Aktualności

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj więcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
7 Stron V   1 2 3 następna ostatnia   

Przepisy obiadowe

> 
Doruśka
Fri, 22 Oct 2004 - 22:14
dziewczyny,zakładam nowy wątek,bo tam nie da sie znaleźć przepisów,wpisujmy tu przepisy,o które proszą forumki.
ja prosze o karczek zapiekany,bo znaleźć nie mogę icon_cry.gif
to był karczek w plastry na to pomidory i co jeszcze??
Doruśka


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post Fri, 22 Oct 2004 - 22:14
Post #1

dziewczyny,zakładam nowy wątek,bo tam nie da sie znaleźć przepisów,wpisujmy tu przepisy,o które proszą forumki.
ja prosze o karczek zapiekany,bo znaleźć nie mogę icon_cry.gif
to był karczek w plastry na to pomidory i co jeszcze??
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 20:40
To wklejam :

TEMPURA
jajko
szklanka wody
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

a potem maczasz w tym dowolne jedzonko i na głębokim oleju smażysz


a tu znalazłam dokładniejsze info http://www.strumyk21.edu.pl/praca/kuchnia.html

---

ZUPA FASOLKOWO (Słodlko kwaśna) Campari

Gotuję najpierw wywar mięsny (gotowałam na zeberkach), mięsko wyciągam, łyżką cedzakową odłowiam to co pływa zawsze po wierzchu wywaru, potem dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę, pociętą świeżą fasolkę żółtą, wsypałam zamrozoną już zieloną fasolkę , dodałam całą cebulkę, 2 ziarenka ziela angielskiego, to wszystko pogotowałam troche, gdy warzywka zaczęły robić sie miękkie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaczki i dalej gotowałam. Na końcu (bo ja zawsze na końcu doprwiam ) zupkę posoliłam, trochę cukru dałam do smaku, łyżkę masła (opcjonalnie, ja zawsze tak uszlachetniam zupę hmmm szkoła mojej teściowej sie kłania, wiem, wiem tuczące a niech tam, ale smaczne) w wersji dla dzieci w osobnym garnku do tego wszystkiego dodałam sok z cytryny, a dla nas ocet, na koniec zupę lekko zaciągnęłam wodą z mąką. No i to wszystko, czyli zwykła słodko-kwaśna zupka mniam... szkoda, że sie skończyła, bo bym sobie znów zjadła
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 20:40
Post #2

To wklejam :

TEMPURA
jajko
szklanka wody
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

a potem maczasz w tym dowolne jedzonko i na głębokim oleju smażysz


a tu znalazłam dokładniejsze info http://www.strumyk21.edu.pl/praca/kuchnia.html

---

ZUPA FASOLKOWO (Słodlko kwaśna) Campari

Gotuję najpierw wywar mięsny (gotowałam na zeberkach), mięsko wyciągam, łyżką cedzakową odłowiam to co pływa zawsze po wierzchu wywaru, potem dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę, pociętą świeżą fasolkę żółtą, wsypałam zamrozoną już zieloną fasolkę , dodałam całą cebulkę, 2 ziarenka ziela angielskiego, to wszystko pogotowałam troche, gdy warzywka zaczęły robić sie miękkie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaczki i dalej gotowałam. Na końcu (bo ja zawsze na końcu doprwiam ) zupkę posoliłam, trochę cukru dałam do smaku, łyżkę masła (opcjonalnie, ja zawsze tak uszlachetniam zupę hmmm szkoła mojej teściowej sie kłania, wiem, wiem tuczące a niech tam, ale smaczne) w wersji dla dzieci w osobnym garnku do tego wszystkiego dodałam sok z cytryny, a dla nas ocet, na koniec zupę lekko zaciągnęłam wodą z mąką. No i to wszystko, czyli zwykła słodko-kwaśna zupka mniam... szkoda, że sie skończyła, bo bym sobie znów zjadła
Doruśka
Sun, 24 Oct 2004 - 20:47
Dzieki Marghe icon_smile.gif)
Doruśka


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post Sun, 24 Oct 2004 - 20:47
Post #3

Dzieki Marghe icon_smile.gif)
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 21:46
[b]TARTA
tarta: 0,5 kostki margaryny, 20 dag mąki, 0,5 łyżeczki soli, jedno żółtko, wszystko zagnieść i do lodówki do schłodzenia
pieczarki pokroić, usmażyć
cebulkę pokroić udusić, dodać wątróbkę pokrojoną w kawałki , zesmażyć razem
4 dojrzałe pomidory sparzyć, obrać skórkę, udusić aż powstanie sos, dodać 4 ząbki czosnku (lubię czosnek, może być mniej), doprawić pieprzem kajeńskim i solą
ciasto rozwałkować, wyłożyć formę (ja robiłam na małej tortownicy), podpiec w piekarniku na złoty kolor,
po wyjęciu nałożyć wątróbkę i pieczarki, na wierzch dać sos pomidorowy
zapiec w piekarniku ok. 25 minut
Na koniec rozmieszać jajeczka z pokrojonym szczypiorkiem, polać tartę na wierzchu i wstawić do piekarnika aż do ścięcia jajek.
Mam nadzieję, że komuś będzie to smakowało
Zastrzegam jednak, że wszystko oprócz ciasta to moja własna wybujała fantazja Nie ręczę za efekt końcowy
_________________
[color=red][/color]
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 21:46
Post #4

[b]TARTA
tarta: 0,5 kostki margaryny, 20 dag mąki, 0,5 łyżeczki soli, jedno żółtko, wszystko zagnieść i do lodówki do schłodzenia
pieczarki pokroić, usmażyć
cebulkę pokroić udusić, dodać wątróbkę pokrojoną w kawałki , zesmażyć razem
4 dojrzałe pomidory sparzyć, obrać skórkę, udusić aż powstanie sos, dodać 4 ząbki czosnku (lubię czosnek, może być mniej), doprawić pieprzem kajeńskim i solą
ciasto rozwałkować, wyłożyć formę (ja robiłam na małej tortownicy), podpiec w piekarniku na złoty kolor,
po wyjęciu nałożyć wątróbkę i pieczarki, na wierzch dać sos pomidorowy
zapiec w piekarniku ok. 25 minut
Na koniec rozmieszać jajeczka z pokrojonym szczypiorkiem, polać tartę na wierzchu i wstawić do piekarnika aż do ścięcia jajek.
Mam nadzieję, że komuś będzie to smakowało
Zastrzegam jednak, że wszystko oprócz ciasta to moja własna wybujała fantazja Nie ręczę za efekt końcowy
_________________
[color=red][/color]
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 23:26
Sałątka brukułowa z migdalami Małgosi.dz

- ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości)
- ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
- 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej)
- grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej
- łyżka octu balsamicznego

Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę.

Taką sałatkę (tylko w wersji bez grzanek i camemberta) i jadałam w restauracji jako dodatek do pieczonego mięsa. Ale z grzankami można z powodzeniem jeść jako samodzielną sałatkę.
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 23:26
Post #5

Sałątka brukułowa z migdalami Małgosi.dz

- ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości)
- ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
- 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
- ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej)
- grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej
- łyżka octu balsamicznego

Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę.

Taką sałatkę (tylko w wersji bez grzanek i camemberta) i jadałam w restauracji jako dodatek do pieczonego mięsa. Ale z grzankami można z powodzeniem jeść jako samodzielną sałatkę.
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 23:28
Danka bezmiesne KAsi Rybki
Omlet serowy z warzywami.

Składniki: 4 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki startego, żółtego sera, 1 strąk papryki, cukinia lub mały bakłażan, cebula, łyżka oleju, łyżeczka masła, sól, papryka.

Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je solą i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni.




Pasta do kanapek


Składniki: kostka twarogu lub serek wiejski (farmerski), pół pęczka szczypiorku, kilka rzodkiewek (nie zdrewniałych), 1 jajko ugotowane na twardo, trochę śmietany, przyprawy: sól, pieprz (oraz wg uznania: Kamis - do sałatek, rozgnieciony ząbek czosnku lub posiekany młody, szczypta ziół prowansalskich, papryka - ostra lub słodka, ew. chili)

Twaróg lub serek rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać takoż rozgniecione (możliwe najdrobniej) jajko, posiekany szczypiorek i rzodkiewki skrojone w (możliwie najdrobniejszą kostkę). Przyprawić solą i pieprzem (ew. dodatkowymi przyprawami). Dokładnie wymieszać; jeśli pasta jest za gęsta dodać nieco śmietany - 1-2 łyżki



Ziemniaczano - cebulowa tortilla


Składniki: oliwa lub olej, 6 dużych ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 duże cebule również pokrojone w plastry, 6 jajek, sol, pieprz, "ósemki" pomidorów.

Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać ziemniaki, cebulę i trochę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Wbić jajka do dużej miski i zmieszać jak na omlet. Wyjąć z patelni ziemniaki z cebulą i dodać do jajek. Zmieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozgrzać patelnię. Wlać całą miksturę na patelnię i piec na dużym ogniu przez ok. 3 min. Przewrócić tortillę na druga stronę. Piec jeszcze 5 min. Pociąć na 4 lub 8 części. Podawać z pomidorami.


Pasztet sojowy


Składniki: 2 szkl. soi, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 duże cebule, olej słonecznikowy, bułka tarta, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1/3 szkl. mąki owsianej, majeranek, pieprz ziołowy, duszone grzybki, papryka słodka.

Soję zamoczyć na kilka godzin, następnie gotować w małej ilości wody przez ok. 1-1.5 godz. z solą i ząbkami czosnku. Ugotowaną soję zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Zmielić też 2 surowe cebule i dodać suchą bułkę tak, aby wchłonęła resztę sosu, w którym gotowała się soja. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub owsianą, sól i inne przyprawy oraz trochę oleju. Piec w piekarniku przez ok. 1/2 godziny.


Pilaw warzywny

Składniki:
10 dag ryżu parabolicznego,
1 szkl. wody lub bulionu,
1 łyżka oleju,
1 łyżka masła,
10 orzeszków arachidowych (sztuk),
6 całych migdałów w skórce,
1 szkl mieszanych warzyw (marchew, groszek, fasolka
szparagowa, kalafior, brokuły, biała kapusta, brukselka,
pory, seler - w proporcji wg smaku),
sól, pieprz.

Ryż starannie umyć, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim ryż nie rumieniąc, dodać wodę, posolić, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Można też bulion bez soli. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
W tym czasie rozgrzać w małym rondelku masło, wrzucić migdały i orzechy i trzymać na małym ogniu ok. 5-10 minut. Wrzucić przygotowane warzywa, odpowiednio pokrojone i smażyć razem przez 5 minut. Posolić i popieprzyć. Przełożyć całość do ryżu, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu jeszcze 10 minut. Podawać na gorąco.


serowo- ziołowe kluseczki

Składniki:
- 1 cebula
- pęczek natki
- 20 g masła
- 1 łyżka siekanej bazylii, oregano
- 8- 10 igiełek rozmarynu
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 150 g startego żółtego sera np. Gouda
- 300 g mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Cebulę i natkę posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z ziołami (świerze można ew. zastąpić suszonymi)
2. Twaróg wymieszać z jajkami, 100 g sera, mąką i mieszanką cebulowo- ziołową, doprawić solą, pieprzem, gałką i odstawić na ok. 30 min.
3. W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski formować 2 łyzkami i wrzucać do gotującej się wody. Po wyypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min.
4. Odcedzone kluski przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera i zapekać ok. 2 minut.



Placek afrykański

Składniki:
2 ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki, 2 posiekane cebule, 2-3 roztarte ząbki czosnku, półtorej szklanki ugotowanych kostek marchwi, półtorej szklanki ugotowanego zielonego groszku, 4-5 roztrzepanych jaj, sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, olej

Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 min. Podawać z dodatkiem ogórka konserwowego..



Fasolka szparagowa w śmietanie

Składniki:
30 dag żółtej fasolki szparagowej 30 dag zielonej fasolki szparagowej 350 ml gęstej kwaśnej śmietany (30%) 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku

Fasolkę umyć pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać lekko osoloną wodą. Gotować pod przykryciem ok. 8 min. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z musztardą. Ogrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania przez ok 5 min. ( do zgęstnięcia sosu)Dodać koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Sosem polać ugotowaną wcześniej fasolkę
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 23:28
Post #6

Danka bezmiesne KAsi Rybki
Omlet serowy z warzywami.

Składniki: 4 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki startego, żółtego sera, 1 strąk papryki, cukinia lub mały bakłażan, cebula, łyżka oleju, łyżeczka masła, sól, papryka.

Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je solą i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni.




Pasta do kanapek


Składniki: kostka twarogu lub serek wiejski (farmerski), pół pęczka szczypiorku, kilka rzodkiewek (nie zdrewniałych), 1 jajko ugotowane na twardo, trochę śmietany, przyprawy: sól, pieprz (oraz wg uznania: Kamis - do sałatek, rozgnieciony ząbek czosnku lub posiekany młody, szczypta ziół prowansalskich, papryka - ostra lub słodka, ew. chili)

Twaróg lub serek rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać takoż rozgniecione (możliwe najdrobniej) jajko, posiekany szczypiorek i rzodkiewki skrojone w (możliwie najdrobniejszą kostkę). Przyprawić solą i pieprzem (ew. dodatkowymi przyprawami). Dokładnie wymieszać; jeśli pasta jest za gęsta dodać nieco śmietany - 1-2 łyżki



Ziemniaczano - cebulowa tortilla


Składniki: oliwa lub olej, 6 dużych ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 duże cebule również pokrojone w plastry, 6 jajek, sol, pieprz, "ósemki" pomidorów.

Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać ziemniaki, cebulę i trochę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Wbić jajka do dużej miski i zmieszać jak na omlet. Wyjąć z patelni ziemniaki z cebulą i dodać do jajek. Zmieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozgrzać patelnię. Wlać całą miksturę na patelnię i piec na dużym ogniu przez ok. 3 min. Przewrócić tortillę na druga stronę. Piec jeszcze 5 min. Pociąć na 4 lub 8 części. Podawać z pomidorami.


Pasztet sojowy


Składniki: 2 szkl. soi, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 duże cebule, olej słonecznikowy, bułka tarta, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1/3 szkl. mąki owsianej, majeranek, pieprz ziołowy, duszone grzybki, papryka słodka.

Soję zamoczyć na kilka godzin, następnie gotować w małej ilości wody przez ok. 1-1.5 godz. z solą i ząbkami czosnku. Ugotowaną soję zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Zmielić też 2 surowe cebule i dodać suchą bułkę tak, aby wchłonęła resztę sosu, w którym gotowała się soja. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub owsianą, sól i inne przyprawy oraz trochę oleju. Piec w piekarniku przez ok. 1/2 godziny.


Pilaw warzywny

Składniki:
10 dag ryżu parabolicznego,
1 szkl. wody lub bulionu,
1 łyżka oleju,
1 łyżka masła,
10 orzeszków arachidowych (sztuk),
6 całych migdałów w skórce,
1 szkl mieszanych warzyw (marchew, groszek, fasolka
szparagowa, kalafior, brokuły, biała kapusta, brukselka,
pory, seler - w proporcji wg smaku),
sól, pieprz.

Ryż starannie umyć, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim ryż nie rumieniąc, dodać wodę, posolić, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Można też bulion bez soli. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
W tym czasie rozgrzać w małym rondelku masło, wrzucić migdały i orzechy i trzymać na małym ogniu ok. 5-10 minut. Wrzucić przygotowane warzywa, odpowiednio pokrojone i smażyć razem przez 5 minut. Posolić i popieprzyć. Przełożyć całość do ryżu, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu jeszcze 10 minut. Podawać na gorąco.


serowo- ziołowe kluseczki

Składniki:
- 1 cebula
- pęczek natki
- 20 g masła
- 1 łyżka siekanej bazylii, oregano
- 8- 10 igiełek rozmarynu
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 150 g startego żółtego sera np. Gouda
- 300 g mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Cebulę i natkę posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z ziołami (świerze można ew. zastąpić suszonymi)
2. Twaróg wymieszać z jajkami, 100 g sera, mąką i mieszanką cebulowo- ziołową, doprawić solą, pieprzem, gałką i odstawić na ok. 30 min.
3. W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski formować 2 łyzkami i wrzucać do gotującej się wody. Po wyypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min.
4. Odcedzone kluski przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera i zapekać ok. 2 minut.



Placek afrykański

Składniki:
2 ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki, 2 posiekane cebule, 2-3 roztarte ząbki czosnku, półtorej szklanki ugotowanych kostek marchwi, półtorej szklanki ugotowanego zielonego groszku, 4-5 roztrzepanych jaj, sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, olej

Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 min. Podawać z dodatkiem ogórka konserwowego..



Fasolka szparagowa w śmietanie

Składniki:
30 dag żółtej fasolki szparagowej 30 dag zielonej fasolki szparagowej 350 ml gęstej kwaśnej śmietany (30%) 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku

Fasolkę umyć pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać lekko osoloną wodą. Gotować pod przykryciem ok. 8 min. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z musztardą. Ogrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania przez ok 5 min. ( do zgęstnięcia sosu)Dodać koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Sosem polać ugotowaną wcześniej fasolkę
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 23:30
sos łososiowo-pomidorowy Aluc

cebula
ząbek czosnku
pomidor
łosoś wędzony (u mnie poszła paczka 150g)
mała ostra papryczka
koperek
bazylia
śmietana (w oryginalnym przepisie 2 szklanki 36%, ja dałam dwa małe kubki 18%)

makaron pappadrelle (wysokojajeczne szerokie wstążki) 250g na cztery osoby

cebulę i posiekać, zeszklić na oliwie (w oryginalnym przepisie - na maśle)
pomidora (albo dwa) sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę
łososia pokroić w paski
pomidor i łososia (w orygoinalnym przepisie występowały tu jeszcze obgotowane szparagi) wrzucić do cebuli i trochę podusić
dodać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż sos zgestnieje
na koniec wrzucić posiekaną papryczkę, koperek i bazylię, ja jeszcze opieprzyłam świerzo mielonym pieprzem (oryginalny przepis mówi o soli, ale dla mnie łosoś jest wystarczająco słony)

no i ponieważ sosy śmietanowe z łososiem to ja lubię kwaskowe zdecydowanie, na koniec jeszcze dorzuciłam sok z połówki cytryny

oczywiście całość przed podaniem godzi się potraktować parmezanem
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 23:30
Post #7

sos łososiowo-pomidorowy Aluc

cebula
ząbek czosnku
pomidor
łosoś wędzony (u mnie poszła paczka 150g)
mała ostra papryczka
koperek
bazylia
śmietana (w oryginalnym przepisie 2 szklanki 36%, ja dałam dwa małe kubki 18%)

makaron pappadrelle (wysokojajeczne szerokie wstążki) 250g na cztery osoby

cebulę i posiekać, zeszklić na oliwie (w oryginalnym przepisie - na maśle)
pomidora (albo dwa) sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę
łososia pokroić w paski
pomidor i łososia (w orygoinalnym przepisie występowały tu jeszcze obgotowane szparagi) wrzucić do cebuli i trochę podusić
dodać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż sos zgestnieje
na koniec wrzucić posiekaną papryczkę, koperek i bazylię, ja jeszcze opieprzyłam świerzo mielonym pieprzem (oryginalny przepis mówi o soli, ale dla mnie łosoś jest wystarczająco słony)

no i ponieważ sosy śmietanowe z łososiem to ja lubię kwaskowe zdecydowanie, na koniec jeszcze dorzuciłam sok z połówki cytryny

oczywiście całość przed podaniem godzi się potraktować parmezanem
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 23:31
Parówki w ciescie Miki
2szkl. mąki
1/4szkl. mleka
1 jajko
parówki (ok. kilograma)
1/2 kostki margaryny
2dag, drożdży
2 łyżki cukru
ketchup
30dag. żółtego sera

Podgrzać mleko,rozpuścić w nim drożdże i cukier,odstawić do wyrośnięcia.Później do mąki,margaryny i jajka dodać wyrośnięte drożdże-zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Pokroić w kwadraty (tak żeby położone w poprzek parówki się zmieściły) .Na każdym kwadracie układać paski żółtego sera,ketchup i parówkę. Zawinąć. Piec w temp. ok 180-200 stopni aż do zrumienienia ciasta

w wersji dla zapracowanych lub rozleniwionych -to samo w środku ale zamiast drożdżowego ciasta naleśniki -można smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 23:31
Post #8

Parówki w ciescie Miki
2szkl. mąki
1/4szkl. mleka
1 jajko
parówki (ok. kilograma)
1/2 kostki margaryny
2dag, drożdży
2 łyżki cukru
ketchup
30dag. żółtego sera

Podgrzać mleko,rozpuścić w nim drożdże i cukier,odstawić do wyrośnięcia.Później do mąki,margaryny i jajka dodać wyrośnięte drożdże-zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Pokroić w kwadraty (tak żeby położone w poprzek parówki się zmieściły) .Na każdym kwadracie układać paski żółtego sera,ketchup i parówkę. Zawinąć. Piec w temp. ok 180-200 stopni aż do zrumienienia ciasta

w wersji dla zapracowanych lub rozleniwionych -to samo w środku ale zamiast drożdżowego ciasta naleśniki -można smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 23:32
Przepisy Lei

česnekačka
1,5 l wywaru z kości
6 ząbków czosnku
1 jajko
sól, pieprz, vegeta
grzanki

do wywaru dodac 6 i wiecej zmiażdzonych żabków czosnku, dodac rozbełtane jajko i podawac z grzankami
niektórzy ta zupke podają dodatkowo z ziemniakami

svíčková na smetaně

0,5kg mięsa wołowego ( ja często robię z wieprzowego )
100g słoniny
40g rozpuszczone masło
1 smietana kremówka
ocet
2 - 3duże marchewki, 2 - 3 duże pietruszki, seler
1 cebula
liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz, vegeta
mąka
mleko
ew. wywar wieprzowy ( z kostki rosolowej )

Mięso posolić, popieprzyć naszpikowane słoniną włożyć do brytfanki, zalać rozpuszczonym masłem z dodatkiem 2 łyżek octu. Rozpuścić masło i obsmażyć na nim mięso dodać warzywa pokrojone w drobne cienkie paseczki dodać zioła. Należy piec do miękkości, w razie konieczności podlewać wywarem.
Miękkie mięso wyciągnąć a sos z warzywkami należy zmiksować, taki sos zpowrotem wlać do brytfanki, zagęścić mąką rozmieszaną w mleku, podgotować i na koniec wlać smietanę.

Smacznego

Ďáblová směs

400g mięsa wieprzowego
400g mięsa wołowego
200g cebulki
50 g papryczek peperoni
5 ząbków czosnku
olej
sól, pieprz
sos sojowy
musztarda
keczup

Mięso pokroić w małe kawałki - jak do chińszczyzny, posolić, popieprzyć i szybko smazyć na gorącym oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, papryczki, zmiażdzony czosnek, dodać sos sojowy, 2-3 łyzki musztardy, 2-3 łyżki keczupu dodać troszkę wody i dusić do miękkości

podawać z ryżem lub knedlem
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 23:32
Post #9

Przepisy Lei

česnekačka
1,5 l wywaru z kości
6 ząbków czosnku
1 jajko
sól, pieprz, vegeta
grzanki

do wywaru dodac 6 i wiecej zmiażdzonych żabków czosnku, dodac rozbełtane jajko i podawac z grzankami
niektórzy ta zupke podają dodatkowo z ziemniakami

svíčková na smetaně

0,5kg mięsa wołowego ( ja często robię z wieprzowego )
100g słoniny
40g rozpuszczone masło
1 smietana kremówka
ocet
2 - 3duże marchewki, 2 - 3 duże pietruszki, seler
1 cebula
liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz, vegeta
mąka
mleko
ew. wywar wieprzowy ( z kostki rosolowej )

Mięso posolić, popieprzyć naszpikowane słoniną włożyć do brytfanki, zalać rozpuszczonym masłem z dodatkiem 2 łyżek octu. Rozpuścić masło i obsmażyć na nim mięso dodać warzywa pokrojone w drobne cienkie paseczki dodać zioła. Należy piec do miękkości, w razie konieczności podlewać wywarem.
Miękkie mięso wyciągnąć a sos z warzywkami należy zmiksować, taki sos zpowrotem wlać do brytfanki, zagęścić mąką rozmieszaną w mleku, podgotować i na koniec wlać smietanę.

Smacznego

Ďáblová směs

400g mięsa wieprzowego
400g mięsa wołowego
200g cebulki
50 g papryczek peperoni
5 ząbków czosnku
olej
sól, pieprz
sos sojowy
musztarda
keczup

Mięso pokroić w małe kawałki - jak do chińszczyzny, posolić, popieprzyć i szybko smazyć na gorącym oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, papryczki, zmiażdzony czosnek, dodać sos sojowy, 2-3 łyzki musztardy, 2-3 łyżki keczupu dodać troszkę wody i dusić do miękkości

podawać z ryżem lub knedlem
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 23:33
Podudzia z kurczaka ze śliwkami Evchen
1 kg podudzi z kurczaka
0,5 kg śliwek
2 cebule
rosól do podlewania mięsa
Przyprawy
do nacierania mięsa: Rozmaryn, czosnek (4 ząbki roztarte)
cynamon, gożdziki

Podudzia z kurczaka natrzeć czosnkiem roztartym ze solą i rozmarynem, zostawić na ok. 1 godzinę. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron, przełożyć do rondelka. Na tym samym oleju zrumienić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do mięsa. Śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestki. Połowę śliweczek dodać do mięska i cebuli, podlać ok. 0,5 szklanki rosołu (może być z kostki), przykryć i dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pozostałą ilość śliwek, doprawić szczyptą cynamonu i goździków oraz pieprzem i dusić jeszcze ok. 10 minut.
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 23:33
Post #10

Podudzia z kurczaka ze śliwkami Evchen
1 kg podudzi z kurczaka
0,5 kg śliwek
2 cebule
rosól do podlewania mięsa
Przyprawy
do nacierania mięsa: Rozmaryn, czosnek (4 ząbki roztarte)
cynamon, gożdziki

Podudzia z kurczaka natrzeć czosnkiem roztartym ze solą i rozmarynem, zostawić na ok. 1 godzinę. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron, przełożyć do rondelka. Na tym samym oleju zrumienić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do mięsa. Śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestki. Połowę śliweczek dodać do mięska i cebuli, podlać ok. 0,5 szklanki rosołu (może być z kostki), przykryć i dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pozostałą ilość śliwek, doprawić szczyptą cynamonu i goździków oraz pieprzem i dusić jeszcze ok. 10 minut.
marghe.
Sun, 24 Oct 2004 - 23:35
Puplety Ulli
Pulpety jako jednostka wybitnie leniwa robie z zakupionej mielonki indyczej. Dodaje do tego jajo, czosnek, ok. pół drobno pokrojonej cebuli, 1/3 szklanki mleka z 3 łyżkami bułki tartej i przyprawy do smaku (trochę soli, pieprz, słodką paprykę, majeranek). I robię kulki...dziś do środka został włożony żółty ser.
Pulpety obgotowuję (czyli gotuję kilka minut) w wywarze z warzyw złożonym z mrożonki warzywnej typu bukiet jarzyn albo zupa wiosenna + sos pomidorowy, kostka rosołowa i przyprawy, tak do smaku i koloru...obgotowane pulpety wykładam do naczynia żaroodpornego (gotuję na raty, bo naraz do gara nie wchodzą) a warzywną mieszankę przelewam przez sito...płynu nie wylewam...warzywa z sitka przecieram (na sitku) albo przepuszczam przez praskę do ziemniaków, dolewam trochę płynu, żeby konsystencja była właściwa..doprawiam, zalewam pulpety sosem, dokładam żółty ser i wstawiam do piekarnika na jakieś 45 minut.
Resztę płynu (z warzyw) wypijam

Warzywka muszą być trochę rozgotowane....
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Sun, 24 Oct 2004 - 23:35
Post #11

Puplety Ulli
Pulpety jako jednostka wybitnie leniwa robie z zakupionej mielonki indyczej. Dodaje do tego jajo, czosnek, ok. pół drobno pokrojonej cebuli, 1/3 szklanki mleka z 3 łyżkami bułki tartej i przyprawy do smaku (trochę soli, pieprz, słodką paprykę, majeranek). I robię kulki...dziś do środka został włożony żółty ser.
Pulpety obgotowuję (czyli gotuję kilka minut) w wywarze z warzyw złożonym z mrożonki warzywnej typu bukiet jarzyn albo zupa wiosenna + sos pomidorowy, kostka rosołowa i przyprawy, tak do smaku i koloru...obgotowane pulpety wykładam do naczynia żaroodpornego (gotuję na raty, bo naraz do gara nie wchodzą) a warzywną mieszankę przelewam przez sito...płynu nie wylewam...warzywa z sitka przecieram (na sitku) albo przepuszczam przez praskę do ziemniaków, dolewam trochę płynu, żeby konsystencja była właściwa..doprawiam, zalewam pulpety sosem, dokładam żółty ser i wstawiam do piekarnika na jakieś 45 minut.
Resztę płynu (z warzyw) wypijam

Warzywka muszą być trochę rozgotowane....
marghe.
Mon, 25 Oct 2004 - 23:06
Tempura raz jeszcze
Tempura Kocurka

Ciasto:
6 łyżek mąki
2 łyżki mąki kartoflanej
2 jaja
1 szklanka wody.
Zmiksować.
Dodatki:
2 cebule, pokrojone drobno
2 marchwie utarte na grubej tarce
2 papryki pokrojone w kostkę lub paseczki (cienkie)
20 dkg pieczarek (starte na tarce)
20 dkg wędliny (najlepiej kupić plasterkowaną i drobno pokroić albo w kawałku i też zetrzeć na tarce).
Dodatki łączymy z ciastem, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jak placki ziemniaczane.
SMACZNEGO

Moje chłopaki pożerają posmarowane cienko keczupem, a wiosenną porą można jeszcze posypać sczypiorkiem
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Mon, 25 Oct 2004 - 23:06
Post #12

Tempura raz jeszcze
Tempura Kocurka

Ciasto:
6 łyżek mąki
2 łyżki mąki kartoflanej
2 jaja
1 szklanka wody.
Zmiksować.
Dodatki:
2 cebule, pokrojone drobno
2 marchwie utarte na grubej tarce
2 papryki pokrojone w kostkę lub paseczki (cienkie)
20 dkg pieczarek (starte na tarce)
20 dkg wędliny (najlepiej kupić plasterkowaną i drobno pokroić albo w kawałku i też zetrzeć na tarce).
Dodatki łączymy z ciastem, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jak placki ziemniaczane.
SMACZNEGO

Moje chłopaki pożerają posmarowane cienko keczupem, a wiosenną porą można jeszcze posypać sczypiorkiem
marghe.
Tue, 26 Oct 2004 - 22:27
Feta Z Piekarnika Marghe

Najbanalniejszy przepis pod słoncem

Fete (polecam oryginalną.. ale ponoc polska też dobrze smakuje) lekko pokruszyć
Do zaroodpornych nieduzych naczyń wlac odorbine oliwy wyłozyć fetę.
Pomidory (1 - 1,5 na jedno naczynie)obrac ze skóry i pokroić w spora kostkę.
Posolic , popieprzyć, posypac ulubioną przyprawa (mnie do fety pasuje origano)

Piekarnik rozgrzac dosc mocno (dzis mi sie spieszyło wiec był na 220)
Wstawić naczynie, zapiekac 10 - 15 min, az feta zrobi sie miekka.

kropka
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Tue, 26 Oct 2004 - 22:27
Post #13

Feta Z Piekarnika Marghe

Najbanalniejszy przepis pod słoncem

Fete (polecam oryginalną.. ale ponoc polska też dobrze smakuje) lekko pokruszyć
Do zaroodpornych nieduzych naczyń wlac odorbine oliwy wyłozyć fetę.
Pomidory (1 - 1,5 na jedno naczynie)obrac ze skóry i pokroić w spora kostkę.
Posolic , popieprzyć, posypac ulubioną przyprawa (mnie do fety pasuje origano)

Piekarnik rozgrzac dosc mocno (dzis mi sie spieszyło wiec był na 220)
Wstawić naczynie, zapiekac 10 - 15 min, az feta zrobi sie miekka.

kropka
Doruśka
Wed, 27 Oct 2004 - 08:24
Marghe,mi origano pasuje do wszystkiego icon_smile.gif)
a feta z mlekovity,to odrazu jest miekka.zatem Twój czas pieczenia jest do bani icon_lol.gif icon_wink.gif ale powiem Ci ,brzmi nieźle.kazdemu osobno powiadasz? ja nie mam kokilek.zrobie w jednym i będziemy przaśnie jeść:))
Doruśka


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post Wed, 27 Oct 2004 - 08:24
Post #14

Marghe,mi origano pasuje do wszystkiego icon_smile.gif)
a feta z mlekovity,to odrazu jest miekka.zatem Twój czas pieczenia jest do bani icon_lol.gif icon_wink.gif ale powiem Ci ,brzmi nieźle.kazdemu osobno powiadasz? ja nie mam kokilek.zrobie w jednym i będziemy przaśnie jeść:))
Doruśka
Thu, 28 Oct 2004 - 08:52
Pekińska z czosnkiem

utrzeć na tarce(nie mam rozdrabniarki do czosnku) 2 ząbki czosnku,posolić,poszatkowac średnia pekińska,dodać do czosnku,dodać łyżkę śmietany(albo jogurtu) łyzeczkę majonezu,wymieszać bardzo dokładnie,doprawic wg gustu np.origano icon_wink.gif

Sos boczniakowy do makaronu

2 paczki boczniaków(takie po 250g) karton przecieru pomidorowego(albo puszkę pomidorów,rozdrobnić)
na oliwie zesmażyć 2pokrojone ząbki czosnku,nie za drobno,bo trzeba je wyłowić jak sie zrumienią.
na oliwe wrzucić pokrojone w paski,w poprzek blaszek boczniaki,poddusić az puszczą sok,wlac pomidory,dodać duzo posiekanej pietruszki9albo i nie)doprawić,solą pieprzem,origano,i czym tam chcecie.podawać z makaronem np kolanka,albo innym grubszym niz spagetti.

[b]włąsciwei to jest sałatka,którą mozna jesć na zimno z bułką,ale ja robie na ciepło jako danie obiadowe.przepis pochodzi od mojej zamieszkałej we Italii koleżanki icon_smile.gif
Doruśka


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post Thu, 28 Oct 2004 - 08:52
Post #15

Pekińska z czosnkiem

utrzeć na tarce(nie mam rozdrabniarki do czosnku) 2 ząbki czosnku,posolić,poszatkowac średnia pekińska,dodać do czosnku,dodać łyżkę śmietany(albo jogurtu) łyzeczkę majonezu,wymieszać bardzo dokładnie,doprawic wg gustu np.origano icon_wink.gif

Sos boczniakowy do makaronu

2 paczki boczniaków(takie po 250g) karton przecieru pomidorowego(albo puszkę pomidorów,rozdrobnić)
na oliwie zesmażyć 2pokrojone ząbki czosnku,nie za drobno,bo trzeba je wyłowić jak sie zrumienią.
na oliwe wrzucić pokrojone w paski,w poprzek blaszek boczniaki,poddusić az puszczą sok,wlac pomidory,dodać duzo posiekanej pietruszki9albo i nie)doprawić,solą pieprzem,origano,i czym tam chcecie.podawać z makaronem np kolanka,albo innym grubszym niz spagetti.

[b]włąsciwei to jest sałatka,którą mozna jesć na zimno z bułką,ale ja robie na ciepło jako danie obiadowe.przepis pochodzi od mojej zamieszkałej we Italii koleżanki icon_smile.gif
marghe.
Thu, 28 Oct 2004 - 08:59
Zupa krem marchewkowo pomarańczowa
SKŁADNIKI

Niecały kilogram marchwi
1 cebula
tabasco
bulion warzywny - około litra
sok z 2 - 3 pomarańczy
śmietana kremówka - kilka łyżek
sól, pieprz
skórka pomarańczowa i cytrynowa
łyżka startego imbiru
oliwa

marchew obrać, pokroić w talarki. Na oliwie obsmażyć drobno pokrajaną marchew i imbir. Zalać bulionem i dodać marchew. gotować jakie s pół godziny. Zmiksować, dodać sok z pomarańczy i przyprawy (sporo tabasco). Podgrzać , podawać z kleksem śmietany, posypaną startymi w długie "wiórki" skórkami

(mozna nie dawac tabasco jesli ktoś nie lubi)
m.
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Thu, 28 Oct 2004 - 08:59
Post #16

Zupa krem marchewkowo pomarańczowa
SKŁADNIKI

Niecały kilogram marchwi
1 cebula
tabasco
bulion warzywny - około litra
sok z 2 - 3 pomarańczy
śmietana kremówka - kilka łyżek
sól, pieprz
skórka pomarańczowa i cytrynowa
łyżka startego imbiru
oliwa

marchew obrać, pokroić w talarki. Na oliwie obsmażyć drobno pokrajaną marchew i imbir. Zalać bulionem i dodać marchew. gotować jakie s pół godziny. Zmiksować, dodać sok z pomarańczy i przyprawy (sporo tabasco). Podgrzać , podawać z kleksem śmietany, posypaną startymi w długie "wiórki" skórkami

(mozna nie dawac tabasco jesli ktoś nie lubi)
m.
Arwena.
Thu, 28 Oct 2004 - 09:04
Zawijaski z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
A zawijaski robi się bardzo prosto

Bierzesz pierś kurczaka, rozbijasz jak na kotlet.
Miekkie masło mieszasz z koperkiem, solą czosnkową i pieprzem.
Na każdym zawijasku układasz kawałki masła ziołowego - ja jeszcze dokładam serek zółty albo mozarelle.

Zawijasz i spinasz wykałaczką.

Przygotowujesz płatki rozgniatając je i mieszasz z łyżką natki, łyżeczką słodkiej papryki i łyzką tartego parmezanu.
Obtaczasz mięsko najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce z płatków.
Układasz zawijaski w natłuszczonym naczyniu żaro i do piekarnika na około 30 min. 180C.
Arwena.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,686
Dołączył: Sat, 29 Mar 03 - 19:13
Nr użytkownika: 218




post Thu, 28 Oct 2004 - 09:04
Post #17

Zawijaski z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
A zawijaski robi się bardzo prosto

Bierzesz pierś kurczaka, rozbijasz jak na kotlet.
Miekkie masło mieszasz z koperkiem, solą czosnkową i pieprzem.
Na każdym zawijasku układasz kawałki masła ziołowego - ja jeszcze dokładam serek zółty albo mozarelle.

Zawijasz i spinasz wykałaczką.

Przygotowujesz płatki rozgniatając je i mieszasz z łyżką natki, łyżeczką słodkiej papryki i łyzką tartego parmezanu.
Obtaczasz mięsko najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce z płatków.
Układasz zawijaski w natłuszczonym naczyniu żaro i do piekarnika na około 30 min. 180C.

--------------------
everybody lies
Lila_
Thu, 28 Oct 2004 - 15:30
Próbowała się dowiedzieć na wątku obiadowym ale chyba znikęłam w ilości postów jak się robi kotlety z kapustą czy jakoś tak.

I to Dorusiu od Ciebie icon_biggrin.gif - jakąś imprezę miałaś i cały zestaw był podany co robisz i te kotlety mi wpadły w oko więc jak możesz to podaj jak to to się robi icon_smile.gif

Może tu nie "zniknę" i zostanę wysłuchana icon_biggrin.gif
Lila_


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,656
Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 01:03
Skąd: Rzeszów
Nr użytkownika: 319




post Thu, 28 Oct 2004 - 15:30
Post #18

Próbowała się dowiedzieć na wątku obiadowym ale chyba znikęłam w ilości postów jak się robi kotlety z kapustą czy jakoś tak.

I to Dorusiu od Ciebie icon_biggrin.gif - jakąś imprezę miałaś i cały zestaw był podany co robisz i te kotlety mi wpadły w oko więc jak możesz to podaj jak to to się robi icon_smile.gif

Może tu nie "zniknę" i zostanę wysłuchana icon_biggrin.gif

--------------------
czy naprawd? ?pieszymy si? kocha? ludzi skoro wiemy jak szybko odchodz?...


potrójna mama - Karol (08.1999) Emilia (07.2002) i Alicja (10.2012)

okko
Thu, 28 Oct 2004 - 19:50
Potrawka z indyka mocno czosnkowa

Obgotowuję skrzydło z indyka- dużego indyka na rosół.
następnie obieram mięso kroje na kawałki- niezbyt duże niezbyt małe icon_smile.gif podsmażam na oljeu z pestek winogron ( bo oliwy nie lubię) doodaję przyprawy- zawsze papryke słodką czosnek granulowany i czosnek w całości- to znaczy nie całą głowkę icon_lol.gif tylko zabki czosnku bez rozgniatania- podlewam woda i dusze nie długo bo mięso jest ugotowane. na koniec zagęszczam sos i tyle.

Surówka z kalarepy i rzodkiewki
prosta jak.....
Na grubej tarce trę kalarepe i rzodkiewkę, solę odtsawiam na jakiś czas odciskam sok następnie dodaję śmietanęi to wszystko
okko


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,760
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 21:30
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 197




post Thu, 28 Oct 2004 - 19:50
Post #19

Potrawka z indyka mocno czosnkowa

Obgotowuję skrzydło z indyka- dużego indyka na rosół.
następnie obieram mięso kroje na kawałki- niezbyt duże niezbyt małe icon_smile.gif podsmażam na oljeu z pestek winogron ( bo oliwy nie lubię) doodaję przyprawy- zawsze papryke słodką czosnek granulowany i czosnek w całości- to znaczy nie całą głowkę icon_lol.gif tylko zabki czosnku bez rozgniatania- podlewam woda i dusze nie długo bo mięso jest ugotowane. na koniec zagęszczam sos i tyle.

Surówka z kalarepy i rzodkiewki
prosta jak.....
Na grubej tarce trę kalarepe i rzodkiewkę, solę odtsawiam na jakiś czas odciskam sok następnie dodaję śmietanęi to wszystko

--------------------


Doruśka
Thu, 28 Oct 2004 - 20:12
Lila,chodzi Ci o schabowe z kapustą?

to robie tak:
gotuje kiszona kapustę do miekkości ,z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego.odciskam i kroję na małe kawałeczki.
Pieczarki drobno posiekac lub utrzeć na grubej tarce.zesmazyc na oliwie,dodając sól,pieprz,paprykę.Dodac do pieczarek kapuste i razem przesmażyc doprawiając do smaku,tak solidnie wink.gif
i teraz tak: kotlety schabowe ,raczej bez kosci,albo jeśli schab jest szeroki to zwyczajnie rozbić,jeśli wąski,wówczas kroić grubsze kotlety w połowie nacinając tak nie do końca icon_rolleyes.gif no wiesz,tak jakbyś kroiła dwa cienkie:)
robić,nałozyc farszu,obsypać solą,spiać wykałaczkami.
panierować: maka,jajko bułka ,smażyc na rumiano.
i juz sa pyszne!!
Doruśka


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post Thu, 28 Oct 2004 - 20:12
Post #20

Lila,chodzi Ci o schabowe z kapustą?

to robie tak:
gotuje kiszona kapustę do miekkości ,z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego.odciskam i kroję na małe kawałeczki.
Pieczarki drobno posiekac lub utrzeć na grubej tarce.zesmazyc na oliwie,dodając sól,pieprz,paprykę.Dodac do pieczarek kapuste i razem przesmażyc doprawiając do smaku,tak solidnie wink.gif
i teraz tak: kotlety schabowe ,raczej bez kosci,albo jeśli schab jest szeroki to zwyczajnie rozbić,jeśli wąski,wówczas kroić grubsze kotlety w połowie nacinając tak nie do końca icon_rolleyes.gif no wiesz,tak jakbyś kroiła dwa cienkie:)
robić,nałozyc farszu,obsypać solą,spiać wykałaczkami.
panierować: maka,jajko bułka ,smażyc na rumiano.
i juz sa pyszne!!
> Przepisy obiadowe
Start new topic
Reply to this topic
7 Stron V   1 2 3 następna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tue, 16 Jul 2019 - 15:03
lista postów tego wątku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama