Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Ostatnio na forum
Sprawdź koniecznie
    Warto kupić
    Ważne tematy

    Łosoś z pesto - przepis

    -
    kategoria: Ryby
    okazja: Na każdy dzień
    czas przygotowania: 40 minut
    trudność przygotowania: średnia
    autor: Alicja Kusiakiewicz

    Składniki

    świeże filety z łososia (2 szt.)
    cukinia
    marchew
    masło(ok 2-3 łyżeczek)
    szczypta soli
    troszkę pieprzu

    Pesto:

    kilka listków świeżej bazylii
    ząbek czosnku
    starty parmezan (ok 3 łyżek)
    orzeszki piniowe (kilka sztuk)
    oliwa z oliwek (1/2 szklanki)

    Przepis

    Do malaksera wrzucamy bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki, ucieramy
    składniki na krem stopniowo dolewając oliwę. Na maśle lekko podsmażamy
    cukinię z marchewką, pokrojone wcześniej w "zapałki", doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na kawałku pergaminu kładziemy łososia, smarujemy go 1-2 łyżeczkami pesto i posypujemy marchewką i cukinią. Pergamin składamy tak, by
    łosoś był w nim zamknięty. Gotujemy na parze przez około 15 minut.
    Do tak przyrządzonego łososia podajemy albo piure ziemniaczane albo ziemniaczki pieczone w łupach-które gorąco polecam!
    Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, doskonałe dla dzieci i dla dorosłych.

    Opinie



    Brak komentarzy
    Kategoria

    Inne przepisy z kategorii: Ryby

    przepisów w kategorii: 67