Maluchy.pl logo    

Zobacz: Warszawa dla dzieci

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic

> Paprykarz bede robić....
kachaaa
post Wed, 19 Oct 2005 - 11:42
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 382

GG:

Ja lewa do robienia cokolwiek zwlaszcza do słoików , będe robić paprykarz do słoikow i pytanie mam je zawekować...no i jak to się robi , jakies gazety na dno garnka? do zimnej wody sloiki czy do goracej ...jak ługo..nie śmiać sie tylko ...i wytłumaczyć bardzo proszę ...

--------------------

Go to the top of the page PM

Quote Post
Ewcia!
post Thu, 20 Oct 2005 - 13:16
Post #2

Nr użytkownika: 423

GG:

Kasiu icon_smile.gif

Ty lewa??? znam cię z innej strony icon_wink.gif

ja też lewa, paprykarza nigdy nie robiłam, ale moje przerobione na gorąco jabłka i gruszki po prostu ładuję (takie very hot) w czyściutkie twisty , starannie wycieram brzegi przed zakręceniem, natychmiast mocno zamykam i odwracam do góry dnem. Stoja tak, az ostygną . Przez 1 rok nic sie nie dzieje.
A w garze - okropnie uciazliwe, io ile pamietam, na dno gazeta faktycznie lub ściereczka, do zimnej, pomału gotowac od zabulgotania 20 min, wody musi byc tak ciut (4 cm) przed zakretkę
pzdr

Quote Post
kachaaa
post Fri, 21 Oct 2005 - 09:50
Post #3

GG:

Wielkie dzięki Ewunia
pierwszy raz wekowałam i kurka wodna polowa mi sie zawekowala , połowa nie , chyba cosik żle zrobiłam
związku z tym mam z 5 słoików paprykarza ....moze ktoś chce , trzeba je zjesc w ciągu kilku, kilkunastu dni - te niezawkowane, ja nie dam rady chyba tego zjeśc więc jak ktos chce ostry icon_twisted.gif domowej roboty paprykarz zapraszam na Bartoszowice... icon_lol.gif

--------------------

Quote Post
Ewcia!
post Fri, 21 Oct 2005 - 09:53
Post #4

GG:

zawekuj jeszcze raz icon_smile.gif

--------------------
1234

Quote Post
kachaaa
post Fri, 21 Oct 2005 - 09:55
Post #5

GG:

jeszcze raz wstawić? moze zakrętki trefne?

--------------------

Quote Post
Ewcia!
post Fri, 21 Oct 2005 - 10:19
Post #6

GG:

sprawdz zakretki, dokładnie wyczysc przed zamknieciem
wydaje mi sie tez, ze istotne jest, aby w słoiku zostało jak najmniej powietrza

--------------------
1234

Quote Post
Arwena.
post Fri, 21 Oct 2005 - 10:42
Post #7

Nr użytkownika: 218

CYTAT
Pasteryzowanie
Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnooustrojów, drożdży i bakterii to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury.

Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury powyżej 60 stopni i niższej od 100 stopni. Można to robić na 2 sposoby - w piekarniku - i jest to metoda łatwiejsza i polecana przeze mnie, lub tradycyjnie "na mokro" - dużo przy niej zabawy i można się poparzyć.

Pasteryzacja "na sucho" w piekarniku:

1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki i je zakręć,
  2. słoiku ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika,
  3. ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 130 stopni i pasteryzuje przetwory przez 60 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury,
  4. po wystudzeniu przetwory nadają się do przechowywania. Jeśli obawiasz się, że słoik może pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru.  

Pasteryzacja "na mokro" krok po kroku:

1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki lekko je zakręć,
  2. do dużego (co najmniej 10 litrów) garnka włóż drewnianą kratkę lub kilka warstw czystego papieru,
  3. do garnka wstaw słoiki z przetworami, tak zostały między nimi około 2 cm miejsca,
  4. do garnka wlej zimną wodą do 3/4 wysokości słoików,
  5. przykryj garnek i zacznij go podgrzewać,
  6. od momentu zagotowania utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 20-30 minut, lub tyle, ile zaleca przepis,
  7. po zakończeniu pasteryzowania wyjmij słoiki (prze ściereczkę i ostrożnie, bo przecież są gorące), dokręć (również bardzo uważając) zakrętki, odstaw do wystygnięcia.  

Aby mieć jeszcze większą pewność, ze przetwory będą trwałe, proces pasteryzacji można powtórzyć na drugi dzień.

icon_smile.gif

--------------------
klik
everybody lies

Quote Post
kachaaa
post Fri, 21 Oct 2005 - 23:01
Post #8

GG:

wielkie dzięki
ja juz nie chce nic wekować
jak tyle zachodu z tym to ja podziękuje ....paprykarz był pierwszy i sotatni...teraz będe robić wszystko czego nie trzeba wekować....

--------------------

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Fri, 10 Feb 2012 - 21:02
lista postów tego wątku
ciąża i poród dziecko kobieta dla dzieci rodzina podróże zobacz koniecznie
© 2002 - 2012  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Kontakt  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach chronionych przez symantec