Maluchy.pl logo    

Zobacz: Warszawa dla dzieci

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic

> obnizona rezerwa jajnikowa?
magdu
post Tue, 26 Apr 2011 - 21:06
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 31,910

Czesc .ja jak zwykle mam pytanko.Jestem po nieudanym in vitro.Po stymulacji mialam osiem pecherzykow z czego tylko cztery odpowiedniej wielkosci(18-20mm)Z czterech tylko trzy zawieraly dojrzala komorke jajowa,a ztych trzech zaplodnily sie tylko dwie i one zostaly transferowane w trzeciej dobie(zarodki 6b i 8b)W dziewiatym dpt dostalam okres.Tydzien temu bylam na wizycie i lekarz stwierdzil ze najprawdopodobniej zorodki przestaly sie dzielic(nie wiem na jakiej podstawie to stwierdzil)Dowiedzialam sie takze ze przy takiej stymulacji jaka mialam (w 14dc 225jm puregonu)taka mala liczba komorek swiadczy o malejacej rezerwie jajnikowej.Poradzil 1)zastosowac inna stymulacje(zalecana zazwyczaj kobietom po 35 rz-mam 33) lub 2)skorzystanie z komorek dawczyni.Dzis doszlam troszke do siebie i zaczelam googlowac.Wyczytalam m.in ze poziom fsh w 3dc miedzy 3-9 swiadczy o satysfakcjonujacej rezerwie,dopiero wartosci wyzsze wskazuja na obnizona rezerwe jajnikowa.Czy moj lekarz nie za bardzo pospieszy sie z ta diagnoza.To bylo moje pierwsze in vitro.W ubiegly roku kiedy chodzilam dozwyklego gina fsh mialam 5.9 w cyklu kiedy zaczelam stymulacje 5.1 .Czy powinnam zmienic lekarza.Nie ukrywam ze informacja o adopcji komorki dawczyni dobil mnie nieprawdopodobnie.Czy nie za szybko.
Go to the top of the page PM

Quote Post
Rosa
post Thu, 28 Apr 2011 - 10:06
Post #2

Nr użytkownika: 152

1. brak implantacji zarodka w macicy oznacza w 9 przypadkach na 10 złą fragmentację wynikającą z uszkodzeń genetycznych, więc pewnie na tym oparł swoją opinię lekarz.

2. wydaje mi się, ze warto byloby się skonsultować z innym lekarzem w sprawie rezerwy. Co do innego programu stymulacji- ja Ci dobrze radzę, nie czytaj za dużo w necie. Na temat protokolów napisano wiele głupot, a już dedykowanie jakiegoś protokołu wybranej grupie wiekowej jest bardzo dużym uproszczeniem.
Są trzy głowne protokoły i dobiera się je indywidualnie. Czasem wychodzi już za pierwszym razem, a czasem nie. wybór protokołu zalezy od konkretnego przypadku pary, wiek może być dodatkową informacją, ale niekoniecznie główną.

3. nie umiem Ci powiedzieć (i nikt nie będzie umiał) czy danie Ci pod rozwagę opcji z komórką dawczyni było pochopne czy nie. Ja z pewnością bym się skonsultowała dalej, bo po pierwsze dla mnie dawstwo jest ostatecznością, po drugie po jednym programie in vitro dane są jeszcze ograniczone i wymagające dalszego sprawdzenia, więc rozwiązanie ostateczne, jakim jest dawstwo, powinno być moim zdaniem rozważane na końcu.
ale są różni pacjenci i niektórzy podchodzą do dawstwa bez sprawdzania, czy nie mieliby szansy na potomstwo biologiczne, więc tu Ci nie doradzę, to bardzo indywidualna sprawa.

a.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
magdu
post Thu, 28 Apr 2011 - 19:04
Post #3

Dzieki Rosa ze jestes.Jesli chodzi o komorki dawczyni to dla nas to tez ostatecznosc(na razie zadne z nas nie jest na to gotowe)Nie wiem czy lekarz musial mi o tym powiedziec,ale troszke mnie tym zniechecil.Tak jak juz pisalam,a ty sie ze mna zgodzilas jedno nieudane in vitro to chyba troszke za szybko na wydawanie na mnie wyroku(bo dokladnie tak sie poczula kiedy lekarz dal mi do zrozumienia ze jestem za stara i moje jajniki sa juz na "rezerwie")A jesli chodzi o protokol to sa to slowa lekarza(ze zastosujemy protokol dla pan po 35rz)Czy sa jakies badania na sprawdzenie wydolnosci jajnikow.Czytalam gdzies ze mozna zrobic test z clo?(sprawda sie poziom fsh)

Quote Post
Rosa
post Thu, 28 Apr 2011 - 20:13
Post #4

Nr użytkownika: 152

Są dwa badania rezerwy jajnikowej: badanie AMH oraz badanie Inhibiny B. Moim zdaniem warto je wykonać w klinice, oczywiście wcześniej dopytać się, czy klinika je wykonuje. Chodzi o to, aby wszystko robić w jednym miejscu.

Jesli idzie o rezerwę jajnikową to tu może być różnie, ona nie zawsze jest związana z wiekiem, niektóre kobiety przechodzą menopauzę utajoną, czasem obniżanie się rezerwy jest związane z zupełnie innymi schorzeniami i faktorami, o których nie zawsze pacjentka wie. Ale to poboczna sprawa- faktem jest, że po 35 rż rezerwa zaczyna się obniżać, a komórki jajowe mają coraz gorszą jakość.

--------------------
Pierwsze:

Drugie:

Quote Post
magdu
post Mon, 02 May 2011 - 12:41
Post #5

hej.Mam jeszcze zapytanie.postanowilam zrobic badanie inhibiny b i amh na wlasna reke.W ktorym dniu cyklu nalezy je wykonac.Wizyte w mojej klinice mam miec w trakcie przyjmowania antykow wiec nie wiem czy to bedzie dobry czas na wykonanie tego badania dlatego nie chce czekac na zlecenie lekarza

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thu, 24 May 2012 - 18:18
lista postów tego wątku
ciąża i poród dziecko kobieta dla dzieci rodzina podróże zobacz koniecznie
© 2002 - 2012  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Kontakt  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach chronionych przez symantec