Advertisement
Maluchy.pl logo    
   

Aktualności

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj więcej >


Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna  

Dieta Dukana

-
, Dukanowskie przepisy
Ludek
post Mon, 07 Jun 2010 - 12:55
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


To zacznę wątek z dukanowskimi przepisami. icon_smile.gif

Dla ułatwienia przy nazwie przepisu podawajcie do jakiej fazy się nadaje i na ile porcji jest przepis, szczególnie przy używaniu produktów dozwolonych w określonych ilościach. Ułatwi to stosowanie przede wszystkim osobom początkującym.

Proponuje nazewnictwo:
PP - dni tylko białkowe czyli I faza, II faza
PW - dni białkowo-warzywne, czyli II faza i pewnie III faza

A do trzeciej na razie nie doszłam. 29.gif

Chlebek
(PP), 5 porcji

5 łyżek otrąb pszennych
10 łyżki otrąb owsianych
5 jajko
5 łyżek jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego naturalnego (odtłuszczone i mało węglowodanów, dużo białka). Zasada jest taka, żeby jeśli się da tłuszcz + węglowodany nie przekroczyły ilości białka.
Proszek do pieczenia (opcjonalnie)
Sól - do smaku
Zioła prowansalskie, posiekane świeże zioła - do smaku

1. Zmielić otręby w młynku do kawy. Jak nie macie młynka to można w całości. (ja mielę)
2. oddzielić żółtka od białek
3. ubić białka ze szczyptą soli
4. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać

Całość przelać do mniejszej keksówki. Piec ok. 40 min. w 180 oC

Wariacje:
1. piekłam z otrębami zbożowymi i tez był dobry
2. piekłam wersję na słodko, ze słodzikiem do pieczenia (nie można z takim do herbaty) zamiast ziół, ale mi zbytnio nie smakowało. Można pewnie dodać kakao odtłuszczone, czy kawę.

Placki otrębowe

(PP), 1 porcja

1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
1 opakowanie serka granulowanego lekkiego (150g)
Proszek do pieczenia (opcjonalnie)
Sól - do smaku
Zioła prowansalskie, posiekane świeże zioła - do smaku

1. Zmielić otręby w młynku do kawy. Jak nie macie młynka to można w całości. (ja mielę)
2. ubić białko ze szczyptą soli - opcjonalnie, placki wychodzą bardziej puszyste
3. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać
4. Smażyć niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. Można posmarować patelnię olejem parafinowym. Ja smaruję pędzelkiem silikonowym

Serek granulowany pod wpływem temperatury roztapia się jak mozarella
Można zjeść same, lub doskonałe jako kanapka.


Jak będzie zainteresowanie, to wklepie coś jeszcze icon_smile.gif

Ten post edytował Ludek Thu, 10 Jun 2010 - 20:29


--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Dor
post Mon, 07 Jun 2010 - 18:01
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 634
Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 16:37
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 354




Wpisywać, ja dopiero od dzisiaj na diecie, więc nie mam jeszcze za wielkiego doświadczenia w gotowaniu.
Jak coś przetestuję napiszę.


--------------------
Dorota mama Michała 03.07.2000
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
emce
post Mon, 07 Jun 2010 - 18:43
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,340
Dołączył: Mon, 02 Jun 03 - 13:06
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 793

GG:


CYTAT(Ludek @ Mon, 07 Jun 2010 - 12:55) *
To zacznę wątek z „dukatowymi” przepisami. icon_smile.gif


Jak bedzie zainteresowanie, to wklepie coś jeszcze icon_smile.gif


Jest zainteresowanie, z mojej strony duże, więc wklejaj icon_smile.gif trochę mi sie juz nudzi jedno i to samo więc chetnie skorzystam z cudzych doświadczeń icon_smile.gif


CYTAT(Ludek @ Mon, 07 Jun 2010 - 12:55) *
Proponuje nazewnictwo:
PP – dni tylko białkowe czyli I faza, II faza
PW – dni białkowo-warzywne, czyli III faza


Ale PW to też II faza icon_smile.gif
I faza - PP (proteiny)
II faza - naprzemiennie PP i PW
III faza - utrwalenie

icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ludek
post Tue, 08 Jun 2010 - 14:15
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


CYTAT(emce @ Mon, 07 Jun 2010 - 19:43) *
Jest zainteresowanie, z mojej strony duże, więc wklejaj icon_smile.gif trochę mi sie juz nudzi jedno i to samo więc chetnie skorzystam z cudzych doświadczeń icon_smile.gif
Ale PW to też II faza icon_smile.gif
I faza - PP (proteiny)
II faza - naprzemiennie PP i PW
III faza - utrwalenie

icon_smile.gif


Miało być II faza (do trzeciej jeszcze nie doszłam icon_smile.gif

Wklejaj to jedno i to samo. 06.gif


--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ludek
post Wed, 09 Jun 2010 - 10:10
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


Wracałam wczoraj przez bazarek i zobaczyłam wesoło mrugającą na mnie młodą kapustkę icon_smile.gif

Młoda kapusta

PW
można wszamać nawet na 1 raz jeśli dacie radę.icon_smile.gif

główka kapusty średnia
2 cebule dymki (dość duże jak na dymki)
szczypior z całego pęczka dymki (w moim były 4 cebule)
1/2 pęczka koperku
serek homogenizowany 150g np. Turek figura
ocet balsamiczny - 1 łyżka
czosnek - ok. 6 ząbków
sól, pieprz, kostki knora majerankowa, koperkowa w. uznania
wędzony filet z piersi z indyka (chudy i b.mało węglowodanów) - opcjonalnie

1. Siekamy kapustę i do gara. Podlewamy 1/2-1 szklanki wody. Dusimy na małym ogniu.
2. W międzyczasie kroimy dymkę, szczypior i opcjonalnie wędzonkę. Dorzucamy do kapusty.
3. Przyprawiamy. Tylko ostrożnie z sola jeśli dorzuciliśmy wędzonkę i konra
4. Całość dusimy do miękkości ok. 20 min.
5. Siekamy koper i dorzucamy do kapusty
6. Dodajemy serek homo
7. Dusimy jeszcze ok. 5 min.
8. Na koniec wlewam łyżkę octu balsamicznego i ew. jeszcze doprawiam do smaku.

Jeśli mamy z wędzonką, to jest danie obiadowe. Jeśli nie to doskonały dodatek do mieska.

OPCJA
Razem z kapustą można dodać niedużą cukinię. Przejmuje smak kapusty, a rozgotowana zagęści nam trochę potrawę


--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Dor
post Wed, 09 Jun 2010 - 12:42
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 634
Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 16:37
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 354




Jak tylko przejdę na warzywka ugutuję sobie taką kapustkę.


--------------------
Dorota mama Michała 03.07.2000
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ludek
post Thu, 10 Jun 2010 - 20:49
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


Wczoraj ugotowałam 4 udka. Jedno zjadłam i zostały 3 szt. i wywar w którym się gotowały. naszło mnie więc na kurczaka w galarecie, a na jutrzejszy obiad zrobiłam kurczaka w wiosennych kolorach icon_smile.gif

Kurczak w wiosennych kolorach
PW

1 gotowane udko
warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie było:
2 średnie dymki (bez szczypiorku)
3 młode marchewki
1 mała cukinia
1 średni pomidor malinowy
1 mały brokuł
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
łyżka stołowa kaprów
serek granulowany 200g
sól, pieprz, przyprawy

1. dymkę i marchewkę pokroić, marchewkę w plasterki, bo będą potrzebne do kurczaka w galarecie, posolić i poddusić w niewielkiej ilości wody
2. jak powyższe warzywka się duszą kroje pozostałe i dodaję w następującej kolejności:
- głąbki od brokuła (pokrojone w plasterki)
- czosnek
- pomidor
- różyczki brokuła
- cukinia
3. duszę wszystko do miękkości (odkładam sobie marchewki i głąbków 2-3 łyżki stołowe do kurczaka w galarecie)
4. dodaję kurczaka, serek, kapary, koperek i duszę jeszcze dosłownie 2-3 min., aż serek się roztopi jak mozalella.

Kurczak w galarecie
PP, opcjonalnie PW

2 gotowane udka
wywar, w którym się gotowały (wywar wcześniej dobrze chłodzę i usuwam tłuszcz, który zastygł na górze)
żelatyna
opcjonalnie w fazie PW warzywa: marchewka, głąbki od brokuła
sól, pieprz

1. obieram udka i kroję na mniejsze kawałki
2. wywar dopełniam do 1/2 litra objętości
3. do wywaru dodaje żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu
4. doprawiam solą, pieprzem
5. wrzucam kurczaka i warzywka (w fazie PP bez warzywek)
6. Wlewam do naczynek i zostawiam do ostygnięcia
7. zimne wstawiam do lodówki do zastygnięcia



--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ludek
post Sun, 20 Jun 2010 - 23:25
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


Omlet
PW (opcja PP)
1 porcja

3 jajka
3 łyżki mąki z otrąb (zmielone otręby)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 grubsze plasterki wędliny drobiowej (np. szynki Guliwer)
1/2 papryki czerwonej
posiekana łyżka bazylii
sól, przyprawy do smaku

1. pokroić paprykę i wędlinę w kosteczkę (jeśłi ma być PW, to bez papryki)
2. oddzielić żółtka od białek
3. ubić białka ze szczyptą soli
4. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać
5. smażyć omlety na rozgrzanej patelni

Z podanych składników wychodzą 3 omlety ok. 15 cm średnicy.
Oczywiście można kombinować ze składnikami, które dajemy do omleta.icon_smile.gif


--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ila
post Tue, 22 Jun 2010 - 11:48
Post #9


Grupa: Administratorzy
Postów: 5,227
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 18:39
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 304

Mój blog:
GG:


Ludku, przykleilam watek.


--------------------
Ila
mama Kamilka (11.04.2000) i Dawidka (10.09.2005)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ludek
post Wed, 23 Jun 2010 - 00:25
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


CYTAT(Ila @ Tue, 22 Jun 2010 - 12:48) *
Ludku, przykleilam watek.


Dzięki.
Choć u nas na forum wszystkie szczupłe i piękne 06.gif


--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Dodorka
post Mon, 26 Jul 2010 - 10:28
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,592
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 15:25
Skąd: Białystok
Nr użytkownika: 300

GG:


ja nie na diecie ale ostatnio kupiłam gazetę i tam jest parę przepisów to Wam wrzucę icon_smile.gif

SERNIK AKSAMITNY (faza 2)

1 kg mielonego chudego twarogu
6 jajek
2 łyżki skrobi kukurydzianej
aromat śmietankowy
7 łyżek słodziku w proszku,wersja do wypieków

Białka ubić na pianę z 3 łyżkami słodziku.Wyłóż pianę na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.Żółtka zmiksuj z twarogiem,skrobią,4 łyżkami słodziku i 3 kroplami aromatu.Wylej na pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Piecz godzinę w 180 st.C

SAŁATKA MAKARONOWA (faza 3)

5 koktajlowych pomidorków
szklanka (po ugotowaniu) razowego spaghetti
mała cebula
pół czerwonej papryki
kilka listków bazylii
3 łyżki chudego twarogu
ocet balsamiczny

Wyłóż makaron na głęboki talerz.Pomidorki pokrój na połówki,papryke w paski,cebule w piórka.Rozkrusz twaróg,dodaj listki bazylii.wymieszaj i skrop octem balsamicznym.

OBIAD JEDNOGARNKOWY (faza 4)

2 szklanki groszku
4 ziemniaki
6 szalotek
3 udka z kurczaka
3 plasterki bekonu
0,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
sól,pieprz

Do żaroodpornego naczynia wlej bulion,ułóż po brzegach pokrojone w duże kawałki ziemniki,przekrojone na pół szalotki.Oprusz sola i pieprzem udka,kość każdego owin plastrem bekonu.Ułóż pośrodku naczynia,posyp groszkiem.Przykryj naczynie i wstaw na godzinę do nagrzanego piekarnika 180 st.C Nałóż sobie jedno udko (obierz ze skórki) i porcję warzyw





--------------------


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Sel
post Wed, 28 Jul 2010 - 15:59
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,928
Dołączył: Sun, 11 Apr 04 - 22:29
Skąd: stąd :)
Nr użytkownika: 1,653




Ok to ja podam przepisy z glowy, bo tym oto zywilam sie ostatnio. icon_smile.gif

Kapusta a'la bigos.

glowka kapusty
mieso wolowe
pieczarki
cebula
czosnek
sol
pieprz
ziola

proporcje na oko icon_smile.gif

Mieso wolowe pokroic w kostke i wrzucic do pustego garnka- bez kropelki tluszczu. icon_smile.gif Potrzymac na ogniu tak dlugo, az pusci naturalny sok i dodac pokrojona cebule i przyprawy-oprocz soli-sol dodaje najpozniej.
Pokroic drobno pieczarki i poszatkowac kapuste- dorzucic do garnka.
Mieszac podlewajac woda. Trzeba pilnowac, zeby sie nie przypalilo, dlatego lepiej nalac troche wiecej wody, ktora zwyczajnie wyparuje.


Ptasie mleczko

litr mleka chudego-ja mialam 0.1%
zelatyna
slodzik(ilosc dowolna, ale lepiej dac wiecej, bo gdy jest gotowe to jest mniej slodkie niz w fazie produkcji)
aromat waniliowy(slabo go bylo czuc, ale zawsze jakis dodatek)
burak-surowy albo gotowany(ja mialam gotowego z folii-sprzedaja tutaj gotowane)


Zagotowac mleko-w trakcie gotowania moczyc buraka icon_smile.gif powstanie fajny rozowy kolor(fajnego mialam pomysla, nie? ), dodac slodzik, zelatyne, aromat; wymieszac i odstawic. Przelac do kwadratowych pojemnikow i schlodzic w lodowce.

Trudno go porownac do prawdziwego ptasiego mleczka, ale dla wyglodnialego czlowieka na diecie jest to prawdziwy rarytas. 03.gif




--------------------
Wszystko sie zmienia...sama juz nie wiem, czy ja to nadal ja....

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Irenka.
post Fri, 20 Aug 2010 - 13:58
Post #13


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,356
Dołączył: Wed, 19 Dec 07 - 15:34
Skąd: Krosno
Nr użytkownika: 17,272

GG:


Naleśniki:
PP

1/4 szklanki mleka
2 jajka
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
sól albo słodzik

Wbić jajka do mleka, dodać mąkę, wymieszać, smażyć na teflonie.
Smacznego!


--------------------




Go to the top of the page PM
 
Quote Post
beajbino
post Mon, 11 Oct 2010 - 10:45
Post #14


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: Mon, 11 Oct 10 - 10:33
Nr użytkownika: 34,564




ja jako białkowy posiłek w pracy piję odżywkę z mlekiem - zrobienie zajmuje 2 minuty, biorę to ze sobą w shakerze, wychodzi szybko i zdrowo, choć niekoniecznie smacznie... ;P ale do smaku można dodać jakieś owoce, jeśli dieta pozwala
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
flo
post Mon, 31 Jan 2011 - 16:17
Post #15


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,215
Dołączył: Mon, 07 Aug 06 - 12:49
Skąd: Niemcy
Nr użytkownika: 6,882

GG:


placuszki z pora na dzien warzywny, tylko bulke tarta trzeba zastapic zmielonymi otrebami.

https://flowerek.com/male-dankaprzekaski/po...acuszki-z-pora/


--------------------
Zapraszam do wspólnego gotowania:
FLOWEREK.COM

Odwiedz mnie na FACEBOOKU

Louisa 14.12.2006

Gabriela 04.03.2009

"I´m fat, and I´m lazy, and I´m proud of it ! " Garfield
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ludek
post Sat, 26 Feb 2011 - 12:35
Post #16


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,093
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 09:10
Skąd: Warszawa - Bródno
Nr użytkownika: 247

GG:


CYTAT(Irenka. @ Fri, 20 Aug 2010 - 13:58) *
Naleśniki:
PP

1/4 szklanki mleka
2 jajka
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
sól albo słodzik

Wbić jajka do mleka, dodać mąkę, wymieszać, smażyć na teflonie.
Smacznego!


Naleśniki z maki kukurydzianej/skrobi dają się zwijać tylko ciepłe, po wystudzeniu się łamią.
Można jednak zamiast skrobi dać zmielone otręby i mamy prawie normalne naleśniki icon_smile.gif


--------------------
Pozdrawiam,Ludek
Duża Panna :) 10.02.2001
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
aisha1111
post Mon, 04 Jul 2011 - 14:00
Post #17


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,292
Dołączył: Sun, 19 Sep 10 - 11:43
Skąd: z krainy deszczu
Nr użytkownika: 34,334




ja na fazie pierwszej, więc narazie tylko takie przepisy wymysliłam:

twarożek z tuńczykiem
tuńczyk w sosie własnym mieszamy z odtłuszczonym twarożkiem ziarnistym, dodajemy sól, pieprz i odrobinę posiekanej cebulki.

racuszki
twarożek mieszamy z jajkiem, dodajemy aromatu waniliowego, smażymy i posypujemy słodzikiem

"kebab"
kawałki piersi z kurczaka posypujemy odrobiną przyprawy do kebaba, obsmażamy. robimy sos czosnkowy (z jogurtu i ząbka czosnku). podajemy na naleśniku zrobionego z jajka i otrąb owsianych (kurczak na naleśnik i polewamy sosikiem)

jak coś jeszcze wymyślę, to dopiszę


--------------------
Kruszynek 21 marca 2008 (8 tc)



Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Elizabieta
post Sat, 12 Dec 2015 - 15:48
Post #18


Grupa: Użytkownicy
Postów: 75
Dołączył: Fri, 11 Dec 15 - 21:13
Nr użytkownika: 46,880




Mleko w proszku odtłuszczone, do tego odrobina kakao odtłuszczonego, kilka łyżeczek mleka 0,5%, wymieszać i wstawić do lodówki. I mamy czekoladę icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
muppet
post Thu, 08 Jun 2017 - 11:38
Post #19


Grupa: Użytkownicy
Postów: 354
Dołączył: Fri, 23 May 14 - 20:15
Nr użytkownika: 44,096




Jesteście jeszcze na diecie Dukana? Teraz to ona jest bardzo krytykowana.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Rubinek
post Wed, 02 Aug 2017 - 15:00
Post #20


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: Tue, 01 Aug 17 - 18:49
Nr użytkownika: 50,138




Osobom, nudzącym się w wakacje, a mającym odstający brzuszek polecam wczasy odchudzające dr Dąbrowskiej. Jest dużo zdrowsza od Ducana, a równie skuteczna To świetny sposób, żeby zdrowo zrzucić zbędnę kilogramy, a równocześnie poznać nowe smaki. Dodatkowo turnusy odchudzające stawiają człowieka na nogi!


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> Dieta Dukana, Dukanowskie przepisy

Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Mon, 21 May 2018 - 13:16
lista postów tego wątku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe