzebuję taki sprawdzony przepis na biszkopt czekoladowy na okragłą blaszkęicon_smile.gif
pilne!pomocy!


wyszukiwarka nie gryzie icon_wink.gif
http://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...p;#entry7785409

http://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...p;#entry7684802
http://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...p;#entry7683168

http://zapraszamnaciasto.blox.pl/2007/09/P...ZEKOLADOWY.html
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis27767.html
itp
Aga H
Przeglądam kilka ostatnich stron i już sama nie wiem, czy tu się przepisy na torty wkleja, czy tylko fotki, ale mój dzisiejszy tort wyszedł tak pyszny, że muszę to opisać.

TORT BEZOWY Z DAKTYLAMI I MASCARPONE

porcja na mały tort
200g daktyli drobno posiekać i namoczyć w alkoholu - co najmniej 1 noc.

daktyle odsączyć, zmielić w maszynce do mięsa.

50g cukru pudru rozetrzeć z niewielką ilością alkoholu od daktyli (mi wchłonęło cały alkohol, głowę mam słabą, więc wesoło się produkowało przy oblizywaniu palców)
do tego dodać 250g serka mascarpone, dokładnie wymieszać (moim zdaniem wystarczy łyżką, mikser niepotrzebny)

część serka z cukrem dodać do mielonych daktyli - tyle, żeby się dobrze wymieszało i dało tym posmarować tort

ubić na sztywno 250ml śmietany kremówki 36%, dodać do tego resztę mascarpone i dokładnie zmiksować.

Warstwy tortu smarować najpierw kremem daktylowym, potem śmietanowym. Na wierzchu i na bokach tylko krem śmietanowy.
W oryginalnym przepisie były jeszcze orzechy włoskie - nie wiem, czy warto, nie dodawałam

Z wierzchu posypać kakao, ozdobić (w moim przypadku tylko delikatne kropki dookoła z jasnego kremu)

tort jest pyszny, że palce lizać. Alkoholu wyszło mi dużo, bo prawie 150ml spirytusu, ale gdy krem "przegryzie się" z bezami, to nie czuć go za mocno i jest naprawdę warty polecenia.

no i jeszcze jedna zaleta - około pół godziny roboty, gdy mamy już rozdrobnione i namoczone daktyle icon_smile.gif


jeśli u rodziców zostanie jakaś resztka do jutra, to wkleję zdjęcia. Dziś w trzy osoby zjedliśmy ponad połowę icon_smile.gif
Tuni
Brzmi smakowicie, tym bardziej, że uwielbiam daktyle.
Dorzuć jeszcze jakieś zdjecie i juz się nie oderwę od monitora icon_smile.gif
marghe.
Nie wiem czy wrzucić to do tortów czy do ciast..

2 jajka
4 łyżki cukru
5 i pół łyżki mąki pszennej
50 g stopionej na parze czekolady deserowej
2 łyżki wiórków kokosowych

MASA

300 ml śmietany kremówki
350 g połamanej białej czekolady
250 g serka białego typu – Toska / Phipadephia
4 płatki żelatyny

Do dekoracji :
Wiórki kokosowe
Posypka czekoladowa
Kakao
itp

Jajka ucierać z cukrem aż będą puszyste . Najlepiej mikserem
Wsypać mąkę i wymieszać łyżką
Dodać wiórki kokosowe
Wlać roztopioną czekoladę
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej mąka tortownicy (20 cm średnicy)
piec ok. 25 min w 180 stopniach
Przestudzić

Ciasto nasączyć czymś.. Np. likierem kokosowym, kawowym.. dla dzieci może być mleko,
mleko kokosowe, co kto chce 

Krem:
Zagotować śmietanę, ciągle mieszając
Dodać białą czekoladę, mieszać aż się całkiem rozpuści
Żelatynę zalać zimną woda, odcisnąć, dodać do masy czekoladowej
Wymieszać
Wylać na ciasto
Wstawić całość do lodówki na jakieś 2 h.

Udekorować wiórkami, kakao, posypką – czym kto tam chce icon_biggrin.gif



tissaia
A to dzisiejszy tort Maksiowy:




icon_smile.gif

Hammer Mandaryny wyszedł jak w pysk strzelił...icon_smile.gif
moko.
Tiss super tort
Choco.
I mnie bardzo się podoba. Oj Tiss, masz talent!
marghe.
No dobra, my wymodziłyśmy coś takiego. Zielonego i niezdrowego

Weźcie poprawkę na to, że mam dwie lewe ręce do tortów i dekorowania.. wiem, że widać niedociągnięcia, że lukier ma "zacieki"

kolor i ozdoby - pomysl Gaby

Ciasto to zwykły Murzynek

Kostkę masła rozpuścić z 1,5 szklanki cukru, 4 łyżkami kakao i 6 łyżkami mleka.
Wystudzić
Wbić 3 żółtka (z białek ubić pianę)
Wlać kieliszek rumu i trochę ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)

Odlać 3/4 szklanki masy, do niej dodać 1 i 1/ 4 szklanki mąki i proszek do pieczenia.
Dodać ubitą pianę z białek
Delikatnie wymieszać

Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremki
Piec jakieś 35 minut w 180 stopniach


[b]masa to masa Linn[/b] KREM Z MASCARPONE I MLEKA SKONDENSOWANEGO SLODZONEGO
bialy, kakaowy i kawowy


Cos dla tych, ktorzy nie maja doswiadczenia w robieniu kremow. Malo skladnikow, szybki
w przygotowaniu i moze miec 3 wersje. Oprocz podstawowej takze kakaowa i kawowa.

Przepis i zdjecia:
www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44227
250 g mascarpone
200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych nadmiaru
slodyczy /

- przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski
- zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej szybkosci miksera
- dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac
- ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej wiecej 150 g /

Dodajac niewielka ilosc kakao lub kawy rozpuszczalnej mozna uzyskac wersje kakaowa i
kawowa.

Krem mozna zamrozic. Po wyjeciu z zamrazalnika przelozyc do lodowki, a potem
wymieszac dsc energicznie drewiana lyzka / NIE MIKSEREM /.

Ja zrobilam z podwojnej porcji: 500 g mascarpone i prawie cala puszka / 397 g mleka
skondensowanego /. Wystarczylo to na podwojne przelozenie i pokrycie tortu o srednicy
26 cm. Nastepnym razem zrobie jednak z potrojnej: bedzie wiecej przelozenie i na
podjadanie w czasie produkcji."


Pyszna

Lukier i żółwie kupne icon_redface.gif .




Ciasto przekroić, przełożyć masą, wierzch posmarować dżemem i przykruyć całośc rozwałkowanym lukrem. Dekorowac wedle uznania


--
z resztek powstało ciastko.

Z reszty masy (a miałam jej duużo. bo pierwszego murzynka zepsułam) zrobiłam
kolejnego murzynka
A z niego wykroiłam krążki
Poprzekładałam masą serowo mleczną
I polałam pozostałą masą czekoladową, która pozostała po odlaniu owych 3/4 szklanki..
Abotak
Marghe co Ty tu bluznisz!! nienie.gif
Rewelacyjne!
Zolwie swietnie sie komponuja z caloscia.
Kolorystyka piekna ( akurat te game mam dzis na sobie 06.gif )
A te zacieki (???) na lukrze wygladaja jakby tak mialo byc. icon_mrgreen.gif
Bardzo mi sie podoba!!! icon_biggrin.gif

marti26
Dziewczyny ja z prosba widze tak tu pieknie wypiekacie moze poleci mi ktoras jakas naprawde dobra mase do toru juz za niecaly mies beda ur mojej corci i chcialabym sprobowac wczesniej upiec akis torcik tylko naprawde dobrej i sprawdzonej masy mi brak.z gory dziekuje
marghe.
Marti, zrób tę z mojego zielonego tortu
MAscarpone kupisz w każdym sklepie icon_wink.gif z tego co widzę
niewidzialna
chciałam się pochwalić takim torcikiem który zrobiłam z koleżanką i jej mężem który pisał, jak będę miała zdjęcia rozkrojonego tortu to tez pokażę, bo w środku biszkopt jest kolorowy i przełożony jest bita śmietaną


wszystkie ozdoby z masy cukrowej, a kolorowe barwione galaretką, bo nie miałam barwników, w środku biszkopt barwiony kisielem

do przekładania tortu zazwyczaj kupuje gotowca, ubijam z mlekiem i już, można ubic kremówke z fixem i tez dobre wychodzi
a taki zrobiłam synkowi na roczek

prowizoryczny taki bo miałam tylko różowy krem z proszku, literki były z ciasteczek a jedynka z cukiereczków, wzorki z braku szprycownicy robiłam przez woreczek
Edytkax
Niewidzialna po prostu śliczny icon_wink.gif. Ja jak kiedyś nie miałam barwników to do robionej "oszukanej" masy marcepanowej dodawałam właśnie kilka kropelek płynu z tego pisaka do tortu - tam są kolory: zielony, żółty, czerwony i niebieski bodajże.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.