Maluchy.pl logo    

Zobacz: Warszawa dla dzieci

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic

> zapalenie krtani, czy aby na pewno??
M4ru5i4
post Thu, 29 Dec 2011 - 12:14
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 3,925

GG:

Wczoraj lekarz po przebadaniu Leny i stwierdzeniu u niej zapalenia krtani, przebadał też mnie i stwierdził u mnie to samo... Ino, że coś mi nie pasuje. Z objawów zapalenia krtani mam tylko ostrą chrypę... Najgorzej dokucza mi ucisk w klatce piersiowej i ból przy wydechu. Trudności przy wydechu są mi znane z obturacyjnego zapalenia oskrzeli. Zapalenie krtani nigdy nie miałam i nie wiem czy też taki objaw może występować. Występuje u mnie też kaszel wysiłkowy, który z bólu po prostu hamuję. Z bólu przytrzymuję sobie klatkę piersiową przy tym kaszlu. Jestem słaba jak staruszka i każdy wysiłek (nawet odkurzanie) powoduje u mnie kaszel i silne, nagłe osłabienie. To mi na prawdę nie wygląda na zapalenie krtani icon_sad.gif
Przepisano nam flavamed (po którym nawiasem mówiąc Lena haftuje 21.gif ) i amoksiklav.

Nie mam siły kurcze icon_sad.gif Mam iśc do innego lekarza czy czekać i brać ten antybiotyk, bo bez względu na to czy to płuca, oskrzela, krtań czy kiła i tak by mi go przepisano??
Idę z Leną ok 15 do pediatry i może niech on mnie zbada (??)

Kto miał zapalenie krtani ?? Występuje przy tym ucisk w okolicach tchawicy i górnej częsci płuc??

Sory jak nie ma ładu ani składu ale Lena na mnie wisi (mam schizę, że znowu zacznie haftować, bo już dwa razy zasiadałam do posta i zaczynała ), do tego cały czas mnie rzuca od kaszlu, jedną ręką trzymam się za klatę, żeby mnie nie rozerwało... No co jest??!! Od wczoraj mi się tak pogorszyło

--------------------
Mój mąż ma tylko jedną wadę- byłą żonę :P

I 03/01 ; II 07/10

...Gdybyś kiedy we śnie poczuł, że oczy moje już nie patrzą
na ciebie z miłością, wiedz, żem żyć przestała...

Go to the top of the page PM

Quote Post
agami
post Thu, 29 Dec 2011 - 12:45
Post #2

Gość

Widzę że masz takie zaufanie do lekarzy jak ja.

3 tyg temu dostałam antybiotyk na gardło jak sie okazało niepotrzebnie. Od tygodnia mam taka infekcję, że chyba się wykończę, kaszel rozrywa mnie, charszczy, wypluwam jakas wydzielinę. Mam straszna chrypę. Boli właśnie w okolicy tchawicy i przy przełykaniu. Idę do lekarza i mam nadzieje ze tym razem mnie dobrze zdiagnozuja.

Tak czy siak. Sokoro masz watpliwosci idz do innego leakarza. Czy to zapalenie krtani - nie mam pojęcia.

Quote Post
M4ru5i4
post Thu, 29 Dec 2011 - 13:48
Post #3

GG:

agami, to wiesz co?? Idź do lekarza i potem powiesz co Ci powiedział, a ja to odniose do siebie, bo mamy takie same objawy icon_lol.gif
Oczywiście żartuję
Mam nadzieję że Leny pediatra mnie dzisiaj przebada. Jak nie, to już nie dam rady stać w drugiej kolejce ;( Zapytam go tylko co mam robić dalej. Autentycznie, nie dam rady obskoczyć dwóch lekarzy

--------------------

I 03/01 ; II 07/10

Quote Post
renata19750702
post Thu, 29 Dec 2011 - 13:58
Post #4

Nr użytkownika: 14,764

Z objawów zapalenia krtani też miałam tylko straszną chrypę. Do tego suchy, męczący kaszel i pieczenie na wysokości między szyją a dekoltem. U mnie wyszło zapalenie oskrzeli.

--------------------
Maria Katarzyna ,Jan Aleksander

Dziś wiem, życie cudem jest. Co chcę, mogę z niego mieć, jak dźwięk słyszę jego głos, co dzień pragnę bardziej go.

Quote Post
agami
post Thu, 29 Dec 2011 - 14:00
Post #5

Gość

No ja dziś ide do pediatry z młodym na szczepienie a siebie umówiłam do internisty. Nie wiem jak ja to obskoczę bo małż. zostaje dłużej w pracy.
Doskonale Cię rozumiem. Ja jestem tak słaba że ledwo siedzę. A w nocy to takie poty mnie oblewają że szok. Nigdy nie byłam tak długo chora. Zamiast lepiej to coraz mi gorzej.
Dam znac jak juz bedzie po wszystkim.

Quote Post
Dorotka25
post Thu, 29 Dec 2011 - 14:55
Post #6

Nr użytkownika: 134

Martusia, ja miałam takie objawy i młody też. zapalenie krtani. Czułam się jakby koś mnie podduszał, do tego chrypa, młody za to kaszel szczekający, duszności. Leki, które wymieniłaś działają na górne drogi oddechowe (młody dostawał je i przy krtani i przy oskrzelach - bo zapalenie krtani lubi kończyć się zap. oskrzeli - przynajmniej tak było u nas).

Quote Post
M4ru5i4
post Thu, 29 Dec 2011 - 16:21
Post #7

GG:

no i faktycznie zapalenie krtani ale w odmianie gorszej niż u Leny.
Uczucie bólu w klatce stąd, że za wcześnie zastosowałam flavamed. Nie bardzo rozumiem, bo kaszel u mnie lichy póki co ale może to z efektu odrywania tej wydzieliny. Wydzielina ponoć jeszcze za gęsta, żeby ją wykrztuszać. Ogólnie załatwiłam się na cacy... Lenut ma się lepiej ode mnie, co niezmiernie mnie cieszy i bardzo chcę, żeby tak zostało...
Przepisałam się do lekarza Leny i mam nadzieję że pomimo jego miłej aparycji, zaczęsto go oglądac nie będę icon_wink.gif

--------------------

I 03/01 ; II 07/10

Quote Post
Dorotka25
post Thu, 29 Dec 2011 - 16:42
Post #8

Nr użytkownika: 134

Martusia, niestety wszystko się zgadza. Flavamed powinnaś była zastosować wtedy, kiedy już zaczyna się kaszel (wydzeilna) odrywać. Za wczesne użycie powoduje duszność i ból, bo kaszlesz, a jeszcze nie masz czym. Krtaniowe dolegliwości trwają krótko, potem włączają się oskrzela icon_wink.gif i wtedy flavamed lub mucosolvan itp. są baaardzo przydatne. Pamiętaj, nie używaj na sobie ani na malej Flavamedu po 17 - inaczej noc z głowy... No i zdrowiejcie szybko!

Quote Post
M4ru5i4
post Thu, 29 Dec 2011 - 17:42
Post #9

GG:

dzięki dorotka. Wiem o porach zastosowania leków wykrztuśnych icon_wink.gif Tak samo sprawa ma się z oklepywaniem.
Jak leżałam z młodą w styczniu w szpitalu, to dowiedziałam się też, że jak już ruszy odkrztuszanie, to możliwe jest nawet osłabienie apetytu gdyż ta wydzielina zaczyna spływać do żołądka i zajmuje jego część.
Mało to apetyczne i już sama tego wizja odbiera mi smaka na cokolwiek icon_wink.gif

--------------------

I 03/01 ; II 07/10

Quote Post
wiktore
post Fri, 30 Dec 2011 - 14:51
Post #10

Nr użytkownika: 4,401

Przy apaleniu krtani Wiktor zawsze ma szczekający suchy kaszel- bardzo męczą cy zwłaszcza w nocy. NIestety raz zachorował i potem przy kazdej infekcji reagowal krtanią. Dopiero teraz zaczyna wyrastac z tego, ale to co sie namęczylismy to nasze icon_sad.gif

Z zalecen krtaniowych: wilgotno i bardzo chłodno w sypialni. Jak jestatak to do okna i wdychac zimne powietrze z nadworza. U Wiktora jedyny srodek hamujący kaszel, bo chodzi o to zeby ni eobrzękała dalej od tego kaszlu to syrop diphergan. Zawsze nas ratowal.
Teraz jak ma jakies lekkie krtaniówki to daję mu supremin.

--------------------

Quote Post
M4ru5i4
post Fri, 30 Dec 2011 - 18:59
Post #11

GG:

oo widzisz- diphergan. U nas polfergan ale to to samo. Mnie w nocy złapał taki atak... Myślałam, że jak usiądę, to będzie lepiej ale dopiero napicie się zimnej wody (kranówy, bo tylko taka miałam najzimniejszą) pomogło. Wziełam też od Leny kilka łyków polferganu i po chwili mineło. Spałam do rana.

--------------------

I 03/01 ; II 07/10

Quote Post
Agga
post Thu, 02 Feb 2012 - 20:29
Post #12

Grupa: Zbanowani
Nr użytkownika: 8,375

GG:

Podciagam,bo nie wiem jak mam sobie z tym poradzic.

Glos prawie calkiem stracilam,boli gardlo az do strun glosowych,uszy mam zatkane i z jednego chyba ropa sie saczy,a goraczka od nocy ponad 39 43.gif .
Co spadnie,to za 2-3 h wraca. Nie chce kolejnego antybiotyku,bo ostatni bralam niecaly miesiac temu 37.gif .

--------------------
The world is wonderful when you have the right person at your side.
i Muffinka
w drodze ;)

Quote Post
M4ru5i4
post Thu, 02 Feb 2012 - 21:17
Post #13

GG:

Aga a czym to chcesz wyleczyć?? Witaminą C i wapnem?? Chyba bez antybiotyku się nie obejdzie. Pocieszę CIę, że o ile stan chorobowy trwa troszeczkę, to wymierną ulgę czuć już po 2-3 dniach antybiotyków. Ja bym na Twoim miejscu się nie obawiała antybiotyku, a raczej tego co bęzie jak odmówisz ich przyjmowania.
Weź pomyśl...... Musisz być zdrowa, uśmiechnięta przecież .... icon_wink.gif

--------------------

I 03/01 ; II 07/10

Quote Post

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thu, 24 May 2012 - 21:41
lista postów tego wątku
ciąża i poród dziecko kobieta dla dzieci rodzina podróże zobacz koniecznie
© 2002 - 2012  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Kontakt  |  Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach chronionych przez symantec