Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Ostatnio na forum
Sprawdź koniecznie
    Warto kupić
    Ważne tematy

    Usta Adama - przepis

    -
    kategoria: Ciasta
    okazja: Boże Narodzenie
    czas przygotowania: 85 minut
    trudność przygotowania: średnia
    autor: Joanna Tymcio

    Składniki

    3 opakowania okrągłych biszkoptów
    powidła śliwkowe

    Ciasto:

    1 margaryna
    0,5 szkl. cukru
    5 łyżek wody
    3 łyżki kakao
    6 jaj
    1,5 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 całe jajo + 1 żółtko
    2 cukry waniliowe
    0,5 szkl. cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyzki mąki ziemniaczanej
    3/4 litra mleka
    1 kostka masła

    Polewa:
    0,5 margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyzki kakao
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżka żelatyny

    Przepis

    1. Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze soba i układamy rzędami na blaszce. Margarynę, wodę, cukier i kakao gotujemy 5 min. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty. Pieczemy ok. 35 min w temp. 180 stopni.

    2. Krem: Zmiksować jajko z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i postepować jak przy gotowaniu budyniu. Wystudzić. Utrzeć margaryne i dodawać po łyżeczce budyniu.

    3. Polewa: margarynę, cukier, kakao i śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Studzimy.

    4. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodna polewą.

    Opinie



    Brak komentarzy
    Kategoria

    Inne przepisy z kategorii: Ciasta

    przepisów w kategorii: 79