Maluchy.pl logo    

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
 

serca drobiowe ?

-
anita
post Fri, 31 Oct 2003 - 11:45
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,149
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 12:33
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 256

GG:


cześć dziewczyny,
może wy mnie poratujecie. Mój mąż na pytanie co mam ugotować na obiad dosyć często powtarza, że zjadłby serca z kurczaka. Nigdy tego nie gotowałam i jakoś nie bardzo mam ochote to jeść ale jako dobra żona icon_wink.gif chciałabym mu je ugotować. No własnie tylko jak? co sie z tym robi? Na razie kupiłam tacke takich serduszek i myśle... pomożecie?
czy tu ugotować i z jakims sosokiem podac czy jakoś w rosołku, ni nie mam pojecia...
żoładki drobiowe to gotuje i robie z sosem chrzanowym, ale z sercami to chyba taki numer nie bardzo?
podobno dobra ze mnie kucharka icon_wink.gif dlatego nie mogę dać plamy i muszę mu coś wymyślić.
Czy wy w ogóle cos takiego gotujecie?
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
irminka2
post Fri, 31 Oct 2003 - 12:25
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,824
Dołączył: Mon, 16 Jun 03 - 08:58
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 830

GG:


Anitko , ja robię serca tak jak gulasz. Podduszam, cebulkę , paprykę , jak mam to pieczarki, wrzucam w to serduszka , podlewam woda i duszę do miękkości, doprawiam sos do smaku i podaję najczęściej z kaszą gryczaną.
Dzieciaki sobie chwalą , bo mój ślubny z kolei nie jada żadnych podrobów.
Pozdrawiam i smacznego
Irmina
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
kww
post Fri, 31 Oct 2003 - 12:35
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,077
Dołączył: Tue, 09 Sep 03 - 09:57
Skąd: Capri ;)
Nr użytkownika: 1,037

GG:


Serca drobiowe w sosie pikantnym

25 dag serc
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki perłowych cebulek (jeśli lubisz)
1/2 liscia laurowego
1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
1 opakowanie sosu pieczeniowego
1 łyżka pikantnej musztardy
1 łyżka keczupu
szczypta tymianku
sół i pieprz

Serca pokroić w drobną kostkę, posypać sola i pieprzem,
Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paseczki
Podsmażyć boczek, dodać cebulę i serca, cebulki perłowe, liśc laurowy, tymianek, wino i dusic na małym ogniu 40 min.
Sos w proszku wymieszać z 1 szkl wody, dodać do serc i zagotować.
Na koniec dodać musztardę i keczup.
Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą gryczaną

Smacznego
kww
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
kww
post Fri, 31 Oct 2003 - 12:46
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,077
Dołączył: Tue, 09 Sep 03 - 09:57
Skąd: Capri ;)
Nr użytkownika: 1,037

GG:


Jeśli lubicie falczki, to można przygotować je z serc i żołądków drobiowych.
Serca i żoładki trzeba zagotować i pokroić w cienkie paseczki, następnie wykonujemy wszystko to co przy gotowaniu tradycyjnych flaków.
Są pyszne, naprawde polecam

kww
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
anita
post Fri, 31 Oct 2003 - 14:47
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,149
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 12:33
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 256

GG:


no proszę ! dzięki dziewczyny icon_smile.gif na pewno oba przepisy wykorzystam. Tylko co to jest cebulka perłowa, taka ze słoiczka?
a co do flaczków to niestety też nie umiem robić bo nie jadam, ale kww może podasz mi przepis jak robić dalej to się skuszę i spróbuję.

Czy jeszcze ktoś ma jakieś pomysły?

dziekuję za odzew icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
amoli
post Sat, 12 Jan 2008 - 23:26
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1
Dołączył: Sat, 12 Jan 08 - 22:59
Nr użytkownika: 17,590




Przekaż mężowi co jest najważniejsze:
Indianie nie jadają serc z kurczaka, ponieważ mogą nabawić się tchórzostwa. Można jeść serca z odważnych zwierząt - pantery, bizona, pumy, a z ptaków orła, koguta, indyka.
U nas w Polsce dostępne jest serce z indyka, radzę zrobić gulasz z curry:
- 500 g serc z indyka oczyścić z tłuszczu, smażyć bez tłuszczu 10 minuy
- dwie cebule białe dwie cebule czerwone pokroić w kosteczkę i przesmażyć 10 minut, dodać do serc
- dwie papryki czerwone skroić w drobną kostkę, przesmażyć na oliwie i dodać do serc
- dodać do potrawy: dużo papryki czerwonej słodkiej, dużo oregano, trochę papryki ostrej, cztery wyciśnięte ząbki czosnku, pieprz, soli łyżeczkę, jeżeli ktoś lubi, to curry.
- wlać 250 ml czerwonego wytrawnego wina (polecam tanie a świetne Primitivo Tarantino 2005), ma bulgotać do zaniku zapachu i smaku alkoholu
- włożyć dwie łyżki przecieru pomidorowego albo pół puszki pomidorów w zalewie, przenieszać i dusić jeszcze pół godziny/
- podawać z kaszą gryczanąm ziemniakami, chlebem, bułką pszenną - z czymkolwiek, ponieważ jest to tak znakomita potrawa, że można ją jeść bez dodatków.
-UWAGA: Po pół godzinie należy uważać na zachowanie i słowa - potrawa jest silnym afrodyzjakiem (przynajmniej tak ją traktują indianie z Chile, od których mam ten przepis.

Ogólne założenia dotyczą potraw z podrobów - podroby są najważniejszą częścią zjadanej zwierzyny. Kobiety mogą jeść podroby z ładnych i łagodnych ale tchórzliwych zwierząt - z kurczaka, z cielęcia, z wołowiny (ale powinny sprawdzić, czy to nie jest kawałek byka - mogą stracić płodność !!!) z jagnięciny itp. Mężczyźni mogą jeść podroby odważnych zwierząt (jak na wstępie) ale także jeżeli chcą mieć jakieś specjalne cechy, to mogą jeść węża albo łasicę (zwinność), hienę (cierpliwść), kajmana (nienawiść), wigonię (łagodność), innego Indianina (aby zdobyć jego żonę)
Dzieciom od trzeciego roku życia trzeba podawać zmiksowane serca i wątroby indyka. Nie wolno skaleczyć się w trakcie gotowania - odrobina krwi dodana do potrawy czyni z matki niewolnika.
Pozdrawiam
Amoli
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Tobatka
post Sun, 13 Jan 2008 - 11:00
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 9,955
Dołączył: Fri, 04 Jul 03 - 17:33
Skąd: Tobatkowo :)
Nr użytkownika: 881




Uwielbiam gulasz z serduch kurzęcych. Moja mama często kupuje indycze, bo mniej przy nich roboty z oczyszczeniem icon_smile.gif A gulasz robi dokładnie tak, jak z żołądków - pyszne z kaszą (ja uwielbiam gryczaną, reszta rodziny preferuje jaglaną).

Gulasz - duszę żołądki/serducha z cebulką, pieczarkami.. Dusze długo, aż się będą rozpływały, potem zaciągam sos i już.. Nie dodaję papryki z wiadomych wielu względów icon_smile.gif


--------------------
Tobatka, Piotrek-zerówkowicz (12.10.2003) i Wojtek-gaduła... (15.10.2007)



Mój albumik
Posadziłam drzewo - pomóż mu urosnąć, kliknij w link:)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ciocia Magda
post Sun, 13 Jan 2008 - 12:17
Post #8


Grupa: Moderatorzy
Postów: 9,703
Dołączył: Sat, 05 Apr 03 - 20:54
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 421

GG:


Amoli,
bezbłędny pierwszy post na forum!!!

Od dziś szukam w sklepach podrobów z hieny i wigonii icon_lol.gif


--------------------
mama Eweliny i Zofii (2000)

The thing is to keep smiling and never look as if you disapprove. - Lady Violet
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Mika
post Sun, 13 Jan 2008 - 13:23
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 18,539
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 20:00
Skąd: łysa góra
Nr użytkownika: 190




ja tylko gotuję w przyprawach a później robię sos chrzanowo-musztardowy i podaję jak języki wink.gif


--------------------
Mika co jej spacja czasem zanika ;)
1,2,3,Franek
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Graz
post Sun, 13 Jan 2008 - 17:36
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,856
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 15:29
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 146




W sumie, jak sie zje serce innego Indianina, to dostep do jego żony jest już dość prosty, o ile zje ona serce kurczaka lub szaraka.


--------------------

Szymek 2001
Wojtuś 2004
Mikołaj 2010

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
wiesiołek
post Mon, 14 Jan 2008 - 08:59
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,531
Dołączył: Thu, 27 Mar 03 - 16:37
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 151




CYTAT(ms.mez @ nie, 13 sty 2008 - 12:17) *
Amoli,
bezbłędny pierwszy post na forum!!!

Od dziś szukam w sklepach podrobów z hieny i wigonii icon_lol.gif



Faktycznie, mocne wejście. 04.gif
Oto, jak zaznaczyć swoją obecność . Wyrazy szacunku i gratulacje. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Kocurek
post Mon, 14 Jan 2008 - 23:51
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,123
Dołączył: Thu, 10 Apr 03 - 21:14
Skąd: z kątowni
Nr użytkownika: 548

GG:


CYTAT(wiesia @ pon, 14 sty 2008 - 08:59) *
Faktycznie, mocne wejście. 04.gif
Oto, jak zaznaczyć swoją obecność . Wyrazy szacunku i gratulacje. icon_mrgreen.gif


Też sie uchachałam 06.gif


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> serca drobiowe ?

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tue, 02 Sep 2014 - 13:30
lista postów tego wątku
© 2002 - 2014  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe