2 sierpnia 2014
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Ostatnio na forum
Sprawdź koniecznie
Warto kupić
Ważne tematy

Łosoś z pesto - przepis

kategoria: Ryby
okazja: Na każdy dzień
czas przygotowania: 40 minut
trudność przygotowania: średnia
autor: Alicja Kusiakiewicz

Składniki

świeże filety z łososia (2 szt.)
cukinia
marchew
masło(ok 2-3 łyżeczek)
szczypta soli
troszkę pieprzu

Pesto:

kilka listków świeżej bazylii
ząbek czosnku
starty parmezan (ok 3 łyżek)
orzeszki piniowe (kilka sztuk)
oliwa z oliwek (1/2 szklanki)

Przepis

Do malaksera wrzucamy bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki, ucieramy
składniki na krem stopniowo dolewając oliwę. Na maśle lekko podsmażamy
cukinię z marchewką, pokrojone wcześniej w "zapałki", doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na kawałku pergaminu kładziemy łososia, smarujemy go 1-2 łyżeczkami pesto i posypujemy marchewką i cukinią. Pergamin składamy tak, by
łosoś był w nim zamknięty. Gotujemy na parze przez około 15 minut.
Do tak przyrządzonego łososia podajemy albo piure ziemniaczane albo ziemniaczki pieczone w łupach-które gorąco polecam!
Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, doskonałe dla dzieci i dla dorosłych.

-

Opinie



Brak komentarzy
Kategoria

Inne przepisy z kategorii: Ryby

przepisów w kategorii: 67