To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Smacznie i zdrowo :)

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Abotak
No to siup!

PS watku
https://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...=87978&st=0

Tytul do ustalenia
Forma rowniez
Prosba do moderatora o podwieszenie tego na gorze blagam.gif
Dorzucajcie wszelkie zdrowe przepisy, propozycje zestawow sniadaniowych, obiadowych i na wynos
Wizualne kuszenie kubkow smakowych mile widziane icon_smile.gif
Rowniesz wszelkie pomocne informacje zywieniowe

Prosze o zaznaczenie ktore z propozycji sa zgodnie z zasadami zywienia wg Montignaca (MM)

PS
mysle ze smialo moze to tez przybrac format watku `co dzis na obiad` jeno z naciskiem na zdrowe opcje
Abotak
na poczatek ( pozniej moze wkleje poprzednie z pl wersja przepisow)

MM przyjazne icon_smile.gif- moze byc zarowno wersja weglowa jak i tluszczowa
wegetarianskie
Bezmaczne
Potencjalnie bezmleczne


nasza kultowa zupa z pieczonej papryki i pomidorow z parmezanem i bazylia
Bardzo pozywna wiec do towarzystwa wystarcza sterta zieleniny czy jakas salatka



Sklad banalny...
Pieczona czerwona papryka w ilosciach duzych ( tu 5 pokazdnych rozmiarow)- umyc, wyczyscic i pokroic na wieksze kawalki, skropic mocno oliwa
i do piekarnika
pieczone cebula: 2-3 pieczone w luskach( wkladam do piekarnika w calosci, pozniej obieram dopiero)
pieczony czosnek ( jw)- przycinam tylko korzenna czesc od dolu

wszystko powyzej mozna na zapas przygotowac bo oprocz mycia i obrobki papryki, samo sie robi- temp 140 st i do miekkosci
passata lub pomidory w puszce ( w sezonie, swieze, pieczone w niskiej temp -ok 140 st)
swiezy wywar z warzyw ( pora, selera, pietruszki korzennej, lubczyk, czosnek)
sol, pieprz do smaku ( jesli i ile kto lubi)
1-2 lyzki oliwy
parmezan
swieza bazylia, swieze galazki kurzego ziela ( zdrowotnie, smakowo i dekoracyjnie) czy innej podrecznej zieleniny ( kurze ziele opcjonalnie- po prostu mi na wiosne obrodzilo i rzucilo sie w oczy icon_smile.gif
proporcje na 5 papryk; 3 cebule, ok 1 l wywaru warzywnego,
1 l. sosu pomidorowego lub swiezego przecieru z pieczonych
( mozna tez sobie darowac wywar i zastapic ta sama iloscia sosu pomidorowego- dodatkowo)
Papryka, cebula po upieczeniu obrane ze skorki, zmiksowane ( mozna przetrzec pozniej przez sito ale nie widzialam potrzeby) dodajemy do wywaru z warzyw.
Uzupelniamy sosem pomidorowym ( lub pieczone pomidory przetarte przez sito)
Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiego odparowania ( ok 10 min)
Doprawiamy do smaku ( my lubimy duzo pieprzu)
Juz na talerzu posypujemy opilkami parmezanu, swieza bazylia i czym tam jeszcze
Mozna tez wzbogacic kleksem smietamy ( opcjonalnie)
( jesli bez sera i bez smietany, wtedy wskazana odrobina oliwy dla witamin rozpuszczalnych w tluszczach)




Anecznik
No to może ja zaczynam...mimo, ze początkująca. Napisalam na tamtym wątku, ale skoro w końcu powstał wątek typowo ze zdrowymi przepisami no to ciach.
Tylko na MM zupełnie się nie znam więc nie mam pojęcia czy można, ale dziewczyny są bardziej uświadomione więc pewnie pomogą, a ja skoczę na jakąś stronkę trochę na ten temat poczytać icon_wink.gif.

Przyjazne MM

Sałatka:
Mieszanka sałat, ogórek zielony, pomidor (+to na co mamy ochotę). Z j.naturalnego sporządzamy sos. Ja osobiście dodałam ostatnio czosnek, odrobinę soli, pieprz (może być i ostra papryka) oraz trochę ziół prowansalskich oraz ser żółty chudy bądź parmezan starty na tarce. Zalewamy warzywka i odstawiamy na około 30 minut aby wszystkie smaki ze sobą się połączyły. Można dodać pierś z kurczaka smażoną na teflonie wówczas jest to już bardzo sycący ale i zdrowy posiłek icon_wink.gif.
Abotak
Nalesniki z maki migdalowej
propozycja sniadaniowa

bezzbozowa
nieortodoksyjny MM jak sadze ( bo migdaly)
wegetarianska
bezmleczna ( jesli olej zamiast masla)
paleo


skladniki
1 i 3/4 miarki* mielonych migdalow
2 jajka
szczypta soli
1 lyzeczka czystego ekstraktu waniliowego
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki galki
2/3 miarki wody
1 lyzka masla lub oliwa z oliwek/olej z pestek grapefruita/ olej
migdalowy/olej kokosowy



Sposob przygotowania

jajka roztrzepac w malej miseczce
make migdalowa, sol, cynamon, galke wsypac do wiekszej miski i dobrze wymieszac
dodac wanilie i jajka- do suchych skladnikow
wymieszac drewniana lyzka do polaczenia skladnikow
dodac wode i wymieszac.
na patelni rozpuscic maslo lub rozgrzac lyzke oliwy/oleju.
smazyc male nalesniki po 3-4 jednoczesnie i ok 2 min po jednej stronie, ok 1 min po drugiej
podawac polane roztopionym maslem czy olejek kokosowym ( opcjonalnie) z dodatkiem cynamonu
*miarka- 220ml pojemnosci


Zdjecie nie moje
Zrodlo


Anecznik, Twoja propozycja jak najbardziej MM przyjazna
Anecznik
Bogusiu w taki ciesze się icon_wink.gif. No to wpadł mi jeszcze do głowy jeszcze jeden przepis. Tylko ja bez zdjęć bo po przyrządzeniu dania nie myślę o fotach co o konsumpcji 29.gif

Przyjazna MM

Nadziewana papryka

Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd. Przygotować farsz, na który może się składać wszystko dosłownie. Osobiście jako główny składnik daję chude mięso mielone. Podsmażam na teflonie ze startymi na tarce warzywami włoszczyźnianymi czyli marchew, pietruszka, seler, por (pokrojona drobno w paseczki). Dodać pomidory z puszki bądź koncentrat i doprawić do smaku pieprzem, czerwoną papryką, sól (wedle uznania) i ziołami. Nadziewamy paprykę i posypujemy żółtym serem light bądź parmezanem. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Uwierzcie mi palce lizać 06.gif !

W razie czegoś nie zdrowego prosze poprawić icon_wink.gif.

PS Do poprzedniego przepisu dopisałam ser o którym zapomniałam icon_wink.gif.
Abotak
Anecznik, papryka w tym wydaniu tez MM przyjazna icon_smile.gif

mam dzisiaj koszmarne polaczenie wrrr, ale chociaz jeden jeszcze wrzuce


Carpaccio z cukinii inspirowane przepisem Marghe w salatkowo-warzywnym watku


MM przyjazne
Wege

bezzbozowe

moze byc bezmleczne ( przy pominieciu sera)




Carpaccio z surowej cukinii przepis autorstwa Marghe minus pini i koktailowe i plus kapary
CYTAT
3 -“ 4 cukinie (nie za duże, im większe tym mniej smaczne)
Parmezan
Kilka pomidorków koktajlowych
1 cytryna
1 -€“ 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej, co kto lubi)
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Ocet balsamiczny -“ ja użyłam octu o smaku chili
Nieco chili w proszku
Orzeszki pinii

Cukinie pokroić w cieniutkie plastry -€“ najwygodniej będzie użyć obieraczki do warzyw.
Skropić oliwą i sokiem z cytryny, zamieszać -€“ tak by wszystkie plastry były w miarę równomiernie przykryte sosem. Odstawić na chwilę.
Pomidorki umyć, pokroić albo i nie
Orzeszki zrumienić na patelni
Cukinię układać jak się komu podoba. Udekorować pomidorami. Doprawić solą, chili i pieprzem.
Posypać płatkami parmezanu i orzeszkami pinii.
Skropić octem balsamicznym.
Można schłodzić




a to moja wersja


w towarzystwie obok- dip fety i paru anchois ( bardzo gesty i slony wiec warto dodac np troche kefiru i ew oliwy z oliwek)
Do maczania marchewek, rzodkiewek, selera naciowego i innej surowizny towarzyszacej ew.



Carpaccio tez sprawdza sie jako przystawka , surowka towarzyszaca do tluszczowych w MM
Np tu z piersia kurczeca zapieczona na cytrynowo + oliwa z oliwek, tymianek( zamarynowac uprzednio warto ponacinawszy wczesniej), pieprz
z cebula, cukinia, oliwkami i parmezanem

Wszystko do zaroodpornego naczynia, garnka rzymskiego ( bo dobrze pod przykryciem na poczatku)
Mozna tez wrzucic pomidory, papryke, chilli czy inne warzywa, oliwki, czosnek- do wyboru czy wszystko razem icon_wink.gif)

Pod koniec parmezan i pare min bez przykrycia pieczone



Abotak
przy okazji, bo link mi przypadkiem wyskoczyl i szkoda by sie zmarnowal icon_smile.gif

Carpaccio z poledwicy wolowej

tez MM przyjazne
bezzbozowe
bezmleczne (jesli pominiemy parmezan)

paleo i raw icon_wink.gif 06.gif
Anecznik
Carpaccio przecudnie wygląda! Najgorsze, że ja z mojego menu muszę wykluczyć cytrusy, ostre przyprawy i wszystko co kwaśne icon_sad.gif...czyli wszystko co bardzo uwielbiam.
Abotak
no to bez cytrusow icon_biggrin.gif

bezmaczne
bezglutenowe
wege
bez dodatku tluszczu
potencjalnie MM*


Ciastka orzechowe

1 sloik masla orzechowego( 225g)- uzylam grubo mielone `Meridian` bez dodatku soli i cukru
kazde na dobra sprawe powinno ujsc ale oczywiscie lepiej jesli niesolone i im mniej dodatkow tym lepiej)
2 jajka- dobrze roztrzepane
2 lyzki xylitolu lub 1/2 lyzeczki stevii( a jesli ekstrakt, to jeszcze mniej)
3-4 lyzki mielonych migdalow ( wiecej jesli jest zbyt luzne)
opcjonalnie; 2 lyzki kakao


Jajka roztrzepac z xylitolem/innym cukrem.
Polaczyc z maslem orzechowym i reszta skladnikow. Zagniesc ciast
Odrywac male kawalki ( ok 1 lyzki) formujac kulki ktore nastepnie rozkladamy
na wylozonej papierem blasze plaszczac je delikatnie
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 mi
Po wyjeciu, odstawiamy na kilka min do lekkiego wystygniecia ( gorace beda sie kruszyc)
Przekladamy na druciana siatke i zostawiamy do calkowitego wystygniecia







*w oryginale nie ma mielonych migdalow: solo jaja i maslo orzechowe wiec w sumie zgodne z MM
i na zdjeciu wyglada podobnie
ale ze nie wyprobowalam w oryginale to podaje j/w
Wrzuce oryginal z proporcjami jesli ktos chce na wlasna reke wyprobowac icon_smile.gif


Acha, i wg MM te same ciastka ujda bodajze w wersji z polewa czekoladowa, ale glowy nie daje czy musialaby byc taka z dodatkiem fruktozy/xylitolu i sp
czy zwykla pelna 75% +
Abotak
Smoothie/ koktail w domu i na wynos

proporcje i w sumie sklad dowolny
Tu akurat
jogurt naturalny
troche maslanki
mrozone owoce ( mieszanka)
pol lyzeczki suszonego ekstraktu owocu pasyjnego
lyzeczka acai ( ekstrakt j/w)
pol lyzeczki spiruliny
lyzeczka maki
ew odrobina stevii jesli doslodzenie konieczne
platki kokosowe
odrobina babki plasznik
siemie lniane mielone - tak ok lyzeczki
migdaly

( slowo daje wystarcza spokojnie za kolacje icon_smile.gif , podstawe sniadania czy solidny deser na wynos)





i wersja jagodowa w podobnym skladzie




Rzecz jasna wersje moga byc przerozne, w tym z zielenina, warzywno-owocowe, wytrawne
Pyszne, sycace i duzo skladnikow odzywczych za jednym zamachem

Mozna tez do roznych gustow i wymogow dietetycznych zaadaptowac ( np na bazie odtluszczonej maslanki czy jogurtu dla MMcow albo dla tychze jako tluszczowy dodatek ( bez migdalow ale swieze owoce typu maliny czy jagody, kokos )
Abotak
Dla [użytkownik x] icon_smile.gif

Sernik/ desernik kokosowy z truskawkami


Masa:
 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
 1 kg twarogu śmietankowego zmielonego na serniki *

 3 lyzki fruktozy, xylitolu albo stevia w stosownych ilosciach**
7 lyzek zelatyny
 około 500 - 700 g truskawek



* dowolnego, może być twaróg chudszy ( zaleznie od tego co mialam pod reka, albo Lowicki tlusty, chudszy albo Quark( b chudy ser ktory bez mielenia mozna)
** stopien slodkosci mozna dopasowac do wlasnych upodoban

Przygotowanie:


Odlać 1 szklankę mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg ( zmielony jesli trzeba), cukier*** , dokładnie wymieszać.
Odłożone mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Odstawić z ognia i przelać do czystej dużej miski, dodawać stopniowo masę serowo - kokosową ciągle mieszając. Wylać ją na przygotowany spód.
Na wierzch ułożyć połówki truskawek (jeśli masa jest za rzadka aby utrzymać truskawki - co nie powinno się zdarzyć - deser można wstawić do lodówki i odczekać kilka lub kilkanaście minut aż nieco zgęstnieje). Gotowy deser wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na około 4 - 5 godzin lub najlepiej na całą noc).

***Ja najpierw mieszalam ser z fruktoza, pozniej stopniowo mleko, mieszajac

( Mozna tez zamrozic w malych, ceramicznych foremkach czy szklanych pucharkach)





Żoanna
mogę tu zamieszkać?????
Abotak
CYTAT(Żoanna @ Wed, 18 Apr 2012 - 15:53) *
mogę tu zamieszkać?????


No ba! Rozgaszczaj sie i czuj u siebie icon_smile.gif

MM przyjazny ( mysle ze latwo wykluczyc migdaly)
bezglutenowy
bezmleczny
bezzbozowy


Wylawiam klopsa bez dodatkow zbozowych

Pieczony w garze rzymski, mocno oblozony rozmarynem i czosnkiem

Przepis niestety malo konkretny bo, jak ta ja, na oko takie rzeczy :-> icon_redface.gif


Mielone mieso wolowe i wieprzowe pol na pol mniej wiecej
i na jakis kg do 1.5 kg miesa
2-3 jajka
1 duza czerwona papryka
1 cukinia
1 duza cebula
ok 10 pieczarek
starty parmezan- 203 lyzki
czosnek- 3 zabki rozgniecione i sporo do oblozenia
mielone migdaly - ok 2 lyzek
siemie mielone 1-2 lyzki
sol, pieprz, ew ziola do smaku

mieso wymieszac
Dodac rozgrobniona w malakserze papryke, cebule i cukinie plus czesc pieczarek ( 3-4)
Przyprawy , roztrzepane lekko jajka, siemie, migdaly, parmezan
Wymieszac dobrze i wyrobic troche

Przelozyc do garnka rzymskiego czy jakiejs kamionki/zaroodpornego naczynia
wkladajac do srodka pozostale pieczarki w kawalkach
( dobrze jesli sie piecze pod przykryciem wiec jesli nie naczynie z przykrywka, to folia albo papier)
Mozna tez oblozyc ( wczesniej szybka parmenska czy plastrami boczku ( surowego, bez dodatkow najlepiej)
Sporo galazek rozmarynu i pokrojony w plastry czosnek, ziarna pieprzu
Do piekarnika



pieczen wychodzi b soczysta ( dzieki zawartosci warzyw, pieczarek, sera)
Do spozycia na zimno i na cieplo

Nadaje sie tez swietnie jako wklad do golabkow bezryzowych
I na muffiny miesne
Dodatkowo foremki mozna wyslac wiechciem papieru do pieczenia przez co po wystygnieciu beda bardziej poreczne ( muffiny) jako danie na wynos
Czy w wersji szwedzki stol
Użytkownik usunięty
Bogusiu, WIELBIĘ CIĘ!
Postanowiłam też się trochę powyżywać apartem na swoich posiłkach. A co! icon_wink.gif

Wczoraj robiłam na obiad kurczaka w sosie pomidorowym i do tego warzywa zapiekane w roztrzepanym jajku (oczywiście wiedziona Twoim przepisem). Wyszło PYCHA!

Dziś biorę się za sernik kokosowy i nie omieszkam dać znać, co też mi z niego wyszło.
AmiLa
Wow, Bogusiu, ten sernik musi byc boski! ja mam w domu tylko twarog chudy, to raczej nie moze byc, ale kupie dzisiaj cos na styl serka smietankowego, u nas to wyglada jak serek homogenizowyny bezsmakowy i sa rozne wersje tluszczoew 40%, 20% i chyba 10% a moze i mniej.
Ja wczoraj na obiadek zrobilam indyjskie jedzonko. pycha bylo, a szlo tak:

Na pateli na oleju podsmazych drobno pokorojony imbir, czosnek i czerwona cebulke, jak sie ladnie zeszkli dodac lyczczke kurkumy, lyzeczke curry, troszke pieprzu ca(użytkownik usunięty)e, nastepnie wrzucic na to pokrojone piersi z kurczaka i podsmazyc. Zalac puszka mleka kokosowego (200ml), dolac troche slodkiej smietany i troche gestej takiej, co to lyzka mozna wykladac. wsyzstko zagotowac, zeby sie skladniki wymieszaly ladnie (ja dalam jeszcze kostke rosolowa). Potem dodat warzywa jakie sie chce, ja dalam brokula, papryke i zukinie. Warzywa powinny byc na koncu gotowania w miare twarde. Na koncu wrzucic posiekane liscie kolendry. Pycha bylo. Maz jadl z ryzem, ja bez.
Użytkownik usunięty
Dobra... to pierwsze śliwki za płoty, czy jakoś tak icon_wink.gif

Moje śniadanie. Mieszanka sałat (już tradycja chyba), papryka, kalarepa, ogórek, ser żółty, łosoś własnoręcznie wędzony i płatki migdałów (o dzięki Bogusiu za to odkrycie)! Micha właśnie konsumowana icon_biggrin.gif


Anecznik
Kurcze, jak się tylko patrzy na te zdjęcia to ślinka cieknie. Sernik Bogusiowy na pewno zrobię tylko w to mleko kokosowe trzeba się zaopatrzyć, a od [użytkownik x] skubnę tej sałatki z moim ulubionym łososiem wędzonym 06.gif Pozwólcie, że będę opierała się na Waszych przepisach a sama już nic nie będę dodawała bom ja do pięt Wam absolutnie nie dorastam 29.gif
okko
Bogusiu załozyłam sobie folder na twoje przepisy 04.gif

[użytkownik x] slicznie wyglada ta sałatka.
A mam pytanie- czy ja dobrze kojarze ze losos wedzony moze byc do weglii w MM?

A co do sernika kokoswoego to on chyba bardzo bardzo nieortodoksyjny MM jest?
skanna
CYTAT(okkko @ Thu, 19 Apr 2012 - 11:34) *
Bogusiu załozyłam sobie folder na twoje przepisy 04.gif

[użytkownik x] slicznie wyglada ta sałatka.
A mam pytanie- czy ja dobrze kojarze ze losos wedzony moze byc do weglii w MM?


Dobrze kojarzysz, to tłuszcz, ale dobry. Dlatego też w wątku nieortodoksyjnym sugerowałam Ci kanapki z łososiem icon_smile.gif
AmiLa
[użytkownik x], smacznie wyglada ta satatka...ale ty ja tak na sucho??? czy z tym kefirem jak wczoraj? kefir z lososiem??
Ja tez salatke sobie zrobilam wlasnie. Pychota. Roszponka z ruccola, pomidorki koktajlowe, ser zolty, ogorek zielony plus orzechy wloskie, dressing oliwa i ocet plus ziola pluc odrobina musztardy
Użytkownik usunięty
No na sucho wcinam i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba. Kocham połączenie smaku czerwonej papryki (słodki) z żółtym serem (słony), jak do tego dojdzie charakterystyczny smak wielbionej przeze mnie rucoli i jeszcze migdał... nie pozwolę tego zepsuć żadnym dresingiem, czy innym ingiem icon_wink.gif

Ten łosoś jest inny niż wędzony sklepowy, wykonany we własnej wędzarce.

Żeby nie było za kolorowo, mięso na Wielkanoc spierniczyłam. Po pierwsze za dużo soli dałam do peklowania, po drugie za długo było wędzone. Połowa poszła do śmietnika icon_sad.gif Samo życie. Ale nie myli się ten, kto nic nie robi, prawda???
Użytkownik usunięty
Znalazłam fajny sklep! Nabyłam stevię i babkę płesznik (teraz muszę wymyślić, gdzie ją zastosować), czarnuszkę, mąkę arachidową oraz himalajską sól. Bogusiu... jesteś moim NATCHNIENIEM! Uwieeeelbiam taką kuchnię!
okko
[użytkownik x] poza rucola której nie lubie- dla mnie jest zwyczajnie gorzka to w sumie podoba mi sie tójoja sałatka.
I tez czesto lubie jesc w ten sposób- tyle ze ja sobie ukłądma na talerzyku obok siebie serek warzywka wedline czy ostatnio łososia wedzonego- nie przepadam ale zjadłam .
O w Biedronce kupuje czasem pstraga wedzonego- to jest sma mniam mniam
okko
[użytkownik x] jaki ten sklep?
Użytkownik usunięty
CYTAT(okkko @ Thu, 19 Apr 2012 - 12:50) *
[użytkownik x] jaki ten sklep?

https://www.bogutynmlyn.pl/index.php?sess_i...2781f20e83ef80e
Abotak
Ach, losos z goracego dymu... mmmm brawo_bis.gif
Musze w koncu sie rozprawic z tym ktory od swiat w zamrazarce lezy i pora wedzarnie wyciagnac.

[użytkownik x], masz sprawdzony przepis na marynate do wedzenia?
My przewaznie na sucho w takiej slodko-slonej a la gravlax ale chetnie bym wyprobowala cos nowego icon_smile.gif

Użytkownik usunięty
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 19 Apr 2012 - 17:34) *
Ach, losos z goracego dymu... mmmm brawo_bis.gif
Musze w koncu sie rozprawic z tym ktory od swiat w zamrazarce lezy i pora wedzarnie wyciagnac.

[użytkownik x], masz sprawdzony przepis na marynate do wedzenia?
My przewaznie na sucho w takiej slodko-slonej a la gravlax ale chetnie bym wyprobowala cos nowego icon_smile.gif


Bogusia, Ty wiesz... ja autentycznie mam pietra, bo moje przyprawy to... no takietam... a Ty jesteś... MASTER!

Ja robię marynatę z odrobiną octu balsamicznego, oliwką z oliwek (te płyny mają scalić zioła poza tym zauważyłam, że posmarowanie łososia tłuszczem (ozo) powoduje, że ma piękną, jednolitą i błyszczącą powierzchnię. No i zioła lepiej "wchodzą"), czosnku, gorczycy, bazylii, tymianku, rozmarynu i soli. Maniek filetuje (kupujemy całe łososie), następnie ja nacieram i zostawiamy na dobę. Potem do wędzarki i to wszystko icon_smile.gif
Abotak
Okkko, nie wiem czy mnie pamiec nie myli bo dawno do Montiego nie zagladalam (ksiazki w sensie) a z kolei jego corka ma grupe na FB i tam przepisy mnie czestawo nieortodoksyjnoscia zaskakuja wiec zaczynam sie gubic w temacie...
ale rozumiem ze jesli dodasz do tego sernika ser typu Quark, tzn jego odpowiednik polski czyli jakis chudy ser po prostu czy twarogowy inny chudy, to bedzie MM. Acz w kwestii kokosu u Montiego licze na ewentualne wyprostowanie mnie przez bardziej zorientowane w temacie MMowki ortodoksyjne bo przyznaje ze nie pamietam

Lososia czy inna rybe, o ile bez dodatkow masla czy tluszczu gorszej kategorii jadalam z chlebem jak najbardziej
I do makaronow, ryzu tez.
Nasze ukochane sniadanie przed zarzuceniem pszennych

( domowy chleb PP, na zakwasie z amarantusem, anchois ( czy sardynka czy makrela w sosie wlasnym) , kawior dla ubogich icon_smile.gif, czosnek, i kielki
I oliwki dla reszty









Abotak


JU, no ja Cie blagam ... 37.gif blagam.gif
Ja tez po omacku nadal i chetnie sie czegos nowego naucze
O widzisz, z tym octem balsamicznym nie probowalam. Ja go macerowalam prymitywnie na slodko-slono czyli nektar z agawy albo fruktoza i soli troche. Pozniej duzo pieprzu grubego bo my nawiedzeni w tej kwestii icon_redface.gif i jakies ziola. I po fakcie zawsze sokiem z cytryny, bo wlasnie mu czegos brakowalo. Ten balsamico moze byc odpowiedzia icon_smile.gif


Abotak
CYTAT([użytkownik x] @ Thu, 19 Apr 2012 - 12:23) *
Uwieeeelbiam taką kuchnię!


jako i ja icon_biggrin.gif
Kubki smakowe przezywaja druga mlodosc icon_smile.gif
Wczoraj tez mi przyszly zakupy ( z Justingredients- info dla Asi i innych wyspiarzy)
i dzieciecia na kolacje popelnily miksture w wersji smoothie.
[użytkownik x], babka plesznik wlasnie najbardziej jako dodatek do takich na bazie mleka, jogurtu.
Smoothie, desery, platki sniadaniowe.
Wystarczy tylko troche i zageszcza bardzo.

Tez do pieczenia ale w tym narazie mam niewiele doswiadczenia.
Mozna chyba spod do pizzy i jakies krakersy.

Rewelacja jesli chodzi o prace jelit, wyproznienia ( pardon ze w tym watku icon_smile.gif )
i swietne zrodlo blonnika


PS

ja tez z ekscytujacych sie zakupami zywnosciowymi icon_wink.gif



Najbarzdiej chyba ucieszyl mnie mak ( choc tez nie wiem jak sie ma do Montiego, ale uzywam nieodmiennie od poczatku mojej przygody z MM)
i babka plesznik w dobrej cenie icon_smile.gif
Abotak
nasze wczorajsze pichcenie ( M przyniosl od znajomego jagniecine hogget czilli roczny zwierz - taki co to juz nie jagnie ale jeszcze nie baran, mieso bardziej niz jagniecina przesycone zapachem pastwiska, a jeszcze nie zylaste jak baranina)

Na pierwszy ogien zeberka/steki i posilkowalam sie przepisem z Kwestii Smaku troche przemeblowanym na uzytek dietetyczny.
Cytrynowo-ziolowa i pikantna wersja










Tudziez do piekarnika udziec w garze rzymskim- na dugodystansowe pieczenie w niskiej temp.

W sumie udziec siedzial pin 5 h uprzednio namacerowany mocno skorka cytrynowa, sola, oliwa, swiezym rozmarynem i czabrem.
Szczerze powiem ze po tej sesji niewiele z ww bylo mocna poczuc icon_wink.gif ale mieso cudownie soczyste, miekkie i nie tak tluste jak zwykle jagniecina
Fusion czyli ze swojskim ogorem kiszonym i surowka z kiszonej kapusty icon_biggrin.gif tudziez w towarzystwie cebulowego puree ktore mialo byc na bialym winie ale z braku tegoz, powstalo z udzialem jablek icon_wink.gif


Abotak
to z rozpedu wrzucam jeszcze

salatka a la Ella icon_biggrin.gif


chrupiaca mocno, wiosenna

rzodkiewki, seler naciowy, ogorek. Dziecie dalo tam jeszcze orzechy wloskie, mango i jajo na twardo
Zastapiwszy mango no suszona morela ( najlepiej taka niesiarkowana) i pominawszy orzechy, uzyskamy wersje MMprzyjazna

W ramach dressingu jogurt/kefir, odrobina musztardy i majonezu bezcukrowego i bezchemicznego


Z czystym sumieniem polecam icon_smile.gif

Użytkownik usunięty
Bogusiu, kupiłam i babkę i jeszcze czarnuszkę. Oraz jagody goji, choć nie mam pojęcia, co na to mm icon_smile.gif Stevię mam nadzieję oswoić również. A do czego mi mąka arachidowa, to juz pojęcia nie mam 37.gif

Właśnie robię zmodyfikowaną pieczeń mięsną (zmodyfikowaną,bo z indyka i zapomniało mi się dodać pieczarek 37.gif ) oraz wykonałam sernik kokosowy, który PRZYPRAWIA MNIE O ZAWRÓT GŁOWY! Wylizałam miskę, no coś niezywkłego.

W niedzielę, mam nadzieję, podejmę u siebie Cyd. I muszę coś wymodzić, żeby ją przekonać, że mm jest naprawdę fajny i SMACZNY.
okko
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 19 Apr 2012 - 20:17) *
tudziez w towarzystwie cebulowego puree ktore mialo byc na bialym winie ale z braku tegoz, powstalo z udzialem jablek icon_wink.gif


Kocham cebule wiec uprzejmie prosze o przepis
okko
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 19 Apr 2012 - 19:45) *
Okkko, nie wiem czy mnie pamiec nie myli bo dawno do Montiego nie zagladalam (ksiazki w sensie) a z kolei jego corka ma grupe na FB i tam przepisy mnie czestawo nieortodoksyjnoscia zaskakuja wiec zaczynam sie gubic w temacie...
ale rozumiem ze jesli dodasz do tego sernika ser typu Quark, tzn jego odpowiednik polski czyli jakis chudy ser po prostu czy twarogowy inny chudy, to bedzie MM. Acz w kwestii kokosu u Montiego licze na ewentualne wyprostowanie mnie przez bardziej zorientowane w temacie MMowki ortodoksyjne bo przyznaje ze nie pamietam


No własnie chodzi mi o kokos- mnie sie wydaje ze kokos to II faza- czyli w sumie nieortodoksyjnie moze byc icon_smile.gif
Użytkownik usunięty
okko, Ty masz rację! Kokos ma IG 45. Tylko kurcze... ja go używam właściwie od początku diety jako alternatywy mleka do kawy... Może to źle? Buuuu... a w lodówce mam jeszcze 3/4 mojego GENIALNIE DOBREGO sernika icon_sad.gif(((
Abotak
[użytkownik x], czarnuszka super jako dodatek do wypiekow, krakersow ktore moga byc tez bezzbozowe
Tyle mi do glowy przychodzi i jako dodatek do ryzu jeszcze
Do sypniecia do salatek tez mysle ze spokojnie

A maka arachidowa do ciasteczek np icon_smile.gif
Tych powyzej icon_wink.gif


Okkko,
cebulka w oryginale na masle zeszklona,
a w modyfikacji na oliwie
Niezbyt drobno pokrojona ( ja do malaksera wrzucam)
Na oliwe i zeszklic. Podlac winem ( w moim przypadku woda + odrobina soku z cytryny plus starte ( z malaksera icon_wink.gif ) jablko)
Dusic na wolnym ogniu. Pod koniec doprawic ew sola, pieprzem.
W oryginale ona idzie jako dodatek do pure ziemniaczanego ale tu MSZ swietnie sie nadaje jako osobne danie towarzyszace
( do mies np)





Towarzyszaco sprawdzilo sie jeszcze pure kalafiorowo-brokulowo-cebulowe +parmezan ( i u nas + orzechy wloskie)


skanna
CYTAT([użytkownik x] @ Fri, 20 Apr 2012 - 09:31) *
okko, Ty masz rację! Kokos ma IG 45. Tylko kurcze... ja go używam właściwie od początku diety jako alternatywy mleka do kawy... Może to źle?


Jasne, fatalnie, pewnie gdyby nie ten kokos, to ważyłabyś już 45 kg icon_razz.gif Weź, [użytkownik x], znów panikujesz. Jesz kokos, smakuje Ci, chudniesz, IG nie jest gigantyczne, w czym problem??
AmiLa
[użytkownik x], co tam ma byc zle, jak chudniesz?? przeciez nie jestes niewolnikiem diet, tylko chcesz sie zdrowo i rozsadnie odzywiac. co z tego ze ma IG 45, czy przeszkodzilo ci w zrzuceniu 50 kg??
No nie, ten sernik to tez chyba zrobie w weekend? jakiego sera uzywalas? ja chyba quark kupie, bo mielic to mi sie zdecydowanie nie chce...mmm taki sernik musi byc pyyyszny

Na obiadek wczoraj zrobilam faszerowana papryke, pycha wyszlo.
Przepis:
na patelni podsmazylam pora i cebulke, doprawilam sola i pieprzem, dodalam chude mieso mielone , podsmazylam razem, wrzucilam drobno pokrojona cukinie, papryke i puszke pomidorow (moga byc swieze oczywiscie), doprawilam jeszcze chili, papryka slodka, na koncu wrzucilam nake kawalki fety. szesc papryk wydrazylam, czubki obcielam, wypelnilam nadzieniem miesno-warzywnym. w naczyniu zarooodpornym pomieszalam sos pomidorowy (same przetarte pomidory) ze smietana slodka plus sol i pieprz, wypelnione papryki wlozylam do naczynia, posypalam odluszczonym zoltym serem. Pycha bylo. ..I chyba mogloby byc jako tluszczowy mm, ale moze sie myle
Abotak
cd pieczystego icon_wink.gif

Udziec jagniecy roczny na cytrusowo-rozmarynowo macerowana.
Siedzial w piekarniku 5 h w 160 st . Wyszedl przyjemnie soczysty i latwy w obsludze




Abotak
dla odmiany wyciagam


Moje ulubione wersje bo z piekarnika ( wiec szybko sie robi po wstawieniu do tegoz icon_wink.gif )
wszelkiej masci warzywne, rybne, mieszane... grillowane, zapiekane, duszone pod przykryciem






inspiracja od Jamie`go



warzywne, mocno ziolowe
Ser moze byc na gore pozniej ( albo i nie icon_smile.gif )




W roznych wersjach przyprawowych ( pozniej dopisze propozycje)




A dla milosnikow sera.... domowego wyrobu. Niestety, dojrzewal tylko miesiac i nie wytrzymalismy :->




na deser

sorbet kokosowo- truskawkowy icon_smile.gif




Orinoko
Piękne, Bogusiu!!!! Uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka.

Aaa.... mam pytanie w temacie ogólnym - czy sosy do makaronu gorzej "oblepiają" makarony pełnoziarniste? Bo takie mam ostatnio obserwacje (technologii wyrobu sosu nie zmieniałam, więc chyba rzecz w makaronie????)
okko
CYTAT([użytkownik x] @ Fri, 20 Apr 2012 - 10:31) *
okko, Ty masz rację! Kokos ma IG 45. Tylko kurcze... ja go używam właściwie od początku diety jako alternatywy mleka do kawy... Może to źle? Buuuu... a w lodówce mam jeszcze 3/4 mojego GENIALNIE DOBREGO sernika icon_sad.gif(((


[użytkownik x] ja kokos kocham od zawsze wiec od razu mi sie pasowało ze w MM nie mozna- ale w ortodoksyjnym wiec spoko.
Poza tym skoro od kokosu nie straciłas do tej pory tempa to czyms ie przejmujesz 04.gif tempa utraty wagi oczywiscie
okko
CYTAT(Bogusia123456 @ Fri, 20 Apr 2012 - 10:52) *
Okkko,
cebulka w oryginale na masle zeszklona,
a w modyfikacji na oliwie
Niezbyt drobno pokrojona ( ja do malaksera wrzucam)
Na oliwe i zeszklic. Podlac winem ( w moim przypadku woda + odrobina soku z cytryny plus starte ( z malaksera icon_wink.gif ) jablko)
Dusic na wolnym ogniu. Pod koniec doprawic ew sola, pieprzem.
W oryginale ona idzie jako dodatek do pure ziemniaczanego ale tu MSZ swietnie sie nadaje jako osobne danie towarzyszace
( do mies np)


Suer dziekuje dozruciałm do "Twojego" folderu i wypróbuje
Abotak
OK, to troche na temat kokosu i bitej smietany z tegoz bo wspomnialam tylko w innych watkach


Metoda

jak przy zwyklej kremowce
Mleko kokosowe nieodtluszczone*
Tak ok 2 puszki na 8 porcji
na noc do lodowki
Wyjmujac, otworzyc, odlac ciecz i pozostaje `smietana`
Ubijamy na gesto.
Pod koniec juz dodajemy cos stosownego do doslodzenia ( niewiele- moja dobra rada icon_smile.gif )
Mozna dodatkowo zagescic maka kokosowa czy babka plesznik ale j/w bedzie OK

Tez zaleznie od tego jaki smak chcemy osiagnac, mozna dodac skorke cytrynowa, ekstrakt waniliowy, migdalowy, kawe, kakao


No dopsz, a teraz fotorelacja dla unaocznienia icon_smile.gif

bita smietana kokosowa z dodatkiem granatu ( i lekko sokiem na rozowo zabarwiona- jak widac, pomimo dodatku soku, zachowuje konsystencje i trzyma sie niezle icon_wink.gif







i czekoladowa icon_smile.gif- z dodatkiem kakao i ziarna kakaowego- jest prze-pysz-na msz. icon_smile.gif
Smakuje jak niezamrozone lody czekoladowe icon_wink.gif i surowe brownie 08.gif
Kakao dodatkowo ja zageszcza




a teraz lekcja na bledach...
W innym watku Paula. wspomniala o dodatkach zawartych bodajze w Lidlowym mleku kokosowym
Zaskoczylo mnie to nieco bo do tej pory mialam stycznosc z czystym, bez dodatkow ( no oprocz wody)
Traf chcial ze ostala sie jedna puszka Blue Dragon ktore M kupil po drodze z pracy a ktore dziatwa chwalila ze takie geste ze da sie kroic i prawie sama smietana icon_wink.gif ( otworzyli sobie kiedys do sniadania)
I dzis dojrzalam ze w tym konkretnym sa m in substancje emuls[użytkownik x](?) i jakas inna chemia icon_confused.gif

Nic to. Postanowilam sprobowac to ubic. Nie dalo sie ( twarde jak maslo)wiec dodalam okolo lyzki wody i wtedy dopiero.
Niestety, efekt juz nie ten



Z dodatkiem babki plasznik zagescilo sie pzrepieknie i wyszedl boski deser
Rowniez druga probka z maka kokosowa niezla jesli chodzi o konsystencje

Jednak zwazywszy na zawarte `ulepszacze` i fakt ze nie zachowuje sie przy ubijaniu jak rasowa smietana, to ..hmm..chyba nie polecam
Abotak
dubel
tomberowa
CYTAT(AmiLa @ Fri, 20 Apr 2012 - 10:02) *
[użytkownik x], co tam ma byc zle, jak chudniesz?? przeciez nie jestes niewolnikiem diet, tylko chcesz sie zdrowo i rozsadnie odzywiac. co z tego ze ma IG 45, czy przeszkodzilo ci w zrzuceniu 50 kg??
No nie, ten sernik to tez chyba zrobie w weekend? jakiego sera uzywalas? ja chyba quark kupie, bo mielic to mi sie zdecydowanie nie chce...mmm taki sernik musi byc pyyyszny

Na obiadek wczoraj zrobilam faszerowana papryke, pycha wyszlo.
Przepis:
na patelni podsmazylam pora i cebulke, doprawilam sola i pieprzem, dodalam chude mieso mielone , podsmazylam razem, wrzucilam drobno pokrojona cukinie, papryke i puszke pomidorow (moga byc swieze oczywiscie), doprawilam jeszcze chili, papryka slodka, na koncu wrzucilam nake kawalki fety. szesc papryk wydrazylam, czubki obcielam, wypelnilam nadzieniem miesno-warzywnym. w naczyniu zarooodpornym pomieszalam sos pomidorowy (same przetarte pomidory) ze smietana slodka plus sol i pieprz, wypelnione papryki wlozylam do naczynia, posypalam odluszczonym zoltym serem. Pycha bylo. ..I chyba mogloby byc jako tluszczowy mm, ale moze sie myle


rozumiem, że to wszytsko zapieka się w piekarniku? w ilu stopniach? mam ochotę zrobić dziś na kolację icon_smile.gif
AmiLa
CYTAT(tomberowa @ Fri, 20 Apr 2012 - 17:23) *
rozumiem, że to wszytsko zapieka się w piekarniku? w ilu stopniach? mam ochotę zrobić dziś na kolację icon_smile.gif


tomberowa, tak, potem zapiekasz w piekarniku, jakies 30 min przy 180 stopniach, wiecej nie trzeba, bo miesko i tak uprzedno podsmazone. smacznego!
tomberowa
CYTAT(AmiLa @ Fri, 20 Apr 2012 - 19:24) *
tomberowa, tak, potem zapiekasz w piekarniku, jakies 30 min przy 180 stopniach, wiecej nie trzeba, bo miesko i tak uprzedno podsmazone. smacznego!


dzieki icon_smile.gif już zrobiłam, nie w piekarniku, bo mało mi farszu wyszło - ledwie na 3 papryki icon_smile.gif ale zrobiłam na gazie w garnku, teraz lece na fitness, jak wrócę to spróbuje icon_smile.gif
AmiLa
tomberowa, smacznego! Fintessu zazdroszcze..buu
Bogusiu, ty taka kreatywna jestes. Kupilam dzisiaj dwie piekne marakuje i mieciutkie mango. Jestem pewna, ze bedziesz miala jakis pomysl co z nimi fajnego zrobic..help:-) A co do czekoladowej bitej smietany kokosowej to normalnie sie obslinilam...mniam! tylko pewnie dosc kaloryczne toto niestety, ale i tak zrobie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.