dla dziecka od 10 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: Anna Pyziak - Glapińska, Gdynia
Składniki
-5 jajek,
-3/4 lub pół szklanki cukru,
-szklanka mÄ…ki,
-cukier waniliowy,
-pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie),
-3/4 kg moreli lub pokrojonych w ósemki jabłek.
Przepis
Morele umyj, wytrzyj i pokrój na ćwiartki. Umyj też jajka i oddziel żółtka od białek - uważaj, by ani odrobina żółtka nie dostała się do białek! Ubij białka na sztywną pianę, a następnie ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Połącz żółtka z pianą, następnie powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylej masę do grubo wysmarowanej masłem tortownicy, ułóż na powierzchni ciasta morele i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni C. Kiedy poweirzchnia biszkoptu będzie złota, sprawdź patyczkiem, czy jest upieczony. UWAGA: Jeśli biszkopt będzie jadło niemowlę, nie dodawaj proszku do pieczenia. Takie ciasto można podawać maluchowi od 10 miesiąca życia.