To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Kolacja ze znajomymi

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

agniesia :)
W sobotę przychodzą do nas znajomi na kolację, a ja kompletnie nie mam pomysłu co podać icon_sad.gif
Chciałabym coś co można przygotować wcześniej, ewentualnie podgrzać.
I jakąś sałatkę...
Może podrzucicie mi jakieś pomysły?
marghe.
Sprecyzyj nieco swoje oczekiwania.
Jaka kuchnia?
Jak bardzo pracochłonne dania
Jakie dania, oprócz sałatki.. zupy? Mięso? Ryba?
itp
agniesia :)
Dania średnio pracochłonne- nie za trudne.
Kuchnia właściwie bez różnicy, ale chciałabym coś pikantnego.
Zupa i owoce morza odpadają bo znajomi nie lubią. Pieczone żeberka i kurczak w sosie też. (ostatnio nas tym ugościli)
Ryba, drób, mięso, warzywa mogą być icon_smile.gif
Będzie 5 osób dorosłych.

Myślałam o 1 daniu na ciepło, sałatce i jakiejś przystawce prostej.
Ammm
To może tortilla?

Podmażasz na oleju/oliwie paprykę w różnych kolorach, ostrą papryczkę chilli, czerwoną cebulę, zdejmujesz, potem podsmażasz na tej samej patelni mięso mielone, dodajesz warzywa i pomiodory w puszce, wyciskasz czosnek. dusisz aż sos zrobi się dość gęsty, jak za mało ostre to możesz dokroić chilli albo dosypać mielonego. Oczywiście mięso solisz. To robisz dzień wcześniej, bo najlepsze jest jak się "przegryzie".

Potem podsmażasz (albo opiekasz w piekarniku ale ja nigdy nie próbowałam) gotowe naleśniki do tortilli (dla każdej osoby po 2 - jedna z serem, jedna bez - chociaż jak ma być więcej jedzenia to po pół porcji wystarczy) i układasz tak: placek z serem - mieso - placek bez sera. Do tego podajesz guacamole, puree z czerwonej fasoli (może być z puszki) i kwaśną śmietaną. Zamiast puree z fasoli można wrzucić fasolę do mięsa.

Edit: ja bym nie robiła sałatki i przystawki, tylko raczej przystawka (to może być jakaś mała sałatka) - danie główne - deser.
kasiunia
ja ostatnio na taką kolację, gdzie zupełnie nie miałam czasu, zrobiłam zupę meksykańską (pikantną właśnie, sałatkę taką lekką (sałata, pomidor, ogórek, cebula), do tego pieczywo i czerwone wino
marghe.
Może kurczak z porami i czerwoną soczewicą.
Robiłam kilka dni temu i był pyszny.
Na ostro, bo ze świeżą papryczką chili

Ammm
A może curry?
Też ma tę zaletę, że można wcześniej przygotować.
marghe.
Ammm dobrze gada. Curry !
agniesia :)
Postanowione icon_smile.gif
Robię curry i lekką sałatkę z różnych rodzajów sałat- może z łososiem... icon_smile.gif

Dziękuję wszystkim za pomysły icon_smile.gif

A znacie może jakieś fajne przepisy na dipy? Takie, które nadawały by się do świeżych warzyw typu marchew, seler naciowy itp.
kasiunia
CYTAT(agniesia :) @ Fri, 14 Jan 2011 - 10:59) *
Postanowione icon_smile.gif
Robię curry i lekką sałatkę z różnych rodzajów sałat- może z łososiem... icon_smile.gif

Dziękuję wszystkim za pomysły icon_smile.gif

A znacie może jakieś fajne przepisy na dipy? Takie, które nadawały by się do świeżych warzyw typu marchew, seler naciowy itp.

a jesteś pewna że ten łosoś będzie pasował do curry? mi to zgrzyta
Ammm
CYTAT(agniesia :) @ Fri, 14 Jan 2011 - 12:59) *
A znacie może jakieś fajne przepisy na dipy? Takie, które nadawały by się do świeżych warzyw typu marchew, seler naciowy itp.


Ja bardzo lubię jakiś ser typu blue zmiksowany ze śmietaną.

Też mi ten łosoś tu nie leży...
ewabi
Jestem ostatnimi czasy wielką miłośniczką kuchni hinduskiej.
Nie przepadam za curry więc wybieram zwykle potrawy typu butter chicken lub chicken tikka masala, tandoori masala . Błyskawiczne i pyszne.
Do tego naan (ja wolę z naan niż z ryżem, dla znajomych czasem robię do wyboru szafranowy basmati).
Serwowane koniecznie z gęstym jogurtem z zielonym ogórkiem, odrobiną czosnku i świeżą miętą (zamiast sałatki). I shake z mango z delikatną nutą gęstego soku z malin (lub granatów).

Może się wydawać, że to mało, ale nigdy nie byliśmy w stanie zjeść wszystkiego, ani w restauracji , ani w domu. Takie jakieś - sycące jest. I pyszne.
marghe.
Pytanie jakie curry zrobi Agniesia.
Tajskie czy hinduskie ?

I też mi łosoś zgrzyta, chyba, że curry będzie krewetkowe albo rybne

kasiunia
ewabi to ja poproszÄ™ sprawdzone przepisy na owe potrawy "butter chicken lub chicken tikka masala, tandoori masala"
agniesia :)
Dziewczyny mi po głębszym przemyśleniu łosoś też zazgrzytał icon_confused.gif

Możecie mi polecić jakąś lekką sałatkę, która by pasowała?

Curry mam w planach hinduskie.
Truśka
CYTAT(kasiunia @ Fri, 14 Jan 2011 - 16:42) *
ewabi to ja poproszÄ™ sprawdzone przepisy na owe potrawy "butter chicken lub chicken tikka masala, tandoori masala"

Też dołączam się do prośby icon_wink.gif
I jeszcze jakby ktoś mógłby napisać przepis na te curry icon_wink.gif bo mi się kojarzy tylko z taką przyprawą w torebce icon_redface.gif, a chyba nie o to chodzi.
bajkowa
Ja uwielbiam sałatke KEBAB

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawą kebab.
Kapuste pekińska kroimi drobno.na to połowe kurczaka keczup,majonez,natępnie cebulka w kostke i kukurydza.
znowu kapusta kurczak i ogórek konserwowy w kostę i keczup majonez i pekinka.

Jest lekka i pyszna.

A jako dodatek kroję chleb na grube skibki moczę leciutko woda smaruje czosnkiem i ścieram żółty ser .
I zapiekam w piekarniku 10 minut i kolacja gotowa icon_smile.gif
ewabi
dwa razy poszło
ewabi
Mając w pamięci, że dawno dawno temu Dorusia podawała w przepisach obiadowych swój przepis na kurczaka tandoori wiem, że mój kurczak może trącić profanacją. Kocham go jednak za to, że jest ekspresowy w wykonaniu (a to u mnie ostatnio jeden z głównych wyznaczników tego, co stanie na stole podczas obiadokolacji) i pozwala w tej samej jednostce czasu sklecić dwa dania, z podobnych składników , bo moje dzieci dań hinduskich nie tykają (jeszcze, jeszcze ... oby to było kwestią czasu).
Mieszam jogurt z przyprawą tandoori masala, albo pastą tandoori ze słoika (wyszukując zawsze wersji mild, bo tak wolimy), wkładam dowolne kawałki kurczaka do marynaty i odkładam do lodówki na minimum pół godziny (zwykle rano przed wyjściem do pracy). Najbardziej lubię filety, które potem piekę w postaci szaszłyków, ale świetne są też nóżki czy całe ćwiartki, pozbawione skóry.
Następnie, otrzepując kawałki mięsa z nadmiaru marynaty nabijam na patyczki do szaszłyków i wkładam do pieca ustawionego na funkcję grill. Piekę do miękkości czyli coś do 30 minut, przygotowując w tym czasie ryż lub co tam i jogurt z ogórkiem zielonym lub - jak wczoraj z braku ogórka - z pomidorem, odrobiną cebulki i bazylią.. I tyle zajmuje przygotowanie całego dania.

Butter chicken robię z mięsa pieczonego również.
Marynuję kawałki filetów z kurczaka w marynacie powstałej z połączenia:
łyżki jogurtu, startego czosnku i świeżego imbiru, soku z limonki, przyprawy garam masala i chili.
Tak zamarynowanego wstawiam do pieca na mniej więcej 15 minut.
Teraz ciąg dalszy profanacji - nie chce mi się z reguły bawić ze świeżymi pomidorami i używam puszkowych, czasem nawet nie miksuję wcześniej, bo ustaliłam, że mi ten brak jednorodności nie przeszkadza.
Na patelni rozgrzewam masło (jakieś 2 łyżki), wrzucam znowu czosnek i świeży imbir, garam masala i można znowu chili. Dodaję pomidory i zmielone nerkowce. Dusi się to jakiś czas, tak żeby pomidory zamieniły się w sos. Dodaję śmietankę (na oko, tak żeby kolor został ładny. Na koniec przekładam do sosu mięso i chwilę dusi się to razem.

A przy tikka idę całkowicie na łatwiznę i kupuję gotową pastę Patak's w Tesco (easy tikka masala for two). Jest naprawdę w porządku i jak na gotową mieszankę nie pachnie tak bardzo kuminem. Na patelni podsmażam cebule pokrojoną w piórka, dodaję pastę tikka, a potem kawalki kurczaka. Następnie pomidory i śmietana.
Truśka
Dzięki będziemy eksperymentować 29.gif 06.gif
kasiunia
a gdzie kupić te przyprawy? bo rozumiem że to w proszku jakieś są, tak? pasty w słoikach widziałam, ale one świecą w ciemności, a ja nie używam chemii.
ewabi
Kupowałam w hipermarketach na półkach pt. "kuchnie świata". Kupowałam w sklepie "Kuchnie świata". Na allegro jak w delikatesach, w dziale przyprawy wpiszesz "masala" też wyszuka Ci sporo mieszanek - także w wersji BIO.
A bardzo pomocne okazuje się mieć po prostu znajomych lub rodzinę w Wlk. Brytanii, bo tam wybór jest pierwszorzędny.
giuseppe34
A może kebab? Co prawda, nie będzie taki jak w restauracji, gdzie mają opiekacz do kebaba, ale warto spróbować, przygotować wersję domową dla gości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.