ciąża i poród
dziecko
kobieta
dla dzieci
rodzina
podróż
zobacz koniecznie

Co zrobić, aby babka wielkanocna była smaczna i puszysta?

-
Co zrobić, aby babka wielkanocna była smaczna i puszysta?
Wielkanoc to wspaniała okazja do zaserwowania na świątecznym stole wielu przysmaków. Poza domowym pasztetem, faszerowanymi jajkami czy świątecznym żurkiem, warto pamiętać o tradycyjnych wypiekach. W tej roli doskonale sprawdzi się babka wielkanocna. Jak najlepiej ją przygotować?

Jak zrobić rozczyn na babkę wielkanocną?


Podstawą babki wielkanocnej jest rozczyn, który przygotowuje się ze świeżych drożdży. Pół opakowania drożdży należy pokruszyć i rozetrzeć, a następnie połączyć z mąką, cukrem i 1 łyżką mleka. Masę powinno się rozcierać dość energicznie, aby uniknąć powstania grudek. Kolejnym krokiem jest podgrzanie pozostałego mleka i połączenie go z powstałą masą. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Do przygotowania rozczynu przygotuj:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżkę mąki,
  • 1 łyżkę cukru,
  • ¾ szklanki mleka.

Jak zrobić ciasto na babkę wielkanocną?


Kolejny krok to utarcie żółtek z cukrem i rozpuszczenie masła. Wykorzystany do przygotowania babki tłuszcz powinien być stosunkowo dobrze napowietrzony, dlatego musi być utrzymany w temperaturze pokojowej – podobnie jak jaja. Dzięki temu babka wielkanocna będzie delikatna i puszysta. Najlepiej ucierać masę aż do uzyskania puszystości, a po tym dodać kolejne składniki. Mąkę, sól, jajko, żółtka z cukrem oraz rozczyn należy wymieszać, stopniowo dodając przestudzone i rozpuszczone masło. Ciasto powinno być wyrabiane na tyle długo, aby zaczęło swobodnie odchodzić od ręki.

Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta należy przygotować poniższe składniki:
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 500 g mąki,
  • szczyptę soli.

Babka wielkanocna

Jakie dodatki i jaki lukier?


Aby zwiększyć walory smakowe babki, warto przed zapiekaniem dodać do niej migdały, rodzynki oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Do przygotowania lukru wystarczy sok z cytryny oraz cukier. Składniki te należy wlać do rondelka, a następnie podgrzać i stale mieszać. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, a następnie nadać całości biały kolor i pożądaną gęstość. Babkę powinno się polać lukrem dopiero po upieczeniu i wystudzeniu. Wówczas można ją też posypać drobno pokrojoną skórką pomarańczową – zwykłą lub kandyzowaną.

Lista dodatków do ciasta:
  • ¼ szklanki migdałów,
  • ¼ szklanki rodzynków,
  • Cukier wanilinowy WINIARY,
  • skórka z pomarańczy.

Składniki na lukier:
  • sok z cytryny,
  • cukier
.

Jak upiec babkę wielkanocną?


Babka wielkanocna


Ciasto należy włożyć do formy wysmarowanej margaryną, napełniając do połowy wysokości, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Babka wielkanocna nie powinna być pieczona w zbyt wysokiej temperaturze. Optymalnie wystarczy ok. 170°C. W momencie utworzenia się na powierzchni skorupki należy dodatkowo zmniejszyć temperaturę do ok. 155-160°C. Dzięki temu uniknie się efektu twardej skorupy, która szybko pęka pod wpływem dalszego rozrostu ciasta. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 40-50 minut z termoobiegiem. Gotową bakę należy ostrożnie wyjąć z formy, starając się nie zepsuć pięknego kształtu.

Smacznego!

Co zrobić, aby babka wielkanocna była smaczna i puszysta? - dodano: 2019-04-15

Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.