Advertisement
Maluchy.pl logo    
   

Aktualności

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj więcej >


Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
8 Stron V   1 2 3 następna ostatnia   

Przepisy obiadowe

-
Doruśka
post Fri, 22 Oct 2004 - 22:14
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


dziewczyny,zakładam nowy wątek,bo tam nie da sie znaleźć przepisów,wpisujmy tu przepisy,o które proszą forumki.
ja prosze o karczek zapiekany,bo znaleźć nie mogę icon_cry.gif
to był karczek w plastry na to pomidory i co jeszcze??
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 20:40
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




To wklejam :

TEMPURA
jajko
szklanka wody
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

a potem maczasz w tym dowolne jedzonko i na głębokim oleju smażysz


a tu znalazłam dokładniejsze info https://www.strumyk21.edu.pl/praca/kuchnia.html

---

ZUPA FASOLKOWO (Słodlko kwaśna) Campari

Gotuję najpierw wywar mięsny (gotowałam na zeberkach), mięsko wyciągam, łyżką cedzakową odłowiam to co pływa zawsze po wierzchu wywaru, potem dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę, pociętą świeżą fasolkę żółtą, wsypałam zamrozoną już zieloną fasolkę , dodałam całą cebulkę, 2 ziarenka ziela angielskiego, to wszystko pogotowałam troche, gdy warzywka zaczęły robić sie miękkie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaczki i dalej gotowałam. Na końcu (bo ja zawsze na końcu doprwiam ) zupkę posoliłam, trochę cukru dałam do smaku, łyżkę masła (opcjonalnie, ja zawsze tak uszlachetniam zupę hmmm szkoła mojej teściowej sie kłania, wiem, wiem tuczące a niech tam, ale smaczne) w wersji dla dzieci w osobnym garnku do tego wszystkiego dodałam sok z cytryny, a dla nas ocet, na koniec zupę lekko zaciągnęłam wodą z mąką. No i to wszystko, czyli zwykła słodko-kwaśna zupka mniam... szkoda, że sie skończyła, bo bym sobie znów zjadła
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Sun, 24 Oct 2004 - 20:47
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Dzieki Marghe icon_smile.gif)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 21:46
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




[b]TARTA
tarta: 0,5 kostki margaryny, 20 dag mąki, 0,5 łyżeczki soli, jedno żółtko, wszystko zagnieść i do lodówki do schłodzenia
pieczarki pokroić, usmażyć
cebulkę pokroić udusić, dodać wątróbkę pokrojoną w kawałki , zesmażyć razem
4 dojrzałe pomidory sparzyć, obrać skórkę, udusić aż powstanie sos, dodać 4 ząbki czosnku (lubię czosnek, może być mniej), doprawić pieprzem kajeńskim i solą
ciasto rozwałkować, wyłożyć formę (ja robiłam na małej tortownicy), podpiec w piekarniku na złoty kolor,
po wyjęciu nałożyć wątróbkę i pieczarki, na wierzch dać sos pomidorowy
zapiec w piekarniku ok. 25 minut
Na koniec rozmieszać jajeczka z pokrojonym szczypiorkiem, polać tartę na wierzchu i wstawić do piekarnika aż do ścięcia jajek.
Mam nadzieję, że komuś będzie to smakowało
Zastrzegam jednak, że wszystko oprócz ciasta to moja własna wybujała fantazja Nie ręczę za efekt końcowy
_________________
[color=red][/color]
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 23:26
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Sałątka brukułowa z migdalami Małgosi.dz

- ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości)
- ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
- 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej)
- grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej
- łyżka octu balsamicznego

Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę.

Taką sałatkę (tylko w wersji bez grzanek i camemberta) i jadałam w restauracji jako dodatek do pieczonego mięsa. Ale z grzankami można z powodzeniem jeść jako samodzielną sałatkę.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 23:28
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Danka bezmiesne KAsi Rybki
Omlet serowy z warzywami.

Składniki: 4 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki startego, żółtego sera, 1 strąk papryki, cukinia lub mały bakłażan, cebula, łyżka oleju, łyżeczka masła, sól, papryka.

Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je solą i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni.




Pasta do kanapek


Składniki: kostka twarogu lub serek wiejski (farmerski), pół pęczka szczypiorku, kilka rzodkiewek (nie zdrewniałych), 1 jajko ugotowane na twardo, trochę śmietany, przyprawy: sól, pieprz (oraz wg uznania: Kamis - do sałatek, rozgnieciony ząbek czosnku lub posiekany młody, szczypta ziół prowansalskich, papryka - ostra lub słodka, ew. chili)

Twaróg lub serek rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać takoż rozgniecione (możliwe najdrobniej) jajko, posiekany szczypiorek i rzodkiewki skrojone w (możliwie najdrobniejszą kostkę). Przyprawić solą i pieprzem (ew. dodatkowymi przyprawami). Dokładnie wymieszać; jeśli pasta jest za gęsta dodać nieco śmietany - 1-2 łyżki



Ziemniaczano - cebulowa tortilla


Składniki: oliwa lub olej, 6 dużych ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 duże cebule również pokrojone w plastry, 6 jajek, sol, pieprz, "ósemki" pomidorów.

Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać ziemniaki, cebulę i trochę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Wbić jajka do dużej miski i zmieszać jak na omlet. Wyjąć z patelni ziemniaki z cebulą i dodać do jajek. Zmieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozgrzać patelnię. Wlać całą miksturę na patelnię i piec na dużym ogniu przez ok. 3 min. Przewrócić tortillę na druga stronę. Piec jeszcze 5 min. Pociąć na 4 lub 8 części. Podawać z pomidorami.


Pasztet sojowy


Składniki: 2 szkl. soi, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 duże cebule, olej słonecznikowy, bułka tarta, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1/3 szkl. mąki owsianej, majeranek, pieprz ziołowy, duszone grzybki, papryka słodka.

Soję zamoczyć na kilka godzin, następnie gotować w małej ilości wody przez ok. 1-1.5 godz. z solą i ząbkami czosnku. Ugotowaną soję zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Zmielić też 2 surowe cebule i dodać suchą bułkę tak, aby wchłonęła resztę sosu, w którym gotowała się soja. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub owsianą, sól i inne przyprawy oraz trochę oleju. Piec w piekarniku przez ok. 1/2 godziny.


Pilaw warzywny

Składniki:
10 dag ryżu parabolicznego,
1 szkl. wody lub bulionu,
1 łyżka oleju,
1 łyżka masła,
10 orzeszków arachidowych (sztuk),
6 całych migdałów w skórce,
1 szkl mieszanych warzyw (marchew, groszek, fasolka
szparagowa, kalafior, brokuły, biała kapusta, brukselka,
pory, seler - w proporcji wg smaku),
sól, pieprz.

Ryż starannie umyć, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim ryż nie rumieniąc, dodać wodę, posolić, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Można też bulion bez soli. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
W tym czasie rozgrzać w małym rondelku masło, wrzucić migdały i orzechy i trzymać na małym ogniu ok. 5-10 minut. Wrzucić przygotowane warzywa, odpowiednio pokrojone i smażyć razem przez 5 minut. Posolić i popieprzyć. Przełożyć całość do ryżu, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu jeszcze 10 minut. Podawać na gorąco.


serowo- ziołowe kluseczki

Składniki:
- 1 cebula
- pęczek natki
- 20 g masła
- 1 łyżka siekanej bazylii, oregano
- 8- 10 igiełek rozmarynu
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 150 g startego żółtego sera np. Gouda
- 300 g mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Cebulę i natkę posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z ziołami (świerze można ew. zastąpić suszonymi)
2. Twaróg wymieszać z jajkami, 100 g sera, mąką i mieszanką cebulowo- ziołową, doprawić solą, pieprzem, gałką i odstawić na ok. 30 min.
3. W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski formować 2 łyzkami i wrzucać do gotującej się wody. Po wyypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min.
4. Odcedzone kluski przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera i zapekać ok. 2 minut.



Placek afrykański

Składniki:
2 ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki, 2 posiekane cebule, 2-3 roztarte ząbki czosnku, półtorej szklanki ugotowanych kostek marchwi, półtorej szklanki ugotowanego zielonego groszku, 4-5 roztrzepanych jaj, sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, olej

Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 min. Podawać z dodatkiem ogórka konserwowego..



Fasolka szparagowa w śmietanie

Składniki:
30 dag żółtej fasolki szparagowej 30 dag zielonej fasolki szparagowej 350 ml gęstej kwaśnej śmietany (30%) 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku

Fasolkę umyć pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać lekko osoloną wodą. Gotować pod przykryciem ok. 8 min. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z musztardą. Ogrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania przez ok 5 min. ( do zgęstnięcia sosu)Dodać koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Sosem polać ugotowaną wcześniej fasolkę
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 23:30
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




sos łososiowo-pomidorowy Aluc

cebula
ząbek czosnku
pomidor
łosoś wędzony (u mnie poszła paczka 150g)
mała ostra papryczka
koperek
bazylia
śmietana (w oryginalnym przepisie 2 szklanki 36%, ja dałam dwa małe kubki 18%)

makaron pappadrelle (wysokojajeczne szerokie wstążki) 250g na cztery osoby

cebulę i posiekać, zeszklić na oliwie (w oryginalnym przepisie - na maśle)
pomidora (albo dwa) sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę
łososia pokroić w paski
pomidor i łososia (w orygoinalnym przepisie występowały tu jeszcze obgotowane szparagi) wrzucić do cebuli i trochę podusić
dodać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż sos zgestnieje
na koniec wrzucić posiekaną papryczkę, koperek i bazylię, ja jeszcze opieprzyłam świerzo mielonym pieprzem (oryginalny przepis mówi o soli, ale dla mnie łosoś jest wystarczająco słony)

no i ponieważ sosy śmietanowe z łososiem to ja lubię kwaskowe zdecydowanie, na koniec jeszcze dorzuciłam sok z połówki cytryny

oczywiście całość przed podaniem godzi się potraktować parmezanem
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 23:31
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Parówki w ciescie Miki
2szkl. mąki
1/4szkl. mleka
1 jajko
parówki (ok. kilograma)
1/2 kostki margaryny
2dag, drożdży
2 łyżki cukru
ketchup
30dag. żółtego sera

Podgrzać mleko,rozpuścić w nim drożdże i cukier,odstawić do wyrośnięcia.Później do mąki,margaryny i jajka dodać wyrośnięte drożdże-zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Pokroić w kwadraty (tak żeby położone w poprzek parówki się zmieściły) .Na każdym kwadracie układać paski żółtego sera,ketchup i parówkę. Zawinąć. Piec w temp. ok 180-200 stopni aż do zrumienienia ciasta

w wersji dla zapracowanych lub rozleniwionych -to samo w środku ale zamiast drożdżowego ciasta naleśniki -można smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 23:32
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Przepisy Lei

česnekačka
1,5 l wywaru z kości
6 ząbków czosnku
1 jajko
sól, pieprz, vegeta
grzanki

do wywaru dodac 6 i wiecej zmiażdzonych żabków czosnku, dodac rozbełtane jajko i podawac z grzankami
niektórzy ta zupke podają dodatkowo z ziemniakami

svíčková na smetaně

0,5kg mięsa wołowego ( ja często robię z wieprzowego )
100g słoniny
40g rozpuszczone masło
1 smietana kremówka
ocet
2 - 3duże marchewki, 2 - 3 duże pietruszki, seler
1 cebula
liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz, vegeta
mąka
mleko
ew. wywar wieprzowy ( z kostki rosolowej )

Mięso posolić, popieprzyć naszpikowane słoniną włożyć do brytfanki, zalać rozpuszczonym masłem z dodatkiem 2 łyżek octu. Rozpuścić masło i obsmażyć na nim mięso dodać warzywa pokrojone w drobne cienkie paseczki dodać zioła. Należy piec do miękkości, w razie konieczności podlewać wywarem.
Miękkie mięso wyciągnąć a sos z warzywkami należy zmiksować, taki sos zpowrotem wlać do brytfanki, zagęścić mąką rozmieszaną w mleku, podgotować i na koniec wlać smietanę.

Smacznego

Ďáblová směs

400g mięsa wieprzowego
400g mięsa wołowego
200g cebulki
50 g papryczek peperoni
5 ząbków czosnku
olej
sól, pieprz
sos sojowy
musztarda
keczup

Mięso pokroić w małe kawałki - jak do chińszczyzny, posolić, popieprzyć i szybko smazyć na gorącym oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, papryczki, zmiażdzony czosnek, dodać sos sojowy, 2-3 łyzki musztardy, 2-3 łyżki keczupu dodać troszkę wody i dusić do miękkości

podawać z ryżem lub knedlem
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 23:33
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Podudzia z kurczaka ze śliwkami Evchen
1 kg podudzi z kurczaka
0,5 kg śliwek
2 cebule
rosól do podlewania mięsa
Przyprawy
do nacierania mięsa: Rozmaryn, czosnek (4 ząbki roztarte)
cynamon, gożdziki

Podudzia z kurczaka natrzeć czosnkiem roztartym ze solą i rozmarynem, zostawić na ok. 1 godzinę. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron, przełożyć do rondelka. Na tym samym oleju zrumienić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do mięsa. Śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestki. Połowę śliweczek dodać do mięska i cebuli, podlać ok. 0,5 szklanki rosołu (może być z kostki), przykryć i dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pozostałą ilość śliwek, doprawić szczyptą cynamonu i goździków oraz pieprzem i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Sun, 24 Oct 2004 - 23:35
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Puplety Ulli
Pulpety jako jednostka wybitnie leniwa robie z zakupionej mielonki indyczej. Dodaje do tego jajo, czosnek, ok. pół drobno pokrojonej cebuli, 1/3 szklanki mleka z 3 łyżkami bułki tartej i przyprawy do smaku (trochę soli, pieprz, słodką paprykę, majeranek). I robię kulki...dziś do środka został włożony żółty ser.
Pulpety obgotowuję (czyli gotuję kilka minut) w wywarze z warzyw złożonym z mrożonki warzywnej typu bukiet jarzyn albo zupa wiosenna + sos pomidorowy, kostka rosołowa i przyprawy, tak do smaku i koloru...obgotowane pulpety wykładam do naczynia żaroodpornego (gotuję na raty, bo naraz do gara nie wchodzą) a warzywną mieszankę przelewam przez sito...płynu nie wylewam...warzywa z sitka przecieram (na sitku) albo przepuszczam przez praskę do ziemniaków, dolewam trochę płynu, żeby konsystencja była właściwa..doprawiam, zalewam pulpety sosem, dokładam żółty ser i wstawiam do piekarnika na jakieś 45 minut.
Resztę płynu (z warzyw) wypijam

Warzywka muszą być trochę rozgotowane....
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Mon, 25 Oct 2004 - 23:06
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Tempura raz jeszcze
Tempura Kocurka

Ciasto:
6 łyżek mąki
2 łyżki mąki kartoflanej
2 jaja
1 szklanka wody.
Zmiksować.
Dodatki:
2 cebule, pokrojone drobno
2 marchwie utarte na grubej tarce
2 papryki pokrojone w kostkę lub paseczki (cienkie)
20 dkg pieczarek (starte na tarce)
20 dkg wędliny (najlepiej kupić plasterkowaną i drobno pokroić albo w kawałku i też zetrzeć na tarce).
Dodatki łączymy z ciastem, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jak placki ziemniaczane.
SMACZNEGO

Moje chłopaki pożerają posmarowane cienko keczupem, a wiosenną porą można jeszcze posypać sczypiorkiem
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Tue, 26 Oct 2004 - 22:27
Post #13


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Feta Z Piekarnika Marghe

Najbanalniejszy przepis pod słoncem

Fete (polecam oryginalną.. ale ponoc polska też dobrze smakuje) lekko pokruszyć
Do zaroodpornych nieduzych naczyń wlac odorbine oliwy wyłozyć fetę.
Pomidory (1 - 1,5 na jedno naczynie)obrac ze skóry i pokroić w spora kostkę.
Posolic , popieprzyć, posypac ulubioną przyprawa (mnie do fety pasuje origano)

Piekarnik rozgrzac dosc mocno (dzis mi sie spieszyło wiec był na 220)
Wstawić naczynie, zapiekac 10 - 15 min, az feta zrobi sie miekka.

kropka
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Wed, 27 Oct 2004 - 08:24
Post #14


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Marghe,mi origano pasuje do wszystkiego icon_smile.gif)
a feta z mlekovity,to odrazu jest miekka.zatem Twój czas pieczenia jest do bani icon_lol.gif icon_wink.gif ale powiem Ci ,brzmi nieźle.kazdemu osobno powiadasz? ja nie mam kokilek.zrobie w jednym i będziemy przaśnie jeść:))
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Thu, 28 Oct 2004 - 08:52
Post #15


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Pekińska z czosnkiem

utrzeć na tarce(nie mam rozdrabniarki do czosnku) 2 ząbki czosnku,posolić,poszatkowac średnia pekińska,dodać do czosnku,dodać łyżkę śmietany(albo jogurtu) łyzeczkę majonezu,wymieszać bardzo dokładnie,doprawic wg gustu np.origano icon_wink.gif

Sos boczniakowy do makaronu

2 paczki boczniaków(takie po 250g) karton przecieru pomidorowego(albo puszkę pomidorów,rozdrobnić)
na oliwie zesmażyć 2pokrojone ząbki czosnku,nie za drobno,bo trzeba je wyłowić jak sie zrumienią.
na oliwe wrzucić pokrojone w paski,w poprzek blaszek boczniaki,poddusić az puszczą sok,wlac pomidory,dodać duzo posiekanej pietruszki9albo i nie)doprawić,solą pieprzem,origano,i czym tam chcecie.podawać z makaronem np kolanka,albo innym grubszym niz spagetti.

[b]włąsciwei to jest sałatka,którą mozna jesć na zimno z bułką,ale ja robie na ciepło jako danie obiadowe.przepis pochodzi od mojej zamieszkałej we Italii koleżanki icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Thu, 28 Oct 2004 - 08:59
Post #16


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Zupa krem marchewkowo pomarańczowa
SKŁADNIKI

Niecały kilogram marchwi
1 cebula
tabasco
bulion warzywny - około litra
sok z 2 - 3 pomarańczy
śmietana kremówka - kilka łyżek
sól, pieprz
skórka pomarańczowa i cytrynowa
łyżka startego imbiru
oliwa

marchew obrać, pokroić w talarki. Na oliwie obsmażyć drobno pokrajaną marchew i imbir. Zalać bulionem i dodać marchew. gotować jakie s pół godziny. Zmiksować, dodać sok z pomarańczy i przyprawy (sporo tabasco). Podgrzać , podawać z kleksem śmietany, posypaną startymi w długie "wiórki" skórkami

(mozna nie dawac tabasco jesli ktoś nie lubi)
m.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Arwena.
post Thu, 28 Oct 2004 - 09:04
Post #17


Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,686
Dołączył: Sat, 29 Mar 03 - 19:13
Nr użytkownika: 218




Zawijaski z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
A zawijaski robi się bardzo prosto

Bierzesz pierś kurczaka, rozbijasz jak na kotlet.
Miekkie masło mieszasz z koperkiem, solą czosnkową i pieprzem.
Na każdym zawijasku układasz kawałki masła ziołowego - ja jeszcze dokładam serek zółty albo mozarelle.

Zawijasz i spinasz wykałaczką.

Przygotowujesz płatki rozgniatając je i mieszasz z łyżką natki, łyżeczką słodkiej papryki i łyzką tartego parmezanu.
Obtaczasz mięsko najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce z płatków.
Układasz zawijaski w natłuszczonym naczyniu żaro i do piekarnika na około 30 min. 180C.


--------------------
everybody lies
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Lila_
post Thu, 28 Oct 2004 - 15:30
Post #18


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,656
Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 01:03
Skąd: Rzeszów
Nr użytkownika: 319




Próbowała się dowiedzieć na wątku obiadowym ale chyba znikęłam w ilości postów jak się robi kotlety z kapustą czy jakoś tak.

I to Dorusiu od Ciebie icon_biggrin.gif - jakąś imprezę miałaś i cały zestaw był podany co robisz i te kotlety mi wpadły w oko więc jak możesz to podaj jak to to się robi icon_smile.gif

Może tu nie "zniknę" i zostanę wysłuchana icon_biggrin.gif


--------------------
czy naprawd? ?pieszymy si? kocha? ludzi skoro wiemy jak szybko odchodz?...


potrójna mama - Karol (08.1999) Emilia (07.2002) i Alicja (10.2012)

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
okko
post Thu, 28 Oct 2004 - 19:50
Post #19


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,760
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 21:30
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 197




Potrawka z indyka mocno czosnkowa

Obgotowuję skrzydło z indyka- dużego indyka na rosół.
następnie obieram mięso kroje na kawałki- niezbyt duże niezbyt małe icon_smile.gif podsmażam na oljeu z pestek winogron ( bo oliwy nie lubię) doodaję przyprawy- zawsze papryke słodką czosnek granulowany i czosnek w całości- to znaczy nie całą głowkę icon_lol.gif tylko zabki czosnku bez rozgniatania- podlewam woda i dusze nie długo bo mięso jest ugotowane. na koniec zagęszczam sos i tyle.

Surówka z kalarepy i rzodkiewki
prosta jak.....
Na grubej tarce trę kalarepe i rzodkiewkę, solę odtsawiam na jakiś czas odciskam sok następnie dodaję śmietanęi to wszystko


--------------------


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Doruśka
post Thu, 28 Oct 2004 - 20:12
Post #20


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


Lila,chodzi Ci o schabowe z kapustą?

to robie tak:
gotuje kiszona kapustę do miekkości ,z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego.odciskam i kroję na małe kawałeczki.
Pieczarki drobno posiekac lub utrzeć na grubej tarce.zesmazyc na oliwie,dodając sól,pieprz,paprykę.Dodac do pieczarek kapuste i razem przesmażyc doprawiając do smaku,tak solidnie wink.gif
i teraz tak: kotlety schabowe ,raczej bez kosci,albo jeśli schab jest szeroki to zwyczajnie rozbić,jeśli wąski,wówczas kroić grubsze kotlety w połowie nacinając tak nie do końca icon_rolleyes.gif no wiesz,tak jakbyś kroiła dwa cienkie:)
robić,nałozyc farszu,obsypać solą,spiać wykałaczkami.
panierować: maka,jajko bułka ,smażyc na rumiano.
i juz sa pyszne!!
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> Przepisy obiadowe

Start new topic Reply to this topic
8 Stron V   1 2 3 następna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sun, 23 Sep 2018 - 01:08
lista postów tego wątku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe