dla dziecka od 12 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: Anita Włodarczyk, Wrocław
Składniki
Na 2 porcje:
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cukru pudru
150 ml mleka lub mieszanki mlecznej
1 jajko
Przepis
Rozgrzej piekarnik do tem. 180st. Kakao z cukrem wymieszaj na jednolitą masę i dodaj odrobinę mleka. Dolej resztę mleka, a następnie przelej do rondla. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Roztrzep jajko w miseczce i stopniowo wlewaj do niej gorące mleko, starannie mieszając. Przecedź płyn przez sito do dwóch niewielkich żaroodpornych naczyć, by usunąc sznur białkowy z jajka, który sie nie rozpuścił. Umieść naczynia na blasze do pieczenia ciasta. Nalej na blachę tyle gorącej wody, by sięgała do połowy naczyń. Zapiekaj 15-20 minut, aż deser sie zetnie. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.