Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Warto kupić
Ważne tematy

Macedonia - informacje turystyczne

-

Co przed wyjazdem na wakacje powinieneś wiedzieć o kraju Macedonia. Niezbędne informacje o klimacie, bezpieczeństwie i zabytkach.

Dominuje prawosławie - jego wyznawcy stanowią 66,7% mieszkańców Macedonii. O połowę mniejszą grupę stanowią muzułmanie (30%), wśród których najwięcej jest Albańczyków, choć także sporo Słowian, którzy sami siebie najchętniej nazywają Bośniakami. Wśród pozostałych 3,3% są osoby należące do Kościoła katolickiego, bezwyznaniowcy i członkowie innych religii.

Północna część kraju ma klimat umiarkowany kontynentalny, a południe pozostaje pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Lato jest przeważnie gorące i suche - w lipcu i sierpniu można być prawie pewnym bezdeszczowej pogody, ponieważ opady występują przeważnie w maju i w czerwcu oraz jesienią - od października do grudnia. W zachodniej części obserwuje się ich więcej - co najmniej 1200 mm, a w kotlinach górskich prawie trzy razy mniej - 450 mm. W okolicach Skopje temperatura w sierpniu dochodzi do 30-31C, choć nierzadkie są upały sięgające 40C (latem temperatura nie spada poniżej 14-15C). Zima jest chłodna - temperatu

Kuchnia Macedonii ma wiele wspólnego z serbską, ale też z turecką, grecką i z bułgarską. Restauracje specjalizujące się w kuchniach innych narodów - przede wszystkim włoskie - działają tylko w Skopje. Dania macedońskie są proste i solidne. Je się dużo mięs, zwłaszcza grillowanych - wołowiny, drobiu i baraniny (jest najdroższa, więc tańsze restauracje nie zawsze ją oferują). W kartach dań spotyka się też ryby, przede wszystkim słodkowodne. Najczęściej podawane dania mięsne to skara (drób lub wieprzowina z grilla), ćevapcići, noszące tu nazwę kebap, lub kebapci, różne kotlety, sznycle i strogonowy. Kebaby (z kurczaka lub wołowiny) oferują np. knajpki w dzielnicy muzułmańskiej w Skopje. Miejscowe ryby słodkowodne to karp (krap), pstrągi z Jeziora Ochrydzkiego (letnica i belvica) oraz odmiana karpia z Jeziora Dojranskiego. Ciekawymi miejscowymi potrawami są selsko meso (mieszanka mięs i kiełbas duszonych w glinianym naczyniu), tavce gravce - potrawa z duszonej fasoli jasiek (lub drobniejszej) czy musaka (zapiekanka z warzyw, np. kabaczków lub fasoli, zapiekanych z mielonym mięsem lub kiełbasą) oraz rodzaj tarty z porami i odmianą szpinaku, zwany zelnik. Największą popularnością cieszy się sałatka šopski salat z pomidorów, ogórków i cebuli oraz z kozim serem. Znakomity dodatek do wielu potraw stanowi ajvar, rodzaj przecieru paprykowego (ostrego - ljuti lub łagodnego - bljagi), często przyrządzanego z dodatkiem pomidorów lub bakłażanów.
Desery są na ogół bardzo słodkie - baklava (ciastka z orzechami i syropem), kadaif (ciastka z masą miodowo-migdałową). Świetnie pasują do kawy - szczególnie mocnej, tureckiej. Herbata, pijana w małych szklankach, cieszy się popularnością wśród Albańczyków. Jeśli jest się zaproszonym do domu, można być poczęstowanym domowym likierem lub rakiją (wódką z winogron). Specjalnością Macedonii jest zolta (żółta, rakija zażółcona dodanymi podczas fermentacji ziarnami pszenicy, zazwyczaj bardzo mocna). Inne napoje alkoholowe to piwo - w Macedonii produkuje się m.in. piwo Skopsko (z browaru w Skopje) i Kenbach, wyrabiane na licencji tureckiego Efes Pilsen czy Kral Marko z browaru Prilep.

Informacje
Powierzchnia25 713 km2
Liczba mieszkańców2 mln
Językmacedoński
Walutadenar macedoński
StolicaSkopje
Opinie

Brak opini użytkowników

Galeria

Przestępstwa pospolite nie zdarzają się częściej niż w pozostałych krajach europejskich, przy czym jest ich nieco więcej w północno-zachodniej części kraju. Szczególną ostrożność należy zachować, podróżując w rejonie granicy z Serbią i z Kosowem oraz z Albanią. Lepiej nie zatrzymywać się, szczególnie nocą, w odludnych miejscach, a nocować należy w zarejestrowanych motelach lub w kwaterach prywatnych. Do kradzieży ulicznych i włamań do samochodów dochodzi najczęściej latem w miejscowościach turystycznych. Incydentalnie zdarzają się eksplozje bomb i strzelaniny będące skutkiem konfliktów w świecie przestępczym lub na tle etnicznym. Polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaleca turystom podróżującym po Macedonii unikać demonstracji i zgromadzeń publicznych, w tym zdarzających się blokad dróg. Innym problemem są miny - szczególnie przy granicy z Serbią i z Kosowem oraz z Albanią. Z tego względu MSZ ostrzega przed podróżowaniem po nieutwardzonych, mało uczęszczanych drogach lokalnych w tych regionach.

O kraju

Sekcje: Kraj i religia, Klimat, Co warto zobaczyć?, Jak spędzać wolny czas?, Kuchnia, Zakupy, Bezpieczeństwo zostały opracowane na podstawie informacji zawartych w Przewodniku ilustrowanym Macedonia Pascal