Maluchy.pl logo

To jest uproszczna wersja wybranego przez Ciebie w±tku
Co to jest maka razowa ?
Kliknij tutaj aby przej¶c dalej i przeczytać pełn± wersję


monaliza
no wlasnie ? oprocz koloru oczywiscie wink.gif
pytam bo jest maka pszenna razowa i zytnia razowa i ja juz cala glupia jestem.
i pytanie dodatkowe dla mam z Trojmiasta:
gdzie kupujecie make na chleby zytnie i razowe wlasnie
pozdrawiam Monika
amo
Pszenna razowa zapewne ze zmielonej pszenicy, a zytnia z zyta.
Małgo¶.dz
M±ka razowa to m±ka o typie 2000.
Typ m±ki zalezy od zawarto¶ci w niej popiołu. Im więcej popiołu tym wyższy numer m±ki. Z kolei im więcej popiołu w m±ce, tym więcej w niej otręb i zarodków.
Jednocze¶nie im wyższy typ m±ki (im wyższy numerek) tym więcej w m±ce glutenu.

Generalnie m±ka żytnia jest cięższa niż pszenna. Ciasto chlebowe zagniecione z m±ki żytniej jest bardzo kleiste (ciężko z niego uformować bochenek), w przeciwieństwie do ciasta z m±ki pszennej - tworzy się zwarta, elastyczna kula.

Co do miejsc sprzedaży m±k w Trójmie¶cie - kupuję w sklepach ze zdrow± żywno¶ci±, np. sklep "Maja" przy. ul. Szerokiej w Gdańsku Głównym, s± też sklepy Greenwaya. Poza tym spory wybór m±k maj± w marketach Bomi (również m±ki włoskie, w tym semolinę, manitobę icon_smile.gif ).
A najczęsciej kupuję m±ki w dużych zbiorczych opakowaniach w "makro" lub "selgrosie" (ale tam nie ma razowych, tylko wybór w zwykłych poszennych i żytnia 720). No i chyba co nieco można znaleĽć w hipermarketach Auchan i Geant...ale tam żadko bywam, więc nie mam dokładnego rozeznania.
justin
czy m±ka żytnia żurkowa nadaje się do wykorzystania do upieczenia chleba ???
Małgo¶.dz
CYTAT(justin)
czy m±ka żytnia żurkowa nadaje się do wykorzystania do upieczenia chleba ???


Nigdy nie próbowałam żurkowej. Używam zwykłej żytniej typ 720.
Ale co¶ mi ¶wita w głowie...gdzie¶ czytałam, że kto¶ próbował, ale nie pamiętam z jakim skutkiem... icon_rolleyes.gif
monaliza
Dzieki za odpowiedz
czym sie rozni pszenna od zytniej to wiedzialam, zastanawial mnie tylko ten dopisek razowy, bo pszenne pieczywo jest jasne a razowe raczej ciemne, no i stad moja konfuzja, nijak mi sie to pszenne z razowym nie chcialo zgrac.
Sledze pilnie wszystkie watki i fora chlebowe wiec mam nadzieje doznac kiedys calkowitego objawienia wink.gif
pozdrawiam chleboszy
Lizia
M±ka razowa produkowana jest z większej 'czę¶ci' ziarna niż tzw biała. Biała produkowana jest z samego ¶rodeczka ziarna. M±ka razowa ma w swoim składzie też osłonkę tego ziarna. Jako że gluten zawiera się w ¶rodeczku ziarna, to m±ka razowa ma mniejsz± zawarto¶ć glutenu (gorzej ro¶nie ciasto, za to jest zdrowsza).
Natomiast ja polecam m±kę orkiszow±. Wygl±da jak co¶ po¶redniego mi±dzy białaa razow±. Orkisz to stara odmiana pszenicy. Uprawiano j± zanim zaczęto wynajdować nowe odmiany, które s± bardziej plenne i maj± wyższ± zawartosć glutenu (s± bardziej syc±ce, lepiej ro¶nie chleb). M±ka orkiszowa jest dużo zdrowsza na układ pokarmowy. Kr±żyły też opinie, że jest odpowiednia dla dzieci, bo nie ma tak dużej zawarto¶ci glutenu, który w nadmiarze dla małego dziecka nie jest korzystny.

A co do żytniej i pszennej: żytnia jes z żyta, a pszenna z pszenicy (s± to 2 różne zboża).
Ja oprócz powyższych używam także m±ki gryczanej (dodawana dodatkowo oprócz pszennej daje ciekawy aromacik) oraz owsianej.
Lizia
Małgo¶, Ta czytam Twojego posta i mi co¶ nie pasuje. Piszesz, że im wyższy numerek m±ki, tym większa zawarto¶ć otr±b i.t.p. a jednocze¶nie wyższa zawarto¶ć glutenu - o ile dobrze zrozumiałam.
Z tego co wiem, im większa zaw. otr±b tym m±ka ma mniejsz± zawarto¶ć glutenu, czyli jest 'bardziej' razowa
Małgo¶.dz
Taaaak, masz rację.
Przeczytałam ponownie mój wcze¶niejszy post i widzę, że z rozpędu pomieszałam dwie różne sprawy.
Rzeczywi¶cie m±ki razowe maj± mniej glutenu, niz m±ki białe.

Powinnam była napisać, że teoria im wyższy numerek - tym więcej glutenu - dotyczy tylko m±ki białej.
Ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, więc być moze wyunęłam błędne wnioski, niemniej czytałam na portalach piekarskich, że m±ka o niskim numerze - to m±ka słaba, a o wysokim numerze - to m±ka mocna. icon_rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.