18 grudnia 2014
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Ostatnio na forum
Sprawdź koniecznie
Warto kupić
Ważne tematy

Moje ulubione ciasto jabłkowe - przepis

-
kategoria: Ciasta
okazja: Na każdy dzień
czas przygotowania: 60 minut
trudność przygotowania: proste
autor: Patrycja Joanna Nowacka

Składniki

4 jaja
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 masło roślinne MR (250g)
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5 - 1 kg kwaskowatych jabłek (papierówki, renety szare, antonówki itp. - ilość wedle uznania)
1 budyń śmietankowy na 0,5 litra mleka
cynamon
cukier puder do posypania lub lukier

Przepis

Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami, wsypać obie mąki + proszek i wymieszać dokladnie. Dodać schłodzone wcześniej ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Ciasto podzielić na 2 równe części.

Pierwsza część wylać na wysmarowaną blaszkę, na to ułożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Posypać cynamonem.

Przygotować budyń według opisu na opakowaniu (słodzić!) i gorący wlać na blachę i rozsmarować po powierzchni ciasta. Gdy zastygnie i zrobi się zimny, rozprowadzić resztęciasta po całości.

Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.C) około 40 minut.

Ciasto obficie posypać cukrem pudren.

Polecam na deser to delikatne ciasto o lekko kwaskowatym smaku

Opinie



Brak komentarzy
Kategoria

Inne przepisy z kategorii: Ciasta

przepisów w kategorii: 79