Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Tytul do ustalenia Forma rowniez Prosba do moderatora o podwieszenie tego na gorze Dorzucajcie wszelkie zdrowe przepisy, propozycje zestawow sniadaniowych, obiadowych i na wynos Wizualne kuszenie kubkow smakowych mile widziane Rowniesz wszelkie pomocne informacje zywieniowe
Prosze o zaznaczenie ktore z propozycji sa zgodnie z zasadami zywienia wg Montignaca (MM)
PS mysle ze smialo moze to tez przybrac format watku `co dzis na obiad` jeno z naciskiem na zdrowe opcje
Abotak
Wed, 18 Apr 2012 - 13:33
na poczatek ( pozniej moze wkleje poprzednie z pl wersja przepisow)
MM przyjazne - moze byc zarowno wersja weglowa jak i tluszczowa wegetarianskie Bezmaczne Potencjalnie bezmleczne
nasza kultowa zupa z pieczonej papryki i pomidorow z parmezanem i bazylia Bardzo pozywna wiec do towarzystwa wystarcza sterta zieleniny czy jakas salatka
Sklad banalny... Pieczona czerwona papryka w ilosciach duzych ( tu 5 pokazdnych rozmiarow)- umyc, wyczyscic i pokroic na wieksze kawalki, skropic mocno oliwa i do piekarnika pieczone cebula: 2-3 pieczone w luskach( wkladam do piekarnika w calosci, pozniej obieram dopiero) pieczony czosnek ( jw)- przycinam tylko korzenna czesc od dolu
wszystko powyzej mozna na zapas przygotowac bo oprocz mycia i obrobki papryki, samo sie robi- temp 140 st i do miekkosci passata lub pomidory w puszce ( w sezonie, swieze, pieczone w niskiej temp -ok 140 st) swiezy wywar z warzyw ( pora, selera, pietruszki korzennej, lubczyk, czosnek) sol, pieprz do smaku ( jesli i ile kto lubi) 1-2 lyzki oliwy parmezan swieza bazylia, swieze galazki kurzego ziela ( zdrowotnie, smakowo i dekoracyjnie) czy innej podrecznej zieleniny ( kurze ziele opcjonalnie- po prostu mi na wiosne obrodzilo i rzucilo sie w oczy proporcje na 5 papryk; 3 cebule, ok 1 l wywaru warzywnego, 1 l. sosu pomidorowego lub swiezego przecieru z pieczonych ( mozna tez sobie darowac wywar i zastapic ta sama iloscia sosu pomidorowego- dodatkowo) Papryka, cebula po upieczeniu obrane ze skorki, zmiksowane ( mozna przetrzec pozniej przez sito ale nie widzialam potrzeby) dodajemy do wywaru z warzyw. Uzupelniamy sosem pomidorowym ( lub pieczone pomidory przetarte przez sito) Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiego odparowania ( ok 10 min) Doprawiamy do smaku ( my lubimy duzo pieprzu) Juz na talerzu posypujemy opilkami parmezanu, swieza bazylia i czym tam jeszcze Mozna tez wzbogacic kleksem smietamy ( opcjonalnie) ( jesli bez sera i bez smietany, wtedy wskazana odrobina oliwy dla witamin rozpuszczalnych w tluszczach)
Anecznik
Wed, 18 Apr 2012 - 13:33
No to może ja zaczynam...mimo, ze początkująca. Napisalam na tamtym wątku, ale skoro w końcu powstał wątek typowo ze zdrowymi przepisami no to ciach. Tylko na MM zupełnie się nie znam więc nie mam pojęcia czy można, ale dziewczyny są bardziej uświadomione więc pewnie pomogą, a ja skoczę na jakąś stronkę trochę na ten temat poczytać .
Przyjazne MM
Sałatka: Mieszanka sałat, ogórek zielony, pomidor (+to na co mamy ochotę). Z j.naturalnego sporządzamy sos. Ja osobiście dodałam ostatnio czosnek, odrobinę soli, pieprz (może być i ostra papryka) oraz trochę ziół prowansalskich oraz ser żółty chudy bądź parmezan starty na tarce. Zalewamy warzywka i odstawiamy na około 30 minut aby wszystkie smaki ze sobą się połączyły. Można dodać pierś z kurczaka smażoną na teflonie wówczas jest to już bardzo sycący ale i zdrowy posiłek .
Abotak
Wed, 18 Apr 2012 - 13:41
Nalesniki z maki migdalowej propozycja sniadaniowa
bezzbozowa nieortodoksyjny MM jak sadze ( bo migdaly) wegetarianska bezmleczna ( jesli olej zamiast masla) paleo
skladniki 1 i 3/4 miarki* mielonych migdalow 2 jajka szczypta soli 1 lyzeczka czystego ekstraktu waniliowego 1/2 lyzeczki cynamonu 1/4 lyzeczki galki 2/3 miarki wody 1 lyzka masla lub oliwa z oliwek/olej z pestek grapefruita/ olej migdalowy/olej kokosowy
Sposob przygotowania jajka roztrzepac w malej miseczce make migdalowa, sol, cynamon, galke wsypac do wiekszej miski i dobrze wymieszac dodac wanilie i jajka- do suchych skladnikow wymieszac drewniana lyzka do polaczenia skladnikow dodac wode i wymieszac. na patelni rozpuscic maslo lub rozgrzac lyzke oliwy/oleju. smazyc male nalesniki po 3-4 jednoczesnie i ok 2 min po jednej stronie, ok 1 min po drugiej podawac polane roztopionym maslem czy olejek kokosowym ( opcjonalnie) z dodatkiem cynamonu *miarka- 220ml pojemnosci
Anecznik, Twoja propozycja jak najbardziej MM przyjazna
Anecznik
Wed, 18 Apr 2012 - 14:00
Bogusiu w taki ciesze się . No to wpadł mi jeszcze do głowy jeszcze jeden przepis. Tylko ja bez zdjęć bo po przyrządzeniu dania nie myślę o fotach co o konsumpcji
Przyjazna MM
Nadziewana papryka
Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd. Przygotować farsz, na który może się składać wszystko dosłownie. Osobiście jako główny składnik daję chude mięso mielone. Podsmażam na teflonie ze startymi na tarce warzywami włoszczyźnianymi czyli marchew, pietruszka, seler, por (pokrojona drobno w paseczki). Dodać pomidory z puszki bądź koncentrat i doprawić do smaku pieprzem, czerwoną papryką, sól (wedle uznania) i ziołami. Nadziewamy paprykę i posypujemy żółtym serem light bądź parmezanem. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Uwierzcie mi palce lizać !
W razie czegoś nie zdrowego prosze poprawić .
PS Do poprzedniego przepisu dopisałam ser o którym zapomniałam .
Abotak
Wed, 18 Apr 2012 - 14:36
Anecznik, papryka w tym wydaniu tez MM przyjazna
mam dzisiaj koszmarne polaczenie wrrr, ale chociaz jeden jeszcze wrzuce
Carpaccio z cukinii inspirowane przepisem Marghe w salatkowo-warzywnym watku
MM przyjazne Wege
bezzbozowe
moze byc bezmleczne ( przy pominieciu sera)
Carpaccio z surowej cukinii przepis autorstwa Marghe minus pini i koktailowe i plus kapary
CYTAT
3 - 4 cukinie (nie za duże, im większe tym mniej smaczne) Parmezan Kilka pomidorków koktajlowych 1 cytryna 1 - 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej, co kto lubi) Świeżo zmielony pieprz Sól Ocet balsamiczny - ja użyłam octu o smaku chili Nieco chili w proszku Orzeszki pinii
Cukinie pokroić w cieniutkie plastry - najwygodniej będzie użyć obieraczki do warzyw. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, zamieszać - tak by wszystkie plastry były w miarę równomiernie przykryte sosem. Odstawić na chwilę. Pomidorki umyć, pokroić albo i nie Orzeszki zrumienić na patelni Cukinię układać jak się komu podoba. Udekorować pomidorami. Doprawić solą, chili i pieprzem. Posypać płatkami parmezanu i orzeszkami pinii. Skropić octem balsamicznym. Można schłodzić
a to moja wersja
w towarzystwie obok- dip fety i paru anchois ( bardzo gesty i slony wiec warto dodac np troche kefiru i ew oliwy z oliwek) Do maczania marchewek, rzodkiewek, selera naciowego i innej surowizny towarzyszacej ew.
Carpaccio tez sprawdza sie jako przystawka , surowka towarzyszaca do tluszczowych w MM Np tu z piersia kurczeca zapieczona na cytrynowo + oliwa z oliwek, tymianek( zamarynowac uprzednio warto ponacinawszy wczesniej), pieprz z cebula, cukinia, oliwkami i parmezanem
Wszystko do zaroodpornego naczynia, garnka rzymskiego ( bo dobrze pod przykryciem na poczatku) Mozna tez wrzucic pomidory, papryke, chilli czy inne warzywa, oliwki, czosnek- do wyboru czy wszystko razem )
Pod koniec parmezan i pare min bez przykrycia pieczone
Abotak
Wed, 18 Apr 2012 - 14:39
przy okazji, bo link mi przypadkiem wyskoczyl i szkoda by sie zmarnowal
tez MM przyjazne bezzbozowe bezmleczne (jesli pominiemy parmezan) paleo i raw
Anecznik
Wed, 18 Apr 2012 - 14:54
Carpaccio przecudnie wygląda! Najgorsze, że ja z mojego menu muszę wykluczyć cytrusy, ostre przyprawy i wszystko co kwaśne ...czyli wszystko co bardzo uwielbiam.
Abotak
Wed, 18 Apr 2012 - 16:03
no to bez cytrusow
bezmaczne bezglutenowe wege bez dodatku tluszczu potencjalnie MM*
Ciastka orzechowe
1 sloik masla orzechowego( 225g)- uzylam grubo mielone `Meridian` bez dodatku soli i cukru kazde na dobra sprawe powinno ujsc ale oczywiscie lepiej jesli niesolone i im mniej dodatkow tym lepiej) 2 jajka- dobrze roztrzepane 2 lyzki xylitolu lub 1/2 lyzeczki stevii( a jesli ekstrakt, to jeszcze mniej) 3-4 lyzki mielonych migdalow ( wiecej jesli jest zbyt luzne) opcjonalnie; 2 lyzki kakao
Jajka roztrzepac z xylitolem/innym cukrem. Polaczyc z maslem orzechowym i reszta skladnikow. Zagniesc ciast Odrywac male kawalki ( ok 1 lyzki) formujac kulki ktore nastepnie rozkladamy na wylozonej papierem blasze plaszczac je delikatnie Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 mi Po wyjeciu, odstawiamy na kilka min do lekkiego wystygniecia ( gorace beda sie kruszyc) Przekladamy na druciana siatke i zostawiamy do calkowitego wystygniecia
*w oryginale nie ma mielonych migdalow: solo jaja i maslo orzechowe wiec w sumie zgodne z MM i na zdjeciu wyglada podobnie ale ze nie wyprobowalam w oryginale to podaje j/w Wrzuce oryginal z proporcjami jesli ktos chce na wlasna reke wyprobowac
Acha, i wg MM te same ciastka ujda bodajze w wersji z polewa czekoladowa, ale glowy nie daje czy musialaby byc taka z dodatkiem fruktozy/xylitolu i sp czy zwykla pelna 75% +
Abotak
Wed, 18 Apr 2012 - 16:28
Smoothie/ koktail w domu i na wynos
proporcje i w sumie sklad dowolny Tu akurat jogurt naturalny troche maslanki mrozone owoce ( mieszanka) pol lyzeczki suszonego ekstraktu owocu pasyjnego lyzeczka acai ( ekstrakt j/w) pol lyzeczki spiruliny lyzeczka maki ew odrobina stevii jesli doslodzenie konieczne platki kokosowe odrobina babki plasznik siemie lniane mielone - tak ok lyzeczki migdaly
( slowo daje wystarcza spokojnie za kolacje , podstawe sniadania czy solidny deser na wynos)
i wersja jagodowa w podobnym skladzie
Rzecz jasna wersje moga byc przerozne, w tym z zielenina, warzywno-owocowe, wytrawne Pyszne, sycace i duzo skladnikow odzywczych za jednym zamachem
Mozna tez do roznych gustow i wymogow dietetycznych zaadaptowac ( np na bazie odtluszczonej maslanki czy jogurtu dla MMcow albo dla tychze jako tluszczowy dodatek ( bez migdalow ale swieze owoce typu maliny czy jagody, kokos )
Abotak
Wed, 18 Apr 2012 - 16:49
Dla [użytkownik x]
Sernik/ desernik kokosowy z truskawkami
Masa: 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego 1 kg twarogu śmietankowego zmielonego na serniki *
3 lyzki fruktozy, xylitolu albo stevia w stosownych ilosciach** 7 lyzek zelatyny około 500 - 700 g truskawek
* dowolnego, może być twaróg chudszy ( zaleznie od tego co mialam pod reka, albo Lowicki tlusty, chudszy albo Quark( b chudy ser ktory bez mielenia mozna) ** stopien slodkosci mozna dopasowac do wlasnych upodoban
Przygotowanie:
Odlać 1 szklankę mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg ( zmielony jesli trzeba), cukier*** , dokładnie wymieszać. Odłożone mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Odstawić z ognia i przelać do czystej dużej miski, dodawać stopniowo masę serowo - kokosową ciągle mieszając. Wylać ją na przygotowany spód. Na wierzch ułożyć połówki truskawek (jeśli masa jest za rzadka aby utrzymać truskawki - co nie powinno się zdarzyć - deser można wstawić do lodówki i odczekać kilka lub kilkanaście minut aż nieco zgęstnieje). Gotowy deser wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na około 4 - 5 godzin lub najlepiej na całą noc).
***Ja najpierw mieszalam ser z fruktoza, pozniej stopniowo mleko, mieszajac
( Mozna tez zamrozic w malych, ceramicznych foremkach czy szklanych pucharkach)
Żoanna
Wed, 18 Apr 2012 - 16:53
mogę tu zamieszkać?????
Abotak
Wed, 18 Apr 2012 - 19:46
CYTAT(Żoanna @ Wed, 18 Apr 2012 - 15:53)
mogę tu zamieszkać?????
No ba! Rozgaszczaj sie i czuj u siebie MM przyjazny ( mysle ze latwo wykluczyc migdaly) bezglutenowy bezmleczny bezzbozowy
Wylawiam klopsa bez dodatkow zbozowych
Pieczony w garze rzymski, mocno oblozony rozmarynem i czosnkiem
Przepis niestety malo konkretny bo, jak ta ja, na oko takie rzeczy :->
Mielone mieso wolowe i wieprzowe pol na pol mniej wiecej i na jakis kg do 1.5 kg miesa 2-3 jajka 1 duza czerwona papryka 1 cukinia 1 duza cebula ok 10 pieczarek starty parmezan- 203 lyzki czosnek- 3 zabki rozgniecione i sporo do oblozenia mielone migdaly - ok 2 lyzek siemie mielone 1-2 lyzki sol, pieprz, ew ziola do smaku
mieso wymieszac Dodac rozgrobniona w malakserze papryke, cebule i cukinie plus czesc pieczarek ( 3-4) Przyprawy , roztrzepane lekko jajka, siemie, migdaly, parmezan Wymieszac dobrze i wyrobic troche
Przelozyc do garnka rzymskiego czy jakiejs kamionki/zaroodpornego naczynia wkladajac do srodka pozostale pieczarki w kawalkach ( dobrze jesli sie piecze pod przykryciem wiec jesli nie naczynie z przykrywka, to folia albo papier) Mozna tez oblozyc ( wczesniej szybka parmenska czy plastrami boczku ( surowego, bez dodatkow najlepiej) Sporo galazek rozmarynu i pokrojony w plastry czosnek, ziarna pieprzu Do piekarnika
pieczen wychodzi b soczysta ( dzieki zawartosci warzyw, pieczarek, sera) Do spozycia na zimno i na cieplo
Nadaje sie tez swietnie jako wklad do golabkow bezryzowych I na muffiny miesne Dodatkowo foremki mozna wyslac wiechciem papieru do pieczenia przez co po wystygnieciu beda bardziej poreczne ( muffiny) jako danie na wynos Czy w wersji szwedzki stol
Użytkownik usunięty
Thu, 19 Apr 2012 - 08:21
Bogusiu, WIELBIĘ CIĘ! Postanowiłam też się trochę powyżywać apartem na swoich posiłkach. A co!
Wczoraj robiłam na obiad kurczaka w sosie pomidorowym i do tego warzywa zapiekane w roztrzepanym jajku (oczywiście wiedziona Twoim przepisem). Wyszło PYCHA!
Dziś biorę się za sernik kokosowy i nie omieszkam dać znać, co też mi z niego wyszło.
AmiLa
Thu, 19 Apr 2012 - 09:57
Wow, Bogusiu, ten sernik musi byc boski! ja mam w domu tylko twarog chudy, to raczej nie moze byc, ale kupie dzisiaj cos na styl serka smietankowego, u nas to wyglada jak serek homogenizowyny bezsmakowy i sa rozne wersje tluszczoew 40%, 20% i chyba 10% a moze i mniej. Ja wczoraj na obiadek zrobilam indyjskie jedzonko. pycha bylo, a szlo tak:
Na pateli na oleju podsmazych drobno pokorojony imbir, czosnek i czerwona cebulke, jak sie ladnie zeszkli dodac lyczczke kurkumy, lyzeczke curry, troszke pieprzu ca(użytkownik usunięty)e, nastepnie wrzucic na to pokrojone piersi z kurczaka i podsmazyc. Zalac puszka mleka kokosowego (200ml), dolac troche slodkiej smietany i troche gestej takiej, co to lyzka mozna wykladac. wsyzstko zagotowac, zeby sie skladniki wymieszaly ladnie (ja dalam jeszcze kostke rosolowa). Potem dodat warzywa jakie sie chce, ja dalam brokula, papryke i zukinie. Warzywa powinny byc na koncu gotowania w miare twarde. Na koncu wrzucic posiekane liscie kolendry. Pycha bylo. Maz jadl z ryzem, ja bez.
Użytkownik usunięty
Thu, 19 Apr 2012 - 10:56
Dobra... to pierwsze śliwki za płoty, czy jakoś tak
Moje śniadanie. Mieszanka sałat (już tradycja chyba), papryka, kalarepa, ogórek, ser żółty, łosoś własnoręcznie wędzony i płatki migdałów (o dzięki Bogusiu za to odkrycie)! Micha właśnie konsumowana
Anecznik
Thu, 19 Apr 2012 - 11:11
Kurcze, jak się tylko patrzy na te zdjęcia to ślinka cieknie. Sernik Bogusiowy na pewno zrobię tylko w to mleko kokosowe trzeba się zaopatrzyć, a od [użytkownik x] skubnę tej sałatki z moim ulubionym łososiem wędzonym Pozwólcie, że będę opierała się na Waszych przepisach a sama już nic nie będę dodawała bom ja do pięt Wam absolutnie nie dorastam
okko
Thu, 19 Apr 2012 - 11:34
Bogusiu załozyłam sobie folder na twoje przepisy
[użytkownik x] slicznie wyglada ta sałatka. A mam pytanie- czy ja dobrze kojarze ze losos wedzony moze byc do weglii w MM?
A co do sernika kokoswoego to on chyba bardzo bardzo nieortodoksyjny MM jest?
skanna
Thu, 19 Apr 2012 - 12:09
CYTAT(okkko @ Thu, 19 Apr 2012 - 11:34)
Bogusiu załozyłam sobie folder na twoje przepisy
[użytkownik x] slicznie wyglada ta sałatka. A mam pytanie- czy ja dobrze kojarze ze losos wedzony moze byc do weglii w MM?
Dobrze kojarzysz, to tłuszcz, ale dobry. Dlatego też w wątku nieortodoksyjnym sugerowałam Ci kanapki z łososiem
AmiLa
Thu, 19 Apr 2012 - 12:18
[użytkownik x], smacznie wyglada ta satatka...ale ty ja tak na sucho??? czy z tym kefirem jak wczoraj? kefir z lososiem?? Ja tez salatke sobie zrobilam wlasnie. Pychota. Roszponka z ruccola, pomidorki koktajlowe, ser zolty, ogorek zielony plus orzechy wloskie, dressing oliwa i ocet plus ziola pluc odrobina musztardy
Użytkownik usunięty
Thu, 19 Apr 2012 - 12:26
No na sucho wcinam i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba. Kocham połączenie smaku czerwonej papryki (słodki) z żółtym serem (słony), jak do tego dojdzie charakterystyczny smak wielbionej przeze mnie rucoli i jeszcze migdał... nie pozwolę tego zepsuć żadnym dresingiem, czy innym ingiem
Ten łosoś jest inny niż wędzony sklepowy, wykonany we własnej wędzarce.
Żeby nie było za kolorowo, mięso na Wielkanoc spierniczyłam. Po pierwsze za dużo soli dałam do peklowania, po drugie za długo było wędzone. Połowa poszła do śmietnika Samo życie. Ale nie myli się ten, kto nic nie robi, prawda???
Użytkownik usunięty
Thu, 19 Apr 2012 - 13:23
Znalazłam fajny sklep! Nabyłam stevię i babkę płesznik (teraz muszę wymyślić, gdzie ją zastosować), czarnuszkę, mąkę arachidową oraz himalajską sól. Bogusiu... jesteś moim NATCHNIENIEM! Uwieeeelbiam taką kuchnię!
okko
Thu, 19 Apr 2012 - 13:28
[użytkownik x] poza rucola której nie lubie- dla mnie jest zwyczajnie gorzka to w sumie podoba mi sie tójoja sałatka. I tez czesto lubie jesc w ten sposób- tyle ze ja sobie ukłądma na talerzyku obok siebie serek warzywka wedline czy ostatnio łososia wedzonego- nie przepadam ale zjadłam . O w Biedronce kupuje czasem pstraga wedzonego- to jest sma mniam mniam
Ach, losos z goracego dymu... mmmm Musze w koncu sie rozprawic z tym ktory od swiat w zamrazarce lezy i pora wedzarnie wyciagnac.
[użytkownik x], masz sprawdzony przepis na marynate do wedzenia? My przewaznie na sucho w takiej slodko-slonej a la gravlax ale chetnie bym wyprobowala cos nowego
Użytkownik usunięty
Thu, 19 Apr 2012 - 18:40
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 19 Apr 2012 - 17:34)
Ach, losos z goracego dymu... mmmm Musze w koncu sie rozprawic z tym ktory od swiat w zamrazarce lezy i pora wedzarnie wyciagnac.
[użytkownik x], masz sprawdzony przepis na marynate do wedzenia? My przewaznie na sucho w takiej slodko-slonej a la gravlax ale chetnie bym wyprobowala cos nowego
Bogusia, Ty wiesz... ja autentycznie mam pietra, bo moje przyprawy to... no takietam... a Ty jesteś... MASTER!
Ja robię marynatę z odrobiną octu balsamicznego, oliwką z oliwek (te płyny mają scalić zioła poza tym zauważyłam, że posmarowanie łososia tłuszczem (ozo) powoduje, że ma piękną, jednolitą i błyszczącą powierzchnię. No i zioła lepiej "wchodzą"), czosnku, gorczycy, bazylii, tymianku, rozmarynu i soli. Maniek filetuje (kupujemy całe łososie), następnie ja nacieram i zostawiamy na dobę. Potem do wędzarki i to wszystko
Abotak
Thu, 19 Apr 2012 - 18:45
Okkko, nie wiem czy mnie pamiec nie myli bo dawno do Montiego nie zagladalam (ksiazki w sensie) a z kolei jego corka ma grupe na FB i tam przepisy mnie czestawo nieortodoksyjnoscia zaskakuja wiec zaczynam sie gubic w temacie... ale rozumiem ze jesli dodasz do tego sernika ser typu Quark, tzn jego odpowiednik polski czyli jakis chudy ser po prostu czy twarogowy inny chudy, to bedzie MM. Acz w kwestii kokosu u Montiego licze na ewentualne wyprostowanie mnie przez bardziej zorientowane w temacie MMowki ortodoksyjne bo przyznaje ze nie pamietam
Lososia czy inna rybe, o ile bez dodatkow masla czy tluszczu gorszej kategorii jadalam z chlebem jak najbardziej I do makaronow, ryzu tez. Nasze ukochane sniadanie przed zarzuceniem pszennych
( domowy chleb PP, na zakwasie z amarantusem, anchois ( czy sardynka czy makrela w sosie wlasnym) , kawior dla ubogich , czosnek, i kielki I oliwki dla reszty
Abotak
Thu, 19 Apr 2012 - 18:52
JU, no ja Cie blagam ... Ja tez po omacku nadal i chetnie sie czegos nowego naucze O widzisz, z tym octem balsamicznym nie probowalam. Ja go macerowalam prymitywnie na slodko-slono czyli nektar z agawy albo fruktoza i soli troche. Pozniej duzo pieprzu grubego bo my nawiedzeni w tej kwestii i jakies ziola. I po fakcie zawsze sokiem z cytryny, bo wlasnie mu czegos brakowalo. Ten balsamico moze byc odpowiedzia
Abotak
Thu, 19 Apr 2012 - 19:03
CYTAT([użytkownik x] @ Thu, 19 Apr 2012 - 12:23)
Uwieeeelbiam taką kuchnię!
jako i ja Kubki smakowe przezywaja druga mlodosc Wczoraj tez mi przyszly zakupy ( z Justingredients- info dla Asi i innych wyspiarzy) i dzieciecia na kolacje popelnily miksture w wersji smoothie. [użytkownik x], babka plesznik wlasnie najbardziej jako dodatek do takich na bazie mleka, jogurtu. Smoothie, desery, platki sniadaniowe. Wystarczy tylko troche i zageszcza bardzo.
Tez do pieczenia ale w tym narazie mam niewiele doswiadczenia. Mozna chyba spod do pizzy i jakies krakersy.
Rewelacja jesli chodzi o prace jelit, wyproznienia ( pardon ze w tym watku ) i swietne zrodlo blonnika
PS
ja tez z ekscytujacych sie zakupami zywnosciowymi
Najbarzdiej chyba ucieszyl mnie mak ( choc tez nie wiem jak sie ma do Montiego, ale uzywam nieodmiennie od poczatku mojej przygody z MM) i babka plesznik w dobrej cenie
Abotak
Thu, 19 Apr 2012 - 19:17
nasze wczorajsze pichcenie ( M przyniosl od znajomego jagniecine hogget czilli roczny zwierz - taki co to juz nie jagnie ale jeszcze nie baran, mieso bardziej niz jagniecina przesycone zapachem pastwiska, a jeszcze nie zylaste jak baranina)
Na pierwszy ogien zeberka/steki i posilkowalam sie przepisem z Kwestii Smaku troche przemeblowanym na uzytek dietetyczny. Cytrynowo-ziolowa i pikantna wersja
Tudziez do piekarnika udziec w garze rzymskim- na dugodystansowe pieczenie w niskiej temp.
W sumie udziec siedzial pin 5 h uprzednio namacerowany mocno skorka cytrynowa, sola, oliwa, swiezym rozmarynem i czabrem. Szczerze powiem ze po tej sesji niewiele z ww bylo mocna poczuc ale mieso cudownie soczyste, miekkie i nie tak tluste jak zwykle jagniecina Fusion czyli ze swojskim ogorem kiszonym i surowka z kiszonej kapusty tudziez w towarzystwie cebulowego puree ktore mialo byc na bialym winie ale z braku tegoz, powstalo z udzialem jablek
Abotak
Thu, 19 Apr 2012 - 19:26
to z rozpedu wrzucam jeszcze
salatka a la Ella
chrupiaca mocno, wiosenna
rzodkiewki, seler naciowy, ogorek. Dziecie dalo tam jeszcze orzechy wloskie, mango i jajo na twardo Zastapiwszy mango no suszona morela ( najlepiej taka niesiarkowana) i pominawszy orzechy, uzyskamy wersje MMprzyjazna
W ramach dressingu jogurt/kefir, odrobina musztardy i majonezu bezcukrowego i bezchemicznego
Z czystym sumieniem polecam
Użytkownik usunięty
Thu, 19 Apr 2012 - 20:29
Bogusiu, kupiłam i babkę i jeszcze czarnuszkę. Oraz jagody goji, choć nie mam pojęcia, co na to mm Stevię mam nadzieję oswoić również. A do czego mi mąka arachidowa, to juz pojęcia nie mam
Właśnie robię zmodyfikowaną pieczeń mięsną (zmodyfikowaną,bo z indyka i zapomniało mi się dodać pieczarek ) oraz wykonałam sernik kokosowy, który PRZYPRAWIA MNIE O ZAWRÓT GŁOWY! Wylizałam miskę, no coś niezywkłego.
W niedzielę, mam nadzieję, podejmę u siebie Cyd. I muszę coś wymodzić, żeby ją przekonać, że mm jest naprawdę fajny i SMACZNY.
okko
Fri, 20 Apr 2012 - 08:37
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 19 Apr 2012 - 20:17)
tudziez w towarzystwie cebulowego puree ktore mialo byc na bialym winie ale z braku tegoz, powstalo z udzialem jablek
Kocham cebule wiec uprzejmie prosze o przepis
okko
Fri, 20 Apr 2012 - 08:39
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 19 Apr 2012 - 19:45)
Okkko, nie wiem czy mnie pamiec nie myli bo dawno do Montiego nie zagladalam (ksiazki w sensie) a z kolei jego corka ma grupe na FB i tam przepisy mnie czestawo nieortodoksyjnoscia zaskakuja wiec zaczynam sie gubic w temacie... ale rozumiem ze jesli dodasz do tego sernika ser typu Quark, tzn jego odpowiednik polski czyli jakis chudy ser po prostu czy twarogowy inny chudy, to bedzie MM. Acz w kwestii kokosu u Montiego licze na ewentualne wyprostowanie mnie przez bardziej zorientowane w temacie MMowki ortodoksyjne bo przyznaje ze nie pamietam
No własnie chodzi mi o kokos- mnie sie wydaje ze kokos to II faza- czyli w sumie nieortodoksyjnie moze byc
Użytkownik usunięty
Fri, 20 Apr 2012 - 09:31
okko, Ty masz rację! Kokos ma IG 45. Tylko kurcze... ja go używam właściwie od początku diety jako alternatywy mleka do kawy... Może to źle? Buuuu... a w lodówce mam jeszcze 3/4 mojego GENIALNIE DOBREGO sernika (((
Abotak
Fri, 20 Apr 2012 - 09:52
[użytkownik x], czarnuszka super jako dodatek do wypiekow, krakersow ktore moga byc tez bezzbozowe Tyle mi do glowy przychodzi i jako dodatek do ryzu jeszcze Do sypniecia do salatek tez mysle ze spokojnie
A maka arachidowa do ciasteczek np Tych powyzej
Okkko, cebulka w oryginale na masle zeszklona, a w modyfikacji na oliwie Niezbyt drobno pokrojona ( ja do malaksera wrzucam) Na oliwe i zeszklic. Podlac winem ( w moim przypadku woda + odrobina soku z cytryny plus starte ( z malaksera ) jablko) Dusic na wolnym ogniu. Pod koniec doprawic ew sola, pieprzem. W oryginale ona idzie jako dodatek do pure ziemniaczanego ale tu MSZ swietnie sie nadaje jako osobne danie towarzyszace ( do mies np)
Towarzyszaco sprawdzilo sie jeszcze pure kalafiorowo-brokulowo-cebulowe +parmezan ( i u nas + orzechy wloskie)
skanna
Fri, 20 Apr 2012 - 09:54
CYTAT([użytkownik x] @ Fri, 20 Apr 2012 - 09:31)
okko, Ty masz rację! Kokos ma IG 45. Tylko kurcze... ja go używam właściwie od początku diety jako alternatywy mleka do kawy... Może to źle?
Jasne, fatalnie, pewnie gdyby nie ten kokos, to ważyłabyś już 45 kg Weź, [użytkownik x], znów panikujesz. Jesz kokos, smakuje Ci, chudniesz, IG nie jest gigantyczne, w czym problem??
AmiLa
Fri, 20 Apr 2012 - 10:02
[użytkownik x], co tam ma byc zle, jak chudniesz?? przeciez nie jestes niewolnikiem diet, tylko chcesz sie zdrowo i rozsadnie odzywiac. co z tego ze ma IG 45, czy przeszkodzilo ci w zrzuceniu 50 kg?? No nie, ten sernik to tez chyba zrobie w weekend? jakiego sera uzywalas? ja chyba quark kupie, bo mielic to mi sie zdecydowanie nie chce...mmm taki sernik musi byc pyyyszny
Na obiadek wczoraj zrobilam faszerowana papryke, pycha wyszlo. Przepis: na patelni podsmazylam pora i cebulke, doprawilam sola i pieprzem, dodalam chude mieso mielone , podsmazylam razem, wrzucilam drobno pokrojona cukinie, papryke i puszke pomidorow (moga byc swieze oczywiscie), doprawilam jeszcze chili, papryka slodka, na koncu wrzucilam nake kawalki fety. szesc papryk wydrazylam, czubki obcielam, wypelnilam nadzieniem miesno-warzywnym. w naczyniu zarooodpornym pomieszalam sos pomidorowy (same przetarte pomidory) ze smietana slodka plus sol i pieprz, wypelnione papryki wlozylam do naczynia, posypalam odluszczonym zoltym serem. Pycha bylo. ..I chyba mogloby byc jako tluszczowy mm, ale moze sie myle
Abotak
Fri, 20 Apr 2012 - 10:02
cd pieczystego
Udziec jagniecy roczny na cytrusowo-rozmarynowo macerowana. Siedzial w piekarniku 5 h w 160 st . Wyszedl przyjemnie soczysty i latwy w obsludze
Abotak
Fri, 20 Apr 2012 - 10:35
dla odmiany wyciagam
Moje ulubione wersje bo z piekarnika ( wiec szybko sie robi po wstawieniu do tegoz ) wszelkiej masci warzywne, rybne, mieszane... grillowane, zapiekane, duszone pod przykryciem
inspiracja od Jamie`go
warzywne, mocno ziolowe Ser moze byc na gore pozniej ( albo i nie )
W roznych wersjach przyprawowych ( pozniej dopisze propozycje)
A dla milosnikow sera.... domowego wyrobu. Niestety, dojrzewal tylko miesiac i nie wytrzymalismy :->
na deser
sorbet kokosowo- truskawkowy
Orinoko
Fri, 20 Apr 2012 - 12:02
Piękne, Bogusiu!!!! Uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka.
Aaa.... mam pytanie w temacie ogólnym - czy sosy do makaronu gorzej "oblepiają" makarony pełnoziarniste? Bo takie mam ostatnio obserwacje (technologii wyrobu sosu nie zmieniałam, więc chyba rzecz w makaronie????)
okko
Fri, 20 Apr 2012 - 13:34
CYTAT([użytkownik x] @ Fri, 20 Apr 2012 - 10:31)
okko, Ty masz rację! Kokos ma IG 45. Tylko kurcze... ja go używam właściwie od początku diety jako alternatywy mleka do kawy... Może to źle? Buuuu... a w lodówce mam jeszcze 3/4 mojego GENIALNIE DOBREGO sernika (((
[użytkownik x] ja kokos kocham od zawsze wiec od razu mi sie pasowało ze w MM nie mozna- ale w ortodoksyjnym wiec spoko. Poza tym skoro od kokosu nie straciłas do tej pory tempa to czyms ie przejmujesz tempa utraty wagi oczywiscie
okko
Fri, 20 Apr 2012 - 13:39
CYTAT(Bogusia123456 @ Fri, 20 Apr 2012 - 10:52)
Okkko, cebulka w oryginale na masle zeszklona, a w modyfikacji na oliwie Niezbyt drobno pokrojona ( ja do malaksera wrzucam) Na oliwe i zeszklic. Podlac winem ( w moim przypadku woda + odrobina soku z cytryny plus starte ( z malaksera ) jablko) Dusic na wolnym ogniu. Pod koniec doprawic ew sola, pieprzem. W oryginale ona idzie jako dodatek do pure ziemniaczanego ale tu MSZ swietnie sie nadaje jako osobne danie towarzyszace ( do mies np)
Suer dziekuje dozruciałm do "Twojego" folderu i wypróbuje
Abotak
Fri, 20 Apr 2012 - 14:31
OK, to troche na temat kokosu i bitej smietany z tegoz bo wspomnialam tylko w innych watkach
Metoda
jak przy zwyklej kremowce Mleko kokosowe nieodtluszczone* Tak ok 2 puszki na 8 porcji na noc do lodowki Wyjmujac, otworzyc, odlac ciecz i pozostaje `smietana` Ubijamy na gesto. Pod koniec juz dodajemy cos stosownego do doslodzenia ( niewiele- moja dobra rada ) Mozna dodatkowo zagescic maka kokosowa czy babka plesznik ale j/w bedzie OK
Tez zaleznie od tego jaki smak chcemy osiagnac, mozna dodac skorke cytrynowa, ekstrakt waniliowy, migdalowy, kawe, kakao
No dopsz, a teraz fotorelacja dla unaocznienia
bita smietana kokosowa z dodatkiem granatu ( i lekko sokiem na rozowo zabarwiona- jak widac, pomimo dodatku soku, zachowuje konsystencje i trzyma sie niezle
i czekoladowa - z dodatkiem kakao i ziarna kakaowego- jest prze-pysz-na msz. Smakuje jak niezamrozone lody czekoladowe i surowe brownie Kakao dodatkowo ja zageszcza
a teraz lekcja na bledach... W innym watku Paula. wspomniala o dodatkach zawartych bodajze w Lidlowym mleku kokosowym Zaskoczylo mnie to nieco bo do tej pory mialam stycznosc z czystym, bez dodatkow ( no oprocz wody) Traf chcial ze ostala sie jedna puszka Blue Dragon ktore M kupil po drodze z pracy a ktore dziatwa chwalila ze takie geste ze da sie kroic i prawie sama smietana ( otworzyli sobie kiedys do sniadania) I dzis dojrzalam ze w tym konkretnym sa m in substancje emuls[użytkownik x](?) i jakas inna chemia
Nic to. Postanowilam sprobowac to ubic. Nie dalo sie ( twarde jak maslo)wiec dodalam okolo lyzki wody i wtedy dopiero. Niestety, efekt juz nie ten
Z dodatkiem babki plasznik zagescilo sie pzrepieknie i wyszedl boski deser Rowniez druga probka z maka kokosowa niezla jesli chodzi o konsystencje
Jednak zwazywszy na zawarte `ulepszacze` i fakt ze nie zachowuje sie przy ubijaniu jak rasowa smietana, to ..hmm..chyba nie polecam
Abotak
Fri, 20 Apr 2012 - 14:32
dubel
tomberowa
Fri, 20 Apr 2012 - 16:23
CYTAT(AmiLa @ Fri, 20 Apr 2012 - 10:02)
[użytkownik x], co tam ma byc zle, jak chudniesz?? przeciez nie jestes niewolnikiem diet, tylko chcesz sie zdrowo i rozsadnie odzywiac. co z tego ze ma IG 45, czy przeszkodzilo ci w zrzuceniu 50 kg?? No nie, ten sernik to tez chyba zrobie w weekend? jakiego sera uzywalas? ja chyba quark kupie, bo mielic to mi sie zdecydowanie nie chce...mmm taki sernik musi byc pyyyszny
Na obiadek wczoraj zrobilam faszerowana papryke, pycha wyszlo. Przepis: na patelni podsmazylam pora i cebulke, doprawilam sola i pieprzem, dodalam chude mieso mielone , podsmazylam razem, wrzucilam drobno pokrojona cukinie, papryke i puszke pomidorow (moga byc swieze oczywiscie), doprawilam jeszcze chili, papryka slodka, na koncu wrzucilam nake kawalki fety. szesc papryk wydrazylam, czubki obcielam, wypelnilam nadzieniem miesno-warzywnym. w naczyniu zarooodpornym pomieszalam sos pomidorowy (same przetarte pomidory) ze smietana slodka plus sol i pieprz, wypelnione papryki wlozylam do naczynia, posypalam odluszczonym zoltym serem. Pycha bylo. ..I chyba mogloby byc jako tluszczowy mm, ale moze sie myle
rozumiem, że to wszytsko zapieka się w piekarniku? w ilu stopniach? mam ochotę zrobić dziś na kolację
AmiLa
Fri, 20 Apr 2012 - 19:24
CYTAT(tomberowa @ Fri, 20 Apr 2012 - 17:23)
rozumiem, że to wszytsko zapieka się w piekarniku? w ilu stopniach? mam ochotę zrobić dziś na kolację
tomberowa, tak, potem zapiekasz w piekarniku, jakies 30 min przy 180 stopniach, wiecej nie trzeba, bo miesko i tak uprzedno podsmazone. smacznego!
tomberowa
Fri, 20 Apr 2012 - 19:35
CYTAT(AmiLa @ Fri, 20 Apr 2012 - 19:24)
tomberowa, tak, potem zapiekasz w piekarniku, jakies 30 min przy 180 stopniach, wiecej nie trzeba, bo miesko i tak uprzedno podsmazone. smacznego!
dzieki już zrobiłam, nie w piekarniku, bo mało mi farszu wyszło - ledwie na 3 papryki ale zrobiłam na gazie w garnku, teraz lece na fitness, jak wrócę to spróbuje
AmiLa
Fri, 20 Apr 2012 - 21:12
tomberowa, smacznego! Fintessu zazdroszcze..buu Bogusiu, ty taka kreatywna jestes. Kupilam dzisiaj dwie piekne marakuje i mieciutkie mango. Jestem pewna, ze bedziesz miala jakis pomysl co z nimi fajnego zrobic..help:-) A co do czekoladowej bitej smietany kokosowej to normalnie sie obslinilam...mniam! tylko pewnie dosc kaloryczne toto niestety, ale i tak zrobie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.