Aktualności

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj więcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
6 Stron V   1 2 3 następna ostatnia   

Ryby

> 
marghe.
Tue, 07 Dec 2004 - 13:24
...
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Tue, 07 Dec 2004 - 13:24
Post #1

...
kasiarybka

Gość







post Tue, 07 Dec 2004 - 14:09
Post #2

Klopsiki rybne.


Składniki:
1 kg filetów z ryby (różnej), 20 dkg boczku surowego, cebula, 2 jaja, 2 bulki czerstwe, pieprz, sól.


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę, doprawić do smaku, formować klopsiki, gotować w wywarze z warzyw, podawać z ziemniakami, polane sosem zrobionym na wywarze z gotowania. Inna wersja to dodać do wywaru przecieru pomidorowego startą cebulę uduszoną na maśle i takim sosem polewać klopsiki i ziemniaki.


Korzenna sałatka sledziowa.

Składniki:

4 filety ze śledzi,
10 marynowanych śliwek,
marynowana gruszka,
2 łyżki marynowanych cebulek perłowych.
Sos:
3 łyżki octu ze śliwek,
2 łyżki łagodnej musztardy,
1,5 łyżki płynnego miodu,
łyżka oleju,
łyżeczka przyprawy korzennej do piernika.

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszaj. Śledzie namocz w zimnej wodzie (2 godziny), a następnie osusz, pokrój na paski szerokości 1,5-2 cm, polej sosem i odstaw na 4-5 godzin.
Gruszkę pokrój w kostkę, śliwki na ćwiartki. Owoce i cebulki dodaj do śledzi, a całość dość dokładnie wymieszaj.



Kotleciki rybne.

1 kg dowolnych filetów rybnych (mieszane najlepiej), główka czosnku, pęczek kopru, 3 jaja, 2 bułki czerstwe wymoczone w mleku i odciśnięte, olej do smażenia.


Sposób przyrządzenia:
Zmielić rybę dodać posiekany czosnek, koperek, jaja, bułkę dodać przyprawy jak sól pieprz, dobrze wyrobić. Smażyć okrągłe kotleciki na złoty kolor, podawać najlepiej z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Kotleciki smakują też na zimno na kanapkach z kiszonym ogórkiem i z cebulką.


Ryba w sosie koperkowym.

[30-40 dag mrożonych filetów rybnych,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej),
szklanka wody (wywaru z warzyw),
szklanka mleka,
2-3 łyżki posiekanego koperku,
sok z cytryny,
sól.
Ponadto: Puree z grzankami i smażoną cebulą.

Filety wrzuć do wrzącej, lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Gotuj do miękkości, po czym łyżką cedzakową przełóż filety na półmisek.
Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź sos mlekiem (cały czas mieszaj, by nie dopuścić do powstania grudek). Po zagotowaniu sosu dopraw go solą, sokiem z cytryny i koperkiem, i polej nim ugotowaną rybę.
Podawaj z ziemniakami puree oraz z sałatką grecką lub mizerią.



Rybna kula.

1 kg filetów z okonia,
2 duże cebule,
10 dag suszonych kurek,
szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
sok i skórka otarta z cytryny,
2 łyżki oleju,
wywar z warzyw lub bulion warzywny,
mąka,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
cukier,
łyżka przesianej bułki tartej (ewentualnie).


Umyte kurki namocz na noc, następnego dnia ugotuj do miękkości, odcedź i drobno posiekaj. 25 dag filetów z ryby i obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj rybę i kurki, chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym zdejmij z ognia, dodaj sok i otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz, cukier. Dokładnie wymieszaj farsz.
Pozostałe filety rybne przepuść przez maszynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną i ewentualnie bułką tartą tak, by powstało gęste ciasto. Stolnicę lekko posyp mąką, rozłóż rybne ciasto i wyłóż farsz. Teraz ostrożnie zwiń kulę, owiń ją gazą lub lnianą ściereczką, zawiąż i włóż na gorący wywar z warzyw lub bulion. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj około 30 minut na niewielkim ogniu. Zostaw w wywarze do ostygnięcia, potem wyjmij, odwiń z gazy, pokrój na plastry albo w całości ułóż na półmisku.


Ryba w sosie.

Dowolne filety rybne, 20 dkg włoszczyzny, 75 dkg kapusty kiszonej, cebula, masło, kilka grzybów suszonych, niecała szklanka śmietany, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól.


Kapustę (mało kwaśną) włoszczyznę poszatkowaną na tarce, przyprawić udusić na miękko, dodać cebulę usmażoną na smalcu, zrobić zasmażkę na łyżce masła i łyżce mąki, dusić około 20 min., zalać śmietaną, doprawić do smaku. Usmażyć rybę na oleju, zalewać sosem. Dobre na zimno i na ciepło.



Brizol rybny z pieczarkami

SKŁADNIKI:
1 opakowanie filetów rybnych,
sól,
pieprz,
200 g pieczarek,
2 cebule,
2 łyżki tłuszczu,
łyżka zieleniny

PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść pieczarki, smażyć na silnym ogniu do częściowego odparowania soku. Zsunąć z patelni do rondla, na patelnię włożyć cebulę, zeszklić, nie rumienić. Zsunąć cebulę do rondla, a na jej miejsce włożyć lekko rozmrożone filety, obsmażyć krótko, następnie przełożyć do rondla, posypując solą i pieprzem. Przykryć, dusić na słabym ogniu 10 min.


Ryba duszona w mleku

SKŁADNIKI:
60 dag filetów z ryby,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki cząbru,
3/4 szklanki mleka,
10 dag cebuli,
4 łyżki posiekanej zieleniny,
sól,
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Filety rozmrozić natrzeć cząbrem i czosnkiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozsmarować równomiernie na powierzchni filetów. Filety ułożyć w misce, przykryć, wstawić do lodówki na 1 godz. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. W niskim szerokim rondlu układać filety, oprószając je solą i pieprzem i przekładając cebulą. Zalać wrzącym mlekiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po około 20 min. wyłożyć uduszone filety na półmisek i posypać zieleniną



Śledzie zapiekane z ziemniakami

SKŁADNIKI:
3 śledzie solone (45 dag),
1 cebula (10 dag),
8 ziemniaków (80 dag),
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
1 łyżka oleju,
1 szklanka śmietany,
1 jajo,
1 łyżka zieleniny,
sól

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie solone sprawić, wymoczyć (ok. 10 godz), obrać ze skóry i ości, drobno pokroić. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, osuszyć. Połowę ziemniaków włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, lekko posolić. Na tym rozłożyć śledzie z cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem ok. 30 min. Wyjąć, posypać zieleniną, polać śmietaną wymieszaną z jajem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 10 min. bez przykrycia.


Sałatka śledziowa po mazursku

4 filety śledziiowe a la matyjas, 25 dag kiszonej kapusty, 3 ugotowane w łupinach ziemniaki, 1 średnia cebula, 4 łyżki oliwy z oliwy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, cukier, sól i pieprz do smaku

. Śledzie wymoczyć 2 godz w zimnej wodzie. Wyjąć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Składniki połączyć. Polać oliwą wymieszaną z musztardą. Dokładnie wymieszać.Doprawić solą i pieprzem do smaku.



Śledziówka

3 podwójne płaty śledziowe marynowane
puszka kukurydzy
3 jajka
1 duża marchewka
1 cebula
żółty ser (ok.10-15 dag)
majonez
jogurt naturalny
przyprawy

Śledzie pokroić w kostkę. Tak samo pokroić cebulkę i ugotowaną marchewkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do sałatki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać i wymieszać. Jogurt wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu. Dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku.
Przeważnie przyprawiam ziołami do sałatek Kamisa, w zupełności wystarcza.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.


Śledziowa po Duńsku

4 filety śledziowe a la matyjas,
2 średnie cebule,
3 średnie ugotowane w łupinach ziemniaki,
2 kwaśne jabłka,
2 średnie buraki ugotowane w łupinach,
2 ogórki konserwowe
300 ml mleka,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sos:
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
200 ml jasnego piwa,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 łyżka soku z cytryny,
cukier i sól do smaku.


Śledzie wymoczyć 2 godz w mleku. Wyjąć osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki i buraki obrać z łupin i wraz z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Odstawić na 1/2 godz. Przygotować sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją piwem. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać sok z cytryny i musztardę. Doprawić cukrem i solą. Dokładnie wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. Posypać zieleniną



Śledzie w majonezie

składniki
4 filety z matjesow
100 ml majonezu
2 jajka ugotowane na twardo
ugotowana marchewka
2 lyzki zielonego groszku
1 duzy ugotowany kartofel
4 korniszony
4 liscie zielonej salaty
1 lyzka posiekanego szczypiorku


sposób przygotowania
zaczynam od usuniecia skorki z filetow , kroje marchewke, korniszony i kartofel na paseczki, jajka siekam. warzywa i zielony goszek mieszam z jajkiem i majonezem. na lisciu salaty klade filet okladam go gruba salatka i posypuje szczypiorkiem. smacznego.



Śledzie w kolorowej papryce

Duzy sloik platow sledziowych,5 duzych cebul,1 zolta papryka,1 zielona i 2 czerwone,mala puszka przecieru pomidorowego,olej.Do smaku:vegeta,papryka slodka w proszku,odrobina cukru,soli,sok z cytryny lub ocet,lisc laurowy,ziele angielskie.


Na patelnie wlewamy olej(dosyc duzo,bo okolo 1 szklanki).Cebule i papryke pokroic w cienkie paski po czym wrzucic na rozgrzany olej.NIE SMAZYC!Dusic pod przykryciem okolo 10 min.aby cebula i papryka byla szklista.Dodac przecier pomidorowy i wymieszac.Sciagnac z ognia i poczekac az wystygnie.Przyprawic wedlug swojego smaku.Zalac platy sledziowe,lekko wymieszac. Najlepiej smakuje na drugi dzien.
marghe.
Tue, 07 Dec 2004 - 14:22
Strudel z łososia - Rafaelka (polecam , polecam)
100 g żółtego sera
koperek
szczypiorek
niecała szkl. śmietany kremówki
biały pieprz
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego łososia
2 limetki

Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem.
Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować.
Piec ok. 30 min. (190 stopni).
Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki.
Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel
pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami.

http://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=69...light=%B3oso%B6
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Tue, 07 Dec 2004 - 14:22
Post #3

Strudel z łososia - Rafaelka (polecam , polecam)
100 g żółtego sera
koperek
szczypiorek
niecała szkl. śmietany kremówki
biały pieprz
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego łososia
2 limetki

Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem.
Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować.
Piec ok. 30 min. (190 stopni).
Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki.
Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel
pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami.

http://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=69...light=%B3oso%B6
Inca2
Thu, 09 Dec 2004 - 09:56
MOJA ULUBIONA RYBA

2 (lub ilosc potrzebana) filety bialej ryby (ja kupuje mirune)
troche masla do smazenia
2 pomidory
duza cebula w kosteczke
sol pieprz

Rozpuscic na patelni maslo. w masle wymaczac obie strony ryby. Pokroic w kostke pomidory i polaczyc z cebulka. Nalozyc wszystko na rybki posypac przyprawami. Smazyc przez jakies 15 minutek.

Podawac z bagietka, ryzem i jak kto lubi

*ps Wiesia probowala pora zamiast cebulki-bylo delikatniejsze.

*ps oryginalny przepis przygotowywany jest tak samo tyle, ze w piekarniku (naczynia zaro nie przykrywac) a na koniec posypac cieplym groszkiem zielonym icon_smile.gif ja nie probowalam, bo mialam do kitu piekarnik, ale moze teraz sie skusze icon_smile.gif
Inca2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,578
Dołączył: Fri, 23 May 03 - 21:12
Skąd: poludniowy zachod
Nr użytkownika: 764




post Thu, 09 Dec 2004 - 09:56
Post #4

MOJA ULUBIONA RYBA

2 (lub ilosc potrzebana) filety bialej ryby (ja kupuje mirune)
troche masla do smazenia
2 pomidory
duza cebula w kosteczke
sol pieprz

Rozpuscic na patelni maslo. w masle wymaczac obie strony ryby. Pokroic w kostke pomidory i polaczyc z cebulka. Nalozyc wszystko na rybki posypac przyprawami. Smazyc przez jakies 15 minutek.

Podawac z bagietka, ryzem i jak kto lubi

*ps Wiesia probowala pora zamiast cebulki-bylo delikatniejsze.

*ps oryginalny przepis przygotowywany jest tak samo tyle, ze w piekarniku (naczynia zaro nie przykrywac) a na koniec posypac cieplym groszkiem zielonym icon_smile.gif ja nie probowalam, bo mialam do kitu piekarnik, ale moze teraz sie skusze icon_smile.gif

--------------------
inca


user posted image
Inca2
Sun, 12 Dec 2004 - 11:11
Blue dziekuje icon_smile.gif
uwielbiam Liesnera w smeitanie. Jutro w takim razie zrobie wg Twojego przepisu.
Inca2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,578
Dołączył: Fri, 23 May 03 - 21:12
Skąd: poludniowy zachod
Nr użytkownika: 764




post Sun, 12 Dec 2004 - 11:11
Post #5

Blue dziekuje icon_smile.gif
uwielbiam Liesnera w smeitanie. Jutro w takim razie zrobie wg Twojego przepisu.

--------------------
inca


user posted image
Muśka39
Mon, 13 Dec 2004 - 21:42
Polecam śledzia po litewsku:
8 filetów śledzi solonych
2 cebule
4 korniszony
1/4 szklanki oleju
3-4 łyżki obgotowanych pieczarek
3 łyżki keczupu
przyprawy:pieprz,majeranek,odrobina cukru
Sledzie wymoczyć,pokroić małe ok.3cm kawałki.Cebulę pokroić w kostkę,wymieszać z pieczarkami i pokrojonymi ogórkami. Dodać keczup (lub koncentrat) oraz przyprawy.Układać w słoiku warstwami: śledzie na przemian z sałatką. Wskazane jest także skropienie sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki. Najlepsze są po 2-3 dniach.
Życzę smacznego!
Poszukuję przepisu na rybę po japońsku!!!
Muśka39


Grupa: Użytkownicy
Postów: 13
Dołączył: Wed, 01 Dec 04 - 19:13
Nr użytkownika: 2,373




post Mon, 13 Dec 2004 - 21:42
Post #6

Polecam śledzia po litewsku:
8 filetów śledzi solonych
2 cebule
4 korniszony
1/4 szklanki oleju
3-4 łyżki obgotowanych pieczarek
3 łyżki keczupu
przyprawy:pieprz,majeranek,odrobina cukru
Sledzie wymoczyć,pokroić małe ok.3cm kawałki.Cebulę pokroić w kostkę,wymieszać z pieczarkami i pokrojonymi ogórkami. Dodać keczup (lub koncentrat) oraz przyprawy.Układać w słoiku warstwami: śledzie na przemian z sałatką. Wskazane jest także skropienie sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki. Najlepsze są po 2-3 dniach.
Życzę smacznego!
Poszukuję przepisu na rybę po japońsku!!!
Mariola***
Tue, 04 Jan 2005 - 21:14
Polecam śledziki smażone w cieście naleśnikowym
-śledzie obieramy, moczymy, przygotowywujemy jak do póżniejszej obróbki icon_biggrin.gif ) ,
-kroimy na kawałki, myślę że to bez znaczenia jakie
-obtaczamy w cieście naleśnikowym( chyba nie muszę podawac przepisu na naleśniczki, oczywiscie nie dodajemy cukru) ,
- i na patelnie, smażymy w oleju

Dobrę na ciepło, ale na zimno też jadłam
Mariola***


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,966
Dołączył: Mon, 19 Jan 04 - 20:15
Skąd: dg
Nr użytkownika: 1,351

GG:


post Tue, 04 Jan 2005 - 21:14
Post #7

Polecam śledziki smażone w cieście naleśnikowym
-śledzie obieramy, moczymy, przygotowywujemy jak do póżniejszej obróbki icon_biggrin.gif ) ,
-kroimy na kawałki, myślę że to bez znaczenia jakie
-obtaczamy w cieście naleśnikowym( chyba nie muszę podawac przepisu na naleśniczki, oczywiscie nie dodajemy cukru) ,
- i na patelnie, smażymy w oleju

Dobrę na ciepło, ale na zimno też jadłam

--------------------
Miłosz -ur 26.07.2004
Martyna -ur 02.06.2007
marghe.
Wed, 26 Jan 2005 - 09:45
Zapiekanka ziemniaczano łososiowo krewetkowa icon_smile.gif

Piekarnik na 200 stopni

Kilka ziemniaków ugotowac w mundurkach, Obrac i pokroić w dość cienkie plastry
Ułozyc w żaroodpornym naczyniu.

Sos:
1 cebule posiekać, obsmazyć na maśle. Dodać odrobinę mąki. Zalac 300 ml bulionu i 1 szklanką smietany (ja daję albo Piątniće albo Łaciata do zup i sosow). Podgrzać. Doprawić pikantnie (chilli, pieprz, sól..)
Do sosu wrzucic 150 -200 g krewetek. Poddusić całość prze kilka minut.

Łososia swiezego pokroić w paski (dość cienkie)* . Skropić cytryną. Ulożyc na ziemniakach. Zalac sosem.
Piec około 20 minut.
* wędzony w plasterki też moim zdaniem sie nadaje
marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Wed, 26 Jan 2005 - 09:45
Post #8

Zapiekanka ziemniaczano łososiowo krewetkowa icon_smile.gif

Piekarnik na 200 stopni

Kilka ziemniaków ugotowac w mundurkach, Obrac i pokroić w dość cienkie plastry
Ułozyc w żaroodpornym naczyniu.

Sos:
1 cebule posiekać, obsmazyć na maśle. Dodać odrobinę mąki. Zalac 300 ml bulionu i 1 szklanką smietany (ja daję albo Piątniće albo Łaciata do zup i sosow). Podgrzać. Doprawić pikantnie (chilli, pieprz, sól..)
Do sosu wrzucic 150 -200 g krewetek. Poddusić całość prze kilka minut.

Łososia swiezego pokroić w paski (dość cienkie)* . Skropić cytryną. Ulożyc na ziemniakach. Zalac sosem.
Piec około 20 minut.
* wędzony w plasterki też moim zdaniem sie nadaje
Doruśka
Thu, 10 Feb 2005 - 09:15
Krewetki mrozone być mogą? Marghe?
Doruśka


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post Thu, 10 Feb 2005 - 09:15
Post #9

Krewetki mrozone być mogą? Marghe?
amania
Thu, 10 Feb 2005 - 10:58
A my najbardziej lubimy pstrąga gotowanego w wywarze z warzyw.
Pyszny i jak mało kalorii wink.gif
amania


Grupa: Moderatorzy
Postów: 10,650
Dołączył: Wed, 26 Mar 03 - 23:38
Skąd: podPoznań
Nr użytkownika: 131




post Thu, 10 Feb 2005 - 10:58
Post #10

A my najbardziej lubimy pstrąga gotowanego w wywarze z warzyw.
Pyszny i jak mało kalorii wink.gif

--------------------
Jedyne, czego zazdroszczę mojemu mężowi, to żona.
i.
Sat, 30 Apr 2005 - 21:29
Jakie przyprawy będą najlepsze do pieczonego łososia? (wyszukiwarka niestety nie działa, wpisuję łosoś i nic się nie pokazuje icon_question.gif ).
Jakiś taki oryginalny smak bym chciała. Może rozmaryn?
i.


Grupa: Oczekujący
Postów: 5,639
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 15:12
Nr użytkownika: 262




post Sat, 30 Apr 2005 - 21:29
Post #11

Jakie przyprawy będą najlepsze do pieczonego łososia? (wyszukiwarka niestety nie działa, wpisuję łosoś i nic się nie pokazuje icon_question.gif ).
Jakiś taki oryginalny smak bym chciała. Może rozmaryn?
Doruśka
Wed, 04 May 2005 - 08:43
Koperek icon_smile.gif i cytryna i pieprz
Doruśka


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post Wed, 04 May 2005 - 08:43
Post #12

Koperek icon_smile.gif i cytryna i pieprz
i.
Wed, 04 May 2005 - 18:25
Ale koperek to dopiero po upieczeniu?
i.


Grupa: Oczekujący
Postów: 5,639
Dołączył: Tue, 01 Apr 03 - 15:12
Nr użytkownika: 262




post Wed, 04 May 2005 - 18:25
Post #13

Ale koperek to dopiero po upieczeniu?
Doruśka
Wed, 04 May 2005 - 19:41
ja pieke z koperkiem icon_smile.gif
Doruśka


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: Mon, 07 Apr 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post Wed, 04 May 2005 - 19:41
Post #14

ja pieke z koperkiem icon_smile.gif
ulla
Thu, 05 May 2005 - 02:30
Ryby uwielbiam pod każdą postacią, oprócz puszkowych...

Lubię bardzo śledzie w oleju wg przepisu mojej niedoszłej teściowej.

Śledzie, matyjasy, pokroić w kawałki (takie centymetrowe, lub trochę większe)
Cebula (pokroić możliwie drobno, a potem, dorzucając do śledzi pougniatać)
Olej/oliwa
natka pietruszki

Pokrojone śledzie posypać dobrze pougniataną cebulką, po jakimś czasie zalać oliwą i wsypać pietruszkę. Odstawić do lodówki. Potem jeść (z chlebkiem lub bagietką, albo "na").

Dużo na raz się nie da zjeść, ale baaardzo lubię.
ulla


Grupa: Moderatorzy
Postów: 9,336
Dołączył: Thu, 09 Oct 03 - 20:27
Skąd: z Ziemi
Nr użytkownika: 1,106

GG:


post Thu, 05 May 2005 - 02:30
Post #15

Ryby uwielbiam pod każdą postacią, oprócz puszkowych...

Lubię bardzo śledzie w oleju wg przepisu mojej niedoszłej teściowej.

Śledzie, matyjasy, pokroić w kawałki (takie centymetrowe, lub trochę większe)
Cebula (pokroić możliwie drobno, a potem, dorzucając do śledzi pougniatać)
Olej/oliwa
natka pietruszki

Pokrojone śledzie posypać dobrze pougniataną cebulką, po jakimś czasie zalać oliwą i wsypać pietruszkę. Odstawić do lodówki. Potem jeść (z chlebkiem lub bagietką, albo "na").

Dużo na raz się nie da zjeść, ale baaardzo lubię.

--------------------
Ula
mama Weroniki



Powiem to teraz bardzo powoli, bo widzę, że cierpisz na bardzo poważny przypadek półgłupstwa
Pingwiny z Madagaskaru
AJA
Sun, 08 May 2005 - 12:36
No cóż to dodam przepis stworzony przez siebie ze względu na potrzeby dziecka.Nigdzie nie mogłam znależć przepisu na rybę pieczoną lub duszoną z warzywami i wymyśliłam!
RYBA W WARZYWACH
ilość produktów nalezy dostosować do ilości osób do wykarmienia
filety rybne
marchew
pietruszka
por
seler
cebula (jak ktoś chce)
warzywko
masło

marchew kroimy w krążki, pietruszkę w kostkę, pora w talarki, cebulę w półkrążki, selera trzemy na tarce jak jabłka na szarlotkę.Warzywa mieszamy ze sobą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy część wymieszanych warzyw, na to kładziemy filety i znów warzywa. Posypujemy to łyżeczką lub dwoma warzywka, na wierzch kładziemy wiórki masła i polewamy delikatnie wodą ok. 1/2 szklanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy ok 40-60 min(w zalezności od piekarnika). Podajemy z ziemniakami lub ryżem(ja wolę z ziemniakami). Smacznego!
AJA


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,507
Dołączył: Sat, 16 Apr 05 - 11:18
Skąd: SKIERNIEWICE
Nr użytkownika: 3,009




post Sun, 08 May 2005 - 12:36
Post #16

No cóż to dodam przepis stworzony przez siebie ze względu na potrzeby dziecka.Nigdzie nie mogłam znależć przepisu na rybę pieczoną lub duszoną z warzywami i wymyśliłam!
RYBA W WARZYWACH
ilość produktów nalezy dostosować do ilości osób do wykarmienia
filety rybne
marchew
pietruszka
por
seler
cebula (jak ktoś chce)
warzywko
masło

marchew kroimy w krążki, pietruszkę w kostkę, pora w talarki, cebulę w półkrążki, selera trzemy na tarce jak jabłka na szarlotkę.Warzywa mieszamy ze sobą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy część wymieszanych warzyw, na to kładziemy filety i znów warzywa. Posypujemy to łyżeczką lub dwoma warzywka, na wierzch kładziemy wiórki masła i polewamy delikatnie wodą ok. 1/2 szklanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy ok 40-60 min(w zalezności od piekarnika). Podajemy z ziemniakami lub ryżem(ja wolę z ziemniakami). Smacznego!

--------------------



moko.
Thu, 25 Aug 2005 - 08:06
śledzie z rodzynkami
Składniki:
8 matiasów, 4-5 cebul, 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego(pudliszki najlepszy) 1/2 słoiczka ketchupu ( tej samej firmy) 10 dkg rodzynek
1/2 łyżeczki cukru
Zalewa:
1 l wody, 1 szkl octu, 1 łyżeczka gorczycy, 6 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć śledzie (matiasy) na 2 doby. Po dwóch dniach będą twarde i kwaskowe.
Cebule pokroić w pół księżyce, podsmażyć na oleju( bez soli) potem dodać koncentrat, ketchup,rodzynki, cukier. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Śledzie odcedzić pokroić w kostkę (zalewę wylewamy) i do miski układać warstwami,śledzie, cebula z ketchuperm, koncetratem i rodzynkami, śledzie itd.
UWAGA: śledzie wkładamy do zimnej zalewy a potem do zimnej usmażonej cebuli. Nie używamy soli bo śledzie są słone.

Śledź w sosie curry z rodzynkami

składniki:
Płaty śledziowe ( ok 6-7), majonez, 100 ml smietany, 1 łyżkę musztardy, 2 łyzki rodzynek, 1 łyzeczka curry, 2 łyzki octu, pieprz, cukier do smaku.

Wykonanie:

Sledzie moczymy przez ok 1 godz w zalewie z wody i octu.Potem zalewe wylewamy i kroimu sledzie w małe plastry. Majonez łaczymy ze smietaną z namoczonymi i odcedzonymi rodzynkami, oraz musztarda, curry i odrobina cukru. ( sos najlepiej próbować w trakcie robienia i doprawiac wg. gustu.) Sledzie układamy z salaterce na to warstwa sosu i tak na przemian. N wierzchu posypujemy kilkoma rodzynkami.

śledzie z czosnkiem

3-4 płtaty śledziowe solone, majonez ,gęsta śmietana ,czosnek
Płaty śledziowe wymoczyć, obrać ze skóry, umyć pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, włożyć do salaterki,czosnek rozcisnąć, dodać do śledzi,3-4 łyżki majonezu wymieszać z taką samą ilością śmietany dodać do śledzi wszystko wymieszać, i na noc do lodówki, następnego dnia gotowe.


szłota śledziowa - śląska kuchnia.

Składniki:

7-8 średnich kartofli,3-4 płaty solonych śledzi ,3 kiszone ogórki
cebula ,ok. 15 dag wędzonego boczku ,pieprz do smaku oraz ocet.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach i wystudzić, pokroić w kostkę śledzie, ogórki, cebulę i obrane ziemniaki. Boczek też pokroić w kostkę, wytopić i gorący połączyć z pozostałymi składnikami. Przyprawić do smaku pieprzem i dla złamania smaku dodać odrobine octu, wymieszać.
Uwaga najlepiej doprawiać mało na poczatku a po kilku godzinacg spróbowac i doprawić ewentualnie jeszcze. Po leżakowaniu sałata nabiera mocy.
Na śląsku sie ją je z kotletami schabowymi lub z kotletami z kurczaka. Niektórzy doprawiaja majonezem, ale prawdziwy slazak nie.

Śledzie marynowane z rodzynkami
składniki:
4 cebule,
1 kg marynowanych śledzi, 125 ml oliwy,
15 dag rodzynek, 2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny,
15 dag przecieru pomidorowego
wykonanie takie samo jak poprzednio.

Śledzie z pomarańczą po żydowsku
60 dag matiasów, 1 szklanka mleka , 30 dag pomarańczy
30 dag kiszonych ogórków, 1/2 słoika majonezu, sól, pieprz

Wykonanie:
Filety moczyć w mleku przez 30 minut. Następnie odcedzić i umyć.
Posiekać obrane pomarańcze, cebulę, ogórki.
Wymieszać z majonezem, doprawić.
Śledzie na półmisku, polać sosem, udekorować ćwiartkami pomarańczy.
Wstawić na pół godziny do lodówki.

Śledzie po sułtańsku- wersja z rodzynkami

Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych, 1/3 kg cebuli, 3-4 łyżki keczupu łagodnego
1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 cytryna, oliwa z oliwek do smażenia, ew.olej, 5-10dag rodzynków sułtańskich
1/2 łyżeczki cukru do smaku.
Wykonanie:
Płaty wymoczyć, umyć,obrać ze skory,skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w półksięzyce i zeszklić na oleju/ oliwie.Olaju ma byc tyle by zakryła cała smażona cebulę.potem dodać keczup, musztardę, przecier i wymocznone we wrzatku rodzynki, można dosłodzić do smaku. Wszystko wymieszać i przez kilka minut dusić ciągle mieszając, tak przygotowany sos ostudzić - ma być zimne.
Śledzie pokroić na kawałki i układać w salaterce warstwowo.

Śledź w oleju

Składniki:

1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),- 3 cebule,
ziele angielskie, liść laurowy, 1/3 l.oliwy/oleju, 1 cytyna lub 2 łyzki octu, mleko do moczenia sledzi - niekonieczne (ew. cukier do smaku)
Wykonanie:
Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz. Odsączamy, cebule kroimy w plasterki cieniutkie, cytrynę tez tak kroimy.
teraz układanie: najlepiej w wielkim słoju, lub w naczyniu.
na dno warstwa cebuli z zielem angielskim i liściem laurowym,3 plasterki cytryny, zalewamy olejem na to śledz pokrojony w większe kawałki, tak na przemian, na samej górze ma byc warstwa cebuli, wszystko dogniatami dłońmy i zalewamy olejem tak by wszystko byłó przykryte.
Sledzie sa pycha po 24 h.

Sledzie po kujawsku
Składniki;
1 kg sledzi solonych, 2 szkl.mleka, pół kg winnych jabłek, 3 łyzki oliwy, 3 łyzki koncentratu pomidorowego, majeranek, sol, pieprz, cukier, ostra papryka, sok z cytyny i skórkę z niej.

Wykonanie:
Śledzie zalac woda odstawić na kilka godzin, odcedzić, zalać mlekiem po godzinie odcedzić, jabłka obrać, pokroic na plastry wrzucić na gorąca oliwę obsmażyć, dodać sól, cukier, majeranek, paprykę, skórkę i sok z cytryny, dusić, na koniec dodac koncentrat, delikatnie wymieszać, odstwic, ostudzić, śledzie pokroic na małe plastry, przekładac warstwami- jabłko, sledź, ostatwic na 24 h do lodwki, udekorować plastrami cytryny i natka pietruszki,.

Śledzie po wileńsku.
Składniki:
1/2; kg sledzi w oleju, 2 cebule, marchew, seler naciowy, słoik kon,pomidorowego, 5 łyżek oleju/oliwy, ziele angielskie, lisć laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:

Marchew i seler zetrzec na tarce, Cebule drobno pokroic i zeszklić na oliwie, dodać do tego marchew i seler, ziele ang, liść laurowy. Warzywa podlac woda i dusic aż zmiekną, na koniec wymieszac z konzentratem pomidorowym i doprawic do smaku pieprzę, solą ew, cukrem,
Układac warstwami na koniec wszysko obficie posypac natka pietruszki.

Ryba po grecku

Składniki:
4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby, 10 średnich marchewek, 1 por, 4 cebule,
1/4 selera, 1 mały przecier pomidorowy, 1 koncentrat pomidorowy, olej, sól, cukier, pieprz, papryka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu.

Wykonanie:
Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i por kroimy na pół-lasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla. Teraz na patelni przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min. Dodajemy kilka kropel octu/cytryny . Doprawiamy wg,uznania. szamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Studzimy. Filety kroimy w kawałki, Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
Ukłądamy warstawami jak wszystko bedzie zimne. Rybe wtedy solimy.( pamietajmy by z masy jarzynowej wyciagnac listki i zaiarna pieprzu. Odstawiamy na dobę.


UWAGA!!!
smak jarzyn sprawdzamy póki gorace bo potem smak słabnie

Śledzie w pierzynce

Składniki:
1/2 kg sledzi solonych., 3 cebule, oliwa, 3 ziemniaki, majonez, 2 marchwie, 3 jajka ugotowane. Pieprz, cukier, sól do smaku.

Wykonanie:
Śledzie odsalamy, kroimy w niewielkie kawałki, jajka gotujemy ścieramy na grubej tarce, lub drobno siekamy, marchew i ziemniaki gotujemy również ścieramy, cebulę kroimy w kosteczkę, układamy warstwowo, podlewając wszystko oliwą i majonezem doprawionym odrobiną pieprzu.
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: Fri, 12 Dec 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post Thu, 25 Aug 2005 - 08:06
Post #17

śledzie z rodzynkami
Składniki:
8 matiasów, 4-5 cebul, 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego(pudliszki najlepszy) 1/2 słoiczka ketchupu ( tej samej firmy) 10 dkg rodzynek
1/2 łyżeczki cukru
Zalewa:
1 l wody, 1 szkl octu, 1 łyżeczka gorczycy, 6 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć śledzie (matiasy) na 2 doby. Po dwóch dniach będą twarde i kwaskowe.
Cebule pokroić w pół księżyce, podsmażyć na oleju( bez soli) potem dodać koncentrat, ketchup,rodzynki, cukier. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Śledzie odcedzić pokroić w kostkę (zalewę wylewamy) i do miski układać warstwami,śledzie, cebula z ketchuperm, koncetratem i rodzynkami, śledzie itd.
UWAGA: śledzie wkładamy do zimnej zalewy a potem do zimnej usmażonej cebuli. Nie używamy soli bo śledzie są słone.

Śledź w sosie curry z rodzynkami

składniki:
Płaty śledziowe ( ok 6-7), majonez, 100 ml smietany, 1 łyżkę musztardy, 2 łyzki rodzynek, 1 łyzeczka curry, 2 łyzki octu, pieprz, cukier do smaku.

Wykonanie:

Sledzie moczymy przez ok 1 godz w zalewie z wody i octu.Potem zalewe wylewamy i kroimu sledzie w małe plastry. Majonez łaczymy ze smietaną z namoczonymi i odcedzonymi rodzynkami, oraz musztarda, curry i odrobina cukru. ( sos najlepiej próbować w trakcie robienia i doprawiac wg. gustu.) Sledzie układamy z salaterce na to warstwa sosu i tak na przemian. N wierzchu posypujemy kilkoma rodzynkami.

śledzie z czosnkiem

3-4 płtaty śledziowe solone, majonez ,gęsta śmietana ,czosnek
Płaty śledziowe wymoczyć, obrać ze skóry, umyć pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, włożyć do salaterki,czosnek rozcisnąć, dodać do śledzi,3-4 łyżki majonezu wymieszać z taką samą ilością śmietany dodać do śledzi wszystko wymieszać, i na noc do lodówki, następnego dnia gotowe.


szłota śledziowa - śląska kuchnia.

Składniki:

7-8 średnich kartofli,3-4 płaty solonych śledzi ,3 kiszone ogórki
cebula ,ok. 15 dag wędzonego boczku ,pieprz do smaku oraz ocet.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach i wystudzić, pokroić w kostkę śledzie, ogórki, cebulę i obrane ziemniaki. Boczek też pokroić w kostkę, wytopić i gorący połączyć z pozostałymi składnikami. Przyprawić do smaku pieprzem i dla złamania smaku dodać odrobine octu, wymieszać.
Uwaga najlepiej doprawiać mało na poczatku a po kilku godzinacg spróbowac i doprawić ewentualnie jeszcze. Po leżakowaniu sałata nabiera mocy.
Na śląsku sie ją je z kotletami schabowymi lub z kotletami z kurczaka. Niektórzy doprawiaja majonezem, ale prawdziwy slazak nie.

Śledzie marynowane z rodzynkami
składniki:
4 cebule,
1 kg marynowanych śledzi, 125 ml oliwy,
15 dag rodzynek, 2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny,
15 dag przecieru pomidorowego
wykonanie takie samo jak poprzednio.

Śledzie z pomarańczą po żydowsku
60 dag matiasów, 1 szklanka mleka , 30 dag pomarańczy
30 dag kiszonych ogórków, 1/2 słoika majonezu, sól, pieprz

Wykonanie:
Filety moczyć w mleku przez 30 minut. Następnie odcedzić i umyć.
Posiekać obrane pomarańcze, cebulę, ogórki.
Wymieszać z majonezem, doprawić.
Śledzie na półmisku, polać sosem, udekorować ćwiartkami pomarańczy.
Wstawić na pół godziny do lodówki.

Śledzie po sułtańsku- wersja z rodzynkami

Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych, 1/3 kg cebuli, 3-4 łyżki keczupu łagodnego
1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 cytryna, oliwa z oliwek do smażenia, ew.olej, 5-10dag rodzynków sułtańskich
1/2 łyżeczki cukru do smaku.
Wykonanie:
Płaty wymoczyć, umyć,obrać ze skory,skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w półksięzyce i zeszklić na oleju/ oliwie.Olaju ma byc tyle by zakryła cała smażona cebulę.potem dodać keczup, musztardę, przecier i wymocznone we wrzatku rodzynki, można dosłodzić do smaku. Wszystko wymieszać i przez kilka minut dusić ciągle mieszając, tak przygotowany sos ostudzić - ma być zimne.
Śledzie pokroić na kawałki i układać w salaterce warstwowo.

Śledź w oleju

Składniki:

1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),- 3 cebule,
ziele angielskie, liść laurowy, 1/3 l.oliwy/oleju, 1 cytyna lub 2 łyzki octu, mleko do moczenia sledzi - niekonieczne (ew. cukier do smaku)
Wykonanie:
Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz. Odsączamy, cebule kroimy w plasterki cieniutkie, cytrynę tez tak kroimy.
teraz układanie: najlepiej w wielkim słoju, lub w naczyniu.
na dno warstwa cebuli z zielem angielskim i liściem laurowym,3 plasterki cytryny, zalewamy olejem na to śledz pokrojony w większe kawałki, tak na przemian, na samej górze ma byc warstwa cebuli, wszystko dogniatami dłońmy i zalewamy olejem tak by wszystko byłó przykryte.
Sledzie sa pycha po 24 h.

Sledzie po kujawsku
Składniki;
1 kg sledzi solonych, 2 szkl.mleka, pół kg winnych jabłek, 3 łyzki oliwy, 3 łyzki koncentratu pomidorowego, majeranek, sol, pieprz, cukier, ostra papryka, sok z cytyny i skórkę z niej.

Wykonanie:
Śledzie zalac woda odstawić na kilka godzin, odcedzić, zalać mlekiem po godzinie odcedzić, jabłka obrać, pokroic na plastry wrzucić na gorąca oliwę obsmażyć, dodać sól, cukier, majeranek, paprykę, skórkę i sok z cytryny, dusić, na koniec dodac koncentrat, delikatnie wymieszać, odstwic, ostudzić, śledzie pokroic na małe plastry, przekładac warstwami- jabłko, sledź, ostatwic na 24 h do lodwki, udekorować plastrami cytryny i natka pietruszki,.

Śledzie po wileńsku.
Składniki:
1/2; kg sledzi w oleju, 2 cebule, marchew, seler naciowy, słoik kon,pomidorowego, 5 łyżek oleju/oliwy, ziele angielskie, lisć laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:

Marchew i seler zetrzec na tarce, Cebule drobno pokroic i zeszklić na oliwie, dodać do tego marchew i seler, ziele ang, liść laurowy. Warzywa podlac woda i dusic aż zmiekną, na koniec wymieszac z konzentratem pomidorowym i doprawic do smaku pieprzę, solą ew, cukrem,
Układac warstwami na koniec wszysko obficie posypac natka pietruszki.

Ryba po grecku

Składniki:
4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby, 10 średnich marchewek, 1 por, 4 cebule,
1/4 selera, 1 mały przecier pomidorowy, 1 koncentrat pomidorowy, olej, sól, cukier, pieprz, papryka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu.

Wykonanie:
Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i por kroimy na pół-lasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla. Teraz na patelni przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min. Dodajemy kilka kropel octu/cytryny . Doprawiamy wg,uznania. szamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Studzimy. Filety kroimy w kawałki, Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
Ukłądamy warstawami jak wszystko bedzie zimne. Rybe wtedy solimy.( pamietajmy by z masy jarzynowej wyciagnac listki i zaiarna pieprzu. Odstawiamy na dobę.


UWAGA!!!
smak jarzyn sprawdzamy póki gorace bo potem smak słabnie

Śledzie w pierzynce

Składniki:
1/2 kg sledzi solonych., 3 cebule, oliwa, 3 ziemniaki, majonez, 2 marchwie, 3 jajka ugotowane. Pieprz, cukier, sól do smaku.

Wykonanie:
Śledzie odsalamy, kroimy w niewielkie kawałki, jajka gotujemy ścieramy na grubej tarce, lub drobno siekamy, marchew i ziemniaki gotujemy również ścieramy, cebulę kroimy w kosteczkę, układamy warstwowo, podlewając wszystko oliwą i majonezem doprawionym odrobiną pieprzu.

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
marghe.
Mon, 19 Sep 2005 - 21:46
Przygotować galaretkę z dodatkiem Marsali (Nie miałam dodałam cytrynę i odrobinę rosołu z kostki ..oj oj oj icon_redface.gif
2 puszki tuńczyka w oleju odsączyć

zmiksować je z :
2 jajkami na twardo
około 60 g białego sera lub ricotty
1 łyżką albo i 2 kaparów
sokiem z cytryny
natką pietruszki
solą pieprzem
ew. czymś ostrym

do foremek wlać trochę żelatyny

foremki w których będziemy przygotowywać galaretki wstawić do zamrażalnika.
Po ok. 30 min wyjąc , wlać 2 łyżki żelatyny, wstawić do zamrażalnika na
jakieś 15 min
Wyjąć
Wrzucić oliwki pokrojone w plasterki (+ ew, szczypiorek / natka.. jajko..co
kto lubi), wlać pół łyżki żelatyny, odstawić do zamrażalnika na chwilę

Włożyć pastę tuńczykową, zalać resztą galaretki
Schłodzić ok. 3 h
Jesc

marghe.


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post Mon, 19 Sep 2005 - 21:46
Post #18

Przygotować galaretkę z dodatkiem Marsali (Nie miałam dodałam cytrynę i odrobinę rosołu z kostki ..oj oj oj icon_redface.gif
2 puszki tuńczyka w oleju odsączyć

zmiksować je z :
2 jajkami na twardo
około 60 g białego sera lub ricotty
1 łyżką albo i 2 kaparów
sokiem z cytryny
natką pietruszki
solą pieprzem
ew. czymś ostrym

do foremek wlać trochę żelatyny

foremki w których będziemy przygotowywać galaretki wstawić do zamrażalnika.
Po ok. 30 min wyjąc , wlać 2 łyżki żelatyny, wstawić do zamrażalnika na
jakieś 15 min
Wyjąć
Wrzucić oliwki pokrojone w plasterki (+ ew, szczypiorek / natka.. jajko..co
kto lubi), wlać pół łyżki żelatyny, odstawić do zamrażalnika na chwilę

Włożyć pastę tuńczykową, zalać resztą galaretki
Schłodzić ok. 3 h
Jesc

Eta
Thu, 20 Oct 2005 - 22:47
to i ja coś od siebie dodam nieśmiało na tym podforum icon_redface.gif orłem nie jestem ale rę rybkę polecam

RYBA PO ANGIELSKU

1 czubata szk. mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 butelka/puszka piwa
1-2 białka
1/4 łyzeczki sody

ok 1 kg filetów z dorsz
przyprawy

Ryby natrzec wg gustu przyprawami, odstawić.
Przesiać wszystkie suche składniki, powoli dolewać piwo, dokładnie wymieszać, odstawić
Białko ubić i dodać do ciasta
W tak przygowowane ciasto włożyc kawałki ryby tak żeby się wszystkie zatopiły i zostawic to na kilka godzin, ja robie już wieczorem i wstawiam na noc do lodówki

Na patelni rozgrzać olej, bardzo mocno!!! smażyc ryby aż się dobrze zrumienią
Ryby wyjmowac z ciasta tak żeby az tak mocno nie ociekły bo cała tajemnica smaku leży w tej skorupce icon_smile.gif

Podawać z czym kto lubi icon_smile.gif

Smacznego
Eta


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,084
Dołączył: Sun, 30 Mar 03 - 18:04
Skąd: kujawy
Nr użytkownika: 227




post Thu, 20 Oct 2005 - 22:47
Post #19

to i ja coś od siebie dodam nieśmiało na tym podforum icon_redface.gif orłem nie jestem ale rę rybkę polecam

RYBA PO ANGIELSKU

1 czubata szk. mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 butelka/puszka piwa
1-2 białka
1/4 łyzeczki sody

ok 1 kg filetów z dorsz
przyprawy

Ryby natrzec wg gustu przyprawami, odstawić.
Przesiać wszystkie suche składniki, powoli dolewać piwo, dokładnie wymieszać, odstawić
Białko ubić i dodać do ciasta
W tak przygowowane ciasto włożyc kawałki ryby tak żeby się wszystkie zatopiły i zostawic to na kilka godzin, ja robie już wieczorem i wstawiam na noc do lodówki

Na patelni rozgrzać olej, bardzo mocno!!! smażyc ryby aż się dobrze zrumienią
Ryby wyjmowac z ciasta tak żeby az tak mocno nie ociekły bo cała tajemnica smaku leży w tej skorupce icon_smile.gif

Podawać z czym kto lubi icon_smile.gif

Smacznego

--------------------



"Człowiek jest dosłownie rozdarty na dwoje: zdaje sobie sprawę z własnej wyjątkowości, majestatycznie góruje nad resztą przyrody, a jednak na koniec wraca tam, pod ziemię, gdzie ślepy, niemy, gnije i znika na wieki".
aluc

Gość







post Tue, 20 Dec 2005 - 21:45
Post #20

panga na prosto

filety z pangi posolić, popieprzyć, polać sokiem z limonki, pookładać cieniutkimi plasterkami czosnku, posypać kaparami, piec (ja piekę w brytfannie na kratce) w rozgrzanym piekarniku 20 minut (mniej więcej), pięć minut przed końcem obłożyć cienkimi plasterkami gorgonzoli, ser ma się rozpuścić, ale nie przypiec

posypałam świeżą kolendrą, mi smakowało, niemąż mówił, że dysonans icon_confused.gif
> Ryby
Start new topic
Reply to this topic
6 Stron V   1 2 3 następna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tue, 16 Jul 2019 - 14:34
lista postów tego wątku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama