Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Ostatnio na forum
Sprawdź koniecznie
    Warto kupić
    Ważne tematy

    Moje ulubione ciasto jabłkowe - przepis

    -
    kategoria: Ciasta
    okazja: Na każdy dzień
    czas przygotowania: 60 minut
    trudność przygotowania: proste
    autor: Patrycja Joanna Nowacka

    Składniki

    4 jaja
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 masło roślinne MR (250g)
    1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
    0,5 - 1 kg kwaskowatych jabłek (papierówki, renety szare, antonówki itp. - ilość wedle uznania)
    1 budyń śmietankowy na 0,5 litra mleka
    cynamon
    cukier puder do posypania lub lukier

    Przepis

    Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami, wsypać obie mąki + proszek i wymieszać dokladnie. Dodać schłodzone wcześniej ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Ciasto podzielić na 2 równe części.

    Pierwsza część wylać na wysmarowaną blaszkę, na to ułożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Posypać cynamonem.

    Przygotować budyń według opisu na opakowaniu (słodzić!) i gorący wlać na blachę i rozsmarować po powierzchni ciasta. Gdy zastygnie i zrobi się zimny, rozprowadzić resztęciasta po całości.

    Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.C) około 40 minut.

    Ciasto obficie posypać cukrem pudren.

    Polecam na deser to delikatne ciasto o lekko kwaskowatym smaku

    Opinie



    Brak komentarzy
    Kategoria

    Inne przepisy z kategorii: Ciasta

    przepisów w kategorii: 79