ciąża i poród
dziecko
kobieta
dla dzieci
rodzina
podróż
zobacz koniecznie

Kwas foliowy w ciąży

-
Kwas foliowy w ciąży
Każda ciężarna kobieta wie, że powinna zażywać kwas foliowy. Jest on niezbędny do prawidłowego kształtowania cewy nerwowej płodu. Występuje naturalnie w warzywach liściastych (np. sałata), ale w ciąży jego suplementacja jest niezbędna, gdyż wady wynikające z jego niedoboru są bardzo poważne.




  1. Czym jest kwas foliowy?
  2. Rola kwasu foliowego w ciąży
  3. Kwas foliowy w jedzeniu
  4. Suplementacja kwasu foliowego w ciąży


Czym jest kwas foliowy?


Kwas foliowy jest substancją niezbędną do funkcjonowania każdego organizmu. Wpływa on na wzrost i funkcjonowanie komórek, jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek, usprawnia działanie układu pokarmowego, wpływa pozytywnie na układ nerwowy, mózg a także… poprawia nastrój. W ciąży jest niezwykle istotny dla rozwijającego się płodu, gdyż uczestniczy w prawidłowym kształtowaniu cewy nerwowej.


Rola kwasu foliowego w ciąży


Odpowiednia podaż kwasu foliowego w ciąży jest niezwykle istotna, gdyż udowodniono, że jego odpowiednia ilość zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu o 70%.

Konsekwencje tych wad są bardzo poważne. U płodu może wystąpić bezmózgowie, przepukliny rdzenia i mózgu a także rozszczep kręgosłupa.
Dziecko z bezmózgowiem jeśli się urodzi, może przeżyć zaledwie do kilku godzin. Rozszczep kręgosłupa powoduje zwykle paraliż kończyn dolnych a także upośledzenie umysłowe.


Kwas foliowy w jedzeniu


Kwas foliowy występuje naturalnie w pożywieniu. Nie jest gromadzony w organizmie, a więc musimy uzupełniać go na bieżąco.
Produkty bogate w kwas foliowy:
  • szpinak,
  • sałata,
  • brokuły,
  • kapusta,
  • szparagi,
  • brukselka,
  • pomidoray,
  • groch,
  • fasola,
  • soia,
  • soczewica,
  • buraki,
  • słonecznik,
  • orzechy,
  • wątróbka,
  • żółtko,
  • drożdże piwowarskie,
  • awokado,
  • banan,
  • pomarańcze.

W ciąży niestety nie mamy pewności, czy dostarczamy odpowiednie ilości kwasu foliowego naszemu organizmowi oraz rozwijającemu się dziecku. Z tego powodu powinien on być koniecznie suplementowany.


Kwas foliowy w jedzeniu



Suplementacja kwasu foliowego w ciąży


Już na etapie planowania ciąży przyszła mama powinna rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego. Lekarze zalecają rozpoczęcie suplementacji trzy miesiące przed planowanym poczęciem. Zalążek cewy nerwowej zaczyna się tworzyć już pomiędzy 17 a 30 dniem ciąży. Oznacza to, że jego formowanie rozpoczyna się zanim kobieta dowie się, że jest w ciąży. W Polsce zaleca się stosowanie 0,4 mg kwasu foliowego u kobiet starających się o dziecko oraz w pierwszym trymestrze ciąży. U kobiet, które urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej zaleca się, by w kolejnej ciąży, zwiększono dawkę dziesięciokrotnie tj. do 4mg kwasu foliowego.

Ważne: Nie ma większego znaczenia jaki kwas foliowy jest przyjmowany. Na rynku istnieje bowiem kwas foliowy pod różnymi nazwami handlowymi. Najważniejsze jest by przyjmować odpowiednią dawkę suplementu.

Jeśli kobieta nie planuje dziecka ale jednocześnie nie stosuje wysokoskutecznej antykoncepcji, warto aby także uzupełniała kwas foliowy, gdyż w Polsce nadal ponad połowa ciąż jest nieplanowana.

Opr. 2019-03-24


Kwas foliowy w ciąży - dodano: 2021-04-28

Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.