Maluchy.pl logo

To jest uproszczna wersja wybranego przez Ciebie wątku
Szynka w galerecie HELP !!!!
Kliknij tutaj aby przejśc dalej i przeczytać pełną wersję


Ana
Dziewczyny nigdy tego nie robiłam. Wogóle gotowanie to nie jest moja mocna strona , ale potanowiłam zadziwić mojego ślubnego i zrobić taką szynką zwijaną z zawartością w środku i zalaną galaretą. Wiem, że to jego ulubiona zakąska. Tyle, że nie wiem jak sie do tego zabrać. Proszę o jakiekolwiek sprawdzone przepisy. Tylko bardzo dokładnie proszę...
Pozdrawiam
anonimowy
Ana, proste jak drut icon_smile.gif
kupujesz szynkę konserwową i żelatynę zwykłą albo taką z przyprawami do mięs i ryb. No i czym chcesz tą szynkę nadziać?? Najprościej szparagami albo zwykła sałatką jarzynową. Więc robisz taką sałatkę jarzynową, kłądziesz plasterek szynki i na śroku układasz trochę tej sałatki i zwijasz szynkę w taki zgrabny rulonik (mam nadzieję przedstawiłam wystarczająco obrazowo icon_smile.gif ). No i takie ruloniki układasz na półmisku i jak masz już pełen półmisek (czy dwa półmiski icon_smile.gif ) to zalewasz to tą żelatyną. Tylko żelatynę musisz wcześniej przygotować (przepis przygotowania na opakowaniu od żelatyny - najczęsciej po prostu rozrabiasz z gorącą wodą i tyle) i zalewać tą szynkę już taką ścinająca się galaretką bo nie pokryje Ci szynki na wierzchu. Czyli obrazowo to taką galaretkę już prawie zastygającą ale jeszcze dającą się nakładać łyżką nakładasz na te ruloniki na półmisku tak żeby całość była przykryta galaretką. No i potem na chwile do lodówki i już. Opis długaśny ale robi sie szybko i sprawnie. No nie da sie zepsuć. Powodzenia
Alynka
Alynka
Wylogowało mnie icon_sad.gif ale to bez wątpienia byłam ja icon_lol.gif
Alynka
mamamikolaja
A ja polecam gorąco do galarety schabik, zamiast szynki kupnej, która wszak bez smaku jest. Piecze się taki kawał w rękawie foliowym w piekarniku z przyprawami, kroi w cieniutkie plastry, układa na półmisku, zdobi czym chce i zalewa esencjonalnym rosołem doprawionym żelatyną (tę należy rozpuścić najpierw w odrobinie zimnej wody, jak spęcznieje, dodać do rosołu). I dostawić do lodówy na noc. Drogie, ale wyśmienite!! Spróbuj!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.